ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v74: H fanmade ταινία για τη ζωή του Voldemort έριξε το Ίντερνετ

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Καινούρια βιβλία, βιβλιοθήκες που μυρίζουν σοκολάτα, σπάνια βιβλία που καταστρέφονται κι άλλα που σώζονται από τα σκουπίδια είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που θα δούμε σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup, τη στήλη για τον κόσμο του βιβλίου που ΕΣΕΙΣ αγαπήσατε.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ VOLDEMORT

Αχ οι παλιές καλές εποχές που ενθουσιαζόμασταν με την πρόταση “fanmade ταινία για τον Βόλντεμορτ”, θυμάστε; Τι ωραίες μέρες. 6 μήνες μόνο περάσανε που είχαμε δει το trailer του ‘Voldemort: Origins of the Heir’, αυτής της μικρής Ιταλικής παραγωγής που πήρε άδεια τον Ιούνιο από τη Warner Bros για να χρησιμοποιήσει τους χαρακτήρες του Χάρι Πότερ, και το αποτέλεσμα είναι εδώ.

Η 50λεπτη ταινία μιλά για τον Βόλντεμορτ και εξερευνά την προέλευση του και το πως το όνομά του έφτασε να γίνει συνώνυμο του κακού και να τρομοκρατεί τους μάγους του Χαριποτερικού κόσμου. Θα τη δείτε και θα μου πείτε, αλλά εμένα το κακοσυγχρονισμένο ντουμπλάρισμα της ταινίας και οι μετριότατοι ηθοποιοί δε με άφησαν να χαρώ την, αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία της ταινίας.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Αργά αλλά σταθερά επιστρέφουν μετά τις γιορτές οι εκδοτικοί στα νέα βιβλία κι εμείς είμαστε εδώ για να δούμε όσα από αυτά δεν πρέπει να χάσετε. Σήμερα: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα κι ένα κόμικς που γίνεται σύντομα ταινία.


Το ανατρεπτικό και καθηλωτικό ‘Σ’ άφησα’ (‘I Let You Go’, 2014) της Clare Mackintosh φτάνει από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και ακολουθεί την Τζένα Γκρέι, που μετά από ένα τραγικό ατύχημα προσπαθεί να ξεφύγει και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα, μακριά από το φόβο και τις φρικτές αναμνήσεις. Εκεί προσπαθεί να αναρρώσει από όσα τη στοιχειώνουν και φαίνεται αργά αλλά σταθερά να τα καταφέρνει, μέχρι που το παρελθόν της φτάνει στο παρόν και όλα αλλάζουν ξανά.

Στις 8 Φεβρουαρίου κάνει στα σινεμά η ταινία του Armando Iannucci που προέρχεται από το γαλλικό κόμικς ‘Ο θάνατος του Στάλιν’ (‘The Death of Stalin’, 2010) των Fabien Nury και Thierry Robin, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τις Εκδόσεις Οξύ. Το κόμικς κάνει εξαιρετική δουλειά στο να περιγράψει το χάος που ακολούθησε το εγκεφαλικό επεισόδιο και το θάνατο του Joseph Stalin το 1953, αλλά και τη μετέπειτα μάχη για την εξουσία της Σοβιετικής Ένωσης μέσα σε μια εποχή αβεβαιότητας, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και ολόκληρου του κόσμου.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κι από τα ελληνικά βιβλιοπωλεία ας μεταφερθούμε τώρα στα αμερικανικά, για να μιλήσουμε για 4 νέα αναγνώσματα που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη Τρίτη. Δε θυμάμαι αν το έχω αναφέρει ποτέ εδώ στη στήλη, αλλά στην Αμερική η παραδοσιακή ημέρα των νέων εκδόσεων κάθε εβδομάδας είναι η Τρίτη. Τακτοποιημένα κι όμορφα, κάνεις τη βόλτα σου στο βιβλιοπωλείο εκείνη την ημέρα και, μπουμ, ξεφυλλίζεις όλα τα νέα βιβλία.


The Largesse of the Sea Maiden’ του Denis Johnson, η νέα συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα (που πέθανε τον περασμένο Μάιο) ασχολείται με τη ζωή της μέσης ηλικίας, τα φαντάσματα του παρελθόντος και τους αόριστους και αναπάντεχους τρόπους που εμφανίζονται σε μας τα μυστήρια της ζωής, σε ένα βιβλίο που μοιάζει να είναι η τελευταία αριστουργηματική πινελιά ενός σπουδαίου συγγραφέα.

The Night Masquerade’ της Nnedi Okorafor, όπου η συγγραφέας κλείνει την ‘Binti’ τριλογία της, που κέρδισε υποψηφιότητες και βραβεία με τα 2 προηγούμενα μέρη της, με την τελική ιστορία που ακολουθεί την επιστροφή της Binti στον πλανήτη της, εκεί που δε συναντά ειρήνη αλλά μια διαμάχη που σιγοβράζει και που εκείνη θα πρέπει να αποτρέψει από το να καταλήξει σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Red Clocks’ της Leni Zumas, που μας μεταφέρει στην πατριαρχική δυστοπία του, εκεί που η έκτρωση είναι και πάλι παράνομη και η ιστορία ακολουθεί 5 γυναίκες σε μια μικρή πόλη ψαράδων του Oregon, όπου η μοίρα τις φέρνει κοντά όταν μια από αυτές, η Gin, κατηγορείται και δικάζεται σε ένα μοντέρνο κυνήγι μαγισσών.

Love, Hate & Other Filters’ της Samira Ahmed, με τη Maya Aziz, μια 17χρονη Ινδοαμερικανή μουσουλμάνα που προσπαθεί να καταλάβει τη ζωή της, διαλέγοντας ανάμεσα σε αυτό που θέλουν οι γονείς της και αυτό που θέλει η ίδια για τον εαυτό της, διαλέγοντας ένα πανεπιστήμιο, διαλέγοντας το πως να κινηθεί στις ρομαντικές σχέσεις, έχοντας να αντιμετωπίσει και την Ισλαμοφοβία, σε ένα πορτρέτο μίσους και μισαλλοδοξίας.

ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΛΕ

Θυμάστε τον Ιούνιο που είχαμε μιλήσει για τον José Alberto Gutiérrez, έναν Κολομβιανό οδοκαθαριστή που έκανε το σπίτι του βιβλιοθήκη με τα βιβλία που έβρισκε επί χρόνια στα σκουπίδια; Για φρεσκάρετε τη μνήμη σας.

Τώρα μια παρόμοια είδηση φτάνει σε μας από την Άγκυρα, εκεί που Τούρκοι οδοκαθαριστές άνοιξαν στην περιοχή Çankaya μια δημόσια βιβλιοθήκη με βιβλία που διέσωσαν από τα απορρίμματα. Η συλλογή τους κράτησε μήνες και όταν η πόλη έμαθε για την προσπάθειά τους, δωρεές βιβλίων ξεκίνησαν να φτάνουν από τους κατοίκους της πόλης. Η βιβλιοθήκη αρχικά αφορούσε τους ίδιους τους οδοκαθαριστές και τις οικογένειές τους, αλλά καθώς ο αριθμός των βιβλίων μεγάλωνε κι όλος και περισσότερος κόσμος μάθαινε για τη συλλογή, από τον περασμένο Σεπτέμβριο η βιβλιοθήκη έχει ανοίξει τις πόρτες της για όλους τους αναγνώστες.



Με τη βοήθεια του δήμου η βιβλιοθήκη των οδοκαθαριστών βρήκε στέγη σε ένα άδειο κτίριο του τμήματος συλλογής απορριμμάτων και διαχειρίζεται σήμερα 6,000 βιβλία, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται μια μεγάλη ποικιλία λογοτεχνίας, nonfiction έργων, κόμικς και βιβλίων στα αγγλικά και γαλλικά.

ΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το 1974 η δημόσια βιβλιοθήκη του Upper Arlington στο Ohio έκανε μια αλλαγή στις κάρτες του καταλόγου της που θα άλλαζε τις δανειστικές βιβλιοθήκες για πάντα. Ή τέλος πάντων θα μπορούσε να τις αλλάξει, αν είχε επιτυχία.

Το νέο πρόγραμμα της βιβλιοθήκης ονομαζόταν ‘Χώσε τη Μύτη σου στις Κάρτες Καταλόγου’ και αποτελούνταν από κάρτες που περιείχαν άρωμα το οποίο απελευθερωνόταν όταν τις έτριβες. Το κόνσεπτ ήταν πως η κάθε κάρτα στον κατάλογο της βιβλιοθήκης είχε μια μυρωδιά, που αντιστοιχούσε με τη μυρωδιά των ραφιών που είχαν τα συγκεκριμένα βιβλία που έψαχνες. Αντί λοιπόν να ψάχνεις τα νούμερα του Dewey Decimal, μύριζες την κάρτα και έψαχνες την ίδια μυρωδιά μέσα στη βιβλιοθήκη για να βρεις αυτό ακριβώς που χρειαζόσουν.


Φανταστική ιδέα, αναρωτιέμαι γιατί δεν προχώρησε και δεν υιοθετήθηκε από περισσότερες βιβλιοθήκη, τι μπορεί να πήγε στραβά δηλαδή με αυτό; Υπήρχαν κάρτες με 60 διαφορετικά αρώματα, οι άνθρωποι το είχαν προχωρήσει το θέμα. Ενδεικτικά: Μήλο, σοκολάτα, σκόρδο, λεμόνι, τριαντάφυλλο, root beer, δέρμα, πίτσα, πορτοκάλι, φράουλα, κερί, πεύκο, τσένταρ, τριφύλλι και καπνός.

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, οπότε ας το ξαναπώ: Θα ψάχναμε τα βιβλία με τη μυρωδιά της πίτσας. Ω ναι. Σε τι υπέροχο κόσμο θα ζούσαμε τότε, φίλοι μου.

WE ALL FLOAT DOWN HERE

Το βιβλιοπωλείο Gerald Winters & Son λειτουργεί κάτι περισσότερο από 1 χρόνο στο Bangor του Maine. Ο Winters είναι συλλέκτης και πολλά σπάνια βιβλία και χειρόγραφα βρίσκονται στην κατοχή του. Ανάμεσα σε αυτά και αρκετές πρώτες εκδόσεις αλλά και 7 χειρόγραφα έργων του Stephen King, αφού και ο διάσημος συγγραφέας μένει σε αυτή τη μικρή πόλη της βορειοανατολικής πολιτείας.

Την περασμένη Τρίτη το υπόγειο του βιβλιοπωλείου, εκεί που βρίσκονται πολλά από τα σπανιότερα κομμάτια της συλλογής του Winters, πλημμύρισε από ένα σπασμένο σωλήνα, καταστρέφοντας δεκάδες σελίδες βιβλίων. Πρώτες εκδόσεις, ειδικές εκδόσεις, υπογεγραμμένα αντίτυπα, βιβλία σε άλλες γλώσσες, αλλά και σπάνια αναμνηστικά και αντικείμενα βρέθηκαν κάτω από το νερό και καταστράφηκαν μερικώς ή εντελώς. Ανάμεσά τους και κομμάτια της προσωπικής συλλογής του ιδιοκτήτη που δεν βρίσκονταν στο κατάστημα προς πώληση αλλά ως έκθεση για το κοινό.


Μόνο το 10% των αντικειμένων που βρισκόταν στο μαγαζί σώθηκαν από το νερό χωρίς καμία ζημιά, με περίπου 2,000 βιβλία να έχουν χαθεί. Ανάμεσα στα βιβλία του Winters υπήρχαν και σπάνια και υπογεγραμμένα αντίτυπα του J.R.R. Tolkien, του George R.R. Martin και της J.K. Rowling. Το κάνω όλο και χειρότερο ε; Σας έχω κάνει την καρδιά περιβόλι;

Τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για τον Winters και τα βιβλία του, αλλά υπάρχουν και μερικά καλά νέα σε όλο αυτό: Μέσα στις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο Stephen King (στον οποίο, παρεμπιπτόντως, θα απονεμηθεί τον Μάιο το PEN America Literary Service Award) δήλωσε πως θα προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη για να μάθει αν θα μπορούσε να βοηθήσει με κάποιον τρόπο, ενώ η έρευνα του βιβλιοπώλη στο κατεστραμμένο υπόγειο έφερε στο φως κάποια αντικείμενα που σώθηκαν αναπάντεχα από την πλημμύρα.


Γύρω στις 30 πρώτες εκδόσεις βιβλίων του King, κάποια χειρόγραφα όπως το ‘The Plant’ και το ‘Black House’, γράμματά του από τη δεκαετία του ‘80, το σενάριο των ‘Langoliers’, το πρώτο draft του σεναρίου για το ‘Creepshow’, μια μικρή στοίβα με γράμματα του Tolkien ήταν ανάμεσα στα όσα κατάφερε να συγκεντρώσει ο Winters, που αντιμετωπίζει ζημιές που φτάνουν 6ψήφιο νούμερο και θα πρέπει να ξεκινήσει (σχεδόν) από το μηδέν.

AND NOW, THIS

Το ‘The Bookstore’ είναι το βιβλιοφιλικό podcast της Becca και της Corinne και ένα από τα καλύτερα podcast που σχετίζονται με τα βιβλία και ξεκίνησαν μέσα στο ‘17 την πορεία τους. Οι 2 τους είναι πρώην βιβλιοπώλες και συζητούν για τα βιβλία που διαβάζουν αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανάγνωση.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Ξέρετε πως μπορείτε πια να κάνετε follow στο Instagram και χάσταγκς; Βεβαίως, δοκιμάστε το στο #instavivlio, εγώ το βρήκα ενδιαφέρον πάντως.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ

Πολλές φορές συγγραφείς πραγματοποιούν κουλές ιδέες για την προώθηση των βιβλίων τους ή γιατί, ας το ομολογήσουμε, είναι απλά λιγάκι χτυπημένοι και δε γίνεται να μη σας μιλήσω για αυτό που σκέφτηκε ο Paul Slade. Ο Paul Slade είναι ο συγγραφέας του ‘Unprepared To Die’, ένα βιβλίο που μιλάει για τις πραγματικές ιστορίες εγκλημάτων που βρίσκονται πίσω από τους στίχους τραγουδιών της Αμερικής φολκ μουσικής. Ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, συνεχίστε να διαβάζετε.


Ο Slade έκανε μέσα στις γιορτές μια βόλτα σε 30 charity shops του Λονδίνου και δώρισε 30 αντίτυπα του βιβλίου του. Αυτά όμως δεν ήταν σκέτα αντίτυπα, αλλά υπογεγραμμένα από τον ίδιο και με αυτοκόλλητο στο εσωτερικό τους που γράφει έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 30 και προσκαλεί όποιον βρει κάποιο από αυτά να επικοινωνήσει μέσω Twitter με τον συγγραφέα και να ενημερώσει για την τύχη του βιβλίου. Σκεφτείτε το σαν κάτι όπως το BookCrossing περίπου δηλαδή.

 

Τουλάχιστον 1 από τα βιβλία έχουν επιτυχημένα κυνηγηθεί από έναν αναγνώστη του Slade και τα υπόλοιπα μάλλον βρίσκονται κάπου εκεί έξω για όποιον θέλει να τα αναζητήσει. Ωραία ιδέα, η στήλη εγκρίνει.

RANDOM LINKS

Η πρώτη ανοικτή ψηφιακή βιβλιοθήκη της χώρας, μπορεί ένα βιβλίο να ρίξει έναν πρόεδρο και το ‘Fire and Fury’ θα μεταφερθεί στην τηλεόραση, η Elena Ferrante έχει μια νέα εβδομαδιαία στήλη στον Guardian, μερικά από τα πιο γνωστά πρόσωπα της λογοτεχνίας περνούν από το app Google Arts & Culture, τα νέα πρόσωπα της (Βρετανικής) λογοτεχνίας του ‘18, μην τελειώσετε το βιβλίο σας αν δε θέλετε, αναζητώντας επιστημονική φαντασία και φανταστικό για γυναίκες αναγνώστες, ο David Simon ετοιμάζει μια σειρά 6 επεισοδίων από το ‘The Plot Against America’ του Philip Roth, το γράμμα θαυμασμού της Susan Sontag προς τον Jorge Luis Borges που γράφτηκε 10 χρόνια μετά το θάνατό του, διαβάζοντας την ‘Οδύσσεια’ στην 4χρονη κόρη μου, 5 κλασικά βιβλία τρόμου που γράφτηκαν ξανά από την αρχή, τι έμαθε το ‘Star Wars’ από τη mainstream λογοτεχνία, μια λίστα με τα καλύτερα των καλυτέρων κόμικς του 2017, μια ατελείωτη λίστα με βιβλία που εγγυημένα θα σας κάνουν να κλάψετε, για το βιβλίο σαν τεχνολογία μας μιλά το Los Angeles Review of Books, 9 βιβλία για την κληρονομιά που άφησε ο Martin Luther King Jr., ζούμε στο μέλλον του Philip K. Dick, ποιο bestseller πρέπει να διαβάσετε με βάση το τι φάγατε για πρωινό, η λογοτεχνία του κακού σεξ, οι 10 καλύτερες θεωρίες συνωμοσίας της λογοτεχνίας, δημιουργώντας μια νέα φυλή στη λογοτεχνία του φανταστικού, ο ‘Frankenstein’ εξακολουθεί 200 χρόνια μετά να αποτελεί στοιχειώδες ανάγνωσμα για επιστήμονες, ένα quiz γνώσεων για τον Edgar Allan Poe, 10 βιβλία εμπνευσμένα από τα στρείδια, ένα αφιέρωμα στη σειρά Φανταστική Βιβλιοθήκη της Terra Nova, 5 βιβλία για παράξενους κατασκόπους, γιατί ο ‘Moby-Dick’ έχει μερικές φορές παύλα στον τίτλο του, 12 σημαντικότατες γυναίκες συγγραφείς που μιλούν ισπανικά, γιατί αγαπάμε τις επικές ιστορίες της speculative λογοτεχνίας που μένουν προσωπικές, τα 10 καλύτερα έργα του Alan Moore, για τη μεγάλη χαρά του να διαβάζεις δυνατά, για τη μουσική και τα τραγούδια του ‘Σιλμαρίλλιον’, 7 βιβλία που μας ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας και 8 βιβλία για να κατανοήσουμε τη Νότια Κορέα, μπόλικα apps ποίησης για το κινητό σας, μπορούν τα διηγήματα της speculative λογοτεχνίας να δουλέψουν το ίδιο καλά και στην τηλεόραση;

Exit mobile version