Βιβλιοφαγικό mashup v83: Πώς τα Νόμπελ έφτασαν να περνούν τη μεγαλύτερή τους κρίση
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 16 ΑΠΡ 2018
Και φρέσκα βιβλία έχουμε και πολύ σημαντικά νέα έχουμε και πολλά βιβλιοφιλικά events έχουμε, πάμε για μια ακόμη μεγάλη βόλτα στον συναρπαστικό κόσμο της ανάγνωσης.
Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Θυμάστε που πρόπερσι μιλούσαμε για το πανηγύρι γύρω από τη βράβευση του Bob Dylan με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το no-show του για να πάρει το βραβείο και τα λεφτά και την πολύ αστεία αντίδραση πολλών βιβλιόφιλων; Και πέρσι πως βρήκαμε τη φετινή επιλογή του Kazuo Ishiguro κάπως ασφαλή και μάλλον βαρετή;
Ναι, λοιπόν, είναι πιθανό να μην έχουμε ευκαιρία φέτος για τέτοια hot takes αφού η Σουηδική Ακαδημία, η επιτροπή που απονέμει το σπουδαιότερο (λένε κάποιοι) λογοτεχνικό βραβείο, ζει τη μεγαλύτερη κρίση της 230χρονης ιστορίας της.
Τον περασμένο Νοέμβριο 18 γυναίκες κατηγόρησαν δημόσια τον Jean-Claude Arnault, καλλιτεχνικό διευθυντή ενός ιδιωτικού λογοτεχνικού και πολιτιστικού κλαμπ της Στοκχόλμης, για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Arnault είναι σύζυγος της ποιήτριας Katarina Frostenson, μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. Το Forum, όπως ονομαζόταν το κλαμπ, είχε λάβει οικονομική υποστήριξη από την Ακαδημία και έκλεισε λίγο μετά τις κατηγορίες προς τον Arnault.
Σα να μην έφτανε αυτή η σχέση του Arnault με την Ακαδημία, τα μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας είχαν πληροφορίες πως ο ίδιος διέρρευσε τα ονόματα 7 νικητών του Νόμπελ πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους. Η Ακαδημία έκοψε κάθε σχέση με τον Arnault, αλλά η σύζυγός του παρέμεινε μέλος της.
Την Παρασκευή 6 Απριλίου 3 από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας παραιτήθηκαν, αφού η ψηφοφορία για την αποπομπή της Katarina Frostenson τους βρήκε να μειοψηφούν. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ήταν υπέρ της παραμονής της και το ρήγμα μεταξύ τους οδήγησε στην παραίτηση των τριών.
Μέχρι τώρα τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας παρέμεναν ισόβια στη θέση τους και σε περίπτωση παραίτησης δεν αντικαθιστώνται μέχρι το θάνατό τους. Μετά από τις παραιτήσεις όμως η γραμματέας της Ακαδημίας Sara Danius δήλωσε πως η επιτροπή εξετάζει την αλλαγή των κανόνων της ώστε να είναι δυνατό για τα μέλη να αποχωρούν και να αντικαθιστώνται.
Λίγες μέρες αργότερα όμως, την περασμένη Πέμπτη 12 Απριλίου, ήταν η σειρά της ίδιας της Danius αλλά και της Frostenson να αποχωρήσουν από την Ακαδημία, μειώνοντας τον αριθμό τον μελών της από τα μέχρι πρότινος 16 (18 κανονικά, οι 2 έχουν παραιτηθεί προηγουμένως το 2016 και, ω ναι, το 1989) στα 11 σήμερα.
Η Darius, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας που κρατά τη θέση του γραμματέα, επιλέχθηκε το 2015 και προσπάθησε να εκμοντερνίσει την επιτροπή αλλά συνάντησε την αντίσταση 2 αντρών που βρίσκονταν στην ίδια θέση πριν από αυτή. Του Horace Engdahl, ένα από τα παραιτηθέντα μέλη λόγω της Frostenson που έγραψε ανάμεσα στα 2 κύματα παραιτήσεων ένα άρθρο περιγράφοντας την Darius ως τη χειρότερη γραμματέα στην ιστορία της Ακαδημίας και του 89χρονου πια Sture Allen, γραμματέα το 1989 όταν 2 μέλη παραιτήθηκαν εξαιτίας της άρνησης της Ακαδημίας να πάρει θέση υπέρ του Salman Rushdie μετά τον φετφά του Χομεϊνί που ακολούθησε την έκδοση του ‘The Satanic Verses’.
“Δεν αξίζουν όλες οι παραδόσεις να διατηρούνται. Το να νοιάζεσαι για μια κληρονομιά δεν πρέπει να σημαίνει υπεροψία και απόσταση από το σύνολο της κοινωνίας”, είπε η Darius. Και πολύ σωστά: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας με τη σημερινή του μορφή είναι ένας ξεπερασμένος, απαρχαιωμένος θεσμός με ελάχιστη αξία, σημασία και δύναμη. Είναι καιρός οι ολιγαρχικές, ανδροκρατούμενες, δεινοσαυρικές διαδικασίες του να πάψουν να υπάρχουν, μιας και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Όσο εμείς κάναμε ένα μικρό διάλειμμα μιας Δευτέρας λόγω Πάσχα, τα φρέσκα βιβλία συνέχιζαν να γεμίζουν τα ράφια με τις “Νέες Κυκλοφορίες” στα βιβλιοπωλεία. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα 7 που εμείς ξεχωρίσαμε και θα περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το 2ο μισό του Απριλίου.
Ξεκίνημα με νέο Jo Nesbø από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, με τον συγγραφέα να μην επιστρέφει όμως και πάλι στον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε αλλά να γίνεται κομμάτι της παρέας του Hogarth Shakespeare, σειράς που βλέπει μερικούς από τους σημαντικότερους και πιο δημοφιλείς σύγχρονους συγγραφείς να γράφουν retellings των έργων του Shakespeare.
Ο Nesbø καταπιάνεται με τον ‘Μάκβεθ’ (‘Macbeth’, 2018) και γίνεται έτσι το 7ο βιβλίο της σειράς που κυκλοφορεί μέσα στα τελευταία 2,5 χρόνια. Το βιβλίο μας γυρίζει στη δεκαετία του ‘70, εκεί που ο αστυνομικός Μάκβεθ και η ομάδα του αναλαμβάνουν μια γεμάτη αίμα υπόθεση, αφού μια απόπειρα σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών πάει στραβά. Ο Μάκβεθ δε σταματά πουθενά στο να κατακτήσει χρήμα και δόξα και, με την παρότρυνση της αγαπημένης του Λαίδης, δολοφονεί τον αρχηγό της αστυνομίας με σκοπό να διεκδικήσει τη θέση του και στη συνέχεια σχεδιάζει το θάνατο οποιουδήποτε τον υποπτεύεται για το φόνο ή φέρνει σε κίνδυνο τη θέση του στο τμήμα.
Τρία πολύ ενδιαφέροντα αναγνώσματα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη μας ήρθαν την περασμένη εβδομάδα. Πρώτο από όλα το μυθιστόρημα μυστηρίου ‘Οι φύλακες του φωτός’ (‘The Lightkeepers’, 2016) της Abby Geni, στο οποίο η Μιράντα, μια φωτογράφος, βρίσκεται στα Νησιά Φάραλον όπου θα μείνει για 12 μήνες ανάμεσα σε μια ομάδα επιστημόνων που μελετούν την πανίδα των βραχονησίδων. Εκεί ένας από αυτούς θα της επιτεθεί και λίγες μέρες αργότερα θα βρεθεί νεκρός, με το θάνατό του να χαρακτηρίζεται ως ατύχημα. Λίγο αργότερα όμως ένα ακόμη παράξενο ατύχημα θα χτυπήσει αυτούς τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών και κάθε ένας από αυτούς είναι πια ύποπτος.
Μαζί έχουμε και το ‘Αραμπέσκ’ (‘Arabesques’, 1986) του Anton Shammas, ένα περίπλοκο μυθιστόρημα για την ιστορία της οικογένειάς του και τους κατοίκους ενός απομακρυσμένου χωριού της Γαλιλαίας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Οι καθολικοί Άραβες της περιοχής αναγκάζονται να μετακινηθούν με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και ζουν εξορισμένοι, σε μια ιστορία που εξερευνά μια νέα πλευρά της ιστορίας της Μέσης Ανατολής και ρίχνει μια ματιά στους Παλαιστίνιους Χριστιανούς για τους οποίους ξέρουμε λίγα πράγματα.
Τέλος ο εκδοτικός μας δίνει τη συλλογή διηγημάτων ‘Το μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες’ (‘The Wide Net And Other Stories’, 1943) της Eudora Welty, 15 ιστορίες που επικεντρώνονται σε συνηθισμένους ανθρώπους και στον Αμερικανικό Νότο, από μια δεξιοτέχνη του διηγήματος με καταγωγή από το Μισισίπι.
Το θρίλερ του Donato Carrisi με τίτλο ‘Το κορίτσι στην ομίχλη’ (‘The Girl in the Fog, 2015) μας φέρνουν οι Εκδόσεις Πατάκη, ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ειδικό πράκτορα Φόγκελ, έναν άνθρωπο χωρίς ενδοιασμούς που ασχολείται με την υπόθεση της εξαφάνισης μιας νεαρής κοπέλας στο χωριό Αβέσο των Ιταλικών Άλπεων. Ο Φόγκελ ξέρει καλά πως να χειραγωγεί τα μέσα ενημέρωσης και να φέρνει αποτελέσματα, αλλά τώρα βρίσκεται σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, καλυμμένος με αίμα που δεν είναι δικό του. Και το χειρότερο είναι πως δε θυμάται απολύτως τίποτα από όσα συνέβησαν.
Οι Εκδόσεις Αντίποδες έχουν για εμάς την επανέκδοση του κλασικού μυθιστορήματος του Italo Svevo, ‘Η συνείδηση του Ζήνωνα’. Με νέα μετάφραση, το βιβλίο αποτελείται από τις εξομολογήσεις του Ζήνωνα Κοζίνι, ενός νευρωτικού Ιταλού επιχειρηματία που ο ψυχαναλυτής του του έχει ζητήσει να αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του. Ο Ζήνωνας γράφει για τον εθισμό του στη νικοτίνη, το φλερτ του με την όμορφη Άντα που όμως δεν ανταποκρίνεται, τον αναπάντεχο και απροσδόκητα ευτυχισμένο γάμο του με την αδερφή της Άντα και τη σχέση του με μια επίδοξη τραγουδίστρια.
Τέλος, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης μας έρχεται το πιο πρόσφατο έργο του Πέτρου Μαρκάρη με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο και τίτλο ‘Σεμινάρια φονικής γραφής’. Η επαγγελματική αλλά και η προσωπική ζωή του ήρωα αλλάζει και ο Χαρίτος αυτή τη φορά τα βάζει με το ίδιο το σύστημα που προστατεύει αυτούς που παρανομούν επηρεάζοντας ολόκληρη την κοινωνία.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπόλικες νέες κυκλοφορίες και από την πλευρά της Αμερικής κι εδώ σας έχω τα 9 βιβλία που ξεχώρισαν από τις εκδόσεις των τελευταίων 2 εβδομάδων.
‘The Female Persuasion’ της Meg Wolitzer, που επικεντρώνεται γύρω από την Greer Kadetsky, μια πρωτοετή φοιτήτρια που συναντά τη Faith Frank, ένα ηγετικό πρόσωπο του φεμινισμού που εμπνέει την ηρωίδα και μετά τη αποφοίτηση της προσφέρει μια δουλειά στο ίδρυμά της, μεταμορφώνοντας έτσι ολόκληρη τη ζωής της Greer.
‘Dread Nation’ της Justina Ireland, μια alternate history ιστορία που φαντάζεται τους νεκρούς να σηκώνονται από το πεδίο της Μάχης του Γκέτισμπεργκ και νέοι νόμοι να αναγκάζουν τα παιδιά των μαύρων, των γηγενών Αμερικανών και των μιγάδων να αφιερώνονται στη μάχη ενάντια στα ζόμπι, με μια νεαρή γυναίκα να σχεδιάζει κρυφά μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό της μέχρι να συναντήσει μια συνωμοσία μεγαλύτερη από το ξέσπασμα των απέθαντων.
‘America Is Not the Heart’ της Elaine Castillo, ένα οικογενειακό έπος για 3 γενιές γυναικών που παλεύουν να συμφιλιώσουν τις ζωές που άφησαν πίσω στις Φιλιππίνες με εκείνες που χτίζουν σιγά σιγά για τον εαυτό τους στα προάστια της Αμερικής.
‘First Person’ του Richard Flanagan, το καινούργιο μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα αφορά τον Kif Kehlmann, έναν a ghost writer που γράφει τα απομνημονεύματα του περιβόητου κομπιναδόρου Siegfried Heidl και καθώς ο χρόνος περνάει ο Kif εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα όσα γράφει, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία και με κάθε σελίδα η ζωή του μπερδεύεται όλο και περισσότερο με του Siegfried.
‘Space Opera’ της Catherynne M. Valente, ολόκληρο το σύμπαν αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει με ένα διαγωνισμό ποπ τραγουδιού κάθε φορά που ένας νέος πολιτισμός ανέρχεται κάπου στον κόσμο και όποιος τερματίζει τελευταίος καταστρέφεται, με τη Γη να είναι ο νεοεισερχόμενος αυτή τη φορά και ο ανθρώπινος πολιτισμός να πρέπει να τραγουδήσει καλά ή να εξαφανιστεί για πάντα.
‘Unbury Carol’ του Josh Malerman, με τον συγγραφέα του ‘Bird Box’ να επανέρχεται με την Carol Evers, μια γυναίκα που έχει πεθάνει πολλές φορές αλλά ο θάνατός της απλά τη βάζει σε κώμα από το οποίο ξυπνά μερικές μέρες αργότερα και ένας από τους 2 ανθρώπους που γνωρίζουν το μυστικό της είναι ο σύζυγός της Dwight, που τη θάβει κατά τη διάρκεια ενός από τους “θανάτους” της, με τον άλλο να είναι ο James, ένας παλιός της έρωτας που θα κάνει τα πάντα για να τη σώσει.
‘The Overstory’ του Richard Powers, η ιστορία 9 αγνώστων που έχουν ιδιαίτερες και μαγικές εμπειρίες που σχετίζονται με δέντρα, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές σωτήριες συναντήσεις, και συγκεντρώνονται για να σώσουν ένα παρθένο δάσος που είναι έτοιμο να αφανιστεί.
‘The Recovering: Intoxication and Its Aftermath’ της Leslie Jamison, που εξερευνά τον εθισμό και την απεξάρτηση στην Αμερική, με επίκεντρο της ιστορίες που η χώρα αφηγείται για τον εθισμό και εξετάζοντας τη σχέση πολλών διάσημων συγγραφέων και καλλιτεχνών όπως η Amy Winehouse, η Billie Holiday, ο Raymond Carver, ο David Foster Wallace και άλλοι.
‘Circe’ της Madeline Miller, όπου η Miller επιστρέφει στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, 5 χρόνια μετά το ‘Song of Achilles’, με ένα τεράστιο καστ θεών, νυμφών και θνητών, μέσα όμως από τα μάτια της Κίρκης, της μάγισσας που αιχμαλώτισε τον Οδυσσέα και μετέτρεψε ανθρώπους σε τέρατα.
ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΑ EVENTS
Τα βιβλιοφιλικά events ξυπνούν μαζί με την Άνοιξη και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι γεμάτο με βιβλία, είτε βρίσκεστε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνημα την Παρασκευή με το 3ήμερο Comicdom Con, τη μεγάλη γιορτή των κόμικς που επιστρέφει για 13η χρονιά στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Νέες εκδόσεις από όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, guests, εκθέσεις (να δείτε οπωσδήποτε το αφιέρωμα στα Moomins), πολύ ενδιαφέροντες συζητήσεις και workshops, scetch events, signings δημιουργών, cosplay, προβολές, παιχνίδια και η απονομή των φετινών Ελληνικών Βραβείων Κόμικς αποτελούν το πρόγραμμα της φετινής, γεμάτης διοργάνωσης.
Μην ξεχάσετε βέβαια να κάνετε μια βόλτα στην καρδιά του Con, που βρίσκεται στο Self-Publishers Alley του Γαλλικού Ινστιτούτου, εκεί που οι δεκάδες αυτοεκδόσεις θα σας κάνουν να μην ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε (όλες, λέω εγώ).
Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης θα διοργανωθεί το Fantasmagoria, το 2ο φεστιβάλ φαντασίας της πόλης. Με μεγάλο καλεσμένο του φετινού φεστιβάλ τον συγγραφέα Graham Masterton, ο οποίος θα παραδώσει και ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, και με πρόγραμμα που περιέχει μια τεράστια ποικιλία εκδηλώσεων, από παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες και αφηγήσεις μέχρι σεμινάριο Stratego, εργαστήρι εκμάθησης αρχαίας λύρας και fantasy stand up παράσταση.
Φυσικά όλοι οι εκδοτικοί που εκδίδουν τρόμο, επιστημονική φαντασία και φανταστικό θα βρίσκονται εκεί, οπότε σίγουρα θα φύγετε με νέα βιβλία από το φεστιβάλ, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε συγγραφείς και δημιουργούς του είδους και να πάρετε από πρώτο χέρι μια ιδέα των πολλών βημάτων προς τα εμπρός που έχει κάνει η speculative λογοτεχνία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
AND NOW, THIS
Αυτός είναι ο George R.R. Martin στο εξώφυλλο του Κινεζικού Esquire. Δε γινόταν να χαθεί αυτό το αριστούργημα.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Πέρασε το Πάσχα, μπήκε η Άνοιξη και οι έλληνες bookstagrammers ξεκίνησαν να διαβάζουν και να φωτογραφίζουν εκτός σπιτιού και κλειστών χώρων γενικότερα. Ας δούμε 3 από αυτές τις προετοιμασίες και ας προετοιμαστούμε ψυχολογικά για τις εκατοντάδες φωτογραφίες βιβλίων σε παραλίες που θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε σύντομα.
ΕΝΑΣ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Σε μια βιβλιοθήκη της Σκωτίας μια αναγνώστρια παρατήρησε πως σε κάθε βιβλίο που δανειζόταν η 7η σελίδα είχε πάντα το “7” υπογεγραμμένο με στυλό. Η νέα βιβλιοθηκονόμος έψαξε όντως και άλλα βιβλία και ανακάλυψε αυτά τα παράξενα σημάδια σε κάποια από αυτά. Θα σας αφήσω να διαβάσετε μόνοι σας την ιστορία και τη λύση του μυστηρίου όπως την αφηγήθηκε η ίδια στο Twitter. Ξεκινήστε με το πρώτο της tweet και θα δείτε την ιστορία στα σχόλιά του.
Ω ναι, φίλοι μου. Γιαγιάδες που έχουν το δικό τους σύστημα για να βλέπουν με μια ματιά αν έχουν ήδη διαβάσει ένα βιβλίο ή όχι. Φανταστικό.
ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Αυτό εδώ το illustration δεν είναι μια τυχαία δημιουργία. Ονομάζεται King Country, ανήκει στον εικονογράφου Jordan Monsell και περιέχει 171 αναφορές στα έργα του Βασιλιά του Τρόμου. Πόσες από αυτές μπορείτε να βρείτε; Ορίστε εδώ η εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση αν σας χρειάζεται και ορίστε και οι απαντήσεις για να δείτε αν πέσατε μέσα. Μην κλέβετε όμως, προσπαθήστε τίμια να βρείτε έστω κάποια από αυτά.
Ο ΚΑΡΤΟΥΝΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ
Το Great Big Story αφιέρωσε ένα από τα πρόσφατα βίντεο του στον Daniel Clowes, δημιουργό των ‘Ghost World’, ‘Eightball’ και ‘Wilson’. Ένας σημαντικός κομιξάνθρωπος που ανάμεσα στα υπόλοιπα βρέθηκε το 2002 υποψήφιος για το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου της κινηματογραφικής μεταφοράς του δικού του ‘Ghost World’. Στην αφήγηση του βίντεο θα ακούσετε τις φωνές του Woody Harrelson, πρωταγωνιστή του περσινού ‘Wilson’ και της Thora Birch, πρωταγωνίστριας του ‘Ghost World’.
RANDOM LINKS
Ένα
νέο παραμύθι του Tolkien
από τη Μέση Γη έρχεται σε λίγους μόλις
μήνες, ο
Γιάννης Γορανίτης
δεν έχει κάτι με τους αριστερόχειρες,
το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ημέρας
Μικρών Βιβλιοπωλείων,
ένας έφηβος που κατηγορήθηκε για
βανδαλισμό και καταδικάστηκε
σε ανάγνωση βιβλίων
μιλάει για το τι έμαθε από την εμπειρία,
ο συγγραφέας Junot Díaz αποκαλύπτει για
πρώτη φορά πως
βιάστηκε σε παιδική ηλικία,
τι είδα στην Έκθεση
Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια,
η shortlist του Man
Booker International Prize, η νέα
μηχανή αναζήτησης της Google ψάχνει
σε 100,000 βιβλία, ένα
φανταστικό Google doodle για τη Maya
Angelou, ανταπόκριση
του Guardian από την Έκθεση
Βιβλίου του Λονδίνου,
στα υποψήφια βιβλία του φετινού Best
Translated Book Award βρίσκεται
και ένα ελληνικό,
στο Twitter ένας συγγραφέας είπε πως τα
βιβλία του είναι απόδειξη πως οι άντρες
μπορούν να γράψουν ρεαλιστικούς
γυναικείους χαρακτήρες,
πώς
ένα βιβλιοπωλείο αντιστάθηκε
στην πορεία νεοναζί στην παλιά Εβραϊκή
συνοικία του Βερολίνου, γιατί
δε διαβάζουν τα
παιδιά, τα
γαϊδουράκια-κινητές βιβλιοθήκες
που μοιράζουν βιβλία στην Κολομβία,
αυτοί είναι οι καλύτεροι Βρετανοί
και Ιρλανδοί συγγραφείς
σήμερα, ένα κείμενο για την επιρροή των
celebrity
book clubs, ο νικητής του
Νόμπελ Λογοτεχνίας που
δεν έχετε ακούσει ποτέ,
τα
εξώφυλλα του Edward Gorey
για κλασικά έργα της λογοτεχνίας, η
παράξενη μαγεία
των βιβλιοθηκών, οι
περιπέτειες μιας βιβλιόφιλης στο
Tinder, οι πωλήσεις
αστυνομικών μυθιστορημάτων στη Βρετανία
φέραν
το είδος στην κορυφή,
για την κόντρα μεταξύ αρχιτεκτόνων
και βιβλιοθηκονόμων,
ένας οδηγός τσέπης για 10
λογοτεχνικά κινήματα,
το ‘The Man Who Killed Don Quixote’ του Terry Gilliam έχει
επιτέλους trailer, οι
υποψήφιοι για τα φετινά Hugo
Awards, για
τον πρώτο ιστορικό
της αστυνομικής λογοτεχνίας, 10
σατιρικά εξώφυλλα
για τα φρικτά βιβλία από τα οποία δεν
μπορείς να ξεφύγεις, για τον πρωτοπόρο
της Αραβικής επιστημονικής φαντασίας
Ahmed
Khaled Towfik, συγγραφείς
συζητούν για το γράψιμο και στις 2 πλευρές
του διαχωρισμού
μεταξύ fiction και nonfiction,
η αρχική ιστορία του ‘Ο
Τζακ και η Φασολία’
δεν ήταν για παιδιά, γιατί οι δικτάτορες
βρίσκουν ακαταμάχητη τη γοητεία
της συγγραφής βιβλίων,
το πιο ευρέως παρερμηνευμένο
λογοτεχνικό έργο
της Αμερικής, πώς ο
‘Μικρός Πρίγκιπας’ γεννήθηκε
μέσα από την απόγνωση, ποιοι είναι οι
κανόνες για
να δανείζουμε βιβλία
στους φίλους μας, γιατί υπάρχει τόσο
πολύ φαγητό στα
βιβλία του φανταστικού, είναι άραγε
δυνατό να μεταφράζουν
ποίηση οι μηχανές,
πώς η επιστημονική φαντασία δίνει λύσεις
για
το καύσιμο του μέλλοντος,
τα 16 καλύτερα βιβλία που δεν
έχετε ακούσει ποτέ,
το άλυτο μυστήριο του ιδιοκτήτη της
κατοικίας του Sherlock Holmes,
ο
οδηγός της Βενετίας
για τον αναγνώστη αστυνομικής λογοτεχνίας,
θα είναι ο επόμενος νικητής του Νόμπελ
Λογοτεχνίας ένας μπάρμαν
μιας μικρής Αυστραλέζικης πόλης;