ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v97: Ο δημιουργός του ‘Moonlight’ επιστρέφει διασκευάζοντας James Baldwin

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπήκαμε και στον Αύγουστο, πολλοί από εσάς βρίσκεστε αυτές τις ημέρες σε άδεια ή χαλαρώνετε λιγάκι στη δουλειά σας, αλλά το Βιβλιοφαγικό mashup δεν πάει πουθενά, αλλά κοιτάζει όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν τα βιβλία και σας παρουσιάζει για ακόμη μια Δευτέρα τα καλύτερα από αυτά.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Το Read for Greece ξεκίνησε τα πρώτα 24ωρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής ως μια απλή ιδέα: Τι θα συνέβαινε εάν οι Έλληνες συγγραφείς δώριζαν υπογεγραμμένα αντίτυπα των βιβλίων τους, τα οποία θα είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν όσοι αναγνώστες ενίσχυαν οικονομικά τους λογαριασμούς που ανοίχτηκαν για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές;

5 μέρες αργότερα η προσπάθεια είχε πάρει σάρκα και οστά, η καμπάνια #readforGreece ξεκίνησε την πορεία της και οι δωρεές βιβλίων, κόμικς και βιβλιοφιλικών αντικειμένων από συγγραφείς, εκδοτικούς αλλά και απλούς αναγνώστες είχαν ξεκινήσει και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με αμείωτο ρυθμό.

Τα βιβλία που θα δηλώσουν οι δωρητές πως θα παραχωρήσουν για το σκοπό, που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα 260, θα αποτελέσουν κομμάτι μιας μεγάλης κλήρωσης, δικαίωμα στην οποία έχουν όλοι όσοι ενισχύσουν τους 2 επίσημους λογαριασμούς που στηρίζει το Read for Greece, της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Για κάθε κατάθεση των €3 το όνομα σας μπαίνει 1 φορά στην κλήρωση, με όσα περισσότερα λεφτά καταθέσετε για την αρωγή των πυρόπληκτων, τόσες περισσότερες συμμετοχές θα έχετε.

Έτσι, το Read for Greece δε μοιάζει με άλλους εράνους. Δεν είναι μεσάζοντας, μιας και δε συγκεντρώνει ούτε τα βιβλία, που θα στείλουν απευθείας οι ίδιοι οι συγγραφείς και δημιουργοί στους νικητές της κλήρωσης, ούτε την οικονομική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους, μιας και τα χρήματα πηγαίνουν από όσους θέλουν να συνεισφέρουν κατευθείαν στους επίσημους λογαριασμούς.

Συγγραφείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, έχουν συμβάλει στην προσπάθεια του Read for Greece και η καμπάνια θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο του βιβλίου να στηρίξει, με βιβλία και χρήματα τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Όλοι οι αναγνώστες, μαζί, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μπορείτε να διαβάσετε στο readforgreece.com όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα βοηθήσετε κι εσείς, συμπληρώνοντας τη φόρμα δωρεάς για να χαρίσετε βιβλία, κόμικς και βιβλιοφιλικά αντικείμενα στο σκοπό και τη φόρμα συμμετοχής στην κλήρωση για όσους συμβάλουν οικονομικά, να μάθετε το πώς ξεκίνησε το Read for Greece, καθώς και να δείτε την τεράστια λίστα με όλα τα βιβλία που έχουν μέχρι στιγμής παραχωρηθεί από συγγραφείς, εκδοτικούς και συγγραφείς για το #readforGreece.

Ο BARRY JENKINS ΚΑΙ Ο JAMES BALDWIN

Την περασμένη Πέμπτη, στην επέτειο των γενεθλίων του James Baldwin, κυκλοφόρησε το trailer που θα δείτε εδώ παρακάτω. Περιμένω να του ρίξετε μια ματιά και το συζητάμε αμέσως μετά, go on.

Τρομερό ε; Είναι ένα από τα σπουδαιότερα trailers που έχω δει τελευταία και ανήκει στο ‘’If Beale Street Could Talk’, τη νέα ταινία του Barry Jenkins, σκηνοθέτη του Οσκαρικού Moonlight, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Baldwin από το 1974.

Το βιβλίο παρακολουθεί τους Fonny and Tish, τους ρόλους των οποίων στην ταινία κρατούν οι Stephan James και Kiki Layne, 2 ερωτευμένοι νεαροί, ο έρωτας των οποίων τους προστατεύει από τις οικογένειές τους και τον έξω κόσμο μέχρι που ο Fonny κατηγορείται ψευδώς για βιασμό. Μετά τη φυλάκισή του η Tish ανακαλύπτει πως είναι έγκυος και προσπαθεί, με τη βοήθεια της οικογένειάς της και του δικηγόρου της, να τρέξει ενάντια στο χρόνο φέροντας στο φως αποδείξεις που θα απελευθερώσουν τον Fonny πριν γεννηθεί το μωρό τους.

Η ταινία θα προβληθεί στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει να προβάλλεται στα σινεμά της Αμερικής στα τέλη του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

‘Moonlight’: Πώς έγραψε οσκαρική ιστορία ο Barry Jenkins

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί να μην έχουμε νέες ελληνικές κυκλοφορίες αυτή την εβδομάδα, όπως και τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου, αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα βιβλιοπωλεία είδαν φρέσκα βιβλία να περνούν τις πόρτες τους κι εμείς θα μιλήσουμε εδώ για 5 από αυτά.

A Study in Honor’ της Claire O’Dell, ένα sci-fi βιβλίο, εμπνευσμένο από κλασικές ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς και με queer, μαύρες γυναίκες ως πρωταγωνίστριες, με την Dr. Janet Watson να επιστρέφει στο DC μετά τον τραυματισμό της στο πεδίο της μάχης με ένα μηχανικό χέρι και καθόλου καλές προοπτικές για το μέλλον, μέχρι που συναντά τη μυστική πράκτορα Sara Holmes και μαζί θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας που αποκαλύπτει διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης.

Fruit of the Drunken Tree’ της Ingrid Rojas Contreras, που διαδραματίζεται στην Κολομβία, στην κορύφωση της βίαις κυριαρχίας του Pablo Escobar και εμπνευσμένο από τη ζωή της συγγραφέα του, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του από την πλευρά της Chula, ενός πλούσιου 7χρονου κοριτσιού που ξεκινά να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω της και από την πλευρά της Petrona, μιας φτωχής, νεαρής υπηρέτριας που εργάζεται για την οικογένεια της Chula.

The Incendiaries’ της R.O. Kwon, όπου η νεαρή Αμερικανοκορεάτισσα Phoebe Lin περνά τις μέρες της στο πανεπιστήμιο γεμάτη ενοχές για τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας, για τον οποίο κατηγορεί τον εαυτό της και προσελκύεται σε ένα cult που έχει ιδρύσει ο απόφοιτος του πανεπιστημίου John Leal, με τη Phoebe να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ομάδα καθώς αυτή ξεκινά να τοποθετεί βόμβες σε κτίρια στο όνομα της πίστης, οδηγώντας στο θάνατο 5 ανθρώπων.

Kill the Farm Boy’ των Delilah S. Dawson και Kevin Hearne, μια παρωδία των παραμυθιών που στοχεύει στο να ανατρέψει κάθε σύμβαση των βιβλίων του φανταστικού, καθώς ακολουθεί έναν νεαρό αγρότη που μπαίνει σε περιπέτειες για να σώσει μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, σε μια ιστορία με εκλεκτούς ήρωες, κακούς άρχοντες, ατρόμητους πολεμιστές, βάρδους με ουρές, δολοφόνους που φοβούνται τα κοτόπουλα και τον Νεκρομάντη Steve.

Record of a Spaceborn Few’ της Becky Chambers, όπου η συγγραφέας ολοκληρώνει την Wayfarers τριλογία της παρακολουθώντας το Exodus Fleet, το διαστημόπλοιο που κουβάλησε τους τελευταίους ανθρώπους μακριά από τη Γη, αλλά αυτό συνέβη εκατοντάδες χρόνια πριν και οι περισσότεροι από τους απογόνους τους έχουν φτιάξει τη ζωή τους σε νέους πλανήτες, αφήνοντας τους λίγους που απέμειναν εκεί να διχάζονται ανάμεσα στο να διατηρήσουν το παρελθόν και το να προχωρήσουν για πάντα μπροστά. Θυμηθείτε τι είχαμε πει εδώ στο PopCode για το ‘The Long Way to a Small, Angry Planet’, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας.

ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ BLOG ΓΙΑ ΤΟΝ STEPHEN KING

Επειδή ξέρω πως είστε πολλοί εκεί έξω που αγαπάτε τον Stephen King και διαβάζετε τα βιβλία του εδώ και 3 δεκαετίες και στα ελληνικά, δε θα μπορούσα να μη σας μιλήσω για το Stephen King in Greece, ένα blog που ξεκίνησε την πορεία του τον Φεβρουάριο και αφορά όλα όσα σχετίζονται με τον Βασιλιά του Τρόμου. Άλλωστε ξέρετε πόσο αγαπώ τον Stephen King.

Όλες οι πληροφορίες για τα επόμενα βιβλία του συγγραφέα, για τις (τρομακτικά πολλές!) ταινίες και τις σειρές που παίζονται και ετοιμάζονται για μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, νέα που αφορούν τον ίδιο και το έργο του, αλλά και όλες οι ειδήσεις που αφορούν τις νέες ελληνικές εκδόσεις των βιβλίων του που έχουν ήδη ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Εκεί μαθαίνουμε ας πούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την επικείμενη έξοδο στα βιβλιοπωλεία του ‘Σάλεμς Λοτ’ (‘Salem’s Lot’, 1975) από τον εκδοτικό, που έρχεται τον Οκτώβριο σε μια συλλεκτική έκδοση (ελπίζω όμως με καλύτερο εξώφυλλο από τα προηγούμενα έργα του King). Το βιβλίο θα περιλαμβάνει 2 εξτρά διηγήματα, εικονογράφηση από τον David Palumbo και έναν σπέσιαλ χάρτη της πόλης του ‘Σάλεμς Λοτ’, ανάμεσα σε διάφορα ακόμη πράγματα που μπορείτε να μάθετε στο blog.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Η μεγάλη βίβλος του Stephen King: Όλη η ζωή και το έργο του σε μια σειρά κειμένων

AND NOW, THIS

Θυμόσαστε που στο Βιβλιοφαγικό mashup της περασμένης Δευτέρας μιλήσαμε για τα αναγνωστικά δωμάτια που ετοίμασε το κατάστημα των IKEA στο Wembley, σε συνεργασία με το Man Booker Prize; Ορίστε 3 φωτογραφίες για να πάρετε μια ιδέα για το πως ήταν.

Yesterday I went on a little literary adventure. IKEA in London is currently doing a week long event to encourage people to read for relaxation and instil the public with a love of reading. According to research posted on the IKEA website, just six minutes of reading a day can reduce your stress levels by more than two-thirds. By that logic, bookstagram must be the most relaxed place in the world! • To spread the message about the power of reading, IKEA set up a cosy corner in their flagship store where you can book in to come and read and browse through all of the 2018 Man Booker Prize Longlist. I’d not had a chance to properly look at the nominated books and it was such a good opportunity to see them all together and have a look at which particular ones I found interesting. And the best thing is, IKEA lets you take your favourite one home! My decision wasn’t too gruelling. I came in with an interest in ‘In A Mad and Furious City’ by Guy Gunaratne and I was hooked as soon as I read the first page. It’s a story told from the perspectives of the rioting and violent youth of London and I can’t wait to read it. • Massive thanks to @book_and_opera_musings for making me aware of this event. I’ve just checked and it does seem like everything’s booked up BUT no-one else turned up to my slot and they did accept a couple of walk-ins. So if you’re in the area and feel like you need another excuse to go in and look at furniture/ eat meatballs, it’s worth checking if they have spaces. Most of us definitely don’t need the encouragement to take an hour out of our day to read, but it’s nice to feel validated! • Which of the Man Booker Longlist have you got your eye on? I feel utterly convinced with my choice but did I miss a trick? • • • • #bookstagram #booklover #books #book #bookworm #igreads #booksta #reading #reads #readingtime #whatimreading #bookclub #bookaddict #bookreview #novel #novels #literature #booknerd #bookish #bibliophile #ikea #ikeareadingrooms #manbookerprize #manbooker2018 #inourmadandfuriouscity

A post shared by Read, Review, Repeat
(@mksreading) on

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μια ακόμη εβδομάδα με την αγαπημένη μας ασχολία, το scrolάρισμα στις φωτογραφίες του #instavivlio, με παραλίες, διακοπές και βιβλία να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρό μας. Ορίστε λοιπόν οι 3 φωτογραφίες που διαλέξαμε σήμερα από την ελληνική κοινότητα των bookstagrammers.

A post shared by joan christi (@joan_christi) on

ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

Ιδιαίτερες βιβλιοθήκες υπάρχουν πολλές ανά τον κόσμο, αλλά σκοτεινές βιβλιοθήκες δε θα βρείτε πουθενά. Δηλαδή σχεδόν πουθενά, αφού το βιβλιοπωλείο Wuguan Books σε συνεργασία με το στούντιο Chu Chih-Kang σχεδίασαν και έστησαν μια μικρή βιβλιοθήκη όπου όλα βρίσκονται στο σκοτάδι.

Το κόνσεπτ είναι απλό: Στο σχεδόν απόλυτο σκοτάδι της βιβλιοθήκης κάθε βιβλίο στέκεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα στο χώρο, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα, την προσωπικότητα και την ιστορία του στους επισκέπτες του χώρου, κι έχει το δικό του φως. Τα βιβλία μοιάζουν να ίπτανται στον αέρα, κάνοντας τη βιβλιοθήκη να μοιάζει με μαγική βιβλιοθήκη βγαλμένη από τον Discworld του Terry Pratchett ή τον κόσμο του Χάρι Πότερ της J.K. Rowling.

Φυσικά η βιβλιοθήκη προσφέρει και άνετους χώρους ανάγνωσης που έχουν τα δικό τους φως, με την παρουσία όμως των υπολοίπων ανθρώπων να περνά απαρατήρητη και ο αναγνώστης να αισθάνεται πως βρίσκεται μόνος του στο χώρο, στον οποίο υπάρχουν σχεδόν 300 ράφια γεμάτα με φωτιζόμενα βιβλία.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα έκανα μια βόλτα στην Kaohsiung της Ταϊβάν για να περάσω λίγη ώρα μέσα στο σκοτάδι της βιβλιοθήκης, παρέα με το βιβλίο μου.

RANDOM LINKS

Χρόνια πολλά, LotR! 18 πράγματα που όντως δεν ξέρεις για το έπος της Μέσης Γης, για να καταλάβουμε γιατί οι ρατσιστές υποστηρίζουν τον Trump πρέπει να κατανοήσουμε τα βιβλία που διαμορφώνουν την κοσμοθεωρία τους, μας βοηθά άραγε η λογοτεχνία να ζήσουμε, τι μαθαίνει στους ενήλικες η επανανάγνωση των παιδικών τους βιβλίων, αντικρούοντας τις φρικτές σας απόψεις σχετικά με τα βιβλία, ένα κείμενο για τους booktubers που μετατρέπουν τους θεατές τους σε αναγνώστες, όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το είδος της Bigfoot erotica, πώς τα έξυπνα βιβλία έγιναν ένα εκδοτικό φαινόμενο, θα έπρεπε όλοι να διαβάζουμε αρχαία ποίηση τώρα, τα 15 βιβλία που έχουν παρατήσει περισσότερες φορές οι αναγνώστες στο Goodreads, μια αρχαία βιβλιοθήκη του 2ου αιώνα ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Κολωνίας, γιατί οι Αμερικανοί διαβάζουν τόσο λίγα μεταφρασμένα βιβλία, ένα κείμενο για τα ‘Ανεμοδαρμένη ύψη’ της Emily Brontë και μερικά γραφήματα σχετικά με το βιβλίο, ένα αφιέρωμα για τους χάρτες στα οπισθοφυλλα των pulp μυθιστορημάτων μυστηρίου, 25 συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία που τους ενέπνευσαν να γράψουν, η άνοδος της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας, γιατί η λογοτεχνία αγαπά τον καύσωνα, το Goodreads και το φορτίο του λογοτεχνικού fomo, τα καλύτερα σκυλιά της σύγχρονης λογοτεχνίας, μια φιλική υπενθύμιση πως τα κόμικς μετράνε ως διάβασμα, για την ιμπεριαλιστική “φιλανθρωπία” του να ξαναγεμίζεις τις παιδικής βιβλιοθήκες της Καραϊβικής με Ευρωκεντρικά βιβλία, ένας λογοτεχνικός ατζέντης εξηγεί το γιατί κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία σας δε θα γίνει bestseller, για τη λογοτεχνική κληρονομιά του φυσικού που δημιούργησε την ατομική βόμβα, πώς η αστυνομική λογοτεχνία έφτασε στο Μαρακές, τι διαβάζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τι ακριβώς είναι το ‘Sanditon’ της Jane Austen, για τα εμβληματικά εξώφυλλα της τριλογίας ‘Outline’ της Rachel Cusk, βγάζοντας νόημα από τη σύγχρονη Ουγγαρία μέσα από την αστυνομική λογοτεχνία, πώς είναι να κερδίζεις σε δημοπρασία το τραπέζι της Sylvia Plath, ο Steven Moffat θα μετατρέψει σε σειρά για το HBO το ‘The Time Traveler’s Wife’ της Audrey Niffenegger, για τους μικρούς και μεγάλους λογοτεχνικούς φασίστες της δεκαετίας του ‘30, η ιστορία του Winnie-the-Pooh, γιατί σχεδόν 50 χρόνια μετά ο Charles Manson μας συναρπάζει ακόμα, μια ωδή στη χαμένη τέχνη των βιβλίων της βιβλιοθήκης, οι αναγνώστες επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού είναι οι καλύτεροι για σχέση, για το νέο trend με τα λουλούδια στα εξώφυλλα των βιβλίων, τα 5 καλύτερα μαγικά σπίτια στον κόσμο του Χάρι Πότερ.