Βιβλιοφαγικό mashup v82: Βιβλιομαντεία, η αρχαία τέχνη για να προβλέπεις το μέλλον σου
- 2 ΑΠΡ 2018
Με τουρνουά βιβλίων, μουσικές για μικρά βιβλιοπωλεία, προφητείες με βιβλία, μια συζήτηση 37 χρόνων για τον τρόμο και ένας βιβλιόφιλος αδέσποτος σκύλος βρίσκονται ανάμεσα στα βιβλιοφαγικά πράγματα για τα οποία διαλέξαμε να σας μιλήσουμε σήμερα.
ΒΙΒΛΙΟΜΑΝΤEΙΑ, ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΤΑΡΩ
Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος με την τεχνική της βιβλιομαντείας που μου έμαθε το The Millions με ένα από τα κείμενά του αυτή την εβδομάδα. Ακούστε να δείτε πως δουλεύει:
1. Πιάστε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά σε σας, όποιο κι αν είναι.
2. Κάντε την ερώτηση που θέλετε.
3. Ανοίξτε το βιβλίο σε μια τυχαία σελίδα. Κανονικά το κείμενο λέει “πετάξτε το για να ανοίξει σε μια τυχαία σελίδα” αλλά εξαρτάται τι βιβλίο έχετε πιάσει, αν έχει πάνω από 500 σελίδες αποφύγετε να το πετάξετε λέω εγώ.
4. Με κλειστά μάτια, ακουμπήστε το δάχτυλο οπουδήποτε στη σελίδα.
5. Η πρόταση στην οποία βρίσκεται το δάχτυλό σας περιέχει την απάντηση στην ερώτηση.
Θα κάνω ένα παράδειγμα, για να δούμε αν θα πιάσει. Κοντινότερο βιβλίο είναι ‘Τα κοκάλινα ρολόγια’ του David Mitchell. Ερώτηση, δική μου: Θα μεταφραστεί ποτέ το ‘Malazan Book of the Fallen’ του Steven Erikson στα ελληνικά; Απάντηση, του βιβλίου: Τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Χμ, μάλιστα. Δεν ξέρω, ας προσπαθήσω ξανά, τυχαίο. Ερώτηση, δική μου: Πότε θα βγάλει ο George R. R. Martin το επόμενο βιβλίο του ‘A Song of Ice and Fire’; Απάντηση, του βιβλίου: Όχι ότι σας πέφτει λόγος, γαμώτο.
Δοκιμάστε το, αλλά με προσοχή, βλέπετε τι γίνεται.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Μπορεί αυτή την εβδομάδα οι εκδοτικοί επιτέλους να βάλανε μικρό φρένο στις νέες κυκλοφορίες μετά από έναν πολύ γεμάτο Μάρτιο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουμε να μιλήσουμε για 3 βιβλία (και ένα που ξεχάσαμε την περασμένη Δευτέρα, ουπς).
Το ‘4 3 2 1’ (2017) του Paul Auster είναι σίγουρα ένα από τα βιβλία που περιμέναμε ανυπόμονα εδώ και μήνες. Η ιστορία, ή μάλλον οι ιστορίες του Άρτσι Φέργκιουσον, είναι το πιο φιλόδοξο έργο του σπουδαίου Auster, ένα επικό βιβλίο που διασχίζει την Αμερική των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 και μας φέρνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Άρτσι γεννιέται το 1947 αλλά ο Auster μας διηγείται 4 διαφορετικές εκδοχές της ζωής του, μέσα από γεγονότα που οδηγούν κάθε Φέργκιουσον σε ξεχωριστό μονοπάτι και που περνούν μέσα από σημαντικές στιγμές της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, από τον πόλεμο του Βιετνάμ και το κίνημα των ατομικών δικαιωμάτων στη δολοφονία του Κένεντι και τις αναταραχές της Νέας Υόρκης. Το ‘4 3 2 1’ είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να χάσετε.
Μέσα στο χαμό των νέων κυκλοφοριών της περασμένης εβδομάδας ξέχασα να σας μιλήσω για την επιστροφή της Arundhati Roy 20 χρόνια μετά το ‘Ο Θεός των μικρών πραγμάτων’ της. Το μυθιστόρημα ‘Το υπουργείο της υπέρτατης ευτυχίας’ (‘The Ministry of Utmost Happiness’, 2017) είναι ένα βιβλίο που πλέκει τις ζωές χαρακτήρων καθώς αυτοί ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη της Ινδίας, από τα χωριά του παλιού Δελχί και τη νέα πόλη, εξερευνώντας τα βουνά και τις κοιλάδες του Κασμίρ και ακόμη πιο πέρα, εκεί που ο πόλεμος είναι συνεχής και ο φόβος πανταχού παρών. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Δύο πολύ ενδιαφέροντα nonfiction βιβλία θα κλείσουν τις φρέσκες κυκλοφορίες μας σήμερα. Το πρώτο μας έρχεται από τις Εκδόσεις Δώμα, ένα βιβλίο όπου η δημοσιογράφος Janine Di Giovanni αφηγείται τον πόλεμο της Συρίας μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων πως βρίσκονται μέσα σε αυτόν. ‘Το πρωί που ήρθαν να μας πάρουν’ (‘The Morning They Came For Us’, 2016) είναι ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα που δίνει τον πρώτο λόγο στους άμαχους, στους στρατιώτες, στα παιδιά της Συρίας και σημειώνει την απώλεια και τη φρίκη του πολέμου, αλλά και την αντίθεση της απελπισίας με την ελπίδα που κάθε ένας τους κουβαλά.
Το δεύτερο είναι ‘Η επιστροφή’ του Hisham Matar, ένα πολυβραβευμένο βιβλίο που κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ο συγγραφέας γράφει για τον πατέρα του, πολιτικό αντίπαλο του Μουαμάρ Καντάφι, και την κράτησή του στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη. Οι συγγενείς του δεν έμαθαν ποτέ αν ο Τζαμπάλα σφαγιάστηκε μαζί με άλλους 1,270 κρατουμένους το 1996. Το βιβλίο ακολουθεί την απελευθέρωση εκατοντάδων κρατουμένων το 2011, ανάμεσα στους οποίους όμως δε βρίσκεται ο Τζαμπάλα και την επιστροφή του γιου του στη Λιβύη με στόχο να αναζητήσει τον χαμένο εδώ και δεκαετίες πατέρα του.
ΤΟ MARCH MADNESS ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Κάθε Μάρτιο τα ίντερνετς γεμίζουν με τουρνουά που θυμίζουν το ορίτζιναλ March Madness, το πρωτάθλημα των πρωταθλημάτων του Αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ δηλαδή. Τα March Madnesses της ποπ κουλτούρας αποφασίζουν για το ποια είναι η καλύτερη ταινία της Disney και της Pixar, το καλύτερο τραγούδι της Lady Gaga, της καλύτερης ατάκας στο ‘The Room’, του καλύτερου Doctor Who και του καλύτερου Luigi. Οπότε τι, τα βιβλία θα λείπανε; Φυσικά και όχι.
Το Tournament of Books διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005 από το The Morning News ως μια “απάντηση” στα λογοτεχνικά βραβεία που η ομάδα θεωρούσε ανόητα. Η ιδέα του να βάλουν μερικά από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς να αντιμετωπίσουν το ένα το άλλο μέχρι και τον τελικό νικητή, σε ένα τουρνουά στο στυλ του March Madness, ήταν ελκυστική και κάπως έτσι ξεκίνησε η 14χρονη πλέον ιστορία του Tournament of Books.
Φέτος, ανάμεσα στα 16 βιβλία που διαγωνίστηκαν, βρέθηκαν και τα ‘Sing, Unburied, Sing’ της Jesmyn Ward, ‘Exit West’ του Mohsin Hamid, ‘Manhattan Beach’ της Jennifer Egan, ‘Pachinko’ της Min Jin Lee και ‘The Book of Joan’ της Lidia Yuknavitch, μυθιστορήματα που βρέθηκαν σε δεκάδες λίστες με τα καλύτερα του 2017.
Στον τελικό όμως έφτασε το ‘Fever Dream’ της Samanta Schweblin και το ‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders, με το βιβλίο της συγγραφέα από την Αργεντινή να κερδίζει το (βαρύτιμο;) τρόπαιο και να βάζει το όνομά της δίπλα στους Emily St. John Mandel (νικήτρια το 2015 με το ‘Station Eleven’), David Mitchell (νικητής το 2005 με το ‘Cloud Atlas’), Cormac McCarthy (νικητής το 2007 με το ‘The Road’) και του περσινού νικητή Colson Whitehead με το ‘The Underground Railroad’.
Ωραία όλα αυτά αλλά τώρα πείτε μου, πότε θα βγει επιτέλους το βιβλίο της Schweblin και στα ελληνικά;
ΜΙΑ ΚΑΣΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων, για την οποία μιλήσαμε αρκετούς μήνες πριν εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup αλλά για την οποία θα πούμε σύντομα περισσότερα, βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά μας. Μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Ελλάδα θα γίνουν μια μεγάλη παρέα για μια μέρα γεμάτη πρωτότυπες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που καλούν τους αναγνώστες κάθε ηλικίας να βρεθούν στους χώρους τους και να γιορτάσουν μαζί τα βιβλία.
Για την προετοιμασία της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων όμως, το Κασετόφωνο έφτιαξε μια playlist ειδικά επιλεγμένη για τα μικρά βιβλιοπωλεία και τη #miavoltastamikra που θα κάνουμε στις 28 Απριλίου, εμπνευσμένη από τους ίδιους τους βιβλιοπώλες και τις μελωδίες που παίζουν στα βιβλία και τους αναγνώστες τους.
Πατήστε το play στην κασέτα, συνεχίστε να διαβάζετε το mashup και ετοιμαστείτε για τα μικρά βιβλιοπωλεία όπως δεν τα ξαναείδατε ποτέ.
AND NOW, THIS
Ελπίζω να μη χρειάζεται να σας πείσω για το μήνυμα αυτής της φωτογραφίας, με ένα από τα πολλά βιβλιοφιλικά πλακάτ που εμφανίστηκαν στις πορείες March for our Lives που έγιναν σε ολόκληρη την Αμερική πριν λίγες μέρες.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Όλο και καλύτεροι, όλο και περισσότεροι, όλο και πιο διαβαστεροί οι bookstagrammers, κάντε μια βόλτα στο χάσταγκ #instavivlio του Instagram, θα δείτε πολλά ωραία βιβλία.
ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ
Ξέρω πως συνήθως εδώ στη στήλη ασχολούμαστε με φρέσκες ειδήσεις και νέα που αφορούν τα βιβλία, αλλά καμιά φορά καλό είναι να γυρνάμε και λίγο πιο πίσω. Κι όταν λέω “λίγο πιο πίσω” εννοώ, σε αυτή την περίπτωση, στον Νοέμβριο του 1980. Καθίστε, μη φεύγετε σας λέω!
Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ένα ολόκληρο επεισόδιο του ‘The Dick Cavett Show’, του talk show που παρουσίαζε επί χρόνια σε διάφορα κανάλια της Αμερικανικής τηλεόρασης ο Dick Cavett. Καλεσμένοι εκείνη τη μέρα στην εκπομπή ήταν οι συγγραφείς Stephen King, Peter Straub, Ira Levin και ο σκηνοθέτης George Romero, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον τρόμο.
Οι καλεσμένοι καπνίζουν, ο King λέει κάποια άβολα πράγματα για την παιδική του ηλικία, το τραύλισμα του Straub γίνεται ιδιαίτερα εμφανές σε σημεία, μιλάνε για την πίστη, για τη γοητεία του τρόμου, για το τέλος των βιβλίων, για την ηθική των ιστοριών τους, για τις επιρροές τους. Αν είστε φανς του τρόμου, των δημιουργών ή γενικότερα της τηλεόρασης των ‘80s, ρίξτε μια ματιά στην εκπομπή.
ΣΚΥΛΟΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Θέλετε μια feel good ιστορία; Και τέτοιες έχει η στήλη, βεβαίως.
Έξω ακριβώς από την πόρτα του Infinity Livraria, ενός βιβλιοπωλείου του Novo Hamburgo της Βραζιλίας, μπορούσε κανείς να δει έναν αδέσποτο σκύλο να κοιμάται τον τελευταίο καιρό. Το ζώο δεν έμπαινε ποτέ μέσα στο κατάστημα, μέχρι που το επιχείρησε για πρώτη φορά πριν μερικές μέρες.
Η κάμερα ασφαλείας έπιασε τον σκύλο να μπαίνει στο Infinity χωρίς κανείς να τον καταλάβει, να κατευθύνεται προς τις προθήκες των βιβλίων, να παίρνει ένα βιβλίο και να βγαίνει ξανά από το βιβλιοπωλείο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ένας άντρας μπαίνει στο κατάστημα και εξηγεί στην υπάλληλο πως ο σκύλος πήρε το βιβλίο.
Το βιβλίο όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε ανάγνωσμα, αλλά το ‘Μέρες εγκατάλειψης’ της Elena Ferrante, πράγμα που συγκινεί τους ανθρώπους του βιβλιοπωλείου μιας και μοιάζει να περιγράφει την κατάσταση του αδέσποτου ζώου. Η σύμπτωση κάνει τον σκύλο διάσημο, με τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν φωτογραφίες μαζί του, να τον παίρνουν από το δρόμο, να τον περιποιούνται και να του δίνουν σπίτι. Είπαμε, τα βιβλία σώζουν ζωές και όχι μόνο ανθρώπινες.
RANDOM LINKS
Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος μας είπε με ποιους νεκρούς συγγραφείς θα ήθελε να κάνει roadtrip, το νέο μυθιστόρημα του Sean Penn είναι “αποκρουστικό” και ο ίδιος “πρέπει να σταματηθεί”, η ελληνική παρουσία στην Έκθεση Παιδικού βιβλίου της Μπολόνια, μια επική μπαρούφα του υπουργείου Παιδείας, μία βιβλιοθήκη για πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, η λέσχη ανάγνωσης της πτέρυγας μελλοθάνατων, στα νέα των adaptations της εβδομάδας: το Amazon ετοιμάζεται να ρίξει 1 δις δολάρια για το ‘The Tree-Body Problem’ του Liu Cixin, θα έχουμε νέα μεταφορά του ‘Tommyknockers’ του Stephen King ενώ το ‘The Stand’ του συγγραφέα πάει στο CBS και έχουμε trailer για το ‘The City and The City’ του China Miéville, Bernie Gunther: ένας ήρωας της εποχής μας, η Οδύσσεια είναι το τέλειο βιβλίο για το μάθημα των αγγλικών στα σχολεία της Αμερικής, βιβλία για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, ο αργός θάνατος των παλαιοβιβλιοπωλείων της Ισλαμαμπάντ, 15 βιβλία που βαφτίστηκαν “Το Επόμενο Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα” και τι να διαβάσετε αντ’ αυτών, άραγε λειτουργούν τα φλας μπακς στη λογοτεχνία, ο Ngũgĩ wa Thiong’o γράφει για το πως η συγγραφή τον έσωσε από την απομόνωση της φυλακής, για τον electronica δίσκο της Ursula K. Le Guin και το πόσα μπορεί να μας μάθει για τις αφηγήσεις, 2 γυναίκες και 1 newsletter αναζωογονούν την ξεχασμένη ποίηση της Ινδίας, πώς θα επισκεφθείτε τους τάφους 75 διάσημων συγγραφέων, το εγγενές μυστήριο των ιατρικών θρίλερ, τι είναι το λογοτεχνικό είδος του Elfpunk, το Amazon απομακρύνει τα ερωτικά βιβλία από τις λίστες των bestsellers του, 12 λογοτεχνικά σκάνδαλα λογοκλοπής, ανοικοδομώντας τη Μοσούλη ένα βιβλίο τη φορά, κριτικοί απαντούν στην ερώτηση “πώς πρέπει να είναι μια λογοτεχνική μεταφορά στην οθόνη;”, τι μπορούμε να μάθουμε από την Ποίηση της Αντίστασης του Neruda, ο απόλυτος οδηγός για την επικοινωνία συγγραφέων με τους αναγνώστες τους, τι σημαίνει όταν λέμε πως ένα έργο τέχνης είναι “σαιξπηρικό”, 49 εξώφυλλα του Raymond Chandler από όλο τον κόσμο, μια βόλτα στα πιο ριζοσπαστικά βιβλιοπωλεία του Λονδίνου, ανταπόκριση από μια βραδιά ανάγνωσης αφιερωμένη στον J. R. R. Tolkien, 5 βιβλία για την πτώση της Νέας Υόρκης.