ΠΟΤΟ

10 υπέροχα και απλά cocktails με whiskey

O βασιλιάς των αποσταγμάτων έχει μερικά θρυλικά και πεντανόστιμα cocktails να σου προσφέρει.

Το whiskey είναι αδιαμφισβήτητα το spirit του χειμώνα. Είναι για πολλούς ο βασιλιάς των αποσταγμάτων και αποτελεί τη βάση για μερικά από τα ιστορικότερα και θρυλικότερα classic cocktails. Μαζέψαμε μερικά απλά στην παρασκευή, αλλά σύνθετα στη γεύση, cocktails με ουίσκι ώστε να τα φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι. 

Old Fashioned


Pexels

Απλό, λιτό, μα πάνω από όλα θρυλικό. Το Old-fashioned είναι το cocktail που έχει δώσει το όνομά του σε ποτήρι, το έχεις δει σε πολλές ταινίες και φυσικά έχει συντροφεύσει πολλά βράδια σε συζητήσεις υψηλού και λιγότερο υψηλού επιπέδου. Για πολλούς θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα. 

Εμείς, θα σου δώσουμε μια συνταγή η οποία είναι κοντά στην κλασική και πανεύκολη για το σπίτι. Σε ένα άρθρο των New York Times το 1936 αναφέρεται το εξής «Σκέψου, για μια στιγμή, ένα καλό Old Fashioned cocktail.

Ο χρόνος σταματάει όταν ο ευχάριστος και καλοσυνάτος bartender μουσκεύει τον κύβο ζάχαρης με Angostura Bitters, ρίχνει λίγο πάγο στο ποτήρι, ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό κομμάτι, πιάνει το bar spoon και ανακατεύει πριν ρίξει από το μπουκάλι ένα καλό αρωματικό bourbon. Λίγο πριν το σερβίρει σπάει μια φλούδα πορτοκάλι και το σερβίρει στον προνομιούχο πελάτη του». Άλλοι σπάνε τη ζάχαρη με λίγη σόδα αλλά εμείς επιμένουμε κλασικά. 

Godfather


Σε αυτό το cocktail κυριαρχεί το Scotch και συνδυάζεται τέλεια με τη γλυκύτητα του amaretto. Αν ψάχνεις γιατί το ονόμασαν “The Godfather,” τότε θα σου απαντήσουμε ότι δεν έχει να κάνει με την ταινία, αλλά ίσως και να έχει. Σε μπέρδεψα; Αρχικά να πούμε ότι δεν υπάρχει πουθενά αυτή η συνταγή σε καμία από τις τρεις ταινίες, κατά δεύτερον να πούμε ότι υπάρχουν φήμες ότι ήταν το αγαπημένο ποτό του Marlon Brando. Αυτό αρκεί. 

Για να το φτιάξεις, το μόνο που έχεις να θυμάσαι είναι ότι όσο whiskey βάλεις, θα βάλεις το μισό σε amaretto. Ή όσο amaretto βάλεις, θα βάλεις το διπλό σε ουίσκι. Για να πετύχεις την κατάλληλη θερμοκρασία, ανάμιξε το amaretto και το ουίσκι μαζί με πάγο, ανακάτεψε τα και μετά στράγγιξέ τα σε ένα ποτήρι με ένα πάγο.

Manhattan


Προσωπικά, είναι το αγαπημένο μου cocktail. Για τούτο το αριστούργημα χρειάζεσαι rye whiskey, αλλά μπορείς και με bourbon να πετύχεις καλό αποτέλεσμα. Θα χρειαστείς και bitters και vermouth. Πρόσεξε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. 

Tο Manhattan χρειάζεται 50ml rye (κατά προτίμηση Michters), 25 ml sweet Vermouth (Cocchi di Torino), 2 σταγόνες angostura bitters και 1 σταγόνα orange bitters. Στην πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή υπάρχει και σιρόπι ζάχαρης και absinth. Εγώ θα σου πω να προσθέσεις και 2.5 ml maraschino liqueur, κατά προτίμηση Luxardo. Αν αντί για rye whiskey βάλεις scotch τότε έχεις ένα υπέροχο Rob Roy.

Emerald


unsplash

Το όνομά του προέρχεται από το λυρικό/ποιητικό προσωνύμιο του νησιού της Ιρλανδίας. Μάντεψε. Φτιάχνεται με Irish whiskey και είναι ακριβώς ίδια η αναλογία και τα συστατικά του με το Manhattan. Όπως έχεις καταλάβει το Manhattan είναι λίγο diva και δε δίνει το όνομά του αλλού αν αλλάξει η αλκοολική βάση του cocktail. Εδώ θα σου προτείνουμε ένα υπέροχο και αρωματικό Bushmills στα 50ml, 25 ml sweet Vermouth (Cocchi di Torino) και 2 σταγόνες orange bitters. 

Whiskey Sour


Το sour είναι μια κατηγορία μόνο του. Ξινό, γλυκό, μεστό και γεμάτο στη γεύση. Το Whiskey sour είναι ίσως η επιτομή των sours και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού όλα τα άλλα συστατικά του δένουν τέλεια με τις νότες του whiskey. 50ml whiskey (bourbon ή rye), 50ml χυμό λεμόνι, 1 κουταλιά ζάχαρης και μισό ασπράδι αυγού. Όλα μέσα σε ένα σέικερ με πολύ πάγο και σουρώνεις σε ένα ποτήρι coupe. Για γαρνιτούρα θα χρειαστείς μια φέτα λεμόνι. Μην το φοβάσαι το ασπράδι είναι αυτό που χρειάζεται για να απογειωθεί η γεύση του.

Irish Coffee


Ο καφές του αλκοολικού για πολλούς, το cocktail του coffee addict θα πω εγώ. Whiskey, καφές και ζάχαρη για την ισορροπία μέσα σε μια κούπα. Τρία συστατικά που εγγυώνται την ευτυχία. Ένα ζεστό cocktail που πίνεται τις κρύες μέρες του χειμώνα και αξίζει να γραφτούν πολλές γραμμές για την αφεντιά του. Τώρα για να το φτιάξεις θα χρειαστείς 50ml Irish whiskey, 100ml καφέ φίλτρου, κουταλιές ζάχαρη και προαιρετικά χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Όλα μαζί με μια ζεστή κούπα. Η κρέμα στην κορυφή για να πίνεις και να κάνει το απαραίτητο μουστάκι πάνω από το στόμα.

Hot Toddy


unsplash

Ένα ακόμα διάσημο ζεστό cocktail με whiskey είναι το Hot Toddy. Το λέει και το όνομά του άλλωστε. Για πολλούς είναι γιατρικό για κάθε χειμερινό κρύωμα. Για άλλους αυτό είναι απλά μια αφορμή για να πίνουν αλκοόλ ακόμα και όταν είναι κρυωμένοι. Για να το φτιάξεις πρέπει να βράσεις νερό με ένα φακελάκι τσάι. Προσθέτεις 50ml  bourbon, 12ml μέλι και 25ml χυμό λεμόνι. Μπορείς να προσθέσεις ότι χειμερινό μπαχαρικό τραβάει η όρεξή σου. Από κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο, μέχρι γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. 

Mint Julep


Πάμε πίσω στα παγωμένα cocktail και συγκεκριμένα σε ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά classics. Παλιά το απολάμβαναν κατά κόρον όταν έβλεπαν ιπποδρομίες και ήταν και από τα αγαπημένα του Tom Bullock. Σήμερα εσύ μπορείς να το απολαύσεις σπίτι σου. Πρόσεξε, θέλει φρέσκα φύλλα μέντας και μία μεταλλική κούπα. Μέσα σε αυτή βάλε τα φύλλα μέντας και τη ζάχαρη και σπάσ’ τη με ένα muddler. Γέμισε την κούπα με πάγο και μετά ρίξε 75ml bourbon. Ανακάτεψε και είσαι έτοιμος. Μπορείς από πάνω να συμπληρώσεις με μερικά φύλλα μέντας για έξτρα άρωμα. 

Boulevardier


Αν νομίζεις ότι στην Ιταλία δεν πίνουν whiskey τότε δεν έχεις δοκιμάσει το Boulevardier. Μία παραλλαγή του αγαπημένου μας Negroni, όπου τη θέση του gin την παίρνει το whiskey. Για να φτιάξεις λοιπόν Boulevardier χρειάζεσαι 60ml rye whiskey, 20ml Campari και 20ml sweet vermouth. Τα τοποθετείς όλα σε ένα ποτήρι με πάγο, ανακατεύεις και είσαι πανέτοιμος. Μπορείς να γαρνίρεις με μία φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι, η οποία θα βγάλει και τα έλαιά της.

Sazerac


Sazerac cocktail

Τούτο το cocktail ξεκίνησε στη Νέα Ορλέανη και αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό του cognac με το αψέντι. Κάπου εκεί ανάμεσα μπλέκεται και το whiskey και όλα δένουν αρμονικά και ευλαβικά σε ένα υπέροχο cocktail. 40ml rye whiskey, μία κουταλιά ζάχαρης (ή 10ml σιρόπι ζάχαρης), τρεις σταγόνες Peychaud’s bitters, μία σταγόνα Angostura bitters και 5 σταγόνες αψέντι. Τις σταγόνες αψέντι τις χρειαζόμαστε για να αρωματίσουμε το ποτήρι old fashioned. Ό,τι περισσέψει το πετάμε (ή το πίνουμε). Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το σιρόπι ζάχαρης και τα αραιώνουμε με λίγο νερό. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με μία φλούδα λεμονιού.

Exit mobile version