AP Photo/Mark Lenniha
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v87: Διάβασε δωρεάν το καινούριο αναπάντεχο διήγημα του Stephen King

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπορεί αυτή να είναι μια ήσυχη εβδομάδα, τόσο σε αριθμό νέων κυκλοφοριών όσο και σε βιβλιοφιλικά γεγονότα και ειδήσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια! Και για βιβλία θα πούμε και για εξώφυλλα θα πούμε και για βραβεία θα πούμε, απ’ όλα έχουμε, παρακαλώ, περάστε.

ΝΕΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ STEPHEN KING

Με το παραπάνω tweet και χωρίς καμία προειδοποίηση, ο Stephen King ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως ένα νέο του διήγημα βρίσκεται στα ίντερνετς και μπορεί όποιος θέλει να το διαβάσει δωρεάν, να το τυπώσει και να το μοιραστεί με άλλους αναγνώστες.

Η ιστορία ονομάζεται ‘Laurie’, έχει έκταση 32 σελίδες και μπορείτε να τη βρείτε σε pdf στο site του συγγραφέα. Αφορά έναν άντρα που θρηνεί το θάνατο της συζύγου του και το σκυλάκι που του φέρνει η αδερφή του, σε μια τρυφερή ιστορία χωρίς την παρουσία κάποιου υπερφυσικού στοιχείου. Το διήγημα έρχεται λίγες μέρες πριν την έκδοση του νέου μυθιστορήματος του King που έχει τον τίτλο ‘The Outsider’, ένα βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup την επόμενη Δευτέρα.

Απολαύστε το συγκινητικό διήγημα του King και προετοιμαστείτε έτσι για κάτι εντελώς διαφορετικό στο ‘The Outsider’.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μετά τα 20 βιβλία της προηγούμενης Δευτέρας, σήμερα έχουμε μόλις 3 νέες κυκλοφορίες μέσα από μια σαφώς πιο ήσυχη εκδοτικά εβδομάδα. Μην ανησυχείτε όμως, βρισκόμαστε σε ρυθμούς καλοκαιρινούς και ο αριθμός θα ανεβεί ξανά σύντομα.


Με 2 φρέσκα βιβλία χτυπάνε αυτή την εβδομάδα οι Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρώτο από αυτά το πιο γνωστό μυθιστόρημα του John Boyne μετά από το bestseller ‘Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα’, το ‘Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς’ (‘The Heart’s Invisible Furies’, 2017). Το βιβλίο διηγείται τη ζωή του Σίριλ Έιβερι, ενός gay άντρα στη μεταπολεμική Ιρλανδία που ψάχνει την ταυτότητα του, καθώς μεγαλώνει υιοθετημένος από απόμακρους συναισθηματικά γονείς, μένει σε οικοτροφείο όπου καταπιέζει τα συναισθήματα του για τον φίλο του Τζούλιαν και ταξιδεύει από την Ιρλανδία στο Άμστερνταμ κι από εκεί στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας τον εαυτό του και την ευτυχία.

Επίσης ο εκδοτικός μας φέρνει το ‘Πυρσός στη νύχτα’ (‘A Torch Against the Night’, 2016), το δεύτερο μέρος της σειράς ‘Φωτιές και στάχτες’ της Sabaa Tahir, μια από τις νεανικές σειρές φανταστικού που έχουν διαβαστεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τη Λάια και τον Ελίας καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από όσους τους κυνηγούν, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή τους.

Το ‘Περιφερειακό’ (‘The Peripheral’, 2014) είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του William Gibson και μας έρχεται από τις Εκδόσεις Αίολος. Στο μεγαλύτερο από τα μυθιστορήματά του ο Gibson μας μεταφέρει σχεδόν 20 χρόνια στο μέλλον και μας συστήνει τη Φλιν, που ο αδερφός της, ο Μπάρτον, της ζητά να τον αντικαταστήσει στην ασφάλεια ενός παιχνιδιού που εκτυλίσσεται σε έναν εικονικό κόσμο. Η Φλιν όμως εκεί θα δει κάτι περίεργο και θα ανακαλύψει πως αυτό δεν είναι απλά ένα παιχνίδι και πως είναι δυνατή μια ματιά μπροστά στο χρόνο. Ο Gibson μας δίνει ένα ακόμα δυνατό cyberpunk ανάγνωσμα.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΕΞΩΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Θα μπορούσα να σας δώσω το παρακάτω βίντεο σκέτο, χωρίς να το περιγράψω ή να πω οτιδήποτε σχετικό, αλλά το θέμα που πιάνει ο Nerdwriter εδώ είναι σπουδαίο για να το περάσουμε έτσι στα ψηλά. Σε κάτι περισσότερο από 5 λεπτά το βίντεο μιλά συνοπτικά για την ιστορία των εξώφυλλων της επιστημονικής φαντασίας, ένα είδος που έχει δώσει δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών οι οποίες έχουν αφήσει το δικό τους ξεχωριστό στίγμα στις εικαστικές τέχνες και στα βιβλία.

Το βίντεο μιλά για συγκεκριμένους δημιουργούς, όπως ο Alan Aldridge της Penguin και ο Richard Powers της Ballantine, μιλά για την τρέλα των εξώφυλλων, την παράξενη ομορφιά τους, τη διαφορετική αισθητική τους, το πως κάποια από αυτά προέρχονταν από σύγχρονους πίνακες, το πως η έλευση των paperbacks όρισε τον καμβά τους. Δείτε το, αξίζει.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πολύ επιγραμματικά μιας και δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για αυτό, η Ενιαία Τιμή Βιβλίου, το μέτρο που καταργήθηκε το 2014 και ζητούσε σύσσωμος ο κόσμος του βιβλίου στη χώρα μας, επανέρχεται πανηγυρικά.

Υπάρχει, λένε τα ΜΜΕ, συμφωνία με τους θεσμούς ώστε να προχωρήσει η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου μέσα στις επόμενες εβδομάδας. Οι πληροφορίες μιλάνε για 18 μήνες με ανώτατη έκπτωση στην τιμή το 10%, ενώ σε περίπτωση ανατυπώσεων επεκτείνεται η ισχύς της για ακόμη 12 μήνες στην πρώτη από αυτές, με ανώτατη έκπτωση ένα 20%. Τα βιβλία πλέον θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν στο εσωτερικό τους μήνα και έτος έκδοσης, όπως και τον αριθμό των αντιτύπων κάθε έκδοσης.

Πιστεύω πως με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε ξανά σύντομα, οπότε απλά το αφήνω εδώ προς το παρόν και θα επανέλθουμε, βεβαίως.

AND NOW, THIS

Κι αφού μιλήσαμε πριν για εξώφυλλα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, ας δούμε τώρα και το ΣΠΟΥΔΑΙΟ Instagramικό @scifibookcovers, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερα από 600 εξώφυλλα όπως αυτά για τα οποία μάθαμε στο προηγούμενο βίντεο.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Ανοιξιάτικα, σχεδόν καλοκαιρινά φωτογραφικά στιγμιότυπα γεμάτα χαρτί περιέχονται στις επιλογές μας από την προηγούμενη εβδομάδα του #instavivlio. Μην ξεχνάτε να βάζετε το hashtag σε κάθε σας φωτογραφία που έχει σχέση με βιβλία!

ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Παρότι εδώ στη στήλη ασχολούμαστε μόνο με λίγα από τα σημαντικότερα από τα χιλιάδες λογοτεχνικά βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο εκεί έξω, σήμερα θα πρέπει να μιλήσουμε και για ένα βραβείο που δεν απονεμήθηκε φέτος, ούτε είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Το Bollinger Everyman Wodehouse Prize πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα P. G. Wodehouse, ξεκίνησε την πορεία του το 2000 και απονέμεται σε κωμικά βιβλία της Βρετανίας. Ανάμεσα στους προηγούμενους νικητές συμπεριλαμβάνεται ο Alexander McCall Smith, ο Ian McEwan, ο Jonathan Coe, ο Terry Pratchett και ο Jasper Fforde. Φέτος όμως δε θα προστεθεί ένα νέο όνομα στη λίστα, αφού οι κριτές του βραβείου δε γέλασαν με κανένα από τα 62 υποψήφια βιβλία.


Τα βιβλία, είπε η κριτική επιτροπή, κατάφεραν μόνο να προκαλέσουν ειρωνικά χαμόγελα. Δεν έσκασε το χειλάκι τους, θα έλεγε κανείς, με τα όσα διάβασαν, οπότε το 2018 εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας δε θα έχει και νικητή για το Bollinger Everyman Wodehouse Prize.

Τι χάνει αυτός ο νικητής; Α, κοιτάξτε, θα σας πω: Στην απονομή του βραβείου που γίνεται στο Hay Festival ο συγγραφέας που βραβεύεται κερδίζει μια σαμπάνια Bollinger και ένα γουρούνι παίρνει το όνομα του βιβλίου. Ναι! Βρετανία!

ΚΙ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Το 2001 ξεκινά η πορεία του Lyttle Lytton Contest, ενός διαγωνισμού που ζητά από τους συμμετέχοντες να συντάξουν μόνοι τους ή να βρουν από κάποιο κείμενο τη χειρότερη πρώτη πρόταση ενός φανταστικού βιβλίου.

Οι συμμετέχοντες έχουν όριο τους 2,000 χαρακτήρες και, αν κρίνω από τις 30 προτάσεις που βραβεύτηκαν στο φετινό διαγωνισμό, οι αναγνώστες πραγματικά μπορούν να γράψουν χάλια. Ανάμεσα στους 30 υπάρχουν και αρκετές προτάσεις που έχουν παρθεί από πραγματικά βιβλία και άρθρα, μπορείτε να τις διαβάσετε όλες στο site, αλλά ορίστε εδώ οι νικητές των 2 ξεχωριστών κατηγοριών:

Πρωτότυπο:

As I felt the vampire sexily drinking the blood from my neck, the warmth between my legs grew both in wetness and in fear for my life.

Found:

The atmospheric molecules that filled the Rose Bowl were in full vibration as kickoff approached.

Ryan McGee, espn.com

*Χειροκρότημα*

Η ΖΩΗ ΤΗΣ URSULA K. LE GUIN

Αυτό εδώ είναι το trailer του ντοκιμαντέρ ‘Worlds of Ursula K. Le Guin’ της σκηνοθέτη Arwen Curry, μια ταινία που ασχολείται με τη ζωή και το έργο της σπουδαίας συγγραφέα.

Η ταινία ολοκληρώθηκε, μετά από σχεδόν 10 χρόνια δουλειάς, στις αρχές του 2018, την ίδια εποχή που πέθανε η Le Guin. Ένα κομμάτι από τη χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ προήλθε από το Kickstarter και το ‘Worlds of Ursula K. Le Guin’ θα αρχίσει να προβάλλεται σε κινηματογραφικά φεστιβάλ μέσα στον επόμενο μήνα, ξεκινώντας την πορεία του από το Sheffield Doc|Fest, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στο ‘19 η προβολή του στο PBS ως κομμάτι της σειράς American Masters αλλά και σε streaming (ώστε να καταφέρουμε να το δούμε κι εμείς).

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μπόλικο υλικό για τη Le Guin, συνεντεύξεις με την ίδια τη συγγραφέα για τη δημιουργική της διαδικασία, αλλά και με ακαδημαϊκούς, φανς και συγγραφείς όπως ο Neil Gaiman, η Margaret Atwood και η Theodora Goss.

RANDOM LINKS

Το πρώτο μεγάλο νέο για τη σειρά ‘Lord of the Rings’ είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε, πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Tom Wolfe, ποδοσφαιριστές της Premier League προτείνουν παιδικά βιβλία, απολογισμός της ημερίδας για την ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμφωνία με τους θεσμούς για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, γίνετε καλύτεροι αναγνώστες διαβάζοντας εκτός των λογοτεχνικών ειδών με τα οποία νιώθετε άνετα, το πρόβλημα του ελέγχου της πληροφορίας στον κόσμο του βιβλίου, το Waterstones ανοίγει νέο βιβλιοπωλείο που παρουσιάζεται ως ανεξάρτητο και κάνει πίσω μετά την κατακραυγή, ένα κείμενο για τη σοφία των ‘Goosebumps’, γιορτάζοντας την τέχνη των εξώφυλλων, γιατί οι πόλεις της Φινλανδίας είναι παράδεισος για όσους αγαπούν τις βιβλιοθήκες, ξαναδιαβάζοντας τις ‘Μικρές Κυρίες’ της Louisa May Alcott 150 χρόνια μετά την έκδοσή τους, o Michael Moorcock για το ‘Fahrenheit 451’, η Elena Ferrante περιγράφει τη διαδικασία της συγγραφής της ‘Τετραλογίας της Νάπολης’, 8 μυθιστορήματα που καταγράφουν εθνικά τραύματα, πώς η πόλη Wigtown της Σκωτίας μεταμορφώθηκε εξαιτίας των βιβλίων, οι νικητές των φετινών Nebula Awards, οι ιδιοκτήτες των μικρών βιβλιοπωλείων της Νέας Υόρκης φωτογραφίζονται ανάμεσα στα βιβλία τους, για το άλυτο μυστήριο του πνιγμού της συγγραφέως κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων Holly Roth, το φορτίο και η αναγκαιότητα του λογοτεχνικού είδους, 7 ανερχόμενοι συγγραφείς από την Ευρώπη, για την τέχνη του κινούμενου εξώφυλλου, οι παράξενοι αυτοσχέδιοι σελιδοδείκτες που βρίσκουν οι βιβλιοθηκονόμοι στα βιβλία, μερικές καθόλου δημοφιλείς βιβλιοφιλικές απόψεις, για την κάκιστη αναγνωστική κουλτούρα της Νιγηρίας, 8 crime βιβλία για την επόμενη ημέρα του πολέμου του Βιετνάμ, συμβουλές για ανάγνωση στις διακοπές.

Exit mobile version