Dukas/Universal Images Group via Getty Images
STREET FOOD

11 street food που θα βρεις στους δρόμους του Τόκιο

Μία βόλτα ανάμεσα στους πάγκους φαγητών της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

«Λατρεύω το Τόκιο. Αν έπρεπε να τρώω μόνο σε μία πόλη για το υπόλοιπο της ζωής μου, θα ήταν αυτή. Και ξέρω ότι οι περισσότεροι μάγειρες θα συμφωνούσαν μαζί μου» είχε πει ο Anthony Bourdain για την πόλη που λάτρεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, για τον γαστρονομικό της χαρακτήρα. Εκεί, άλλωστε βρίσκεται και το διάσημο Sukiyabashi Jiro, το μικροσκοπικό sushi bar όπου ο chef θα ήθελε να απολαύσει το τελευταίο του γεύμα, όπως αρεσκόταν να δηλώνει σε συνεντεύξεις του.

Ο ίδιος έλεγε ότι το Τόκιο αλλάζει εντελώς πρόσωπο το βράδυ και είναι τότε που ξεδιπλώνεται όπως πραγματικά είναι. Πίσω από νέον ταμπέλες, μέσα σε στενά και αχαρτογράφητες γειτονιές, ο Bourdain ανακάλυπτε την τοπική κουζίνα της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η επιλογή των φαγητών που πωλούνται στα yatai (πάγκοι φαγητών με ρόδες) ποικίλλει συχνά μεταξύ των εποχών αλλά και των διαφορετικών περιοχών της Ιαπωνίας. Για παράδειγμα, το yakiimo βρίσκεται συνήθως το χειμώνα, ενώ το kakigori πωλείται ως επί το πλείστον το καλοκαίρι. Στο Τόκιο, παίρνει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη γαστρονομία του τόπου. Μια πόλη «υπέροχα άγνωστη», όπως έλεγε ο Bourdain, μυεί τους ταξιδιώτες στην τοπική κουζίνα μέσα από τις αγορές και τα φεστιβάλ φαγητού. Αυτά είναι 11 street foods που αξίζει να δοκιμάσεις αν βρεθείς στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Ikayaki
Το Ikayaki (ψητό καλαμάρι) είναι σήμα κατατεθέν στην κουζίνα του Τόκιο. Ολόκληρο ή εν μέρει ατόφιο, το καλαμάρι μαρινάρεται με γλυκιά σάλτσα σόγιας και καρυκεύματα, περνιέται σε καλαμάκι και ψήνεται. Είναι δημοφιλές σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ, αλλά μπορείς να βρεις ikayaki όλο το χρόνο σε μέρη όπως στην ψαραγορά Tsukiji στην περιοχή Chūō Ward του Τόκιο.

Taiyaki
Θα βρεις taiyaki σε όλη την πόλη. Είναι κέικ σε σχήμα ψαριού που παραδοσιακά γεμίζεται με πάστα κόκκινου φασολιού (anko), αλλά πλέον θα βρεις με διάφορες γεμίσεις, από τυρί έως κρέμα.

Unsplash

Dango
Τα dango είναι ζυμαρικά από ρυζάλευρο και θυμίζουν τα mochi. Είναι πολύ συνηθισμένα και μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματα, αλλά σπιτικές εκδόσεις μπορούν να αγοραστούν στο δρόμο, ειδικά κατά τη διάρκεια φεστιβάλ. Δοκιμάστε το ειδικό hanami dango στο Meguro River Cherry Blossom Festival ή το διάσημο ξυλάνθρακα dango του όρους Takao.

Takoyaki
Το Takoyaki είναι μια αφράτη ζύμη μαγειρεμένη σε ειδικό ταψάκι που γεμίζεται με κομμάτια χταποδιού. Με προέλευση από την Osaka, αυτές οι μπάλες ζύμης τηγανίζονται σε ειδικά τηγάνια και οι πωλητές takoyaki εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες καθώς τις ρίχνουν επιδέξια και με γρήγορο ρυθμό χρησιμοποιώντας τσοπ στικς. Πωλείται σε φεστιβάλ και σε ορισμένα παντοπωλεία, αλλά είναι επίσης διαθέσιμο όλο το χρόνο από εξειδικευμένα κιόσκια.

Κρέπες
Οι πολύχρωμες κρέπες έχουν γίνει σύμβολο της περιοχής Harajuku. Στην οδό Takeshita θα βρεις τον πωλητή με τη μεγαλύτερη ουρά και αυτό στην Ιαπωνία σημαίνει ότι το φαγητό θα πρέπει να είναι καλό.

Kasutera
Το Kasutera είναι ελαφριά sponge cakes, και η ποικιλία που βρίσκει κανείς στον δρόμο είναι συνήθως μικρή. Τη συνταγή μετέφεραν στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα οι Πορτογάλοι και φαίνεται ότι το εν λόγω σνακ διατήρησε τη δημοτικότητά του στο πέρασμα του χρόνου

Yakitori
Από καρδιά και συκώτι μέχρι στομάχι και λαιμό, αυτό δημοφιλές bar snack εξασφαλίζει ότι δεν πάει χαμένο κανένα μέρος του ζώου. Τα σουβλάκια Yakitori είναι σήμα κατατεθέν στα μενού των izakaya αλλά αποτελούν και αγαπημένο street food.

Yakitori / Unsplash
Yakitori

Kakigōri
Ένα γλυκό σνακ που καταναλώνεται ιδανικά το καλοκαίρι, καθώς πρόκειται για πάγο που έχει ως topping σιρόπι με γεύσεις φρούτων. Κάποιες πιο σύγχρονες εκδοχές, θέλουν το Kakigōri με καραμέλα ή σοκολάτα.

Yakisoba
Κανένα ιαπωνικό φεστιβάλ δε θα ήταν πλήρες χωρίς τα δημοφιλή yakisoba. Σχετικά εύκολο να φτιαχτεί, αυτό είναι ένα τυπικό φαγητό σε οποιοδήποτε μέρος όπου μαζεύονται yatai. Ζυμαρικά, χοιρινό, λάχανο και κρεμμύδι τηγανίζονται σε μία, και στη συνέχεια συμπληρώνεται benishoga, katsuobushi, aonori, λίγο Worcestershire, ιαπωνική μαγιονέζα και περιστασιακά, ένα τηγανητό αυγό.

Yakiimo
Για μια γεύση παλιάς Ιαπωνία, δοκίμασε το yakiimo. Το Satsuma-imo (ένας τύπος ιαπωνικής γλυκοπατάτας) ψήνεται πάνω σε φωτιά ξύλων και φημίζεται για την καραμελένια γεύση της.

Wataame
Το Wataame (που ονομάζεται επίσης watagashi), είναι ουσιαστικά cotton candy (μαλλί της γριάς) και μπορεί να βρεθεί σε πάγκους και street food festivals σε όλη την Ιαπωνία. Θα βρεις επίσης και έτοιμα πακέτα που είναι συχνά διακοσμημένα με χαρακτήρες manga.