10 μαγαζιά που θέλουμε εδώ και τώρα να επιστρέψουν
- 17 ΔΕΚ 2015
Φωνή Παππού: Δεεεν τα κάνουν πια τα μαγαζιά όπως παλιά. Στην εποχή μας διασκεδάζαμε, υπήρχαν μέρη που ο κόσμος περνούσε καλά και μπαρ με κέφι, προσωπικότητα, στυλ και ωραία μουσική.
Τώρα που γκρίνιαξα σαν τίμιος παππούς την ώρα που παίζει με το κομπολόι του στο καφενείο, ας σταματήσω να τα ισοπεδώνω όλα. Ακόμα υπάρχουν ωραία μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά στην πόλη. Άλλωστε κάθε μέρα ανοίγουν κι από ένα-δυο, οπότε δεν μπορεί, κάποια θα ταιριάζουν και με αυτό που ψάχνεις. Είναι όμως μερικά μαγαζιά που πραγματικά λείπουν από τη νυχτερινή Αθήνα.
Μαγαζιά στα οποία είχαμε ξενυχτήσει, είχαμε βγει ραντεβού, είχαμε γιορτάσει γενέθλια, είχαμε τσακωθεί, είχαμε χωρίσει και πηγαίναμε σε αυτά σχεδόν μηχανικά, μέχρι να έρθει εκείνη η κακιά στιγμή που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, αφήνοντάς μας σαν ορφανά να ψάχνουμε για νέα στέκια.
Η επαναλειτουργία του ιστορικού Zonar’s, μας δίνει ελπίδα και δύναμη, ότι κι άλλα μαγαζιά μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του (μόνο ως προς την επαναλειτουργία και όχι σε όλα τα υπόλοιπα που προκάλεσαν συζητήσεις), επιστρέφοντας δυναμικά. Κατά προτίμηση, αυτά τα μαγαζιά στα οποία περνούσαμε τα βράδια μας, είχαμε μάθει το μικρό όνομα των dj’s και ο μπάρμαν μας έβαζε το ποτό μας πριν καν παραγγείλουμε.
10. + Soda
Πού βρισκόταν: Στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας.
Τι μουσική άκουγες: Uptempo House, Techno, Electronica.
Γιατί μας λείπει: Δεν ήμουν ποτέ κανένας αμετανόητος κλάμπερ. Όμως το +Soda, στα λίγα χρόνια που πρωταγωνίστησε στην αθηναϊκή νύχτα, ήταν αυθεντικό κι ένας προορισμός για όλους όσους αγαπούσαν την ηλεκτρονική μουσική και τα πάρτι μέχρι το πρωί. Από τα decks του είχαν περάσει κορυφαίοι dj’s της χώρας και του εξωτερικού και 15 χρονιά μετά, ακόμα το θυμόμαστε σαν ένα από τα τελευταία παλαιάς κοπής κλαμπ. Όλοι είχαμε περάσει έστω και ένα ξέφρενο βράδυ στο +Soda κι ας κάνουμε ότι δεν το θυμόμαστε. Εδώ που τα λέμε, δεν αποκλείεται όντως να μην το θυμόμαστε.
9. Yoga Bala
Πού βρισκόταν: Στου Ψυρρή.
Τι μουσική άκουγες: Mainstream rock από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και το σήμερα.
Γιατί μας λείπει: Ξεκίνησε σαν ινδικό εστιατόριο, όμως πολύ γρήγορα βρήκε την ταυτότητα που του ταιριάζει, αυτή του μπαρ-κλαμπ. Στο Yoga Bala όλα ήταν ξεχωριστά. Ο μικρός δρόμος της Παλαμήδου με τα γκράφιτι, που όταν μέσα στο μαγαζί γινόταν χαμός, άραζες έξω με τεράστια ευχαρίστηση, πίνοντας την μπύρα σου αισθανόμενος ότι βρίσκεσαι στο Βερολίνο, τα τραγούδια που απολάμβανες, τα κοκτέιλ. Το Yoga Bala ήταν ένα από τα λίγα μαγαζιά που θυμάμαι όπου τα πάρτι του, ήταν πραγματικά πάρτι, με κέφι, χορό κι όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πάρτι.
8. Corto Maltese
Πού βρισκόταν: Στην πλατεία του Ψυρρή.
Τι μουσική άκουγες: Ροκ, απ’ όλες τις εποχές.
Γιατί μας λείπει: Κάθε βράδυ κι άλλο πάρτι, με dj’s συνήθως τους παραγωγούς ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι επέλεγαν από τις επιτυχίες της εποχής, μέχρι Σινάτρα και rock n’ roll. Στο μικρό του χώρο με τους διακοσμημένους από κόμιξ του Corto τοίχους, χόρευες, γνώριζες κόσμο (δηλαδή κορίτσια) και μάθαινες καινούρια τραγούδια τα οποία ζητούσες ξανά το επόμενο βράδυ, έτσι απλά για να το παίξεις λίγο ψαγμένος.
7. Closer
Πού βρισκόταν: Στη Σίνα, στα Εξάρχεια (αργότερα μετακόμισε στην Ιπποκράτους).
Τι μουσική άκουγες: Τα πάντα. Από garage και ska punk μέχρι swing και stoner.
Γιατί μας λείπει: Για την μουσική, τον εξαιρετικό πάνω όροφο, τα live του Θάνου Ανεστόπουλου και την μοναδική ευκαιρία να μοιραστείς την μπάρα με τα Διάφανα Κρίνα. Ξέρεις πολλά μπαρ που πρωταγωνιστούν στο εξώφυλλο τόσο καλών δίσκων;
6. Use Bar
Πού βρισκόταν: Στην καρδιά της πλατείας Καρύτση.
Τι μουσική άκουγες: Alternative rock, pop.
Γιατί μας λείπει: Άλλο ένα μπαρ-τρύπα που μας έχει χαρίσει μαγικές νύχτες. Στο Use Bar έχω κάνει stage diving από την μπάρα, έχω χορέψει μέσα και έξω από αυτό, έχω μεθύσει (όπως θα κατάλαβες ήδη από το stage diving που ανέφερα) κι έχω βγει ραντεβού. Μπαρ στο οποίο μπορούσες να πας από νωρίς και να πιες τον καφέ σου έξω και μετά να μεταφερθείς μέσα, στην φιλική αγκαλιά της μπάρας. Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι πριν από δυο χρόνια, μαζεύτηκε να πει ένα αντίο όλη η πόλη.
5. Soul
Πού βρισκόταν: Στην Ευριπίδου, στου Ψυρρή.
Τι μουσική άκουγες: Freestyle soul, electronica.
Γιατί μας λείπει: Για τον υπέροχο χώρο, για τις βίντεο προβολές στον πάνω όροφο, τα πάρτι της Κλικ Records και φυσικά για τον υπαίθριο κήπο στο βάθος. Αναβάθμιζε την περιοχή, όμως δυστυχώς δεν άντεξε.
4. Decadence
Πού βρισκόταν: Λόφος Στρέφη.
Τι μουσική άκουγες: Alternative Rock.
Γιατί μας λείπει: Για τον χώρο, μέσα στο παλιό αρχοντικό σπίτι του χουντικού αντιβασιλέα Ζωιτάκη, με το μωσαϊκό στο πάτωμα. Για τα 40 χρόνια ιστορίας του και το γεγονός ότι εκεί έχει πιει τις μπύρες του μέχρι κι ο Κοέν. Επειδή ήξερα απ’ έξω τους στίχους σχεδόν όλων των τραγουδιών. (Παιδιά που παίζετε σήμερα μουσική: Ο κόσμος έτσι περνάει καλά, όταν ακούει τραγούδια που ξέρει, δεν βγαίνουμε για να μάθουμε καινούρια μουσική). Και φυσικά, επειδή σε αυτό το ιστορικό μαγαζί, έκανε τα πρώτα του βήματα ως dj, ο αδερφός Ηλίας Αναστασιάδης. H παρακμή, δυστυχώς, δεν συνεχίστηκε. Μια μικρή γεύση από παλιό καλό Decadance μπορούμε να πάρουμε πάντως στα θεματικά πάρτι που το αναβιώνουν κατά καιρούς σε διάφορα μπαρ της πόλης.
3. Mo Better
Πού βρισκόταν: Στα Εξάρχεια.
Τι μουσική άκουγες: Λίγο πολύ, τα πάντα, με έμφαση στην εναλλακτική, την ροκ και την ηλεκτρονική μουσική.
Γιατί μας λείπει: Γιατί ήταν το απόλυτο after της πόλης. Δεν έχει σημασία πού ήσουν πριν, κάποια στιγμή θα κατέληγες να ανεβαίνεις την ξύλινη σκάλα του Mo για να πιεiς εκεί τα τελευταία σου ποτά πριν ξημερώσει και πας επιτέλους για ύπνο. Αυθεντικό, ψαγμένο, με διονυσιασμένους θαμώνες να χορεύουν όλοι μαζί μέχρι τελικής πτώσεως, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο. Λείπει, και αυτό.
2. Pop
Πού βρισκόταν: Στην οδό Κλειτίου, στο κέντρο της Αθήνας.
Τι μουσική άκουγες: Indie.
Γιατί μας λείπει: Μπορεί να ήταν το πρώτο στέκι για τους χίπστερς αυτής της πόλης, όμως διάολε ήταν ένα πολύ ωραίο στέκι. Με καλή μουσική, νόστιμα κοκτέιλ και τον περισσότερο κόσμο να κάθεται έξω, στον πεζόδρομο της Κλειτίου, αφού αντικειμενικά λίγοι χωρούσαν μέσα στο μικρό χώρο του Pop. Το κλείσιμό του προκάλεσε θλίψη, πρόλαβε όμως να δημιουργήσει δεκάδες μπαρ-κλώνους και τη δική του σχολή.
1.Bar Guru Bar
Πού βρισκόταν: Στην Πλατεία Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας.
Τι μουσική άκουγες: Soul & indie.
Γιατί μας λείπει: To κλείσιμο του Guru ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά. Ο ωραιότερος ίσως χώρος της πόλης, φτιαγμένος με εξαιρετικό γούστο, προσπαθούσε να σταθεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Έχω περάσει γενέθλια στο Guru, έχω βγει ραντεβού, έχω δει συναυλίες στον πάνω όροφο κι έχω αποχαιρετήσει φίλους πριν μπούνε στρατό. Ήταν τόσο εύκολα όλα όταν στην ερώτηση “τι θα κάνουμε σήμερα”, μπορούσες να απαντήσεις ένα “πάμε Guru” και να τελειώσει εκεί η κουβέντα. Για πάμε λίγο να επιστρέψει, εκεί που ήταν και όπως ακριβώς το αφήσαμε.