Βιβλιοφαγικό mashup v98: Ένα βιβλιοπωλείο στα σύννεφα
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 13 ΑΥΓ 2018
Βόλτα για βιβλία στην Αμερική, για μια κίνηση βιβλιοανοχής στο Λονδίνο, για την επίσκεψη ενός συγγραφέα στην Αθήνα, για ένα βιβλιοπωλείο με σύννεφα στην Κίνα και για προτάσεις βιβλίων στο μετρό της Νέας Υόρκης θα κάνουμε σήμερα, στο 98ο τεύχος του Βιβλιοφαγικού mashup που έρχεται σε σας από την καρδιά του καλοκαιριού.
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Στην πόλη της Xi’an βρίσκεται το νέο βιβλιοπωλείο της αλυσίδας Zhongshou, ένας χώρος που, όπως λένε οι άνθρωποί του, φιλοδοξεί να είναι ένας παράδεισος ανάγνωσης πέρα από τα σύννεφα, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το πνεύμα της γνώσης του αναγνώστη.
Το ολόλευκο βιβλιοπωλείο βρίσκεται στον 4ο όροφο ενός εμπορικού κέντρου, αποτελείται από μπόλικες αναγνωστικές νησίδες για όσους θέλουν να απολαύσουν το ανάγνωσμά τους στο χώρο και τα πάμπολλα ράφια του φιλοξενούν προτάσεις βιβλίων κάθε είδους. Το βιβλιοπωλείο φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη 3,000 μέτρων που μοιάζει να ίπταται στον αέρα, τα προτεινόμενα βιβλία μοιάζουν σα να είναι κρεμασμένα στο κενό, το πάτωμα είναι από γυαλί, το Βιβλίο του Μήνα βρίσκεται σε μια ειδική κατασκευή και μόνο ένα άτομο τη φορά μπορεί να το δει, ενώ υπάρχει τέλος μια κρυστάλλινη κατασκευή που λειτουργεί ως παιδική βιβλιοθήκη, με σπηλιές, έναστρο ουρανό και ζώα.
Δείτε τις φωτογραφίες, είναι ένα όνειρο.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπορεί στην Ελλάδα να βρισκόμαστε σε περίοδο ξηρασίας νέων βιβλίων, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι περίπου τα μέσα του Σεπτεμβρίου, η Αμερική όμως συνεχίζει και τον Αύγουστο να μας δίνει ενδιαφέροντα αναγνώσματα και σήμερα θα μιλήσουμε για 3 από αυτά, ένα μυστήριο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα και κάτι από τρόμο.
‘The Third Hotel’ της Laura van den Berg, όπου η Clare ταξιδεύει στην Αβάνα για ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, αφού ο σύζυγός της Richard, ακαδημαϊκός των ταινιών τρόμου, σκοτώνεται σε ένα τροχαίο, με την Clare να εντοπίζει με την άφιξή της εκεί έναν άντρα που μοιάζει ακριβώς όπως ο Richard και παθιάζεται με την ιδέα πως ο σύζυγός της έχει αναστηθεί.
‘If You Leave Me’ της Crystal Hana Kim, ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την ιστορία μιας οικογένεια και ενός έρωτα με πρωταγωνίστρια τη 16χρονη Haemi Lee και τον παιδικό της φίλο Kyunghwan, που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και στον απόηχό του, εστιάζοντας στον ίδιο τον πόλεμο, τη ζωή των προσφύγων και την ψυχική υγεία.
‘Bad Man’ του Dathan Auerbach, όπου ένας νεαρός άντρας, ο Eric, προσπαθεί με μανία να βρει τον μικρότερο αδερφό του που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς 5 χρόνια πριν μπροστά στα μάτια του ίδιου του Eric, τόσο που φτάνει να πιάσει δουλειά στο μπακάλικο που εξαφανίστηκε το παιδί, για να ανακαλύψει σύντομα πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο μαγαζί.
ΝΙΚΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Πριν μερικές ημέρες ένα βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, το Bookmarks που βρίσκεται στη Bloomsbury Street, δέχτηκε επίθεση από ακροδεξιούς διαδηλωτές. Το Bookmarks είναι το μεγαλύτερο σοσιαλιστικό βιβλιοπωλείο της Βρετανίας και οι περισσότεροι από 10 δράστες, που κατέστρεψαν βιτρίνες και βιβλία στο χώρο, φορούσαν μάσκες (μια από αυτές και του Donald Trump) την ώρα της επίθεσης.
Η υποστήριξη που έλαβε το βιβλιοπωλείο από τον κόσμο του Λονδίνου ήταν άμεση και συγγραφείς αλλά και απλοί αναγνώστες βρέθηκαν στο πλευρό του μερικές ημέρες αργότερα, σε μια κίνηση συμπαράστασης απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή για τα Βρετανικά δεδομένα επίθεση. Ανάμεσα στους συγγραφείς βρέθηκε και ο Michael Rosen, που έγραψε ένα ποίημα ειδικά για το γεγονός που ξεκινά κάπως έτσι: “Φαίνεται πως έχουμε, ακόμα μια περίπτωση τύπων που υποστηρίζουν την κυρίαρχη φυλή, που εισβάλλουν σε ένα μαγαζί, που γίνονται λίγος μπελάς, προσπαθώντας να κάνουν τη Βρετανία μεγάλη ξανά.”
Το Ukip, το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, έθεσε σε διαθεσιμότητα 3 μέλη του για την επίθεση, με το 1 από αυτά να επανέρχεται στη θέση του μια μέρα αργότερα, αφού η εσωτερική έρευνα του κόμματος δε βρήκε ενδείξεις για συμμετοχή ή γνώση του συμβάντος.
Κι εδώ είναι ακριβώς αυτό που τράβηξε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τη δική μου προσοχή και θέλησα να σας γράψω στη σημερινή στήλη για το όλο γεγονός: Το Index on Censorship, μια καμπάνια για την ελευθερία της έκφρασης, έστειλε στους 2 δράστες – μέλη του Ukip, μια τσάντα με 6 βιβλία για να τους “συστήσει νέες ιδέες”.
Πάνω στην τσάντα υπήρχε τυπωμένη μια φράση της Margaret Atwood από συνέντευξή της το 2010 που λέει “Μια σύντομη ιστορία της λογοκρισίας δε θα είναι σε καμία περίπτωση σύντομη”. Τα 6 βιβλία που περιέχονταν, όπως τα βλέπετε και στη φωτογραφία, είναι:
- Η τριλογία ‘His Dark Materials’ του Philip Pullman
- Το ‘Fahrenheit 451’ του Ray Bradbury
- Το ‘The Jungle’ του Upton Sinclair
- Το ‘The Color Purple’ της Alice Walker
- Το Κοράνι
- Το ‘The Handmaid’s Tale’ της Margaret Atwood
Ελπίζω το kit του Index on Censorship να φανεί χρήσιμο ή, έστω, να δώσει ιδέες για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κάθε ακραία ιδέα, όπως για παράδειγμα αυτή που λέει πως καταστρέφουμε βιβλιοπωλεία επειδή δε συμφωνούμε μαζί τους, που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε.
Ο JEFFREY EUGENIDES ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το ‘Middlesex’ του δίκαια θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για τον 21ο αιώνα και, για πρώτη φορά, ο συγγραφέας του θα επισκεφθεί την Αθήνα, μετά από μια ακόμη συνεργασία της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου Αθήνα 2018 και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μαζί με πρεσβείες και εκδοτικούς ώστε να φέρουν στην πρωτεύουσα μεγάλα ονόματα και σπουδαίους δημιουργούς της λογοτεχνίας.
Και μπορεί η επίσκεψη του Jeffrey Eugenides να αργεί λίγο ακόμα, αφού ο Αμερικανός συγγραφέας θα βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις 27 Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα σας κάνουμε μια υπενθύμιση εκεί πιο κοντά, αλλά αυτή είναι μια αρκετά exciting είδηση για να την παραβλέψουμε τώρα. Άλλωστε είμαι σίγουρος πως αρκετοί έχετε ήδη σημειώσει την ημερομηνία και ανυπομονείτε για να ακούσετε από κοντά τον συγγραφέα και να του δώσετε να υπογράψει τα βιβλία του/σας.
Όπως λέει το δελτίο τύπου της Αθήνας 2018 ο Eugenides θα συζητήσει “με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη, για ζητήματα της μεικτής και της ρευστής ταυτότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, για το αν οι βιολογικοί ή οι κοινωνικοί παράγοντες, καθορίζουν την προσωπικότητά μας, αλλά και για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης”. Οι προκρατήσεις θέσεων θα ανοίξουν μέσω το snfcc.org από τη Δευτέρα 17/9, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό.
AND NOW, THIS
Σε ετούτο εδώ το βίντεο, απόσπασμα από το ‘The Great American Read’, θα δείτε τον George R.R. Martin να μιλά για το ‘The Lord of the Rings’, το πόσο τον επηρέασε ως αναγνώστη και μετέπειτα ως συγγραφέα και μιλά για *εκείνον* το θάνατο που ενέπνευσε τους δικούς του θανάτους. Ωραίο στιγμιότυπο, δε γινόταν να το χάσουμε και εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Βρισκόμαστε όσο γίνεται βαθύτερα στο φετινό καλοκαίρι, οπότε σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από θάλασσα και βιβλία; Αυτές είναι λοιπόν οι 3 θαλασσινές μας επιλογές από τις φωτογραφίες της προηγούμενης εβδομάδας που ανέβηκαν στο χάσταγκ #instavivlio του Instagram.
ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Το Subway Book Review είναι ένα από τα αγαπημένα Instagram accounts της στήλης και, σίγουρα, ένας από τους βιβλιοφιλικούς λογαριασμούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στο μέσο.
Το @subwaybookreview ξεκίνησε την πορεία του το Δεκέμβριο του 2014 και το κόνσεπτ του είναι απλό: Επιβάτες του μετρό της Νέας Υόρκης (αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων πλέον) φωτογραφίζονται στην κάμερα του Subway Book Review μαζί με το βιβλίο που τους συνοδεύει στη μετακίνησή τους και μιλούν για το πώς τους φαίνεται.
Απλές και όμορφες, οι φωτογραφίες που θα δείτε κάνουν τους ίδιους τους αναγνώστες της Νέας Υόρκης πρωταγωνιστές, μας βάζουν μέσα στις ζωές τους και στον τρόπο με τον οποίο η ζωή τους μπλέκεται μέσα και γύρω από το βιβλίο που διαβάζουν, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ανάγνωση στα μέσα μεταφοράς σε κάθε άκρη του πλανήτη. Σκεφτείτε το σαν κάτι όπως το γνωστό Humans of New York, αλλά με βιβλία.
Ποιος θα το κάνει και στην Αθήνα τώρα παιδιά; Για πάμε.
RANDOM LINKS
‘Αχρείε, σου ‘χω πάρει τη μητέρα’: 12 βρισιές του Σαίξπηρ που πρέπει να φέρουμε πίσω, φτάνει πια με τις “ένοχες απολαύσεις”, η μυθοπλασία μας θυμίζει πως είμαστε όλοι μαζί παρέα σε αυτή τη ζωή, τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν βυθιζόμαστε σε ένα βιβλίο, πώς ο queer μαγικός ρεαλισμός κυριάρχησε στη σύγχρονη γυναικεία συγγραφή, τι σχέση έχει ένα ιταλικό βιβλίο του 1999 με μια θεωρία συνωμοσίας στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, από το Star Trek στις 50 αποχρώσεις του γκρι: Το fanfiction έγινε mainstream, η ανάγνωση βιβλίων τρόμου μας δίνει άμυνες απέναντι σε αυτόν τον τρομακτικό κόσμο που ζούμε, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των βιβλίων που ασχολούνται με το άγχος και πώς τα βιβλιοπωλεία ηρεμούν το άγχος μου, προς υπεράσπιση του να κρατάς τα βιβλία με τη ράχη μέσα στα ράφια, η επανανακάλυψη των κόμικς και η ιστορία τους στα λογοτεχνικά βραβεία, ένα νέο είδος βιβλίων σχεδιασμένων για την εποχή του binge watching, η ομάδα βιβλιοθηκονόμων που ανακαλύπτουν ξεχασμένα από καιρό βιβλία, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Canterbury μιλά για τον J.R.R. Tolkien, τα βιβλία που έκαψαν και απαγόρευσαν οι Ναζί, πώς η Αυστριακή λογοτεχνία μου έμαθε να μην ανησυχώ και να μισώ την Αμερική, ο Viet Thanh Nguyen για τη λύπη του να βλέπεις το παιδί σου να διαβάζει μόνο του, για το φανταστικό βιογραφικό της Shirley Jackson, το να είσαι γυναίκα βιβλιοθηκονόμος στη Βικτωριανή εποχή ήταν πολύ επικίνδυνο, 20 από τους καλύτερους κομίστες που δουλεύουν αυτή τη στιγμή, ο Ngũgĩ wa Thiong’o και η τυραννία της γλώσσας, η βραχεία λίστα του Not the Booker Prize, το βιβλίο των Bill Clinton και James Patterson ξεπέρασε τα 1,000,000+ αντίτυπα μέσα σε 2 μήνες, τα σκληρά εργαζόμενα άλογα της επικής φαντασίας, όταν σου ζητάνε να σχεδιάσεις ένα εξώφυλλο που έχουν πιάσει άλλοι νωρίτερα, ο άρχοντας του cliffhanger Wilkie Collins, τα καλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού για το 2018, η δικαστική μάχη μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ για τα χειρόγραφα του Franz Kafka, το να ταξιδεύεις μόνος δεν είναι μοναχικό αν υπάρχουν βιβλία, διάσημοι συγγραφείς που πήραν δίκαια επιστολές απόρριψης, οι καλύτερες σεξουαλικές σκηνές της λογοτεχνίας, 7 βιβλία που δε θα διαβάσω ποτέ.