ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v24: To ‘Dune’ ετοιμάζεται ξανά για το σινεμά

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Μια ήρεμη εβδομάδα είχαμε αυτή τη φορά, χωρίς τον όγκο των ξένων κυκλοφοριών που μας συνήθισε μέχρι τώρα ο Νοέμβριος ή τις μεγάλες ειδήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά με αρκετά σημαντικά βιβλία να βγαίνουν στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Πάντως είχαμε ειδήσεις για κινηματογραφικές μεταφορές, επισκέψεις συγγραφέων στην Αθήνα, #MannequinChallenge, πολλές λίστες και λινκς, πάμε σιγά σιγά.

ΝΕΟ DUNE ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Το ‘Dune’ του Frank Herbert, που κακώς δεν έχω πιάσει ακόμη κι ας βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια στο ράφι με τα αδιάβαστα, έγινε και επίσημα το βιβλίο με το οποίο θα ξεκινήσω το 2017 μου. H Legendary Entertainment πήρε τα δικαιώματα του και θα φέρει το επικό μυθιστόρημα στον κινηματογράφο ξανά, μετά την κλασική πλέον μεταφορά του David Lynch από το 1984.

Μάλιστα η συμφωνία δε μένει εκεί, μιας και αφορά και τα δικαιώματα για την τηλεόραση, με τη Legendary να μπορεί να αναπτύξει ελεύθερη κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πρότζεκτ βασισμένα στη σειρά βιβλίων του Herbert. Αναμένουμε λοιπόν τις επόμενες ανακοινώσεις, με τον Denis Villeneuve να λέει πριν λίγο καιρό πως είναι όνειρο του να μεταφέρει το ‘Dune’ στο σινεμά. Για να δούμε αν θα συμβεί όντως. Εγώ πάντως δε θα έλεγα όχι σε μια τέτοια προοπτική.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Αρκετά αξιόλογα βιβλία και αυτή την εβδομάδα από την ελληνικά βιβλιοπαραγωγή, την κατάλληλη στιγμή για τις Χριστουγεννιάτικες wishlists των αναγνωστών.

Διπλό χτύπημα από τις Εκδόσεις Καστανιώτης, που μας δίνουν το φετινό Man Booker Prize αλλά και ένα από τα βιβλία που θα δείτε σε αρκετές λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, βιβλία που βρίσκονται ήδη στη λίστα μου. ‘Ο πουλημένος’ (2015) του Paul Beatty βγήκε νικητής στο σημαντικότερο βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας μέσα στο ‘16 και η ιστορία του, η ανατροφή ενός Αφροαμερικανού που χρησιμοποιείται από τον πατέρα του σαν πειραματόζωο στη μελέτη του για τον ρατσισμό και όσα θα ακολουθήσουν τη δολοφονία του πατέρα του από την αστυνομία, με κάνει να θέλω να το διαβάσω χτες.

Από την άλλη, το ‘Αυτό που σου ανήκει’ (2016) του Garth Greenwell είναι αναμφίβολα από τα ντεμπούτα του 2016 και εξερευνά τη σεξουαλική επιθυμία και τις συνέπειες της, αλλά και το ταμπού της ομοφιλοφιλίας στην Αμερική, μέσα από τη σχέση ενός Αμερικανού καθηγητή στη Σόφια με τον Μίτκο, ένα νεαρό που εκδίδεται επί χρήμασι.

Με 2 βιβλία μας έρχονται και οι Εκδόσεις Κέδρος, που όμως κάνουν μια στροφή προς τη speculative fiction. 3 βραβεία Nebula και 1 βραβείο Hugo βρίσκονται μέσα στη συλλογή έργων του Ted Chiang, ‘Ιστορίες της ζωής σου’. Ο Chiang είναι από τους πιο πολυβραβευμένους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και το όνομα του ακούγεται αρκετά τον τελευταίο καιρό, μιας και η ιστορία του ‘Story of Your Life’, που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη συλλογή, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και θα τη δούμε σε μερικές μέρες και στην Ελλάδα: Είναι το πολυαναμενόμενο ‘Arrival’ του Denis Villeneuve.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Γιατί το ‘Arrival’ δεν λέει να ξεκολλήσει από το μυαλό μας

Κι από την επιστημονική φαντασία περνάμε στον τρόμο, εκεί που βρίσκουμε το ‘Η σκιά στο σπίτι’ του Κωνσταντίνου Κέλλη, σε μια από τις ελάχιστες φορές που ένα βιβλίο του είδους γραμμένο από έλληνα συγγραφέα βρίσκεται σε έναν mainstream εκδοτικό. Ο Τάσος μαζί με τα 2 του παιδιά αγοράζει, σύμφωνα με την επιθυμία της νεκρής συζύγου του, ένα παλιό αρχοντικό στη Βόλβη, εκεί που της είχε κάνει πρόταση γάμου πριν πολλά χρόνια. Στο αρχοντικό όμως βρίσκεται μια ύπαρξη που έρχεται πέρα από τον θάνατο και η οικογένεια θα βρεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο, όσο συνεχίζει να αγνοεί τα σημάδια της ύπαρξης της σκιάς στο σπίτι.

Η ‘Απουσία’ του Richard Flanagan είναι το 2ο μυθιστόρημα του συγγραφέα μετά από το περσινό ‘Το μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά’ που φέρνουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός και όπου ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στην Τασμανία του 1841, εκεί που βρίσκεται ο σερ Τζον Φράνκλιν και εκτελεί πολιτισμικά πειράματα με τους Αβορίγινες και στην Αγγλία μερικά χρόνια αργότερα, εκεί που συναντούμε τον Τσαρλς Ντίκενς, που συγκλονίζεται από τις φήμες για κανιβαλισμό που επιστρέφουν από τις ομάδες αναζήτησης της χαμένης αποστολής του Φράνκλιν στον αρκτικό κύκλο.

Γρήγορη αναφορά και σε 3 βιβλία που μας έρχονται από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο: ‘Το κλαρινέτο’, το πιο φρέσκο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη, το αστυνομικό ‘Ο τόπος των μυστικών’ της Tana French και το ‘Η σκιά του κυνηγού’, ένα μυθιστόρημα που γράψανε μαζί οι George R.R. Martin, Gardner R. Dozois και Daniel Abraham.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Η ιστορία, οι συγγραφείς και οι τίτλοι των Εκδόσεων Οξύ

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πολύ λίγα πράγματα στην Αμερική αυτή την εβδομάδα, σημειώνω όμως το νέο μυθιστόρημα του Michael Chabon με τίτλο ‘Moonglow’, μια ιστορία τρέλας, πολέμου και περιπέτειας, σεξ και πόθου και αγάπης, υπαρξιακών αμφιβολιών και μοντέλων πυραύλων, που ξεκίνησε από τις εξομολογήσεις του παππού του συγγραφέα λίγο πριν πεθάνει. Ακόμη, σημειώνω και το ‘Of Fire and Stars’ της Audrey Coulthurst, ένα μυθιστόρημα που χρησιμοποιεί τη μαγεία σαν μια μεταφορά για τα χαρακτηριστικά μας που μας κάνουν διαφορετικούς και μοναδικούς, αλλά ταυτόχρονα και ευάλωτους στο φόβο, σε ένα diverse fantasy με βασίλεια και πριγκίπισσες.

Η MARJANE SATRAPI ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Ιρανή συγγραφέας Marjane Satrapi, των ‘Περσέπολις’, ‘Κεντήματα’ και ‘Αζδάρ’, θα βρεθεί αυτή την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για να κουτσομπολέψει όπως οι ηρωίδες της στα ‘Κεντήματα’, να συζητήσει με το κοινό και να υπογράψει τα βιβλία της. Να πάτε, να πάτε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

7 ακόμα Harry Potter spin-offs που θέλουμε να γράψει η J.K. Rowling

AND NOW, THIS

Πάρα πολύ καλά τα λέει αυτό εδώ το strip του Incidental Comics που σχεδιάζει ο Grant Snider. Καιρός να φτιάξουμε το δικό μας λογοτεχνικό canon, να επανεκτιμήσουμε τα Μεγάλα Έργα, να δώσουμε μεγαλύτερο diversity στα αναγνώσματα που θεωρούμε “βασικά”, να ξεκολλήσουμε από τις αυθεντίες.

LIST OF LISTS

Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση της εποχής που όλοι βγάζουν από μια (ή παραπάνω) λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Έτσι, για να μη χαθούν οι end-of-the-year λίστες αυτής της εβδομάδας στα random links παρακάτω, είπα να σας τα μαζέψω εδώ. Ορίστε οι σημαντικότερες λοιπόν.

ΕΚΔΟΤΙΚΟ MANNEQUIN CHALLENGE

Το #MannequinChallenge είμαι σίγουρος πως το έχετε συναντήσει τον τελευταίο μήνα στα ίντερνετς. Ο κόσμος τραβάει βίντεο με ανθρώπους που “παγώνουν” μπροστά στην κάμερα, ενώ στο background παίζει το ‘Black Beatles’ των Rae Sremmurd. Είναι fun, στηρίζω, δείτε ας πούμε για παράδειγμα αυτό από το The Late Late Show του James Corden. Παραπάνω σας έχω την προσπάθεια που κάνανε στα γραφεία του εκδοτικού Penguin Random House. Πολύ διάβασμα πέφτει παιδιά.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Το nonfiction, αυτοβιογραφικό βιβλίο του Saroo Brierley με τίτλο ‘A Long Way Home’, στο οποίο αφηγείται την ιστορία του, μεταφέρεται στον κινηματογράφο και η ταινία με τίτλο ‘Lion’ έχει βλέψεις μέχρι και για την απονομή των φετινών Όσκαρ.

Ο Brierley χάνει την οικογένεια του στα 5 του χρόνια και υιοθετείται από μια οικογένεια της Αυστραλίας. Αργότερα, θα ψάξει τους συγγενείς του στην Ινδία, χρησιμοποιώντας το Google Earth. Dev Patel, Rooney Mara, David Wenham και Nicole Kidman και στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο πρωτοεμφανιζόμενος στον κινηματογράφ Garth Davis. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Πιθανότητα να το έβλεπα: 85%

RANDOM LINKS

Από το ‘Fight Club’ στον Clive Barker: Η ιστορία των Εκδόσεων Οξύ, έρευνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για την ανάγνωση βιβλίων στην Ελλάδα, πως η Rory Gilmore έκανε τους bookworms πιο κουλ από ποτέόλα τα βιβλία και οι συγγραφείς που αναφέρονται στα νέα επεισόδια του Gilmore Girls, οι shortlists των φετινών Costa Book Awards είναι γεμάτες γυναίκες, ενδιαφέρον κείμενο του Buzzfeed για το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται το fandom του ‘Χάρι Πότερ’ένα dream recasting του ‘Χάρι Πότερ’ αλλά με Muppets, 40 νέα φεμινιστικά κλασικά βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε, 6 winter wonderlands από βιβλία στα οποία θα ευχόσασταν να περάσετε τα Χριστούγεννα, 16 μαγικά βιβλία για να διαβάσετε αυτά τα Χριστούγεννα, τίποτα δεν μπορεί να σκοτώσειτην αγάπη μας για τα βιβλία, η Reese Witherspoon μας προτείνει βιβλία στο Instagramτα 17 βιβλία που άλλαξαν για πάντα το είδος της επιστημονικής φαντασίας, η ταινία που παραλίγο να γυρίσει ο J.D. Salinger, βρέθηκε στον Καναδά ένα μοναδικό αντίτυπο του πρώτου audiobook από το 1935, οι ορίτζιναλ γκραβούρες της ‘Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων’, 5 ανατολικοευρωπαϊκά sci-fi και fantasy μυθιστορήματα που πρέπει να έχετε στα ράφια σας, τι συνέβη στην Κολομβία όταν πέρυσι κλάπηκε μια πρώτη έκδοση του ‘Εκατό Χρόνια Μοναξιάς’, 14 μυθιστορήματα για δυσλειτουργικές οικογένειες, ένα infographic με τα τραγούδια των βιβλίων του Χαρούκι Μουρακάμι, τα 6 καλύτερα κοκτέιλς από την κλασική λογοτεχνία.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS

Exit mobile version