Βιβλιοφαγικό mashup v26: Πώς μπορεί μια χώρα να γίνει ανοιχτή βιβλιοθήκη;
- 12 ΔΕΚ 2016
Τικ τοκ, η χρονιά πλησιάζει προς το τέλος και αρχίζουμε να μπαίνουμε σε εορταστικούς εκδοτικά ρυθμούς, σαφώς πιο ράθυμους από ό,τι το προηγούμενο δίμηνο. Φυσικά εγώ δε θα σας αφήσω έτσι, αφού και για καινούρια βιβλία έχουμε να μιλήσουμε, αλλά και πολλά μικρά και ενδιαφέροντα νέα να δούμε.
ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Από την περασμένη Τρίτη ολόκληρη η Κροατία είναι μια ανοιχτή ψηφιακή βιβλιοθήκη. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της χώρας μπορούν να διαλέξουν όσα από τα 100,000 βιβλία που περιέχονται στο app Croatia Reads θέλουν και να τα διαβάσουν ελεύθερα. Το app είναι φυσικά διαθέσιμο για Android και iOS κινητά και tablets.
Η εφαρμογή λειτουργεί ανοιχτά για όλους όσους βρίσκονται μέσα στα σύνορα της χώρας και περιέχει μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων σε πολλές γλώσσες εκτός των Κροατικών. Είναι η πρώτη φορά που μια ελεύθερη βιβλιοθήκη, που περιέχει από λογοτεχνία αλλά και ακαδημαϊκά δοκίμια, γίνεται προσβάσιμη από όλους μέσα σε μια χώρα.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Δυνατά βιβλία και την προηγούμενη εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία μας, στο τελευταίο μεγάλο ντου των εκδοτικών πριν τις γιορτές.
Τα 3 πρώτα μυθιστορήματα της σειράς ‘Hogarth Shakespeare’, όπου σημαντικοί συγγραφείς ξαναζωντανεύουν τα μεγάλα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με την ευκαιρία των 400 χρόνων από το θάνατο του, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. ‘Το χάσμα του χρόνου’ της Jeanette Winterson, που εμπνεύστηκε από το ‘Χειμωνιάτικο Παραμύθι’, ‘To Ξιδοκόριτσο’ της Anne Tyler, που ξαναγράφει το ‘Ημέρωμα της Στρίγγλας’ και ‘Το όνομά μου είναι Σάιλοκ’ του Howard Jacobson, που δίνει μια νέα μορφή στον ‘Έμπορο της Βενετίας’. Οι πένες των σύγχρονων συγγραφέων φέρνουν στο σήμερα τα κείμενα του τραγωδού και η σειρά ‘Hogarth Shakespeare’ δεν ολοκληρώνεται εδώ, αφού αναμένουμε μέσα στο 2017 και τα έργα των Margaret Atwood, Tracy Chevalier και Jo Nesbø.
Με 3 βιβλία μπαίνουν δυνατά στον Δεκέμβριο και οι Εκδόσεις Καστανιώτης. Ο ‘Ιούδας’ (2014) είναι το πιο πρόσφατο έργο του Ισραηλινού Amos Oz, που μας μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ του 1959, εκεί που ο νεαρός Σμούελ παρατά τις θρησκευτικές σπουδές του και βρίσκεται να μένει στο ίδιο σπίτι με την Ατάλια Αμπραβανέλ, μια μεγαλύτερη του γυναίκα που θα τον σαγηνεύσει, σε ένα μυθιστόρημα που μιλά κυριότερα για την προδοσία.
Ακόμα από τον Καστανιώτη μας έρχεται η ‘Αποδοχή’ (2014) του Jeff VanderMeer, το βιβλίο που κλείνει την επιστημονικής φαντασίας ‘Τριλογία της Νότιας Ζώνης’ του, η οποία ξεκίνησε με το ‘Αφανισμός’ και συνεχίστηκε με το ‘Επιβολή’. Θυμίζω πως την κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιβλίου θα τη δούμε στα σινεμά μέσα στο 2017. Τέλος έχουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον nonfiction ‘Οι πύλες του τίποτα’ της Συριανής Samar Yazbek, που σκιαγραφεί την κατάσταση της χώρας της, μεταφέροντας τις εμπειρίες της και ακροπατώντας από τη σκληρότητα του πολέμου στην ανθρωπιά των συνανθρώπων της.
Αξίζει μια αναφορά στο ‘Μπελγκρέιβια’ του Julian Fellowes από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεκινά την παραμονή της Μάχης του Βατερλό το 1815 κι ένα χορό στις Βρυξέλλες που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της Βρετανίας, κι ένα μυστικό που θα ακολουθήσει την πλοκή του βιβλίου 25 χρόνια αργότερα στο Λονδίνο. Σημειώνω επίσης και το μυθιστόρημα ‘Η θεά των μικρών θριάμβων’ της Γαλλίδας Yannick Grannec από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, που αφηγείται τη ζωή του μαθηματικού Κουρτ Γκέντελ, αλλά και την τελευταία από τις εκπλήξεις που μας έχουν πια συνηθίσει οι Εκδόσεις Αντίποδες, που φέρνουν την ποίηση της Σουηδής ποιήτριας Athena Farrokhzad, μέσα από μια ασημένια έκδοση του ‘Λευκοσελευκό’ (2013) της, με το ιδιαίτερα επίκαιρο έργο της να μιλά για τη μετανάστευση.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρότι οι σημαντικότερες κυκλοφορίες του 2016 έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Αμερική και η νέα σπουδαία φουρνιά θα μας έρθει μετά την αρχή του καινούριου χρόνου, σήμερα έχουμε 5 βιβλία που καλό είναι να μην περάσουν χωρίς να τους δώσουμε προσοχή.
‘Whatever Happened to Interracial Love?’ της Kathleen Collins, μια συλλογή διηγημάτων της ξεχασμένης σκηνοθέτη και συγγραφέα, από ιστορίες που ξέθαψε η κόρη της μέσα από ένα μπαούλο, που εξερευνούν φυλετικά, σεξουαλικά και οικογενειακά θέματα.
‘A Woman Looking at Men Looking at Women: Essays on Art, Sex, and the Mind’ της Siri Hustvedt, κείμενα της συγγραφέα για τη φιλοσοφία, την τέχνη, τη νευρολογία, τις γυναίκες και το ανθρώπινο μυαλό, που αποδεικνύει πως η Hustvedt ανήκει πραγματικά ανάμεσα στις εξέχουσες κριτικές φωνές των ημερών μας.
‘The Gardens of Consolation’ της Parisa Reza, ένα οικογενειακό έπος με φόντο τις πολιτικές αναταραχές του Ιράν στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, με όπλο την αντίθεση ενός ευφυή, πολιτικά φιλόδοξου γιού με τους πιο απλούς αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέροντες χωρικούς γονείς του.
‘Last Year’ του Robert Charles Wilson, μια ιστορία για το όχι πολύ μακρινό μέλλον, όταν μια χωροχρονική πόρτα για το Οχάιο του 19ου αιώνα είναι μια δημοφιλής τουριστική ατραξιόν για όσους θέλουν να ξεφύγουν, αλλά η πύλη σύντομα θα κλείσει και ένας άντρας από το παρελθόν είναι αποφασισμένος να καταλήξει στο μέλλον πάση θυσία.
‘In Sunlight or In Shadow’, στο οποίο 17 συγγραφείς, με μπροστάρηδες τους Stephen King, Joyce Carol Oates, Lee Child και Michael Connelly, γράφουν διηγήματα με έμπνευση τους πίνακες του Edward Hopper.
Ο JONATHAN COE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καλεσμένος των Εκδόσεων Πόλις και σχεδόν ακριβώς 3 χρόνια μετά την προηγούμενη του επίσκεψη στη χώρα μας, ο αγαπητός στην Ελλάδα Jonathan Coe μας ξαναεπισκέπτεται. Ο συγγραφέας θα βρεθεί την Τετάρτη 14/12 στην Αθήνα και την Πέμπτη 15/12 στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει για το τελευταίο του μυθιστόρημα, το ‘Αριθμός 11’, που εκδόθηκε εδώ τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και για να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.
Η στήλη προβλέπει πως θα γίνει πανικούλης, ειδικά στην εκδήλωση της Αθήνας, οπότε αν σκοπεύετε να πάτε μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή. Α, και βάλτε τον να υπογράψει ένα ‘The Rotters’ Club’ για μένα.
AND NOW, THIS
Αυτό εδώ είναι το αγαπημένο μου bookstagram account τον τελευταίο καιρό. Ονομάζεται @thebookferret και με λίγο scroll down στο timeline του θα καταλάβετε γιατί λέγεται έτσι. Οι φωτογραφίες της Meredith περιέχουν πάντα, εκτός από βιβλία, και ένα από τα 2 κατοικίδια κουνάβια της, τον Quigley και τον Diggle. Σκέφτομαι να πάρω 2 κουκουβαγιάκια για να βγάζω κι εγώ παρόμοιες φωτογραφίες.
LIST OF LISTS ΜΕΡΟΣ 3
Πολλές ανασκοπήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ορίστε όλες εδώ μαζεμένες για χάζεμα και γέμισμα των wishlists σας.
- NPR: Our Guide To 2016’s Great Reads
- Amazon: 2016’s Top-Selling New Releases
- Book Riot: Best Books of 2016
- Vulture: The 10 Best Books of 2016
- Tor: The Best Books of 2016
- Entertainment Weekly: The 20 Best Books of 2016
- Huffington Post: The 18 Best Fiction Books Of 2016
- People: Best Books of 2016
- Quartz: Favorite books of 2016
- Electric Literature: 25 Best Short Story Collections of 2016
- The New York Times: The Best Book Covers of 2016
- Slate: The Best Book Jackets of 2016
- Buzzfeed: 32 Of The Most Beautiful Book Covers Of 2016
- Paste: The 30 Best Book Covers of 2016
ΚΑΙ TRAILER ΕΧΟΥΜΕ
Μέσα στο 2017, και συγκεκριμένα τον προσεχή Απρίλιο, θα δούμε στους κινηματογράφους τη μεταφορά του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Dave Eggers με τίτλο ‘The Circle’. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2014 και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Κέδρος σαν ‘Ο κύκλος’, παρακολουθεί τη Μέι που προλαμβάνεται στον Κύκλο, μια πανίσχυρη διαδικτυακή εταιρία, και ανέρχεται σιγά σιγά όλο και ψηλότερα, για να ανακαλύψει πως τα πράγματα, και η ζωή της, δεν είναι ακριβώς αυτά που φαίνονται.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο James Ponsoldt του περσινού ‘The End of the Tour’ (και του ‘The Spectacular Now’, τη θυμάστε αυτή την ταινία;) και από το πολύ γερό καστ ξεχωρίζουν οι Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan και Patton Oswalt. Είμαι περίεργος για αυτό, το ομολογώ.
RANDOM LINKS
Για την παράδοση των Ισλανδών να δωρίζουν βιβλία την παραμονή των Χριστουγέννων, οι καλύτερες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του 2016, ο Stephen King επιτίθεται σε όσους αντέδρασαν στη βράβευση του Bob Dylan, το λογοτεχνικό in memoriam της χρονιάς, λογοτεχνικοί οδηγοί πόλης για την Αθήνα και άλλες 9 μητροπόλεις, αφιέρωμα στους ναούς των βιβλιόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο (και με το Atlantis Books της Σαντορίνης μέσα), βιβλιοφιλικές αποδράσεις για αναγνώστες, τα καλύτερα λογοτεχνικά πάρτι που θέλεις να πας, για τη σεξουαλική επανάσταση που απελευθέρωσε την αισθηματική λογοτεχνία, ένα κείμενο για τη Βιβλιομανία της Ευρώπης στα 1800, ο Colm Tóibín γράφει για τη ‘Χριστουγεννιάτικη Ιστορία’ του Ντίκενς, ένα βιβλίο γύρισε στη βιβλιοθήκη όπου άνηκε 120 χρόνια μετά, τα μοναδικά κομματάκια ποίησης της Emily Dickinson, για τις αναγνωστικές συνήθειες διαβόητων κακοποιών, τα τρομακτικά εξώφυλλα του ‘The Haunting of Hill House’, το adaptation του ‘Absolutely True Diary of a Part-Time Indian’ προχωρά με τον Hugh Jackman να συμμετέχει στην παραγωγή, επιτραπέζια παιχνίδια εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία.