Βιβλιοφαγικό mashup v95: Ποιο μεγάλο αμερικάνικο ανάγνωσμα είστε;
- 23 ΙΟΥΛ 2018
ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΕΙΣΤΕ
Μπορεί το ‘The Great American Read’ του PBS, μια σειρά 8 επεισοδίων που θα προσπαθήσει να εξερευνήσει τη δύναμη της ανάγνωσης μέσα από το πρίσμα των 100 πιο αγαπημένων μυθιστορημάτων της Αμερικής, να βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, αλλά αξίζει να πούμε 2 λόγια για αυτή.
Η σειρά ερευνά πως και γιατί οι συγγραφείς δημιουργούν τους φανταστικούς τους κόσμους και πως εμείς οι αναγνώστες επηρεαζόμαστε από αυτές τις ιστορίες. Ακόμα, μιλά για αυτά τα 100 πολύ διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία και το τι έχουν να πουν για το πολυσυλλεκτικό Αμερικανικό έθνος και την κοινή ανθρώπινη εμπειρία.
Τα 100 βιβλία επιλέχθηκαν μετά από μια δημοσκόπηση στην οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να ονομάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο, με τη λίστα να περιέχει βιβλία που εκδόθηκαν από τον 17ο αιώνα μέχρι και το 2016. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε 2 μήνες πριν, στα τέλη του Μαΐου, αλλά η σειρά θα συνεχιστεί από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και για τις επόμενες 6 Τρίτες. Οι κάτοικοι της χώρας μπορούν μάλιστα μέχρι τον Οκτώβριο να ψηφίσουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο ανάμεσα στα 100, ώστε να επιλεγεί το πραγματικό Great American Read.
Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα 100 βιβλία αλλά και να συμπληρώσετε ένα σύντομο quiz που θα σας αποκαλύψει με ποιο από τα μυθιστορήματα της λίστας ταυτίζεστε. Εμένα μου έβγαλε το ‘Game of Thrones’ του George R.R. Martin, που δεν ξέρω πως να το πάρω, πιθανά κάποιος να μου κόψει το κεφάλι ή κάτι τέτοιο.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Μπορεί σήμερα να έχουμε ένα μόλις βιβλίο για το οποίο θα μιλήσουμε, αλλά αυτό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες μυθιστορήματος φανταστικού ολόκληρης της χρονιάς. Το bestseller του Scott Lynch, ‘Τα ψέματα του Λοκ Λαμόρα’ (‘The Lies of Locke Lamora’, 2006) έρχεται επιτέλους στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis.
Ο Λοκ Λαμόρα ζει στη νησιωτική πόλη Καμόρ, χτισμένη στα ερείπια μιας μυστηριώδους φυλής εξωγήινων. Είναι ορφανός, γεμάτος σπιρτάδα και με χάρισμα στο να κλέβει. Πέφτει στα χέρια ενός ταλαντούχου απατεώνα που μεταδίδει τις ικανότητές του σε μια προσεκτικά επιλεγμένη “οικογένεια” ορφανών, μια ομάδα που είναι γνωστή ως Ευγενείς Μπάσταρδοι. Κάτω από τη δική του καθοδήγηση ο Λοκ γίνεται αρχηγός της ομάδας και ληστεύει τους πλούσιους παίζοντας παιχνίδια μαζί τους. Αυτός και τα αδέρφια του στους Ευγενείς Μπάσταρδους ξεγελούν ακόμη και τον άρχοντα του υποκόσμου της Καμόρ, τον Κάπα Μπαρσάβι, αλλά δεν υπολογίζει πως στις σκιές κινείται κάποιος ακόμη ισχυρότερος, ο Γκρίζος Βασιλιάς που χρησιμοποιεί τον Λοκ σαν πιόνι για να ελέγξει εκείνος τον υπόκοσμο της πόλης.
Δυνατό fantasy, ό,τι πρέπει για τον Αύγουστο που κοντοζυγώνει.
ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Το καλοκαίρι οι ελληνικές παραλίες γεμίζουν με μικρούς και μεγάλους που απολαμβάνουν τη θάλασσα, την παρέα και, αρκετές φορές, το βιβλίο τους. Γι’ αυτούς τους τελευταίους, τους αναγνώστες της παραλίας, θα ήταν πολύ χρήσιμη μια δανειστική βιβλιοθήκη, όπως αυτές που μερικές φορές βλέπουμε σε παραλίες του εξωτερικού αλλά λείπουν από τις δικές μας.
Όχι όμως και στην παραλία του Ασπροποτάμου στη Λέσβο, εκεί που το βιβλιοπωλείο Madamaδι δημιούργησε για 3ο συνεχές καλοκαίρι μια καλοκαιρινή δανειστική βιβλιοθήκη. Γεμάτη με μπόλικα βιβλία λογοτεχνίας αλλά και παιδικά αναγνώσματα όπως και μολύβια και μαρκαδόρους για τα παιδιά, η βιβλιοθήκη του Ασπροποτάμου είναι σίγουρα από τις ομορφότερες και πιο οργανωμένες ανοιχτές βιβλιοθήκες παραλίας που έχουμε δει.
Η βιβλιοθήκη, που στήθηκε πριν λίγες ημέρες και θα μείνει στο Yalo Yalo μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, καλεί τους αναγνώστες να δωρίσουν και δικά τους βιβλία, με όλα τα βιβλία της να χαρίζονται μέσα στον Σεπτέμβριο στο ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων Βόλου και στην κεντρική φυλακή γυναικών Κορυδαλλού.
Αν θέλετε να επισκεφθείτε την καλοκαιρινή δανειστική βιβλιοθήκη του Ασπροποτάμου ή θέλετε να γίνετε δωρητές βιβλίων από μακριά, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες στο event της στο Facebook.
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ
Ίσως έχετε ξαναδεί τέτοιες ζωγραφιές σε βιβλία, ίσως και όχι. Ο Martin Frost είναι ο τελευταίος καλλιτέχνης του κόσμου που ειδικεύεται στη ζωγραφική στις άκρες των σελίδων ενός βιβλίου. Η “fore-edge painting”, όπως ονομάζεται στα αγγλικά, είναι μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που συνδέει τη λογοτεχνία με τη ζωγραφική και τα πρώτα δείγματά της φτάνουν μέχρι και πίσω στον 10ο αιώνα.
Ο Frost, που ζει στο Worthing της Αγγλίας, δημιουργεί περίτεχνες, κρυμμένες εικόνες στις άκρες των σελίδων, που αποκαλύπτονται όταν ο αναγνώστης λυγίσει τις σελίδες σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Πολλές φορές, ένα βιβλίο κρύβει περισσότερες από μια σκηνές, διπλώνοντας τις άκρες προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στο βίντεο θα δείτε τον Martin Frost να μιλά για την τέχνη του, να μας ξεναγεί στο εργαστήρι του και να μας δείχνει τα βιβλία του, ανάμεσα σε αυτά και μια έκδοση του ‘Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς’ με μια σκηνή του κειμένου να αποκαλύπτεται στις σελίδες του.
AND NOW, THIS
Σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι; #truedetectiveseason3
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Θάλασσα, νησιά και το χρώμα μπλε ενώνουν τις σημερινές μας επιλογές από το #instavivlio, σε μια εβδομάδα που αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να διαλέξουμε μόνο 3 από τις φανταστικές φωτογραφίες βιβλίων που ανέβηκαν στο ελληνικό bookstagram.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
Ένα νέο trend φαίνεται να ξεκινά τον τελευταίο καιρό, καθώς μεγάλοι εκδοτικοί της χώρας μας προωθούν από νωρίς τα νέα τους βιβλία, επιτρέποντας στους αναγνώστες να αποφασίσουν εκείνοι για το εξώφυλλο που θέλουν να δουν στα ράφια τους.
Παρότι έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, αυτή τη φορά οι ψηφοφορίες 2 διαφορετικών εκδοτικών έτρεχαν σχεδόν παράλληλα. Πρώτες οι Εκδόσεις Ψυχογιός, που επανεκδίδουν αγαπημένα βιβλία της Agatha Christie, με τους πρώτους 10 τίτλους της σειράς να ετοιμάζονται για τον προσεχή Δεκέμβριο. Οι αναγνώστες είχαν περιθώριο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή για να ψηφίσουν, δεν το προλάβαμε αυτό, όμως μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές που περιελάμβαναν ψηφοφορίες για κάθε βιβλίο ξεχωριστά αλλά και για την αισθητική ολόκληρης τη σειράς. Να σημειώσω για τη διαδικασία εδώ πως η μη αναγραφή του ονόματος του/των δημιουργών των εξωφύλλων είναι φάουλ: Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν τα εξώφυλλα, είτε δουλεύουν in-house είτε έχουν εξωτερική συνεργασία με τον εκδοτικό, θα πρέπει να τυχαίνουν πια αναγνώρισης, πόσο μάλλον σε μια ψηφοφορία όπως ετούτη εδώ.
Προλαβαίνετε όμως να ψηφίσετε ακόμα, μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη 25/7, στη ψηφοφορία για το εξώφυλλο του ‘Μικρές φωτιές παντού’ της Celeste Ng, ένα από τα bestsellers του 2017 και με παρουσία σε δεκάδες λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς. Το βιβλίο βγαίνει από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στις αρχές του Νοέμβρη και μπορείτε να επιλέξετε τώρα ένα από τα 3 εξώφυλλα που έστησε η σχεδιάστρια Ελένη Κυριακίδου για το μυθιστόρημα, ώστε να είναι αυτό με το οποίο θα τυπωθεί τελικά το ‘Μικρές φωτιές παντού’.
Και τα 3 εξώφυλλα είναι φοβερά, αν και έχω ξεχωρίσει (και ψηφίσει) το ένα από αυτά, αλλά η επιλογή είναι τώρα δική σας! Ψηφίζουμε έξυπνα, που λέει και η Δάφνη Μπόκοτα.
ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΕΦΙ ΜΕ ΤΟ ‘FINNEGANS WAKE’
Κι αφου παραπάνω είδαμε ζωγραφιές στις άκρες των σελίδων, ας δούμε τώρα ζωγραφιές μέσα στις σελίδες.
Το ‘Finnegans Wake’ του James Joyce, ‘Η αγρύπνια των Φίνεγκαν’ στα ελληνικά, είναι ένα βιβλίο το οποίο πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως βιβλίο που δε διαβάζεται, λόγω της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας του κειμένου του. Όμως στη δική του ανάγνωση ο θεωρητικός της λογοτεχνίας και της τέχνης Peter O’Brien αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικο: Να προσθέσει σχόλια, εικονογράφηση και να παίξει εικαστικά με τις ίδιες τις λέξεις του Joyce, σε ένα πρότζεκτ που ονόμασε ‘Μπόλικο κέφι με το ‘Finnegans Wake’.
Ο O’Brien γέμισε τις 628 σελίδες του βιβλίου με τις δικές του σκέψεις και τις δικές του εικονογραφήσεις μέσα σε μια περίοδο 6 ετών και παρακάτω θα δείτε μερικές από αυτές. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο O’Brien συνέδεσε το οπτικό με το λεκτικό και παρέδωσε ένα νέο έργο τέχνης που πατά πάνω σε ένα ήδη υπάρχον, σπουδαίο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
RANDOM LINKS
Τα 6 καλύτερα κόμικ του 2018 (ως τώρα), 5 best sellers που αρχικά απορρίφθηκαν από τους εκδοτικούς, μία φυλακή απαγορεύει τα βιβλία του ‘Game of Thrones’ για παρανοϊκό λόγο, ένα longread για το σκάνδαλο που ακύρωσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μόλις το 1% των παιδικών βιβλίων της Βρετανίας έχουν μη-λευκούς πρωταγωνιστές, πώς η Φινλανδία επαναλανσάρησε τον εαυτό της ως μια χώρα της λογοτεχνίας, για την παράδοση των βιβλίων που εκδίδονται γρήγορα για να εξαργυρώσουν γεγονότα της επικαιρότητας, πώς θα πρέπει τα παιδικά βιβλία να αντιμετωπίζουν το Ολοκαύτωμα, η περίεργη υπόθεση του Amazon με το βιβλίο από δεύτερο χέρι των $2,630.52, μια προσεκτικότερη ματιά στους υποψηφίους για το Εναλλακτικό Νόμπελ, κλέβουν άραγε πραγματικά οι μεγάλοι συγγραφείς, τι μπορούν να μάθουν οι ενήλικες από τα Ολλανδικά παιδικά βιβλία, οι αναγνωστικές συνήθειες των millennials άλλαξαν τον ορισμό του κλασικού, γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσετε να διαβάζετε βιβλία που δε σας αρέσουν, η κινηματογραφική αναγέννηση του Stephen King, τα βιβλία που με βοήθησαν να μη διαλυθώ στη φυλακή, τι λένε για εμάς τα μυθιστορήματα για σατανικά παιδιά, γιατί τόσα βιβλία για τη μητρότητα, το πιο στενάχωρο παιδικό βιβλίο στον κόσμο, η ιστορία 200 χρόνων της Αυστραλέζικης αστυνομικής λογοτεχνίας, τα 20 πιο υψηλά βαθμολογημένα βιβλία στο Goodreads, γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να επιχειρώ ανέφικτα αναγνωστικά πρότζεκτς, τα βιβλία που τρομοκράτησαν διάσημους συγγραφείς, κάτι αλλάζει στην ποιότητα των tie-ins βιβλίων των κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ, τα παραμύθια και οι μύθοι επέστρεψαν στη μόδα, το να ρίξεις ένα ξόρκι ή να λύσεις ένα μυστήριο δε θα έπρεπε να είναι μια εμπειρία μόνο για λευκούς, για το βίαιο άθλημα του irl Quidditch, ο οδηγός ενός σέρφερ για τα σερφ νουάρ βιβλία, η σημαντικότητα των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων σήμερα και στο μέλλον, 25 από τα κλασικότερα εξώφυλλα του Raymond Chandler στη σειρά, οι προστάτες άγιοι συγγραφείς του πεσιμισμού, πίσω από το ταμείο των μικρότερων ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Αμερικής και πίσω από το γραφείο ενός αγοραστή μεταχειρισμένων βιβλίων, για την τέχνη και την επιρροή των διηγημάτων του Ernest Hemingway, μερικά από τα καλύτερα σημειώματα που έχουν βρεθεί σε βιβλία, οι νικητές για τα Shirley Jackson Awards, οι λίστες των υποψήφιων βιβλίων για το National Translation Award και το πρόβλημα με τα βραβεία και τις μεταφράσεις, 15 βιβλία που προτείνουν διάσημοι επιστήμονες, για το σχεδιασμό των εξωφύλλων της σημαντικής σειράς African Writers Series, 11 βιβλία όπου η ποίηση και η πολιτική αλληλεπικαλύπτονται, πώς να διαχειριστείτε σωστά τη wishlist σας στο Goodreads.