Alyssa Pointer/Atlanta Journal-Constitution via AP, Pool
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v182: Έρχεται ο βίος του Barack Obama

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Φρέσκα βιβλία, εξώφυλλα, ο Barack Obama, η Λάρισα και το Twitter κάνουν την εμφάνισή τους στο σημερινό mashup που βρίσκεται άλλη μια Τετάρτη κοντά σας, ξεφυλλίζοντας όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα βιβλία, την ανάγνωση και τον εκδοτικό κόσμο και αυτή την εβδομάδα!

Ο BARACK OBAMA ΕΡΧΕΤΑΙ

Την άνοιξη του 2017, λίγες εβδομάδες μόλις μετά την αλλαγή προσώπων στο Λευκό Οίκο των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Barack Obama και η πρώην πρώτη κυρία της χώρας Michelle Obama, υπέγραψαν μια τεράστια συμφωνία με την Penguin Random House για τα δικαιώματα των απομνημονευμάτων τους, ύψους $65,000,000.

Πριν συνεχίσω, να εξηγήσω στα γρήγορα δύο πράγματα για την αγορά του βιβλίου στην Αμερική. Νούμερο ένα, πάντα οι πρώην πρόεδροι και οι πρώην πρώτες κυρίες γράφουν τα απομνημονεύματά τους μετά τη θητεία τους στο Λευκό Οίκο. Πρέπει να φτάσουμε στον John F. Kennedy για να βρούμε κάποιον που δεν έγραψε το δικό του βιβλίο, κι αυτός λόγω, εχμ, ανωτέρας βίας (συγγνώμη). Νούμερο δύο, οι προκαταβολές βιβλίων στην Αμερική είναι κάτι σαν μαντεψιά του πόσα κέρδη θα κερδίσουν τα δικαιώματά του, που σημαίνει πως οι Obamas θα πάρουν έξτρα χρήματα μόνο όταν οι συνολικές πωλήσεις ξεπεράσουν τη μαντεψιά που έχει κάνει για τα βιβλία τους η Penguin Random House. Βάζω αστεράκι σε αυτό για να το εξηγήσουμε περισσότερο σε ένα μελλοντικό mashup και επιστρέφω στο θέμα μας.

 

Το βιβλίο της Michelle Obama κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018 (και στην Ελλάδα) με τίτλο ‘Becoming’ και μέσα σε 15 ημέρες είχε ήδη ξεπεράσει σε πωλήσεις οποιοδήποτε άλλο βιβλίο βγήκε στα Αμερικανικά βιβλιοπωλεία μέσα σε ολόκληρη τη χρονιά. 725,000 αντίτυπα πουλήθηκαν μόνο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Ασύλληπτο ε; Η τελευταία αναφορά που βρίσκω είναι από τον περσινό Νοέμβριο, ένα χρόνο δηλαδή μετά την κυκλοφορία του, όταν οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονταν σε περισσότερα από 11,500,000 αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα ήρθε όμως η ώρα του Barack Obama και ο κόσμος ετοιμάζεται για ένα ακόμη ακραίο mega best seller. Το βιβλίο του ονομάζεται ‘A Promised Land’ και κυκλοφορεί στις 17 Νοεμβρίου, δύο χρόνια μετά το ‘Becoming’ και λίγες ημέρες μετά τις Προεδρικές εκλογές της Αμερικής. Αποτελείται από 768 σελίδες και είναι μόνο ο πρώτος από τους δύο τόμους της αυτοβιογραφίας του, που θα ξεκινά από τις αρχές της πολιτικής του καριέρας μέχρι το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου στις ΗΠΑ μετρά 3,000,000 αντίτυπα, με το 1,000,000 από αυτά να τυπώνονται στη Γερμανία και να μεταφέρονται με τρία πλοία, μέσα σε κοντέινερ, στη χώρα. Ταυτόχρονα το βιβλίο θα εκδοθεί την ίδια ημέρα και σε άλλες 24 γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και τα ελληνικά, από τις Athens Bookstore Publications που έχουν εκδώσει και το βιβλίο της Michelle Obama.

Στις 17 Νοεμβρίου από την ATHENS BOOKSTPRE PUBLICATIONSPosted by Athens Bookstore Publications on Thursday, September 17, 2020

 

Το βιβλίο, δεδομένης της δημοτικότητας του Obama στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, θα είναι σίγουρα ένα τεράστιο εκδοτικό γεγονός και μένει να φανεί αν θα συναντήσει την ίδια υποδοχή με αυτό της συζύγου του, όμως όπως και να ‘χει το Χριστουγεννιάτικο νο1 των best sellers στην Αμερική έχει κλειδώσει και μένει να δούμε τα, σίγουρα ιλιγγιώδη, νούμερα πωλήσεων που θα σημειώσει.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

κυκλοφορίες

Μπορεί η νέα σεζόν τυπικά να ξεκίνησε με το νέο βιβλίο της Elena Ferrante, αλλά αυτές τις ημέρες παίρνει τα πάνω τις, όχι τόσο σε πλήθος βιβλίων, θα έχουμε την επόμενη Τετάρτη να μιλήσουμε για πολλούς νέους τίτλους, αλλά γιατί αυτή ήταν η πρώτη εβδομάδα που είχε περισσότερα από ένα πολυαναμενόμενα βιβλία.

Ένα συγγνώμη στον Jo Nesbo που θα συναντήσουμε παρακάτω, αλλά η σημαντικότερη κυκλοφορία της εβδομάδας δεν είναι το νέο του βιβλίο. Αυτή η τιμή πηγαίνει στο ‘Η γενιά του αίματος και της οργής’ (‘Children of Blood and Bone’, 2018) της Tomi Adeyemi, ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα φαντασίας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, που φτάνει σε εμάς σε μετάφραση Σύλιας Ζωιοπούλου από τις Εκδόσεις Ιβίσκος.

Η ιστορία της Adeyemi διαδραματίζεται στη φανταστική χώρα της Ορίσα, εκεί που η μαγεία έχει κυνηγηθεί κι εξαφανιστεί, οδηγώντας όσους μπορούν να κάνουν μαγικά σε μια καταπιεσμένη, κρυφή ζωή και η Ζελί, μια μάγος χωρίς μαγεία που ζει χωρίς τη μητέρα της που έχει απαχθεί, σώζει μια νεαρή γυναίκα από τη φρουρά του Βασιλιά Σαράν, ξεκινώντας έτσι μια αναζήτηση που μπορεί να επιστρέψει τη μαγεία πίσω στην Ορίσα.

Το νέο βιβλίο του Jo Nesbø είναι πάντα ένα εκδοτικό γεγονός στη χώρα μας και το ‘Βασίλειο’ (‘The Kingdom’, 2020), σε μετάφραση Σωτήρη Σουλιώτη, αντιμετωπίζεται σίγουρα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ως τέτοιο, εκδίδοντας αυτή τη φορά και μια συλλεκτική έκδοση που περιλαμβάνει πολυτελή κουβερτούρα, υπογραφή και πρόλογο του συγγραφέα.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε δυο αδέρφια, τους Καρλ και Ρόι, με τον πρώτο να επιστρέφει στη φάρμα των γονιών τους μετά από 15 χρόνια στην Αμερική και να παρουσιάζει στον αδερφό του, που είχε αναλάβει την ανατροφή του μετά το θάνατο των γονιών τους, τα σχέδιά του για την ανοικοδόμηση ενός ξενοδοχείου στη θέση του Βασιλείου, όπως ονόμαζε ο πατέρας τους τη φάρμα. Αυτό το γεγονός, αλλά και τα μυστικά που έρχονται στο φως μετά την άφιξη του Καρλ, θα απειλήσουν ολόκληρο τον κόσμο του Ρόι.

Πέρασμα και από τις Εκδόσεις Πατάκη, όπου ο Αύγουστος Κορτώ μιλά στο νέο του ‘Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου: Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης’ με ειλικρίνεια για τον προσωπικό του αγώνα με την κατάθλιψη, για το στίγμα της ψυχικής αρρώστιας και για την ελπίδα. Ένα προσωπικό, ειλικρινές βιβλίο για την ψυχική υγεία από τον Κορτώ που δεν αποφεύγει ποτέ να μιλήσει για κάτι που, ευτυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πλέον ανοιχτά.

PROJECT ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Αυτή τη Δευτέρα κάτι πραγματικό ξεχωριστό άνοιξε τις πόρτες του στη Λάρισα και το όνομά του είναι Project ΙππόΚαμπος.

Τι είναι το Project ΙππόΚαμπος; Είναι η νέα στέγη των κόμικς της Λάρισας. Κομιξάδικο, παλαιοκομιξοπωλείο, εκθεσιακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων, που αποτελεί ταυτόχρονα στέγη για τις πολύ δραστήριες Εκδόσεις του Κάμπου, τον Σύλλογο Κόμικς και Τεχνών ΕΤούκου και του LAComics Festival, φεστιβάλ κόμικς που διοργανώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στην πόλη. Τα κάνει όλα και συμφέρει.

 

Στο Project ΙππόΚαμπος, έναν πανέμορφο χώρο που δημιούργησαν τους τελευταίους μήνες ο εμπνευστής της προσπάθειας Μέλανδρος Γκανάς και μια ομάδα ανθρώπων με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τα κόμικς, θα μπορεί κανείς να αγοράσει νέα και παλιά κόμικς, να δανειστεί κάποιο από τη βιβλιοθήκη και να το διαβάσει πίνοντας τον καφέ του, να παρακολουθήσει εργαστήρια κόμικς (ήδη οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει για το πρώτο, με ξεχωριστά τμήματα ενηλίκων και ανηλίκων), να τριγυρίσει στις εκθέσεις κόμικς που υπάρχουν στους τοίχους του, να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του συλλόγου και του φεστιβάλ και να ξεφυλλίσει την εκτεταμένη αρχειοθήκη ελληνικών αυτοεκδόσεων και fanzines που θα ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

 

Οι παρουσιάσεις νέων κόμικς, οι προβολές ταινιών, οι μεταφορές των εκθέσεων και σε άλλες πόλεις είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά σχέδια του Project ΙππόΚαμπος, που άνοιξε και σας περιμένει. Εγώ ζηλεύω που μου πέφτει λιγάκι μακριά αλλά που θα πάει, θα συναντηθούμε κάποια στιγμή ΙππόΚαμπε.

AND NOW, THIS

Να ένα βιβλίο μυστηρίου που σίγουρα θα με ενδιέφερε να διαβάσω.

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Φρέσκα και παλιά βιβλία, ενθουσιώδεις και μη κριτικές, προτάσεις νέων αναγνωσμάτων, αναγνώστες, συγγραφείς, εκδοτικοί, αυτό είναι το σύμπαν του βιβλιοφιλικού Instagram, όλο μπροστά στα μάτια σας στο #instavivlio.

View this post on Instagram

Book review Έχω περάσει νομίζω πάνω από τη μισή μου ζωή να κάνω στον εαυτό του την εξής ερώτηση: «Τι σημαίνει είμαι κανονικός άνθρωπος» Την ίδια στιγμή που μου κάνω αυτή την ερώτηση, αποδίδω στον εαυτό μου ενώ δεν έχω δώσει την απάντηση το χαρακτηρισμό ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ. Χιλιάδες φωνές στο κεφάλι μου ακούγονται από δεξιά και αριστερά να μου φωνάζουν «μα γιατί είσαι έτσι, όχι δεν είσαι φυσιολογική, γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου» Είχα πάντα ρε παιδάκι μου αυτή την ανάγκη να κάνω πράγματα για να νιώθω φυσιολογική. Μέχρι μια ηλικία το κάνω πράγματα για να νιώσω φυσιολογική σήμαινε λανθασμένα ν’ ακολουθώ τη μάζα. Το προσπάθησα και το προσπάθησα πολύ. Δεν μπορούσα ν’ ακολουθήσω τη δική τους «κανονικότητα», το δικό τους ρυθμό. Τότε παραιτείσαι ή ψάχνεις όμοιους σου. Ανθρώπους λίγο damaged που λένε και στο χωριό μου. Όχι τόσο για να κλαίγεσαι σε αυτούς αλλά γιατί κατά κάποιο τρόπο το σύμπαν, μια εξωτερική δύναμη δεν ξέρω και εγώ τι στο καλό σας έλκει και ακόμα και αν φαντάζει αδύνατο ότι μπορεί να συναντηθείτε με κάποιο τρόπο θα έρθουν στο δρόμο σου. Στην αρχή θα σκεφτείς μα καλά τι στο καλό μαγνήτη έχω να πάρει; Δεν τους θέλω ξου ξου ξου εγώ θέλω από τους άλλους τους «κανονικούς». Όχι, όχι δε θα με ρίξουν εμένα, θα δείξω πυγμή. Θέλω κάτι άλλο. Και το άλλο δεν έρχεται ποτέ. Και όχι μόνο αυτό αλλά συνειδητοποιείς ότι αυτούς θες τελικά στη ζωή σου. Τους «μη κανονικούς» ,τους ανθρώπους που θα ξεγυμνωθούν μπροστά σου, τους ανθρώπους που θα σε καταλάβουν, που θα είναι και στο μαύρο και στο λευκό σου, τους ανθρώπους που θα παλέψετε μαζί ν’ αγαπήσετε τους εαυτούς σας, που θα καταλάβουν αν δε θες να βγεις για ποτό το Σάββατο το βράδυ, που θα σε αφήσουν στη σιωπή σου όταν την χρειάζεσαι. Κάνω αυτή την προσωπική αναφορά γιατί ήθελα λίγο να το συνδέσω με τους ήρωες του βιβλίου. Ο Κόλιν και η Μαριάν είναι δυο αρκετά αυτοκαταστροφικοί χαρακτήρες όμως όταν ήταν μαζί όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Σαν ένα κομμάτι του παζλ που ενώνεις τα κομμάτια. Πολλές φορές χωρις να μπορείς να εξηγήσεις το γιατί απλά δεν αρκεί. Νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός, ότι για κάποιο λόγο ανεξήγητο δε μπορείς ν’ απολαύσεις τις χαρές της ζωής που σου δίνονται απλόχερα. 👇

A post shared by MARIA BIK (@mabik2000) on

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ

εξώφυλλα

Πρόσφατα άκουσα και πάλι μερικά παράπονα για τα ελληνικά εξώφυλλα. Παράπονα δίκαια στη μεγάλη τους πλειοψηφία, μιας και παρά τα αρκετά βήματα προς τα μπρος, αρκετοί εκδοτικοί επιλέγουν ακόμη τυχαίους πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες που βρίσκουν στο ίντερνετ και κακό photoshop για τα εξώφυλλα των βιβλίων τους.

εξώφυλλα

Μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο θα σας πείσει. Για κάθε ένα όμορφο, σύγχρονο εξώφυλλο θα βρείτε τουλάχιστον πέντε εξώφυλλα με δημιουργίες που μοιάζουν σταματημένες στη δεκαετία του ‘80, με χοντροκομμένες γραμματοσειρές και ανέμπνευστα θέματα, κάτι σαν νεκρή φύση που για κάποιο λόγο επιμένει να θέλει να εκτεθεί στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.

εξώφυλλα

Επειδή όμως τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από όσο ήταν, ας πούμε, 10 χρόνια πριν, ας επικεντρωθούμε σε μερικά όμορφα εξώφυλλα που έχουμε δει από την αρχή του 2020 και ας ελπίσουμε περισσότεροι εκδοτικοί να επενδύσουν σε σχεδιαστές εξωφύλλων που γνωρίζουν την αγορά του βιβλίου σήμερα. Προσοχή, αυτά δεν είναι τα καλύτερα της χρονιάς, γι’ αυτά θα τα πούμε τον Δεκέμβριο, αλλά είναι σίγουρα κάποια που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου και ξεχώρισα από μνήμης για αυτό το μίνι αφιέρωμα στο καλό, πρωτότυπο ελληνικό εξώφυλλο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΡΜΑΛ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το αγαπημένο μου twitter feed τις τελευταίες ημέρες ασχολείται με συγγραφείς που κάνουν νορμάλ πράγματα και λέγεται Συγγραφείς Κάνουν Νορμάλ Πράγματα, περιγραφικότατο, βεβαίως.

Το @writersdoing είναι ένας λογαριασμός που ξεκίνησε να τουητάρει πριν λίγες ημέρες και τα ποστ του αποτελούνται αποκλειστικά από φωτογραφίες συγγραφέων που, πάμε όλοι μαζί, κάνουν νορμάλ πράγματα. Εδώ θα βρείτε τον Ernest Hemingway να κλωτσάει ένα κουτάκι μπύρας, την Octavia E. Butler μαζί με το σκυλάκι της Luke αγκαλιά στην παραλία, τον Jacques Derrida να παίζει κρίκετ, την Margaret Atwood καβάλα σε ένα ηλεκτρικό πατίνι, τη Sylvia Plath να ταΐζει μύρτιλα ένα ελάφι και πολλούς άλλους να κάνουν απολύτως νορμάλ πράγματα.

 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βλέπεις χίλιες ειδήσεις για κορονοϊούς, πλημμύρες, φωτιές, εξωγήινους και ανάμεσα να πετιέται μια φωτογραφία, ας πούμε του Marcel Proust να “παίζει κιθάρα” με μια ρακέτα του τένις, είναι θεραπευτικό. Πώς άλλοι όταν αγχώνονται βλέπουν ράντομ φωτογραφίες με γατάκια, εγώ βλέπω φωτογραφίες συγγραφέων που κάνουν νορμάλ πράγματα. Ό,τι μπορεί ο καθένας.

RANDOM LINKS

Δεν είστε οι μόνοι που δυσκολεύεστε να διαβάσετε στην πανδημία, ας σταματήσουμε με το ντιμπέιτ ρεαλισμού εναντίον φανταστικού, τα στοιχεία τρόμου στην εφηβική και παιδική λογοτεχνία, υπενθύμιση: το βιβλίο δεν είναι το μωρό σας, δεν υπάρχει αστυνομική λογοτεχνία χωρίς πολιτική, ένα βιβλίο για αιμοδιψείς μονόκερους σημείωσε νέο ρεκόρ για εκδοτική προκαταβολή σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, η βραχία λίστα των υποψηφίων για το φετινό Booker Prize, η δύναμη του σκηνικού της μικρής πόλης στα βιβλία μυστηρίου, γιατί είναι τόσο δύσκολο να μεταφερθεί το ‘Dune’ στον κινηματογράφο, ο Cory Doctorow για το Audible και το DRM του, μια συζήτηση για το σεξ στην αστυνομική λογοτεχνία, γιατί δεν υπάρχουν περισσότερα βιβλία για ασέξουαλς, γιατί τα εξώφυλλα της Young Adult λογοτεχνίας έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ, πώς έχουν επηρεάσει οι φωτιές της Αμερικής τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες, τα υποψήφια έργα μυθοπλασίας και μεταφρασμένα βιβλία στα National Book Awards, για το πώς η τέχνη της μετάφρασης στηρίζεται στο ένστικτο, η εξίσωση συγγραφέα και μεταφραστή, η προβληματική ιστορία της γεμάτης τοξικότητα Skyhorse Publishing, γιατί βοηθά το να διαβάζετε φωναχτά, τι διάβαζαν οι αναγνώστες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Agatha Christie και η τέχνη της έναρξης ενός μυθιστορήματος μυστηρίου, διδάσκοντας οικολογική ποίηση στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ένα κείμενο για εκείνη τη φορά που κατά λάθος η προσωπική βιβλιοθήκη της Nadine Gordimer παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια, πώς θα τα πήγαιναν οι συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας στον ερχομό των ζόμπι