World’s Most Wanted: Η αληθινή λίστα του FBI πίσω από τη σειρά του Netflix
Η νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix περιγράφει τις ιστορίες πέντε περιβόητων καταζητούμενων. Αφήνει, όμως, πολλές απορίες, τις οποίες προσπαθήσαμε να λύσουμε.
- 14 ΑΥΓ 2020
Το Netflix ‘φόρτωσε’ τις ιστορίες πέντε περιβόητων καταζητούμενων για πάσης φύσεως -διεθνή- ειδεχθή εγκλήματα, που βρίσκονται στη λίστα του FBI, της Interpol, της MI6 κλπ, κλπ. Ο τίτλος είναι ‘World’s Most Wanted’. Από τη λίστα αυτή, ένας συνελήφθη στο μεσοδιάστημα. Είναι ο Félicien Kabuga, πρωταγωνιστής στη γενοκτονία της Rwanda.
Κάθε επεισόδιο του docuseries είναι διάρκειας μικρότερης των 50 λεπτών. Θα παρακολουθήσεις τους κύριους λόγους που η συγκεκριμένη πεντάδα -η οποία έμεινε τετράδα- έγινε η most wanted. Θα σου δημιουργηθούν όμως, και απορίες. Κυρίως για τους λόγους που τουλάχιστον δύο, έγιναν εγκληματίες. Δηλαδή, την αφορμή. Μια αναζήτηση στο Google θα σε βοηθήσει. Προφανώς έως κάποιο σημείο, αφού οι πρωταγωνιστές δεν έχουν καταθέσει άποψη. Ειλικρινή.
Βλέπεις, ένας είχε δώσει συνέντευξη στο BBC, στην οποία προφανώς και είπε ό,τι ήθελε. Υγεία να υπάρχει. Πάμε όμως, να δούμε λίγο πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Ten Most Wanted Fugitives του Federal Bureau of Investigation, το οποίο ‘συστήθηκε’ το Μάρτιο του 1950. Σχεδιάστηκε ώστε να δημοσιεύεται η φωτογραφία με πληροφορίες συγκεκριμένων επικίνδυνων καταζητούμενων, οι οποίοι, ενδεχομένως, υπό άλλες συνθήκες δεν θα γίνονταν γνωστοί σε όλο το έθνος.
Πριν προχωρήσω, να σου πω ότι η λίστα δεν αφορά μόνο κορυφαίους τρομοκράτες και τα μεγαλύτερα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος. Θα τα δούμε όλα.
H συνεργασία του FBI με τα media είχε συζητηθεί για πρώτη φορά στα τέλη του 1949, μεταξύ του απόλυτου αφεντικού, J. Edgar Hoover και του William Kinsey Hutchinson, διευθυντή της International News Service. Αντικείμενο της συνάντησης που ‘χαν ήταν να βρουν τρόπους να προωθήσουν τη σύλληψη των ‘πιο σκληρών τύπων’. Έκριναν πως είχε έλθει η ώρα να περάσουν το Wanted που υπήρχε από τότε που υπάρχει και έντυπος τύπος, στο επόμενο επίπεδο. Δεν θέλω να σε εκνευρίσω, αλλά θα σου πω ότι το 18ο αιώνα τύποι πλήρωναν χώρο για διαφήμιση, ώστε να βάλουν φωτογραφία των σκλάβων τους που ‘χαν αποδράσει.
Εν πάση περιπτώσει, πίσω στη συζήτηση μεταξύ του αρχηγού του FBI και του επικεφαλής mediaκου μέσου, όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους έγιναν άρθρο που αποθεώθηκε από τον κόσμο. Από την πρώτη μέρα διευκρινίστηκε ότι οι διαγραφές αφορούν άτομα που έχουν συλληφθεί ή έχουν πεθάνει ή έχουν αποσυρθεί οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Μετά κάθε διαγραφή, γίνεται νέα προσθήκη. Eπίσης, για την πληροφορία που οδηγεί σε σύλληψη, υπάρχει αμοιβή -ανάλογη της σημασίας του συλληφθέντα για τις αρχές.
Ιστορικά, υπήρξαν δέκα περιπτώσεις που το FBI ‘έσβησε’ ονόματα, γιατί αποφάσισε ότι δεν αποτελούσαν πια κίνδυνο για την κοινωνία. Στις 14/3 του 1950 δημοσιεύτηκε η πρώτη λίστα. Είχε 10 μέλη, όσα διατηρεί μέχρι σήμερα. Μόνο σε πολύ extreme και σοβαρές καταστάσεις εμφανίζεται #11. Αυτό έχει γίνει, ιστορικά 13 φορές. Μια περίπτωση ήταν ο James Earl Ray, δολοφόνος του Dr. Martin Luther King Jr.
Από την αρχή το FBI διευκρίνισε πως η σειρά με την οποία γίνεται η αναφορά των ονομάτων, ουδεμία σχέση έχει με αξιολόγηση. Δεν υπάρχει δηλαδή, ο ΠΙΟ καταζητούμενος.
✍ Το πρώτο όνομα που γράφτηκε ποτέ σε λίστα, ήταν ο Thomas James Holden, ληστής τραπεζών και δολοφόνος που ‘χε αποδράσει από τη φυλακή. Συνελήφθη 15 μήνες μετά.
✍ Ο καταζητούμενος που κρατά το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στη λίστα είναι ο Victor Manuel Gerena, μέλος των Macheteros, παράνομης οργάνωσης με έδρα στο Πουέρτο Ρίκο και ‘συνεργασίες’ με άλλες πολιτείες και έθνη, στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από τις ΗΠΑ. “Μπήκε” το 1984 και έμεινε για 32 χρόνια.
✍ Αυτός που έκανε το πιο σύντομο guest star εμφάνιση (πέρασε το λιγότερο χρόνο όλων στη λίστα) λεγόταν Billie Austin Bryant. Συνελήφθη δυο ώρες μετά την προσθήκη του, το 1969.
✍ Στην υπάρχουσα λίστα, ο πιο παλιός ‘κάτοικος’ είναι ο Robert Fisher Williams. Μπήκε στις 29/6 του 2002. Κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, το 2001 και μετά ανατίναξε το σπίτι. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως όλο αυτό έγινε, γιατί η σύζυγος του είχε ζητήσει διαζύγιο.
✍ To νεαρότερο μέλος της λίστας είναι ο 18χρονος Alejandro Castillo, ο οποίος μπήκε στη λίστα όταν ήταν 18 (2017), ως κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του σε δολοφονία συναδέλφου του, με την οποία είχε παλαιότερα δεσμό. Προηγουμένως, το θύμα είχε δανείσει χρήματα στον Castillo. Ήταν το #516.
✍ Το μεγαλύτερο σε ηλικία, μέλος της λίστας (ιστορικά) είναι ο Eugene Palmer, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι και η τελευταία προσθήκη γενικά. Ο 80χρονος εμφανίστηκε στη λίστα, στις 29/5 του 2019. Κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τη νύφη του -που είχε χωρίσει το γιο του. Έγινε το #523.
✍ Από τα 523 μέλη, από καταβολής λίστας μέχρι σήμερα είναι άνδρες, τα 513 είναι άνδρες, δέκα είναι γυναίκες.
✍ Η πρώτη γυναίκα που ‘έγινε’ Most Wanted είναι Ruth Eisemann-Schier (1968) η οποία διέφευγε για απαγωγή (κληρονόμου γης), εκβιασμό (ήθελε λύτρα) και άλλα αδικήματα που διέπραξε στη Georgia. Συνελήφθη στις 5/3 του 1969 στην Οklahoma που την εξέδωσε στη Georgia, για τη δίκη. Δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε στα 4 και απελάθηκε στην Ονδούρα.
✍ Το ποσοστό των συλλήψεων ή εντοπισμού έχει φτάσει στο 93% (489). Στο 31% των περιπτώσεων (162) βοήθησε το κοινό.
✍ Εννέα καταζητούμενοι συνελήφθησαν πριν δημοσιευτεί η λίστα -αλλά μετρούν στις επίσημες συμμετοχές.
✍ Δεκατέσσερις βρέθηκαν νεκροί.
Από το 1996 που προστέθηκε στην υπηρεσία του πολίτη και το Internet, το έργο του FBI φτάνει σε πολύ περισσότερο κόσμο (από αυτόν που έβλεπε τις φωτογραφίες στις τοπικές εφημερίδες και σε δημόσια μέρη -όπως τα ταχυδρομεία). Στην εξέλιξη της ιστορίας, οι υπεύθυνοι προχώρησαν στη δημιουργία ξεχωριστών λιστών. Δηλαδή, ‘Most wanted Terrorists’, “Cyber’s most wanted” και ούτω καθ εξής.
Έχουν χωριστεί σε δυο κατηγορίες: η μια είναι η National Security Priorities (για τρομοκρατία, αντικατασκοπεία και εγκλήματα διαδικτύου) και η άλλη η Criminal Priorities (δημόσια διαφθορά, πολιτικά δικαιώματα, οργανωμένο έγκλημα ‘white collar’ εγκλήματα -που δεν έχουν νεκρούς- και βίαια εγκλήματα).
Ποιοι ‘κερδίζουν’ τη συμμετοχή
Η διαδικασία που ακολουθείται αρχίζει από το αίτημα του Criminal Investigative Division του FBI, προς όλα (56 τον αριθμό) τα γραφεία του στον κόσμο, να καταθέσουν υποψηφίους. Τις προϋποθέσεις πληρούν όσοι έχουν μεγάλο φάκελο με σοβαρά αδικήματα και θεωρούνται επικίνδυνοι για την κοινωνία. Δεύτερον, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η εθνικής εμβέλειας δημοσίευση -που προσφέρει το πρόγραμμα- μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη του καταζητούμενου -ο οποίος δεν είναι ήδη διαβόητος, μέσω άλλης δημοσίευσης.
Αυτοί μετά αξιολογούνται από ειδικούς πράκτορες του CID και από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Γίνεται η επιλογή και προωθείται στον βοηθό διευθυντή του CID για την έγκριση, ενώ μετά τη λαμβάνει ο διευθυντής του FBI που δίνει το τελικό ΟΚ. Όπως αντιλαμβάνεσαι, η διαδικασία είναι κάπως χρονοβόρα. Και έτσι εξηγείται πώς παραμένουν στη λίστα καταζητούμενοι που ‘χουν συλληφθεί -έως και ένα χρόνο. Για παράδειγμα, ο Osama bin Laden πέρασε ένα χρόνο ως ‘καταζητούμενος’, ενώ ήταν νεκρός.
Πώς ‘βγαίνουν’ οι αμοιβές για τις πληροφορίες
Τα χρήματα που δίνει το FBI σε αυτούς που παρέχουν πληροφορίες, οι οποίες οδηγούν σε συλλήψεις, ξεκινούν από 100.000 δολάρια και φτάνουν στα 20.000.000 δολάρια. Τη μεγαλύτερη αμοιβή τη δίνει ο Rafael Caro Quintero, ο οποίος προστέθηκε στη λίστα στις 12/4 του 2018 -για παραγωγή και διανομή ναρκωτικών, απαγωγή και δολοφονίες.
Ο ‘Narco of Narcos’ είχε συλληφθεί το 1985 στην Κόστα Ρίκα, εκδόθηκε στο Μεξικό και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε στις 9/8 του 2013, για καλή διαγωγή. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να συλληφθεί ξανά -καθώς εκκρεμούσαν κατηγορίες για τις οποίες έπρεπε να δικαστεί εντός των δικών της συνόρων-, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μεξικού εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στις 14/8 και από τότε καταζητείται.
Γιατί το ‘Παρασκευή και 13’ κατάφερε να γίνει ένα από τα επικερδέστερα slasher franchises στην ιστορία του σινεμά; Ποιο ήταν το ορίτζιναλ τέλος της ταινίας και ποιο είναι το κρυφό μήνυμα πίσω από τη μουσική της; Πώς συνδέεται με τα slashers που ακολούθησαν και τι έχουμε να δηλώσουμε για τα Final Girls του είδους;
Αυτά και πολλά περισσότερα στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!