Βιβλιοφαγικό mashup v40: Η Ελλάδα στην παγκόσμια μέρα βιβλίου
- 18 ΑΠΡ 2017
Με εκδηλώσεις και ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις και σημαντικές μεταφράσεις βιβλίων και νέες τηλεοπτικές μεταφορές και μαραθώνιους βιβλίων και νέες κυκλοφορίες, η 40η έκδοση του Βιβλιοφαγικού mashup ήρθε σήμερα να κάνει λίγο καλύτερη την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Από το 1995 η UNESCO γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου των Miguel de Cervantes και William Shakespeare, ο κόσμος τιμά τα βιβλία. Από πέρυσι, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνουν εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Έτσι και φέτος, με κεντρικό μήνυμα το “διαβάζω & αλλάζω”, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κω, η Ελλάδα θα γεμίσει βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, αίθουσες πολιτισμού και καφέ με επισκέψεις συγγραφέων, παρουσιάσεις βιβλίων και κάθε είδους εκδηλώσεις, αλλά και με χιλιάδες αναγνώστες.
Ξεχωρίζει ο Περίπατος Βιβλίου στην Αθήνα, μια βόλτα που θα περάσει από 22 σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες, με highlight τη δωρεάν ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου, που δε θα πρέπει να χάσετε. Πληροφορίες για όλα αυτά θα βρείτε στο site της διοργάνωσης.
ΚΙ ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τι θα λέγατε για ένα 24ωρο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ανάγνωση; Για 2η συνεχή χρονιά εμείς στο somuchreading θα προσπαθήσουμε να διαβάσουμε όσο γίνεται περισσότερο μέσα σε 1 ημέρα.
Ξεκινώντας στις 10 το πρωί του Σαββάτου 22 Απριλίου και για τις επόμενες 24 ώρες, οι συμμετέχοντες του Αναγνωστικού Μαραθωνίου θα διαβάσουν όσο περισσότερα βιβλία μπορούν. Τους περιμένει ένας αναγνωστικός αγώνας αντοχής για τους πιο τολμηρούς. Όχι μόνο αυτό όμως, αλλά και θα γράψουν για την ανάγνωση στα social, θα ανεβάσουν φωτογραφίες των αναγνωσμάτων τους, θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του somuchreading για να κερδίσουν βιβλία (που χαρίζουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του 24ωρου), θα γίνουν κομμάτι της παρέας του Αναγνωστικού Μαραθωνίου.
Περισσότεροι από 110 θαρραλέοι αναγνώστες από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Κύπρο και την Αυστραλία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έτσι όπως πρέπει: Με μια ημέρα γεμάτη βιβλία. Ορίστε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον Αναγνωστικό Μαραθώνιο και το πως θα δηλώσετε συμμετοχή.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
4 βιβλία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον την προηγούμενη εβδομάδα, με το καθένα από αυτά να ξεχωρίζει φέρνοντας κάτι διαφορετικό στο λογοτεχνικό τραπέζι. Ας τα δούμε ένα-ένα.
‘Exes’ του Max Winter, το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ένα καλειδοσκοπικό βιβλίο, στο οποίο ο Clay προσπαθεί να κατανοήσει την αυτοκτονία του αδερφού του Eli, μέσα από τις ιστορίες πολλών διαφορετικών κατοίκων του Providence, πόλης στην οποία μένει. ‘Long Black Veil’ της Jennifer Finney Boylan, που επικεντρώνεται γύρω από την εξαφάνιση του Wailer, ένα οδυνηρό γεγονός του 1980 ανάμεσα σε 6 φίλους, και την ανακάλυψη του πτώματος του 20 χρόνια μετά, που απειλεί τη ζωή ενός από τους 6 και την προσεκτικά φυλαγμένη ιδιωτική ζωή ενός άλλου.
‘The Shadow Land’ της Elizabeth Kostova, ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στη Βουλγαρία, εκεί που η καλή πράξη μιας νεαρής Αμερικανίδας, της Alexandra, θα φέρει κατά λάθος στην κατοχή της τα λείψανα ενός ανθρώπου, που θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην οικογένεια του, στη Βουλγαρική ύπαιθρο. ‘Such Small Hands’ του Andrés Barba, ένα μικρό βιβλίο από τον Ισπανό συγγραφέα, που διηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που φτάνει σε ένα ορφανοτροφείο και το βίαιο, μοχθηρό παιχνίδι που επινοεί με τα υπόλοιπα παιδιά.
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΕ 300 ΓΛΩΣΣΕΣ
Το 1943 εκδίδεται μια νουβέλα που θα μείνει στην ιστορία σαν ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα και ένα από τα μεγαλύτερα bestsellers του κόσμου. Λιγότερο από 1 χρόνο αργότερα, ο συγγραφέας του θα εξαφανιστεί σε μια αναγνωριστική πτήση στην παραλία Γένοβας – Άντζιο. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του θα βρεθούν μόλις το 2000.
Αρκετά χρόνια πριν, το 1927, ο Antoine Saint Exupéry, συγγραφέας του ‘Le Petiti Prince’, διορίζεται σταθμάρχης της εμπορικής γαλλικής εταιρείας Latecoere στο Cape Judy, στις ακτές του νότιου Μαρόκο. Εκεί θα αντλήσει έμπνευση για τα επόμενα έργα του και θα βοηθήσει τη Latecoere να μετεξελιχθεί στην Aéropostale, την πρώτη επιβατική γαλλική αεροπορική εταιρεία.
90 χρόνια αργότερα, ‘Ο μικρός πρίγκηπας’ του Exupéry μεταφράζεται στην 300η γλώσσα του, την Hassānīya, μια παραλλαγή των αραβικών που ομιλείται σε περιοχές της Βορειοδυτικής Αφρικής, δηλαδή και στο Cape Judy.
Με την 300η μετάφραση του, ‘Ο μικρός πρίγκηπας’ είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο του κόσμου. Εξαιρούνται βέβαια τα θρησκευτικά έργα, με τη Βίβλο και τα κείμενα των Μαρτύρων του Ιεχωβά να βρίσκονται ψηλότερα. Πίσω από το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα βρίσκονται ο ‘Πινόκιο’ (περίπου 260 μεταφράσεις) και ‘Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’ (174 μεταφράσεις).
AND NOW, THIS
Να μια τεράστια playlist 3,350 κομματιών που προέρχονται από τη συλλογή δίσκων του Haruki Murakami. Ο συγγραφέας, που συχνότατα γράφει για μουσική στα βιβλία του, έχει μια τεράστια συλλογή με περισσότερους από 10,000 δίσκους, με τους περισσότερους από αυτούς να ανήκουν στο αγαπημένο του είδος της τζαζ.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Πολλές ενδιαφέρουσες και όμορφες φωτογραφίες είδαμε αυτή την εβδομάδα στο #instavivlio του Instagram, αλλά πιστοί στους κανόνες που μόνοι μας θέσαμε και παρ’ όλες τις δυσκολίες στο να διαλέξουμε μέσα από τον έντονο συναγωνισμό, ορίστε οι 3 επιλογές για αυτή τη φορά.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ COMICDOM CON
Παρότι τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, που απονέμονται για 3η χρονιά φέτος, βρέθηκαν στα χέρια των νικητών τους την πρώτη κιόλας ημέρα του Comicdom Con, τα συνολικά αποτελέσματα άργησαν να φτάσουν στα δικά μας αφτιά. Παρόλα αυτά, όπως θα δείτε και παρακάτω, τα βραβεία σάρωσε ο ‘Ερωτόκριτος’ των Δημοσθένη Παπαμάρκου, Γιάννη Ράγκου, Γιώργου Γούση και των Εκδόσεων Polaris. Τα 5 βραβεία σε 5 υποψηφιότητες που κέρδισε η ομάδα του ‘Ερωτόκριτου’ είναι και το νέο ρεκόρ στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.
-
Καλύτερο Κόμικ – Ερωτόκριτος (Εκδόσεις Polaris)
-
Καλύτερο Σενάριο – Δημοσθένης Παπαμάρκος & Γιάννης Ράγκος (Ερωτόκριτος)
-
Καλύτερο Σχέδιο – Γιώργος Γούσης (Ερωτόκριτος)
-
Καλύτερο Εξώφυλλο – Γιώργος Γούσης (Ερωτόκριτος)
-
Καλύτερη Αυτοέκδοση – Η Δανάη στο Στόμα του Λύκου (Σενάριο, Σχέδιο & Εξώφυλλο: Σιαδώρα Παπαθεοδώρου)
-
Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Γιώργος Γούσης (Ερωτόκριτος)
-
Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ – Τhe Working Dead (Σενάριο & Σχέδιο: Πάνος Ζάχαρης)
-
Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση – Mezolith: Όνειρα Και Εφιάλτες Στην Εποχή Του Λίθου (εκδόσεις Jemma Press, Μετάφραση: Βασιλεία Βαξεβάνη)
-
Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης – Κωνσταντίνος Μοσχονάς (Ρώτα τον Νικήτα)
-
Καλύτερο Ένθετο – Σπλατς! (Σενάριο: Σταύρος Ντίλιος, Σχέδιο: Γαβριήλ Παγώνης) για την ΕΦ.ΣΥΝ.
-
Βραβείο Κοινού – GRamers: The Comic (εκδόσεις Webcomics, Σενάριο: Δημήτρης Παπαδόπουλος & Θεόδωρος Παπαδάκης, Σχέδιο & Εξώφυλλο: Νικόλας Στεφαδούρος)
Πέρα από τα ΕΒΚ, το τριήμερο βρήκε χιλιάδες ανθρώπους που αγαπούν τα κόμικς να επισκέπτονται τους χώρους του Con. Δεκάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν και υπέγραψαν τα νέα τους έργα στα περίπτερα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και ενδιαφέρουσες δουλειές από νέους δημιουργούς γέμισαν τις αυτοεκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου, εκεί που βρέθηκε η όλο και πιο μεγάλη και diverse ελληνική σκηνή των fanzines. Το SpoilerAlert.gr βρέθηκε εκεί και μπορείτε, στο παρακάτω βίντεο, να πιάσετε παλμό από το φετινό Comicdom Con. Επίσης μπορείτε να χαζέψετε τους φανταστικούς cosplayers του διαγωνισμού που διοργανώθηκε.
Η ΟΜΙΧΛΗ ΕΡΧΕΤΑΙ
Δεν φτάνει το ‘It’ και το ‘Dark Tower, η μεγάλη επιστροφή του Stephen King σε τηλεόραση και κινηματογράφο μέσα στο 2017 συνεχίζεται: Το ‘The Mist’ (‘Η Ομίχλη‘, 1989, Εκδόσεις Επιλογή), η νουβέλα του συγγραφέα από το 1980, έρχεται σε μια σειρά από το Spike (ή όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, το κανάλι του ‘Lip Sync Battle’).
Θα θυμάστε ίσως πως πριν 10 χρόνια είχε υπάρξει μια ταινία εμπνευσμένη από το έργο του King, αλλά οι δημιουργοί της τηλεοπτικής σειράς λένε πως έχουν γράψει από την αρχή την πλοκή της και πως δεν πρόκειται απλά για ένα remake. Είναι πάντως αρκετά υποσχόμενο το trailer, στο οποίο φαίνεται πως έχουν προστεθεί αρκετές τοποθεσίες που δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Η σειρά ξεκινά στις 22 Ιουνίου και πρωταγωνιστούν οι Alyssa Sutherland, Morgan Spector και Frances Conroy.
RANDOM LINKS
Ο λογοτεχνικός οδηγός για το φετινό Φεστιβάλ των Καννών, οι μεγαλύτερες αναστάσεις της λογοτεχνίας, 41 τρόποι για να έχετε μια πιο βιβλιοφιλική άνοιξη, τα 10 βιβλία που ο κόσμος προσπάθησε να απαγορέψει περισσότερες φορές στην Αμερική μέσα στο 2016, πως ένας άνεργος ηθοποιός προσπάθησε να πείσει τον J. D. Salinger να του δώσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του Catcher In The Rye, το Netflix ετοιμάζει σειρά 10 επεισοδίων από το ‘The Haunting of Hill House’ της Shirley Jackson, ένα κείμενο για τις λογοτεχνικές εμμονές και τους κατά λάθος ντετέκτιβ της Agatha Christie, ξανάνοιξε ηΔημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, 10 βιβλία για όσους αγαπούν τις βιβλιοθήκες, 15 δυστοπικά μυθιστορήματα για αυτούς που δε διαβάζουν δυστοπικά μυθιστορήματα, σπάνιοι λογοτεχνικοί θησαυροί από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, τα 10 καλύτερα βιβλία για να καταλάβετε την Αίγυπτο και 4 επιλογές speculative fiction από την Αίγυπτο, 10 ντεμπούτα που είναι ταυτόχρονα και τα καλύτερα βιβλία των συγγραφέων τους, ας επισκεφθούμε 4 από τις Πόλεις της Λογοτεχνίας της UNESCO, οι διαβόητοι θρύλοι και οι αμφιλεγόμενες ιστορίες 10 λογοτεχνικών θανάτων, 35 λογοτεχνικοί προορισμοί στη Νέα Υόρκη, pulp μυθιστορήματα της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Σατανά, ανακοινώθηκε η shortlist του φετινού International DUBLIN Literary Award, η συγκινητική ιστορία των παιδιών που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν και ενέπνευσαν τον J. M. Barrie να γράψει τον ‘Peter Pan’ του, ένας γάμος με θέμα “βιβλιοθήκη”, 8 βιβλία που διαδραματίζονται στην Κούβα.