Βιβλιοφαγικό mashup v23: Το Χάος των Ελληνικών Βραβείων Λογοτεχνίας
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.
- 21 ΝΟΕ 2016
Τούτη εδώ ήταν μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα. Είχαμε αξιόλογες κυκλοφορίες και σε Ελλάδα και σε Αμερική, τον Bob Dylan και το Νόμπελ του να συνεχίζουν να βρίσκονται στην επικαιρότητα, διάφορα βραβεία ή λίστες βραβείων να ανακοινώνονται, μεταφορές βιβλίων στο σινεμά να συμβαίνουν τώρα ή στο μέλλον και όπως πάντα πολλά πολλά links να βρίσκονται για εσάς στο τέλος της σημερινής στήλης.
Ας ξεκινήσουμε.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΤΟΣ
Μιας και μέσα στην περασμένη εβδομάδα είχαμε τις ανακοινώσεις των shortlist για 2 από τα σημαντικότερα εγχώρια λογοτεχνικά βραβεία, είπα να γράψω μερικά πράγματα για το πόσα διαφορετικά πράγματα γίνονται λάθος σε αυτά.
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα τις shortlists τους για τις 6 κατηγορίες τις οποίες βραβεύουν κάθε χρόνο. Η περασμένη Δευτέρα ήταν η 14η Νοεμβρίου του 2016 και οι υποψηφιότητες των βραβείων αφορούν τα βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στο 2014. Με μόνο 9 άτομα επιτροπή βρίσκω λογικό να πρέπει να περάσουν 2 χρόνια για να διαβαστούν όλα αυτά τα βιβλία. Πότε θα γίνει η τελική απονομή των βραβείων; Δεν έχω ιδέα, μιας και κανένα ρεπορτάζ (δηλαδή αντιγραφή του δελτίου τύπου) για τις υποψηφιότητες δεν αναφέρει κάποια ημερομηνία. Ε εντάξει, θα βγει ένα δελτίου τύπου τότε, τι ψάχνεστε.
Μήπως θέλετε να μάθετε τους νικητές των προηγούμενων χρόνων; Φυσικά, ελάτε, υπάρχουν στο site του Υπουργείου Πολιτισμού, μαζεμένοι σε ένα .doc, ε ή έχουμε την τεχνολογία ή όχι. Υπήρχαν και αλλού συγκεντρωμένοι οι νικητές, όπως ας πούμε στο site του EKEBI [που είχε μαζεμένα και όλα τα υπόλοιπα βραβεία λογοτεχνίας της χώρας], αλλά ναι, αυτό το κλείσαμε το ‘13 γιατί δε χρειαζόταν είπαμε.
Προφανώς το .doc που είπαμε παραπάνω δεν αναφέρει γιατί δίνεται το κάθε βραβείο εκεί που δίνεται, αυτά είναι ψιλά γράμματα, τι σημασία έχει, βραβειάκια να δίνονται. Βέβαια αυτά τα βραβεία τα δίνουν 3 συγγραφείς, 3 ακαδημαϊκοί και 3 κριτικοί λογοτεχνίας, δεν τα δίνω εγώ κι εσείς. Αλλά οι άνθρωποι έχουν και τις δουλειές τους, δεν μπορούν τώρα να εξηγούν με 100 λέξεις γιατί επιλέγουν ένα βιβλίο αντί άλλων, είναι το συναίσθημα αυτό που μετράει άλλωστε. Επίσης η επιτροπή έχει και γραμματέα, υποθέτω για να διαχειρίζεται τα βιβλία που κατατίθενται για τα βραβεία, μια υπάλληλο του Τμήματος Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου, της Δ/νσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Δ/νσης Σύγχρονου Πολιτισμού. Κουραστήκατε με τα τμήματα και τις διευθύνσεις ε; Ναι, κι εγώ.
By the way, οι υποψηφιότητες για την κατηγορία του Μυθιστορήματος (δείτε όλες τις κατηγορίες) είναι:
-
‘Ανέστιος-Ημερολόγια’ της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη από τις Εκδόσεις Άγρα
-
‘Τελευταία έξοδος. Στυμφαλία’ του Μιχάλη Μοδινού από τις Εκδόσεις Εστία
-
‘Ο άσος στο μανίκι’ του Γιάννη Πλιάγκου από τις Εκδόσεις Κέδρος
-
‘Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος’ του Δημήτρη Φύσσα από τις Εκδόσεις Εστία
-
‘Νίκη’ του Χρήστου Χωμενίδη από τις Εκδόσεις Πατάκη
Αλλά δεν υπάρχουν μόνο τα κρατικά βραβεία στην Ελλάδα, που εντάξει κάπως περιμένεις να είναι ένα μάτσο χάλια, υπάρχουν και τα βραβεία που δίνουν και άλλοι φορείς του χώρου, όπως το The Athens Prize for Literature.
Το The Athens Prize for Literature, που διοργανώνει το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα, θα βραβεύσει φέτος για 10η χρονιά το καλύτερο ελληνικό και το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα της προηγούμενης χρονιάς. Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε η ανακοίνωση των λιστών με τα 10 υποψήφια βιβλία σε καθεμιά από τις 2 κατηγορίες και στις 24 Νοεμβρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία.
Για τα βραβεία γίνεται κανονική τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο και την απονομή κάνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, είναι prestigious αυτά τα βραβεία, όχι ό,τι κι ό,τι. Βέβαια η λάμψη ξεκινά και ολοκληρώνεται στην ίδια την απονομή, που έχει και Κουαρτέτα Εγχόρδων και απ’ όλα. Γιατί η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων γίνεται κι εδώ μέσω δελτίων τύπου στα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει ούτε site, ούτε blog, ούτε μια Facebook page που να μπορείς να ανακαλύψεις οτιδήποτε αφορά το The Athens Prize for Literature.
Δηλαδή μη λέω ψέματα, blog υπήρχε αλλά έχει να ενημερωθεί από το 2008. Και έχει για header την εικόνα μιας 70s τύπισσας που διαβάζει δίπλα σε μια πισίνα. Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου αυτά. Ειπαμε, τα βραβεία αυτά είναι prestigious.
Πως θα βρεις το ποιος νίκησε πέρυσι; Μα το Google γιατί υπάρχει παιδιά; Για να ψάχνεις τα περσινά δελτία τύπου. Θέλεις να μάθεις γιατί οι 2 ξεχωριστές επιτροπές βράβευσαν τους 2 νικητές; Βεβαίως, θα πας στην απονομή, όπου οι συντονιστές των επιτροπών αναπτύσσουν το σκεπτικό τους και θα ενημερωθείς. Όχι, δεν υπάρχει κάπου αλλού το σκεπτικό, γιατί να υπάρχει, μήπως έχει καμιά σημασία;
Ούτε εγώ τα βγάζω αυτά τα βραβεία, να σας ενημερώσω. Σημαντικά ονόματα του ελληνικού βιβλίου βρίσκονται στις επιτροπές, αλλά τα βιβλία που είναι υποψήφια αναφέρονται απλά με τον τίτλο τους και το όνομα του συγγραφέα τους. Γιατί επιλέχτηκαν; Ποιος είναι ο συγγραφέας τους; Τι περιεχόμενο έχουν; Θα μπεις στο Goodreads και θα μάθεις, μην τα θες όλα δικά σου. Το The Athens Prize for Literature στηρίζει το ποιοτικό βιβλίο, αυτό πρέπει να ξέρεις, κι όπως μας ενημερώνειαυτή η ανακοίνωση της Εταιρίας Συγγραφέων “Τα βραβεία The Athens Prize for Literature χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης (λόγω των επιλογών τους) στον χώρο των κριτικών λογοτεχνίας, των δημοσιογράφων, των εκδοτών, των συγγραφέων και των μεταφραστών. Χορηγός τα εργαλεία γραφής Mont Blanc. Θα ακολουθήσει δεξίωση.” Κάποιος ξέχασε να ρωτήσει τους αναγνώστες πάντως.
Οι υποψηφιότητες για τα φετινά The Athens Prize for Literature:
Ξένο Μυθιστόρημα
-
‘HhhH’ του Laurent Binet από τις Εκδόσεις Κέδρος
-
‘Οι νόμοι των συνόρων’ του Χαβιέρ Θέρκας από τις Εκδόσεις Πατάκης
-
‘Ο θαμμένος γίγαντας’ του Καζούο Ισιγκούρο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
-
‘Νόμος περί τέκνων’ του Ίαν ΜακΓιούαν από τις Εκδόσεις Πατάκης
-
‘Οι ψαράδες’ του Chigozie Obioma από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
-
‘Υποταγή’ του Μισέλ Ουελμπέκ από τις Εκδόσεις Εστία
-
‘Πόλη στις φλόγες’ του Garth Risk Hallberg από τις Εκδόσεις Κέδρος
-
‘Η εσχάτη των ποινών’ του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο από τις Εκδόσεις Καστανιώτης
-
‘Νόρα Ουέμπστερ’ του Colm Toibin από τις Εκδόσεις Ίκαρος
-
‘Το μονοπάτι για τα βάθη του βορρά’ του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ελληνικό Μυθιστόρημα
-
‘Η άκρα ταπείνωση’ της Ρέας Γαλανάκη από τις Εκδόσεις Καστανιώτης
-
‘Ζωή μεθόρια’ του Θεόδωρου Γρηγοριάδη από τις Εκδόσεις Πατάκης
-
‘Βερονάλ’ του Τάκη Θεοδωρόπουλου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
-
‘Το φαράγγι’ της Ιωάννας Καρυστιάνη από τις Εκδόσεις Καστανιώτης
-
‘Πρωινή Γαλήνη’ του Ηλία Μαγκλίνη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
-
‘Αλεξάνδρα’ του Ανδρέα Μήτσου από τις Εκδόσεις Καστανιώτης
-
‘Μάρμαρα στη μέση’ του Δημήτρη Νόλλα από τις Εκδόσεις Ίκαρος
-
‘Οι εγκλωβισμένοι’ του Δημήτρη Οικονόμου από τις Εκδόσεις Ίκαρος
-
‘Η Αϊσέ πάει διακοπές’ της Κωνσταντίας Σωτηρίου από τις Εκδόσεις Πατάκης
-
‘Τι μένει από τη νύχτα’ της Έρσης Σωτηροπούλου από τις Εκδόσεις Πατάκης
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Ίσως το πιο πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του 2ου μισού της χρονιάς, το δεύτερο μέρος της Τετραλογίας της Νάπολης από την Elena Ferrante, έφτασε από τις Εκδόσεις Πατάκη. ‘Το νέο όνομα’ (2012) συνεχίζει την ιστορία της Έλενα και της Λίλα από εκεί που σταμάτησε το ‘Η υπέροχη φίλη μου’. Οι 2 φίλες μεγαλώνουν με φόντο τη Νάπολη και η σχέση τους (και ο κόσμος γύρω τους) αλλάζει. Όσοι διαβάσαν το πρώτο βιβλίο ξέρουν με πόση ανυπομονησία περιμέναμε και το δεύτερο στα ελληνικά. Οι κριτικές πάντως μιλούν για ένα βιβλίο ανώτερο του, ήδη εξαιρετικού, προκατόχου του.
Κατά τα άλλα είχαμε την έκδοση του ‘Η μελαγχολία της αντίστασης’ (1989) από τις Εκδόσεις Πόλις, ενός από τα γνωστότερα έργα του Πολωνού László Krasznahorkai, που κέρδισε το ελληνικό κοινό με το περσινό ‘Πόλεμος και πόλεμος’. Το μυστήριο μυθιστόρημα μας μεταφέρει σε μια πόλη της Ουγγαρίας, εκεί που συναντάμε τον ήρωα Βάλουσκα, τη μοναδική αθώα ψυχή σε έναν τόπο γεμάτο μοχθηρούς ανθρώπους που αντιδρούν απέναντι σε ένα παράξενο τσίρκο που φτάνει στη γη τους. Παραληρηματικό και θλιβερό, δεν ξεφεύγει από τη γραφή του έτερου έργου του που διαβάσαμε στην Ελλάδα, ένα σίγουρα απολαυστικό ανάγνωσμα για όσους αναγνώρισαν στο ‘Πόλεμος και πόλεμος’ την ανωτερότητα της γραφής του Krasznahorkai.
Σημαντική κυκλοφορία επίσης και οι ‘33 στροφές’ (2016) του Canek Sánchez Guevara, εγγονού του Che Guevara, από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια ματιά στην Κούβα των τελευταίων δεκαετιών, μέσα από 33 κεφάλαια που αφηγούνται την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει τα βιβλία, τη φωτογραφία, τη μουσική και απεικονίζουν τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε τα ιδανικά του Κάστρο. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες που θα δούμε μέχρι το τέλος του 2016 στη χώρα μας.
Αξίζει να αναφέρουμε και τα φρέσκα ‘Δευτέρα’ του Ηλία Αναστασιάδη και ‘Πυξίδα’ του Mathias Énard. Το πρώτο, από την Key Books, είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που αφορά μια αληθινή ιστορία εξάρτησης και απεξάρτησης από τον τζόγο, μέσα από τις σημαντικότερες Δευτέρες της ζωής του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του. Ένα ντοκουμέντο για ένα θέμα που αγγίζει σήμερα περισσότερους από όσους νομίζουμε. Το δεύτερο, από τις Εκδόσεις Στερέωμα (2015), είναι το βραβευμένο με το περσινό Prix Goncourt, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας και αφορά τις μνήμες του Φραντς Ρίτερ από τα ταξίδια του στην Ανατολή και τον έρωτα του με την ονειρική Σάρα αλλά και τη διαφορετικότητα των χωρών που διασχίζει και των ανθρώπων που συναντά.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
6 βιβλία έχω σήμερα για εσάς από την Αμερική, από non-fiction μέχρι και κόμικς, για πάμε.
‘Swing Time’ της Zadie Smith, το νέο μυθιστόρημα της σπουδαίας συγγραφέως, για τη φιλία 2 κοριτσιών στα 20 τους χρόνια που ονειρεύονται να γίνουν χορεύτριες αλλά μόνο η μία, η Tracey έχει ταλέντο, ενώ η άλλη έχει ιδέες: για το ρυθμό και το χρόνο, για τα μαύρα σώματα και τη μαύρη μουσική, τι αποτελεί μια φυλή ή τι κάνει έναν άνθρωπο πραγματικά ελεύθερο. ‘The Dispossessed’ του Szilárd Borbély, το πρώτο μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους μοντέρνους ποιητές τους Ουγγαρίας, που αποτυπώνει τη φτώχεια και την αγριότητα που βιώνει μια μερικώς Εβραϊκή οικογένεια, σε ένα χωριό της υπαίθρου της χώρας στα τέλη του 1960 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
‘Scrappy Little Nobody’ της Anna Kendrick, μια αυτοβιογραφική συλλογή κειμένων της ηθοποιού, που συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων χρόνων στα καλογραμμένα memoirs κωμικών που βρίσκουν το δρόμο τους προς την κορυφή των best-sellers. ‘Justine’ της Δανής Iben Mondrup, που μέσα από flashbacks και κομμάτια αναμνήσεων, μιλά για μια νεαρή καλλιτέχνη της οποία η ζωή ανατρέπεται όταν το σπίτι της, που φιλοξενεί τα έργα για την επικείμενη έκθεση της, καίγεται ολοσχερώς και η ίδια προσπαθεί στον ελάχιστο χρόνο που της απομένει να επαναδημιουργήσει όλα όσα έχασε.
‘The Chemist’ της Stephenie Meyer, με το οποίο η δημιουργός του ‘Twilight’ επιστρέφει στα μυθιστορήματα 8 χρόνια μετά τα ‘Breaking Dawn’ και ‘The Host’, με την ηρωίδα του βιβλίου, η πρώην υπάλληλος μιας σκιώδους υπηρεσίας της Αμερικανικής κυβέρνησης που επί χρόνια κρύβεται από τους πρώην εργοδότες της για να ξεφύγει, να δέχεται μια τελευταία δουλειά για να καθαρίσει το όνομα της και να σώσει τη ζωή της. ‘How to Survive in the North’ του Luke Healy, ένα κόμικ που μπλέκει πραγματικές αφηγήσεις από το 1912 και το 1926 μαζί με μια φανταστική ιστορία από το τώρα, σε ένα αξέχαστο ταξίδι αγάπης και απώλειας, που δείχνει τη δύναμη που απαιτείται για να επιβιώσεις κάτω από τις σκληρότερες συνθήκες.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΤΟΣ
Στα National Book Awards της Αμερικής, οι φετινοί νικητές έδειξαν το δρόμο του μέλλοντος της χώρας όπως θα το ήθελε η ηττημένη πλευρά των πρόσφατων προεδρικών εκλογών και της προόδου. Τις 3 από τις 4 κατηγορίες του βραβείου, τις Fiction, Nonfiction και Young People’s Literature, κέρδισαν 3 Αφροαμερικανοί συγγραφείς που τα έργα τους εξερευνούν τη μαύρη ιστορία, ενώ στην 4η κατηγορία της ποίησης κέρδισε ένα έργο που αγγίζει τη σύνδεση της Αμερικής με τη Λατινική Αμερική και θέματα όπως τη μετανάστευση και την πολιτική βία. Οι 4 νικητές είναι:
-
Fiction: Στον Colson Whitehead για το ‘The Underground Railroad’
-
Nonfiction: Στον Ibram X. Kendi για το ‘Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America’
-
Poetry: Στον Daniel Borzutzky για το ‘The Performance of Becoming Human’
-
Young People’s Literature: Στους John Lewis, Andrew Aydin, Nate Powell για το ‘March: Book Three’ (το πρώτο κόμικς που κερδίζει ποτέ στα National Book Awards)
Ένα από τα πιο διασκεδαστικά λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου, κάτι σαν τα κινηματογραφικά Χρυσά Βατόμουρα, το ‘Bad Sex Award’ ανακοίνωσε τις φετινές υποψηφιότητες του. Το όνομα του βραβείου φανερώνει το στόχο του, με τον νικητή να αναδεικνύεται ανάμεσα στα βιβλία με τις χειρότερες σκηνές σεξ ανάμεσα στα βιβλία της χρονιάς. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν πριν την ανακοίνωση πως το ‘Here I Am’ του Jonathan Safran Foer βρίσκεται μέσα στη shortlist δεν επιβεβαιώθηκαν και η Gayle Forman με το ‘Leave Me’ είναι μάλλον το σημαντικότερο όνομα ανάμεσα στους υποψηφίους. Μπορείτε να διαβάσετε τα αποσπάσματα των βιβλίων που διεκδικούν το βραβείο, εγώ πάντως στηρίζω το ‘The Butcher’s Hook’ της Janet Ellis.
Να θυμίσω πως περσινός νικητής ήταν ο Morrissey με το μυθιστόρημα του ‘List of the Lost’, που έφερε στις ζωές μας τη φράση “bulbous salutation”.
AND NOW, THIS
Αυτό είναι το logo και το tagline της νέας Quidditch Premier League, της οποίας η δημιουργία ανακοινώθηκε πριν μερικές μέρες. Το άθλημα που έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του ‘Χάρι Πότερ’ και εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει μια πραγματικότητα που κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο, αποκτά το δικό του πρωτάθλημα στην Αγγλία. Η 1η του διοργάνωση θα παιχτεί από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του ‘17 και θα συμμετέχουν 8 ομάδες χωρισμένες σε 2 ομίλους, με όλες τις περιοχές της χώρας να εκπροσωπούνται στο νέο πρωτάθλημα. Τα ονόματα των ομάδων είναι:
- London Monarchs
- Southwest Broadside
- Southeast Knights
- Eastern Mermaids
- Northern Watch
- Yorkshire Roses
- East Midland Archers
- West Midland Shredders
Μέχρι να μπει στο πρωτάθλημα ομάδα από τη Σκωτία, θα είμαι με τους East Midland Archers.
ΕΞΑΛΛΟΣ EZRA MILLER
Όχι παιδιά, αλήθεια. Είναι εντελώς έξαλλος ο Ezra Miller σας λέω. Στο βίντεο που βλέπετε παραπάνω πάει για καφεδάκι με τον Josh Horowitz, για να συζητήσουν για τη συμμετοχή του στο ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ και καταλήγει να μονολογεί για τον ‘Harry Potter’, συνοψίζοντας όλα όσα είναι το fandom του μαγικού ήρωα. Ezra Miller, Ένας Από Εμάς.
ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ “Ο BOB DYLAN ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ” ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Που λέτε, ο Bob ο Dylan δε θα πάει να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας του. Δεν ξέρω ποιος δεν το περίμενε αυτό, αλλά συνεχίζω να περνάω εξαιρετικά με τον κόσμο που είναι έξαλλος με το τρολάρισμα που ρίχνει ο Dylan στη Σουηδική Ακαδημία.
Αυτή τη φορά τους έστειλε γράμμα, στο οποίο δηλώνει πως ένιωσε “απίστευτη τιμή” για το βραβείο και πως θα ήθελε πολύ να μπορέσει να το παραλάβει προσωπικά αλλά δυστυχώς έχει άλλες υποχρεώσεις. Η δε Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως σέβεται την απόφαση του καλλιτέχνη, αλλά πως είναι “ασυνήθιστο” για έναν νικητή να μην ταξιδεύει στη Στοκχόλμη για να αποδεχτεί αυτοπροσώπως το βραβείο.
Επίσης ορίστε και ένα σχετικό stripάκι του Tom Gauld.
Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
Ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό πως τον προσεχή Μάρτιο θα δούμε στους κινηματογράφους τη live-action εκδοχή της ‘Πεντάμορφης’, με τους Emma Watson και Dan Stevens να υποδύονται τους 2 κεντρικούς ρόλους και τον Bill Condon να κρατά τη σκηνοθεσία. Όμως μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχαμε ιδέα πως θα μοιάζει αυτό το adaptation. Στο επίσημο trailer όμως (το οποίο έσπασε το ρεκόρ του trailer με τα περισσότερα views μέσα στις πρώτες 24 ώρες) είδαμε πως αξίζει όντως η αναμονή για τους επόμενους 4 μήνες. Είμαι excited για αυτό, πάμε δυνατά ρε Emma.
RANDOM LINKS
7 ακόμα Χάρι Πότερ spin-offs που θέλουμε να γράψει η J.K. Rowling, τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με τη Washington Post, αρκετά με τον όρο “graphic novels”, 16 συγγραφείς όπως οι Hilary Mantel και Toni Morrison γράφουν για την Αμερική του Trump, το trailer του ‘A Series of Unfortunate Events’, στην Τυνησία τα ταξί μετατρέπονται σε κινητές βιβλιοθήκες, φωτογραφίες από την πρεμιέρα του πρώτου ‘Χάρι Πότερ’ που βγήκε στα σινεμά 15 χρόνια πριν, η μεταφορά του κόμικ ‘Bone’ έχει σκηνοθέτη και προχωρά για το σινεμά, 10 μοντέρνα μυθιστορήματα από ή για μουσουλμάνους που πρέπει να διαβάσουμε, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην αντιπροσωπεύονται ισότιμα στα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία, πως η κριτική βιβλίων κατέληξε τόσο ευγενική τα τελευταία χρόνια, 8 Αυστραλοί συγγραφείς που πρέπει να ξέρουμε, το ‘Swing Time’ της Zadie Smith θα βρεθεί και στην τηλεόραση, ο Guardian για τις μεγαλύτερες online λέσχες ανάγνωσης, η Ελλάδα εξάγει ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στη Σουηδία, το μουσικό θέμα του Χάρι Πότερ τραγουδισμένο acapella, 12 κινηματογραφικές σχέσεις που καταστράφηκαν εξαιτίας ενός βιβλίου, διηγήματα πάνω σε ετικέτες μπουκαλιών κρασιού, το ‘Y: The Last Man’ του FX θα έχει showrunner τον Michael Green του ‘American Gods’, λόγια για τον άγνωστο Ισραηλινό Νομπελίστα Shmuel Yosef Agnon.