Βιβλιοφαγικό mashup v21: Η ιστορία του Σαίξπηρ αλλάζει
- 7 ΝΟΕ 2016
Ελπίζω πως δεν πέρασε απαρατήρητο το κενό της προηγούμενης Δευτέρας που η στήλη έκανε τις μίνι διακοπές της. Είμαστε όμως πάλι εδώ, με νέες κυκλοφορίες, νέα για βραβεία, για Σαίξπηρ και Emma Watson, σινεμά και τηλεόραση, τα καλύτερα εξώφυλλα και τους καλύτερους τίτλους του Οκτώβρη και πολλά, πάρα πολλά links.
Κοπιάστε, θα περάσουμε καλά.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Λίγα πράγματα αυτό το 15ήμερο, με τους εκδοτικούς να ετοιμάζονται τις επόμενες εβδομάδες του Νοεμβρίου για την τελική φουρνιά των προΧριστουγεννιάτικων κυκλοφοριών.
Οι Εκδόσεις Διόπτρα επανέρχονται με το επόμενο μυθιστόρημα της Νοτιοκορεάτισσας Sun-mi Hwang, που μετά το ‘Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει’ φτάνει στα ελληνικά με το ‘Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί’ (2012) της. Το γλυκό, σύντομο μυθιστόρημα πατά στα χνάρια του προκατόχου του και όσοι διαβάσατε το προηγούμενο σίγουρα δε θα απογοητευτείτε και από αυτό.
Μια νέα λογοτεχνική σειρά ξεκινούν οι Εκδόσεις Gutenberg με τον τίτλο ALDINA. Από τα 4 πρώτα βιβλία της ξεχωρίζει το ‘Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό’ (1999) του Colm Tóibín, ενώ τα υπόλοιπα είναι τα ‘Ελένα’ (1876) του Machado de Assis, ‘Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ από το Νάντακετ’ (1838) του Edgar Allan Poe, ‘Ζ’ (1966) του Βασίλη Βασιλικού.
Με 2 ενδιαφέροντα βιβλία χτυπάνε οι Εκδόσεις Μελάνι: Την ‘Τραμπάλα’ από τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο και ‘Το σχέδιο’ από την Κατερίνα Μαλακατέ. Στο πρώτο, το 3ο πόνημα του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του 2013, ο Γκέζος έρχεται να χτίσει πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων έργων του, επιστρέφοντας και πάλι σε ένα διαφορετικό είδος και, μετά από την πρώτη συλλογή ποιημάτων του και το πρώτο του μυθιστόρημα, να παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή διηγημάτων. Στο δεύτερο, η συγγραφέας μαγειρεύει ένα θρίλερ που τοποθετείται στην (πολύ) πρόσφατη ελληνική ιστορία, όχι όμως ακριβώς όπως την ξέρουμε. Διαφορετικό, αν μη τι άλλο.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολλά βιβλία αυτή τη φορά, φτάσαμε τα 12. Ο υπόλοιπος Νοέμβριος θα είναι αισθητά πιο χαλαρός σε κυκλοφορίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
‘Virgin and Other Stories’ της April Ayers Lawson, μια συλλογή διηγημάτων για τον Αμερικανικό Νότο, αισθησιακό, σέξι και ταυτόχρονα βαθιά Χριστιανικό, γεμάτο με παιδιά που εκπαιδεύονται κατ’ οίκον, παρθένες νύφες και καρκινοπαθείς μαστούρηδες. ‘The Sun Is Also a Star’ της Nicola Yoon, που επιστρέφει μετά το ‘Everything, Everything’, για τη συνάντηση της 17χρονος Natasha Kingsley που προσπαθεί να πείσει την Υπηρεσία Μετανάστευσης να μη στείλει την οικογένεια της πίσω στην Τζαμάικα και του Daniel, ενός επίδοξου ποιητή που οι γονείς πιέζουν να μπει στο Yale. ‘Martutene’ του Ramon Saizarbitoria, το Βάσκικο μυθιστόρημα για 2 ζευγάρια τους Abaitua και Pilar και τους Martin και Julia, που οι γάμοι τους με τα χρόνια έχουν καταλήξει βαρετοί, αλλά και τον κύκλο των φίλων και της οικογένειας τους, ένα πορτρέτο στη ζωή της Χώρας των Βάσκων.
‘Fish in Exile’ της Vi Khi Nao, μια συγκλονιστική ιστορία για το θάνατο ενός παιδιού, μέσα από έναν ποιητικό στοχασμό στην απώλεια, τη ρευστότητα των ορίων και το να αισθάνεσαι σαν ψάρι έξω από νερό. ‘The Terranauts’ του T.C. Boyle, όπου το 1994 μια ομάδα επιστημόνων κλείνονται σε ένα πρότυπο βιοσύστημα που βρίσκεται κλεισμένο με γυαλί, κάτω από το στενό έλεγχο των media και του δημιουργού του πρότζεκτ, για να τεστάρουν αν είναι δυνατό να επιζήσουν, λίγο πριν η αλλαγή του κλίματος καταστρέψει τη γη. ‘Faithful’ της Alice Hoffman, για τη Shelby Richmond, ένα συνηθισμένο κορίτσι μέχρι τη νύχτα που μια αναπάντεχη τραγωδία θα αλλάξει τη μοίρα της, όταν το μέλλον της καλύτερης της φίλης θα καταστραφεί σε ένα ατύχημα ενώ η ίδια θα ξεφύγει, με το βάρος των τύψεων να την κυνηγά.
‘Certain Dark Things’ της Silvia Moreno-Garcia, μια ιστορία με Αζτέκικα βαμπίρ, απροσδόκητους έρωτες, αστυνομικούς που μπλέκονται ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες βρυκολάκων, κι όλα αυτά στους δρόμους της Πόλης του Μεξικό. ‘The Boat Rocker’ του Ha Jin, για τον ξενιτεμένο Κινέζο ρεπόρτερ Feng Danlin, έναν έντονα ηθικό δημοσιογράφο που οι αποκαλύψεις του για τη διαφθορά της κυβέρνησης τον έχουν κάνει ιδιαίτερα γνωστό σε συγκεκριμένους κύκλους, ο οποίος παλεύει με τη νεότερη αποστολή του: μια έρευνα στις σχέσεις της πρώην γυναίκας του, μια ανήθικη μυθιστοριογράφο και ανυποψίαστο πιόνι της Κινεζικής κυβέρνησης. ‘Pull Me Under’ της Kelly Luce, όπου η Rio Silvestri έχει φύγει από την Ιαπωνία 20 χρόνια πριν, αφού μαχαιρώνει στα 12 της έναν bully στο σχολείο της, αλλά τώρα που ο διάσημος βιολονίστας πατέρας της έχει πεθάνει πρέπει να επιστρέψει πίσω και όλα αλλάζουν.
‘Valiant Gentlemen’ της Sabina Murray, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ακολουθεί μια φιλία 3 ανθρώπων μέσα σε 4 δεκαετίες, του ανθρωπιστή και Ιρλανδού πατριώτη Roger Casement, του κοντυνότερου φίλου του Herbert Ward και της γυναίκας του, της Αργεντινοαμερικανίδας κληρονόμου Sarita Sanford. ‘Invisible Planets’, μια συλλογή διηγημάτων speculative λογοτεχνίας από την Κίνα του σήμερα που συγκέντρωσε ο συγγραφέας Ken Liu. ‘Cabo de Gata’ του Eugen Ruge, όπου ένας συγγραφέας εγκαταλείπει τη ζωή του στο Βερολίνο για να φτάσει στο Cabo de Gata, ένα ταλαιπωρημένο ψαροχώρι της Ανδαλουσίας, εκεί που θα αποτύχει να έρθει σε επαφή με τους κατοίκους, να γράψει, να μάθει ισπανικά, αλλά θα συνδεθεί αναπάντεχα με έναν αδέσποτο γάτο που ίσως έχει ένα μήνυμα για αυτόν.
MAN BOOKER PRIZE
Στα τέλη του Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ο φετινός νικητής του Man Booker Prize, του νο2 λογοτεχνικού βραβείου παγκοσμίως δηλαδή, μετά το Νόμπελ. Το βραβείο, μαζί με τις £50,000 του χρηματικού επάθλου, απονεμήθηκε στον Paul Beatty για το μυθιστόρημα του ‘The Sellout’, που έτσι έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κερδίζει το βραβείο.
Βέβαια οι Αμερικανοί συγγραφείς μπήκανε για πρώτη φορά στη διαδικασία το 2014. Από το 1969 που δημιουργήθηκε ο θεσμός μέχρι και τότε μόνο οι συγγραφείς της Βρετανικής Κοινοπολιτείας μπορούσαν να είναι υποψήφιοι. Το ‘14 όμως το Man Booker άνοιξε για όλα τα βιβλία που εκδίδονται στα αγγλικά.
Το βιβλίο του Beatty θα το δούμε μέσα στο μήνα και στα ελληνικά, αφού οι Εκδόσεις Καστανιώτη ετοιμάζονται να το βγάλουν στα βιβλιοπωλεία. Φυσικά και θα πούμε περισσότερα για αυτό σύντομα, μόλις κυκλοφορήσει.
Είναι η δεύτερη συνεχή φορά που ο μικρός, ανεξάρτητος εκδοτικός Oneworld βγαίνει νικητής στο Man Booker, αφού εκεί εκδόθηκε και το περσινό ‘A Brief History of Seven Killings’ του Marlon James, ένα μυθιστόρημα που επίσης θα δούμε σε λίγο καιρό στην Ελλάδα, από τις Εκδόσεις Αίολος.
ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΑΙ ΜΑΡΛΟΟΥ
Να αλλάξει τη λογοτεχνική ιστορία ήρθε μια απόφαση της Oxford University Press τις προηγούμενες μέρες. Ο εκδοτικός του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες επετειακές εκδόσεις των έργων του Σαίξπηρ, με την ευκαιρία των 400 χρόνων από το θάνατο του. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο Ερρίκος ο ΣΤ’, όμως για πρώτη φορά ο δραματουργός δε θα εμφανίζεται σαν μοναδικός συγγραφέας του. Μαζί του το credit λαμβάνει και ο Κρίστοφερ Μάρλοου, μιας και οι πανεπιστημιακοί που εργάστηκαν στις εκδόσεις θεωρούν πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Μάρλοου βοήθησε στη συγγραφή κάποιων από τα κομμάτια του έργου.
Αυτή η θεωρία βέβαια δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά τώρα. Αρκετά από τα έργα του Σαίξπηρ έχουν γραφτεί σε συνεργασία με άλλους, πράγμα απολύτως φυσιολογικό για την εποχή του. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια έκδοση παρουσιάζει ένα από τα μεγάλα θεατρικά του κείμενα που μέχρι στιγμής αποδίδονταν μόνο στον ίδιο, να αποτελεί συνεργασία με τον Μάρλοου, τον έτερο σημαντικό θεατρικό συγγραφέα της ελισαβετιανής περιόδου. Περισσότερα για το θέμα θα σας εξηγήσουν τα Quartz και Vox.
AND NOW, THIS
Καλά τα λέει ο φίλος John Green, θαρρώ.
Η EMMA WATSON ΑΦΗΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Πραγματικά η είδηση είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Η Emma Watson πριν μερικούς μήνες έφτιαξε τη δική της λέσχη ανάγνωσης στο Goodreads, που μετρά αυτή τη στιγμή περισσότερα από 150,000 μέλη. Από την 1η Νοεμβρίου η λέσχη διαβάζει το ‘Mom & Me & Mom’ της Maya Angelou και η Watson ξεχύθηκε στο μετρό του Λονδίνου και άφησε ελεύθερα αντίτυπα του βιβλίου. Κάθε ένα από αυτά περιείχε κι ένα χειρόγραφο μήνυμα της ηθοποιού για όποιον το έβρισκε. Συνολικά περίπου 100 αντίτυπα βρέθηκαν κρυμμένα τελικά, με τη βοηθεία και του Books on the Underground, μιας προσπάθειας που ωθεί τον κόσμο να μοιραστεί τα βιβλία του στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Καλή φάση, να το κάνουμε και στης Αθήνας.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ
Το μυθιστόρημα ‘The Light Between Oceans’ του M.L. Stedman έρχεται στους κινηματογράφους αυτή την Πέμπτη. Το βραβευμένο έργο του Αυστραλού συγγραφέα μας μεταφέρει στα χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον απομονωμένο φάρο όπου βρίσκονται ο Τομ και η σύζηγος του Ίζι, όταν φτάνει στο νησί τους μια βάρκα με έναν νεκρό άντρα και ένα μωρό. Στο ‘Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς’ του Derek Cianfrance πρωταγωνιστούν οι Alicia Vikander, Michael Fassbender και Rachel Weisz. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τον ίδιο τίτλο, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πιθανότητα να το έβλεπα: 58%
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Μπόλικα εξώφυλλα είχε ο προηγούμενος μήνας. Ξεχωρίζει σίγουρα η νέα δημιουργία των Εκδόσεων Ίκαρος για το ‘Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο’ του Anthony Marra, αλλά και οι μεταφορές των πρωτότυπων ‘Τα κορίτσια’ της Emma Cline και ‘Αγνή’ του Jonathan Franzen από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, αλλά και ‘Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει’ που είδαμε πιο πάνω.
Από κει και πέρα έχουμε τον στόχο από το ‘Ωστικό κύμα’ του Νίκου Δαββέτα από τις Εκδόσεις Πατάκη, την ηρεμία του τοπίου στο ‘Έγκλημα στα φιόρδ’ του Jorn Lier Horst από τις Εκδόσεις Διόπτρα, τη βιβλιοθήκη του ‘Ο αρχιβιβλιοθηκάριος’ του Νίκου Φαρούπου από τις Εκδόσεις Κέδρος, την αρχαιοελληνική εικονογράφηση του ‘Αναζητώντας τον Οδυσσέα’ του Patrick Dillon από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, τον πίνακα και τη στοιχειοθέτηση των γραμματοσειρών στο ‘Ο παραστρατημένος εφημέριος’ του Thomas Hardy από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τα χρώματα στο ‘Απόκρυφο Βερολίνο’ του Franz Hessel από τις Εκδόσεις Κριτική.
Ο UBER-ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Υπήρχαν αρκετοί ενδιαφέροντες τίτλοι αυτόν τον μήνα. Σίγουρα το ‘Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο’ που αναφέραμε και πιο πάνω παίζει δυνατά, αλλά υπάρχει ‘Το μυστήριο του εξαφανισμένου ράπερ ή Πώς εκείνες οι χριστουγεννιάτικες διακοπές έμειναν αξέχαστες’, που νομίζω πως κερδίζει με το σπαθί του την πρωτιά για τον Οκτώβριο. Να ‘ναι καλά και τα ‘Εωθινά βαλς ενός μόνου’, μια ποιητική συλλογή που σε συνδυασμό με τον συγγραφέα της Μάξιμο Τρεκλίδη, αξίζουν τουλάχιστον εύφημο μνεία. Ωραίο και το ‘Με μια χιλιάρα καβασάκι’, όπως και το έξαλλο ‘Θα πρέπει να αστειεύεστε, κύριέ μου!’.
ΕΡΧΕΤΑΙ Ο COUNT OLAF
Δυνατός ο Count Olaf του Neil Patrick Harris στο νέο teaser του ‘A Series of Unfortunate Events’, που ξαναθυμίζω πως φτάνει στις 13 Γενάρη στο Netflix. Έχω high hopes για αυτό και δεν το κρύβω.
RANDOM LINKS
Η Μεγάλη Βίβλιος του Stephen King: Τα 90s, τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με το Publishers Weekly, τα καλύτερα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times, ένα ελληνικό κόμιξ ζητά τη βοήθεια μας στο indiegogo, το ‘The Dark Tower’ θα καθυστερήσει μερικούς μήνες να βγει στα σινεμά, οι γυναίκες ντετέκτιβ της μυθοπλασίας, το λογοτεχνικό σύμπαν του Brandon Sanderson έρχεται στον κινηματογράφο, ψηφίστε στα Goodreads Choice Awards, μια ανάλυση των βιβλίων που έχουν τη λέξη “girl” στον τίτλο, η απάντηση ενός πατέρα στη γονική άδεια που χρειάζεται ο γιος του για να διαβάσει το ‘Fahrenheit 451’, λόγια για τον Ngũgĩ wa Thiong’o και το γιατί άξιζε το Νόμπελ, Carla Gugino και Bruce Greenwood θα πρωταγωνιστήσουν στη μεταφορά του ‘Gerald’s Game’, ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του World Fantasy Award και του Kirkus Prize, η αρχαιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου ετοιμάζεται να ξανανοίξει τις πόρτες της, μια πραγματική Χαριποτερική σχολή μαγείας στη Γαλλία, ο λογοτεχνικός μύθος του Τζακ του Αντεροβγάλτη συνεχίζει ασταμάτητος, 7 από τα τρομακτικότερα βιβλία που μάλλον δεν έχετε ακούσει ποτέ, η ιστορία του sci-fi κινητού βιβλιοπωλείου του Τέξας, 8 ταινίες τρόμου που μιλούν για συγγραφείς, φωτεινά βιβλία στους δρόμους του Τορόντο, το 1961 ο Roald Dahl παρουσίαζε τη δική του τηλεοπτική σειρά στο στυλ του ‘Twilight Zone’, για την αδιάκοπη επιρροή του H.P. Lovecraft στη λογοτεχνία, οι 5 πιο ακριβές πρώτες εκδόσεις του 20ου αιώνα, πάμε για λογοτεχνικό τουρισμό στην Ιαπωνία, κυκλοφόρησε ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλιαράκι από τον Stephen King, πως είναι οι σωστοί πελάτες βιβλιοπωλείων σύμφωνα με τον Bernard Black, ένα παιχνίδι με κάρτες που αφορά τα βιβλία, 11 μυθιστορήματα με ευαίσθητα φαντάσματα, ας γνωρίσουμε τον εκδότη που απέρριψε την Jane Austen, ήρθε η Χάρι Πότερ γιόγκα, όταν συναντήθηκαν ο Charles Dickens και ο Edgar Allan Poe, τα φανταστικά αποκρυφιστικά βιβλιοπωλεία του σινεμά, βγήκαν νέα Moleskine σημειωματάρια Harry Potter.