Βιβλιοφαγικό mashup v25: Ο Neil Gaiman και ο Terry Pratchett μας στέλνουν ‘Καλούς Οιωνούς’
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.
- 5 ΔΕΚ 2016
Είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της περιόδου των κυκλοφορίων που στοχεύουν στις αγορές των Χριστουγέννων και σιγά σιγά θα πρέπει να προγραμματίζετε τα βιβλιοδώρα που θα κάνετε σε αυτές τις γιορτές.
Εμείς θα βοηθήσουμε μιλώντας σας για τα νέα βιβλία της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και όλες τις ειδήσεις και τα ενδιαφέροντα που θα σας κρατήσουν παρέα με τη στήλη και αυτή τη Δευτέρα.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
7 νέα βιβλία θα δούμε αυτή τη φορά, με τη σημαντικότερη κυκλοφορία να αφορά ένα βιβλίο που δεν πίστευα πως θα δούμε ποτέ στα ελληνικά. Οι ‘Καλοί Οιωνοί’ (1990) του Terry Pratchett και του Neil Gaiman ήρθαν επιτέλους και στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Sελίνι (που βλέπω πως κάνουν μεγάλο comeback μιας και ετοιμάζουν κι άλλα καλά βιβλία). Πάρα πολύ αστείο και άξιο του συνολικού έργου και των 2 συγγραφέων, το βιβλίο αφορά 2 φίλους, τον δαίμονα Crowley και τον άγγελο Aziraphale, που βρίσκονται στη γη σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης και, όταν έρχεται η στιγμή της Αποκάλυψης, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη σταματήσουν. Αυτό το βιβλίο είναι άχαστο.
Έχουμε όμως και νέα Margaret Atwood από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που μας φέρνουν το προτελευταίο της ‘Η καρδιά πεθαίνει τελευταία’ (2015). Στο δυστοπικό μυθιστόρημα της παρακολουθούμε τους Σταν και Σαρμέιν, που μπαίνουν στο Σχέδιο Ποζιτρόνιο, που τους προσφέρει για 6 μήνες δουλειά και στέγη, με αντίτιμο το να βρίσκονται στη Φυλακή Ποζιτρόνιο τους υπόλοιπους 6 μήνες.
Σειρά και για το ‘Μπρούκλιν’ (2009) του Colm Tóibín να έρθει στη χώρα μας, σχεδόν 2 χρόνια μετά την κινηματογραφική του μεταφορά, από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Η Έιλις βρίσκεται από ένα μικρό μέρος της Ιρλανδίας στο Μπρούκλιν του ‘50, εκεί που θα εργαστεί, θα ερωτευτεί και θα φτιάξει τη ζωή της, πριν το παρελθόν της τη σπρώξει να αποφασίσει μεταξύ της παλιάς και της νέας της πατρίδας.
Καιρός ήταν να δούμε μια Clarice Lispector στα ελληνικά. Οι Εκδόσεις Αντίποδες, σε μια ακόμη εξαιρετική επιλογή, μας φέρνουν το τελευταίο και δημοφιλέστερο της μυθιστόρημα, το ‘Η ώρα του αστεριού’ (1977), η ιστορία μιας κοπέλας που ζει στις παραγκουπόλεις του Ρίο και εργάζεται σαν δακτυλογράφος προσπαθώντας να ζήσει, αγαπά τις ταινίες και ονειρεύεται πως είναι η Marilyn Monroe, μια ιστορία που θα διηγηθεί ο Ροντρίγο Σ. Μ., που αντιλαμβάνεται το πόσο ελεύθερη είναι η κοπέλα, παρά τη μιζέρια στην οποία ζει.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του José Luís Peixoto, με τίτλο ‘Γκαλβέιας’ (2014), αφορά τους κατοίκους ενός μικρού χωριού, του επώνυμου Γκαλβέιας όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας, και την επίδραση που θα έχει πάνω τους η πτώση ενός μετεωρίτη. Μας έρχεται από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Γρήγορη αναφορά και στο ‘Τρία μαύρα νούφαρα’ (2011) του Michel Bussi, που ξαναχτυπά με ένα αστυνομικό μυστήριο και πάλι από τον Κέδρο, αλλά και το ‘Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες’ του Δημήτρη Νόλλα από τον Ίκαρο, που περιέχει το σύνολο των διηγημάτων του συγγραφέα.
ΚΑΤΟΧΟΣ EGOT Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ FANTASY ΕΠΟΥΣ
Εντάξει, μπορεί ο Lin-Manuel Miranda να μην είναι ακόμα κάτοχος EGOT, αλλά του λείπει ένα Όσκαρ που είναι πιθανό να πάρει φέτος, οπότε ας πούμε πως ο τίτλος αυτού εδώ του segment κοιτάζει μπροστά.
Ο δημιουργός του ‘Hamilton’ λοιπόν θα είναι ο creative producer της κινηματογραφικής μεταφοράς του ‘The Kingkiller Chronicle’, της fantasy τριλογίας του Patrick Rothfuss και θα γράψει μουσική και original τραγούδια για τις ταινίες που πρόκειται να γυριστούν. Ορίστε και τι λέει το ‘Ringer’ για το ‘Kingkiller Chronicle’.
Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα βιβλία: Η τριλογία είναι ημιτελής, μιας και έχουν κυκλοφορήσει τα ‘The Name of the Wind’ το 2007 (‘Το όνομα του ανέμου’, 2012, Εκδόσεις Anubis) και ‘The Wise Man’s Fear’ το 2011 (‘Όσα Φοβούνται οι Σοφοί’ σε Α’ και Β’ τόμο, 2013 και 2015, Εκδόσεις Anubis), ενώ για το τρίτο μέρος που θα κλείσει την ιστορία και ονομάζεται ‘The Doors of Stone’ δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας.
Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Lin-Manuel Miranda: Είναι φανταστικός, το πιθανότερο όμως είναι μέχρι να βγει η πρώτη ταινία να έχει πεθάνει από υπερκόπωση, αφού έχει αναλάβει περίπου 80 projects για την επόμενη 5ετία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
Hamilton: Ένα αμερικάνικο φαινόμενο
ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ 45,000 ΒΙΒΛΙΑ
Ας υποθέσουμε πως υπήρχε ένα νέο ξενοδοχείο που βρίσκεται σε μια μικρή, μεσαιωνική, τουριστική πόλη της Πορτογαλίας, περίπου 1,5 ώρα μακριά από τη Λισαβώνα, με περίπου 3,000 κατοίκους. Κι ας υποθέσουμε πως αυτό το ξενοδοχείο είναι γεμάτο με βιβλία, έχει ήδη 45,000 σε όλους τους χώρους του, τα οποία σύντομα θα φτάσουν τις 100,000 που είναι και ο στόχος των ιδιοκτητών του. Θα πηγαίνατε; Γιατί εγώ θα πήγαινα.
Το ξενοδοχείο είναι το The Literary Man και η μικρή πόλη είναι το Obidos. Στο μπαρ του ξενοδοχείου υπάρχουν κοκτέιλ με ονόματα συγγραφέων, το εστιατόριο του είναι χωμένα στα βιβλία, παντού υπάρχουν αναγνώσματα για κάθε θέμα και γούστο που μπορείτε να αγοράσετε ή να δανειστείτε, η πόλη βλέπω είναι πανέμορφη, εντάξει, λέω να πάω για ένα ρεπορτάζ, για το Βιβλιοφαγικό mashup ρε γαμώτο.
AND NOW, THIS
Με αυτό το doodle γιόρτασε την περασμένη Τρίτη τα 184α γενέθλια της Louisa May Alcott, συγγραφέως του ‘Little Women’, ενός από τα αριστουργήματα του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας για τον φεμινισμό.
LIST OF LISTS ΜΕΡΟΣ 2
Για να μη χαθούν στα random links, να οι σημαντικότερες λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από την περασμένη εβδομάδα, όπως τις μαζέψαμε και στην προηγούμενη έκδοση της στήλης:
- The Telegraph: The best novels of 2016
- Buzzfeed: The 24 Best Fiction Books Of 2016
- Time: The Top 10 Novels
- The New York Times: The 10 Best Books of 2016
- The Guardian: The best SF and fantasy books of 2016
- Paste: 21 of the Best New Novels Translated into English
- Forbidden Planet: Our Top 10 Books for 2016
- Library Journal: Top Ten Books of 2016
- LibraryReads: Favorite of Favorites 2016
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Αρκετά εξώφυλλα ξεχώρισαν και για τον Νοέμβριο, μιας και το τελευταίο δίμηνο είναι το πιο δυνατό εκδοτικά διάστημα ολόκληρης της χρονιάς. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα, μαζί με 1 του Οκτωβρίου που κακώς ξέχασα (ντροπή μου).
Ας ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο, το ‘Ίντριγκα στο Ιόνιο’ του Τζίμμυ Κορίνη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που είναι από τα καλύτερα που έχω δει μέσα στη χρονιά. Ρίξτε του μια ματιά και πείτε μου πως δεν είναι. Μαζί με το ‘33 στροφές’ του Canek Sánchez Guevara από τις Εκδόσεις Ίκαρος, που όσο σχεδιάζει ο Χρήστος Κούρτογλου θα βρίσκεται συνεχώς στις λίστες μου, και το ‘Καταδικασμένη να είμαι σπάνια’ της Αγάπης Ντόκα από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός, για τη font-heavy δημιουργία του, βρίσκονται στην κορυφή με τα καλύτερα του μήνα.
Ελάχιστα πιο χαμηλά σημειώνω και τα: ‘Έξοδος’ του Άρη Σφακιανάκη από τις Εκδόσεις Κέδρος, για τις διαφορετικές εικονογραφήσεις των 6 γραμμάτων του τίτλου, ‘17 ώρες’ του Πέτρου Μαρτινίδη από τις Εκδόσεις Πατάκης, για την εξαιρετική κοντινή φωτογραφία του και ‘Η τζαζ του δολοφόνου’ του Ray Celestin από τις Εκδόσεις Διόπτρα, για το σύνολο της σύνθεσης που κολλάει στο μάτι.
Ο UBER-ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Μέτριες συγκινήσεις στους τίτλους των βιβλίων που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο μήνα. Το απροσδιόριστο και ιντερνετικό ‘www.sorrystas.gr’ βρίσκεται στην πρώτη θέση για τον Νοέμβριο, με το στυλ του ‘Θα μ’ αγαπούσες για πάντα… είχες πει!’, το αναποφάσιστο μεταξύ 2 τίτλων ‘Το τρυγόνι δεν ζει πια εδώ / Η ζωή με και χωρίς αγάπη’, το πολύ δυνατό ‘Ψυχο-Ιστορήματα: Ερμηνευτικές ιστορίες για συναισθηματικά αδιέξοδα’, αλλά και το αυτοαναιρούμενο ‘Κανείς δε μιλάει για τα πεύκα’, να βρίσκονται ξωπίσω του.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ
3 νέες ταινίες που θα ξεκινήσουν να προβάλλονται από την Πέμπτη στους κινηματογράφους προέρχονται από βιβλία. ‘Η άφιξη’ του Denis Villeneuve είναι αυτή που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα, με τους Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker και Michael Stuhlbarg να πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ενός διηγήματος επιστημονικής φαντασίας του Ted Chiang για μια γλωσσολόγο που προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία με τους εξωγήινους που έχουν φτάσει στη γη. Το βιβλίο που περιλαμβάνει την ιστορία του Ted Chiang κυκλοφόρησε μέσα στα τέλη του Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Κέδρος με τον τίτλο ‘Ιστορίες της ζωής σου’. Πιθανότητα να το έβλεπα: 90%
Έχουμε ξαναμιλήσει για το ‘Αμερικανικό ειδύλλιο’. Την ταινία, adaptation από το βιβλίο με τον ίδιο τίτλο του Philip Roth που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις, σκηνοθετεί ο Ewan McGregor, που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί του παίζουν οι Jennifer Connelly, Dakota Fanning, Uzo Aduba και David Strathairn και η ιστορία αφορά μια Αμερικανική οικογένεια στη δεκαετία του ‘60, σε αυτό που από πολλούς θεωρείται το καλύτερο έργο του Roth. Πιθανότητα να το έβλεπα: 73%
Τέλος, το ‘Creepy’ είναι ένα Ιαπωνικό θρίλερ βασισμένο σε μυθιστόρημα του Yutaka Maekawa, με ήρωα έναν πρώην ντετέκτιβ που προσπαθεί να βοηθήσει την εξιχνίαση μιας εξαφάνισης που είχε συμβεί 6 χρόνια πριν, σκηνοθεσίας του Kiyoshi Kurosawa. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Ή στα αγγλικά. Μάλλον δε θα το διαβάσετε σύντομα πιστεύω. Ορίστε το τρέηλερ όμως. Πιθανότητα να το έβλεπα: 36%
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ
Πρέπει σύντομα να ξανατακτοποιήσω τη βιβλιοθήκη μου, γιατί τα ράφια έχουν φουλάρει και πλέον γεμίζει κάθε πιθανό κενό Tetris-style, ενώ έχει αρχίσει να στενάζει και ο χώρος δίπλα της με στοίβες στο πάτωμα. Η αλήθεια είναι πως και η χρωματική τακτική “ουράνιο τόξο” που χρησιμοποιώ τώρα δεν πολυβολεύει. Όμορφα ράφια μεν, όχι ιδιαίτερα efficient δε. Οπότε το βίντεο που θα δείτε παραπάνω και μας έρχεται από το TED-Ed, έφτασε την κατάλληλη στιγμή.
Εξηγεί τον πιο γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο να βάλουμε σε αλφαβητική σειρά τα βιβλία μας, που ελπίζω πως εννοεί αλφαβητική σειρά με βάση το επώνυμο του συγγραφέα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ. #ocd
Εγώ πάντως το έβαλα αυτό στα bookmarks μέχρι να το πάρω απόφαση, να ψωνίσω μια ακόμη Billy και να ξεκινήσω από το 0 τα ράφια μου. Δύσκολη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει.
RANDOM LINKS
Οι ‘Αρραγείς λέξεις’ μοιράζουν σε άστεγους τα βιβλία που δεν χρειάζεσαι, το κόμικς ‘The Woods’ του Μιχάλη Διαλυνά θα μεταφερθεί στην τηλεόραση του Syfy, οι φιλίες του Φιντέλ Κάστρο με λογοτεχνικούς γίγαντες, μια χαμένη ιστορία του H.G. Wells έκανε μόλις το εκδοτικό της ντεμπούτο, ένα advent calendar με Χριστουγεννιάτικα ποιήματα, ιστορίες και κείμενα, το Bad Sex Award βρήκε τον φετινό νικητή του, το ‘Paris Review’ έχει νέο σάιτ και ανοιχτό το πλήρες αρχείο του, τα δικαιώματα των ‘Vampire Chronicles’ επέστρεψαν στην Anne Rice που ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά, ματιά στον σκιώδη κόσμο της κλοπής σπάνιων βιβλίων, ένα κοκτέιλ κυριολεκτικά φτιαγμένο από παλιά βιβλία, πάμε βόλτα στα βιβλιοπωλεία της Ισλανδίας, ο ‘New Yorker’ μιλά για 2 τρόπους να έρθει ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ στον 21ο αιώνα, 8 ταινίες βασισμένες σε ασυνήθιστο λογοτεχνικό πρωτότυπο υλικό, να οι πρώτες φωτογραφίες από το τηλεοπτικό ‘The Handmaid’s Tale’, μερικές ιδέες για βιβλιοφιλικό Χριστουγεννιάτικο στολισμό, 2 τύποι προσπαθούν να ανακαλύψουν τη συνταγή για ένα best-seller, ένα εικονογραφημένο βιβλίο για το γιατί διαβάζουμε, τα άλυτα μυστήρια του χειρόγραφου Voynich, η τηλεοπτική μεταφορά του ‘The Alienist’ βρήκε τους πρωταγωνιστές της.