ΦΑΓΗΤΟ

10 φανταστικά πράγματα για να κάνεις με το bacon

Αγνά αισθήματα οδήγησαν έναν συντάκτη του ONEMAN να γράψει έναν μικρό οδηγό χρήσης για την αμβροσία του κάτω κόσμου.

Η μυρωδιά. Το bacon έφτασε εκεί που έχει φτάσει από αυτό το εξωγήινο άρωμα όταν τσιγαρίζεται στο τηγάνι, όταν τα σωθικά του ανεβάζουν θερμοκρασία και το λίπος που κρατά καλά γατζωμένο το λιγοστό κρέας παραδίδεται άνευ όρων στη μοίρα του. Από τη λιπαρότητα όταν το φέρνεις στα χείλη και την σνομπ τάση του να υπερνικά κάθε άλλη γεύση όταν έρχεται σε συνδυασμό.

 

Δεν θα γράψω σήμερα έναν ύμνο στο bacon. Θα γίνει κι αυτό κάποια στιγμή. Αλλά όχι τώρα. Σήμερα θα δούμε 10 τρόπους που μπορείς να παίξεις με το bacon ένα ωραίο Σάββατο πρωί σαν το σημερινό.

Θα το βάλεις στο σωστό burger

 

Για τη μαρμελάδα:

  • 4 φέτες bacon
  • 1 κρεμμύδι
  • 80 ml ξύδι balsamico
  • Μισό κουταλάκι μουστάρδα Dijon
  • 80 ml νερό

Για το burger:

  • 1 μπιφτέκι (συνταγή για σωστό burgerομπιφτέκι άλλη φορά)
  • Αλατοπίπερο
  • Ψωμάκια για burger
  • 2 φέτες ώριμο cheddar

Μην ξενερώνεις με τον όρο “μαρμελάδα”. Είναι αυτή που θα δώσει υπόσταση στο burger σου. Τσιγαρίζεις το bacon αλλά δεν το αφήνεις να γίνει τραγανό. Σωτάρεις τα κρεμμύδια στο λίπος που θα αφήσει το bacon με λίγο αλατοπίπερο. Σκεπάζεις το τηγάνι για να μαγειρευτεί λίγο ακόμα το κρεμμύδι 1-2 λεπτά. Ανοίγεις, ρίχνεις ελάχιστο νερό και με μία σπάτουλα ξεκολλάς ό,τι έχει κολλήσει στο τηγάνι σου. Ξανακλείνεις το τηγάνι και αφήνεις να ξαναμαγειρευτεί το κρεμμύδι λίγα λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει τελείως και να σκουρύνει. Προσθέτεις στο τηγάνι το ξύδι, τη μουστάρδα και το νερό και φέρνεις πίσω στο τηγάνι και το bacon ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μια βράση. Αφήνεις να πιει τα υγρά του και η μαρμελάδα σου είναι έτοιμη. Ψήνεις το μπιφτέκι και 1 λεπτό πριν το βγάλεις βάζεις πάνω το τυρί. Τα ψωμάκια κάποιοι τα ψήνουν, κάποιοι όχι. Αυτό το burger χρειάζεται μαγιονέζες και ketchup και τέτοια. Η μαρμελάδα του κρεμμυδιού με το bacon και το balsamico είναι υπεραρκετή γευστικά.

Θα πανάρεις με αυτό κάτι chicken fingers

 

  • 1 αυγό
  • φρυγανιά έτοιμη για πανάρισμα
  • 5 φέτες bacon ψιλοκομμένες
  • 60 γρ cheddar τριμμένο
  • 400 γρ κοτόπουλο σε φιλετάκια

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Σε ένα μπωλάκι χτυπάς το αυγό. Σε μία σακούλα για τρόφιμα ρίχνεις αρκετή φρυγανιά (πουλάνε έτοιμα breadcrumbs στα super market) μαζί με το bacon και το τυρί και ανακατεύεις. Βουτάς για λίγο κάθε φιλετάκι κοτόπουλου στο αυγό και τα ρίχνεις στη σακούλα με τη φρυγανιά. Βάζεις τα κοτόπουλο πάνω σε χαρτί ψησίματος και στο φούρνο. Ψήνεις για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί και το κουρκούτι να χρυσαφίσει.

Θα το φας με αυγά τηγανητά

 

Απλά και αντρίκεια. Διαλέγεις πόσα αυγά αντέχεις (εγώ στα τρία είμαι πολύ καλά, στα δύο είμαι οκ, στο ένα ανεβάζω πυρετό). Τσιγαρίζεις μερικές φέτες bacon και στο θεϊκό του λίπος μαζί με μια μικρή κουταλιά βούτυρο, τηγανίζεις τα αυγά.

Θα το κάνεις dip σαν bacon cheeseburger

 

  • 250 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 8 φέτες bacon
  • Μισό κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 90 γρ philadelphia
  • 2 κουταλιές ketchup
  • 120 ml sour cream
  • 120 γρ μαγιονέζα
  • 60 γρ τριμμένο cheddar

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Τσιγαρίζεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο (αφού το λιώσεις ή το ψιλοκόψεις) και σωτάρεις στο ίδιο σκεύος τον κιμά μέχρι να μαγειρευτεί. Το αφήνεις στην άκρη και τσιγαρίζεις το bacon σε ένα τηγάνι μέχρι να ξεροψηθεί. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύεις πρώτα το cream cheese και τις σως και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Βάζεις το μείγμα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο και ψήνεις για 15 με 20 λεπτά. Σερβίρεις με nachos ή ότι άλλο θες να βουτήξεις σε αυτό το dip.

Θα φτιάξεις μπωλάκια με αυτό. Καμία παρμεζάνα

 

Μα κοίτα στη φωτό πόσο εύκολο είναι. Όσο μάλιστα πιο μεγάλο το καλούπι σου και όσο πιο δεμένο το bacon μεταξύ του, τόσο πιο ανθεκτικό θα γίνει και το μπωλάκι σου. Για μια σαλάτα πάντως και γενικά για κάτι που δεν στάζει, βάλε λίγες φέτες στο καλούπι. Μην το παρακάνεις. Πώς το κάνεις; Γυρνάς φορμάκια της κρέμας καραμελέ ανάποδα, τους βάζεις αλουμινόχαρτο και τα βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να (ξερο)ψηθεί καλά το bacon σου.

Θα το βάλεις στο σωστό σάντουιτς

 

  • 2 φέτες bacon
  • 2 φέτες καλό ψωμί χωρίς προζύμι
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 60 γρ τριμμένο cheddar
  • 2 κουταλιές guacamole
  • λίγα chips τορτίγιας σπασμένα

Σωτάρεις το bacon μέχρι να ξεροψηθεί και το αφήνεις να στην άκρη. Βουτυρώνεις μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού. Στην πλευρά που δεν έχεις βουτυρώσει σε μία φέτα ψωμιού βάζεις το τυρί, την guacamole και τα chips. Καπακώνεις και ψήνεις το σάντουιτς στο σκέυος της επιλογής σου. Άλλοι το κάνουν σε φούρνο, άλλοι σε τοστιέρα/ψηστιέρα και άλλοι στο τηγάνι.

Θα φτιάξεις pancakes

 

  • 150 γρ αλεύρι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • μισό κουταλάκι baking soda
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • 250 ml γάλα
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 8 φέτες bacon
  • maple syrup

Τσιγαρίζεις τις φέτες του bacon και τις βάζεις στην άκρη. Προετοιμάζεις τα pancakes κανονικά όπως τα παραπάνω. Απλά την ώρα που βάζεις το μείγμα στο τηγάνι, προσθέτεις και την φέτα bacon πάνω στο μείγμα που ψήνεται για να ψηθεί μαζί και να “κολλήσει” στο pancake. Φτιάχνεις κλασικά μια στοίβα με τα pancakes και ρίχνεις αν θες maple syrup από πάνω.

Θα του φέρεις παρέα ντομάτα και μαρούλι

 

  • 8 μέτριες ντομάτες
  • 8 φέτες bacon
  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • Θυμάρι
  • Βασιλικό
  • Μαγιονέζα
  • Μαρουλόφυλλα

Το λένε και BLT γενικά. Απλά εδώ είναι λίγο πιο ωραίο. Κόβεις τις ντομάτες σε ροδέλες και τις τοποθετείς σε φούρνο στους 120 βαθμούς, πάνω σε χαρτί ψησίματος, για περίπου 3 με 4 ώρες. Αυτό το αργό ψήσιμο τις βοηθά να μην χάσουν το χρώμα τους και να διατηρήσουν την γεύση τους. Την τελευταία ώρα ψησίματος ρίξε πάνω τους λίγο θυμάρι να δώσει τα αρώματά του. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύεις την μαγιονέζα με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού. Όταν βγουν οι ντομάτες από τον φούρνο, βάζεις το bacon σε ένα ταψάκι και το αφήνεις για αρκετή ώρα σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να γίνει τραγανό. Καψαλίζεις το ψωμί, αλοίφεις με την μαγιονέζα βασιλικού και φτιάχνεις σαντουιτσάκια με τις ντομάτες, το bacon και τα μαρουλόφυλλα. Τόσο απλά. Χρονοβόρα αλλά απλά.

Θα δώσεις ενδιαφέρον σε άνοστα φαγητά

 

Σαν τα σπαράγγια της φωτογραφίας. Λίγο σωταρισμένο bacon ταιριάζει σε πάρα πολλά λαχανικά που κατά τα άλλα θα ήταν εκνευριστικά αδιάφορα. Το ‘χω δει ψιλοκομμένο σε σαλάτα μπρόκολο, το’ χω δει σε κουνουπίδι, μπορεί να κάνει μία μαρουλοσαλάτα να αλλάξει επίπεδο. Εμπιστέψου το bacon, είναι φίλος σου.

Θα το κάνεις σαν καραμέλα

 

Το candied bacon είναι αρκετά δημοφιλές στις ΗΠΑ. Προσωπικά δεν τρελαίνομαι αλλά είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη και η κανέλα του δίνουν κάτι. Παίρνεις μερικές φέτες bacon. Ανακατεύεις σε ένα ρηχό πιάτο λίγη μαύρη ζάχαρη με λίγη κανέλλα και ελάχιστο πιπέρι καγιέν και περνάς το bacon από το πιάτο και από τις δύο πλευρές. Σε ένα προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, βάζει το bacon σε χαρτί ψησίματος και ψήνεις για 20 με 30 λεπτά. Άσε το bacon να κρυώσει τελείως πριν το φας.

PLUS 1 για όσους φτάσατε ως εδώ (είστε λίγοι, το ξέρω)

Κάνεις το πορτρέτο του Kevin Bacon

 

Οδηγίες εδώ δεν έχω.

PLUS 2 για όσους είδατε το πορτρέτο και δεν βγάλατε το pc από την πρίζα

Το παίζεις Walter White και σχηματίζεις την ηλικία σου με bacon

 

Baconολάτρεις και baconοκλάστες και στο @christoschatzi

Exit mobile version