unsplash
HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

2 εύκολες συνταγές με κολοκύθα

Ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε δύο τέλειες συνταγές με κολοκύθα.

Εκτός από σήμα κατατεθέν του Halloween – σκέψου τον τρομακτικό jack-o’-lantern – η κολοκύθα είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό.

Πρόκειται για ένα εύκολο υλικό στη μαγειρική που ταιριάζει σε πολλές διαφορετικές συνταγές – από σούπα μέχρι πουρέ. Την ίδια στιγμή όμως, η κολοκύθα ταιριάζει τέλεια σε γλυκές παρασκευές, όπως για παράδειγμα σε ένα αμερικάνικο στυλ cheesecake.

Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε βήτα – καροτίνη, το αντιοξειδωτικό που διασπά ο οργανισμός μας σε για την παραγωγή βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, που είναι σημαντικές για μία ισορροπημένη διατροφή και υδατάνθρακες (γι’ αυτό καλό είναι να βάζεις ένα μέτρο στην κατανάλωσή της).

Το σίγουρο είναι ότι φθινόπωρο και κολοκύθα πάνε μαζί. Είτε θέλεις να γιορτάσεις το Halloween είτε απλώς να μαγειρέψεις κάτι νόστιμο, έχουμε δύο τέλειες συνταγές με κολοκύθα.

New York Cheesecake με Κολοκύθα και Μπαχαρικά


Υλικά

Για τη βάση

  • 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για την κρέμα

  • 900 γρ. τυρί κρέμα (4-6 ώρες εκτός ψυγείου)
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γρ. corn flour ή αλεύρι
  • 4 μεσαία αυγά + 1 κρόκο
  • 15 γρ. flavorits® SWEET TWIST
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο (σε σκόνη)
  • 3 γρ. γαρύφαλλο (σε σκόνη)
  • 2 γρ. τζίντζερ (σε σκόνη)
  • 550 γρ. πουρέ κίτρινης κολοκύθας
  • 240 γρ κρέμα γάλακτος 35% + 2 κ.σ. λευκό ξίδι *(o συνδυασμός αυτός αντικαθιστά την κρέμα sour cream)
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά

Εκτέλεση

Για τη βάση

  1. Στο μούλτι προσθέτουμε τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε.
  2. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το βούτυρο και με ένα πιρούνι τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε μια αποσπώμενη φόρμα ζαχαροπλαστικής 26 εκ. στην οποία έχουμε βάλει 2 φύλλα λαδόκολλας, στρώνουμε τη βάση του μπισκότου και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού πιέζουμε το μπισκότο, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τον περιττό αέρα, να γίνει επίπεδο και να μη θρυμματιστεί στη συνέχεια.
  4. Μεταφέρουμε στο ψυγείο όσο φτιάχνουμε την κρέμα.

Για το Cheesecake Κολοκύθας

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα.
  2. Στο μίξερ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, και με το σύρμα το αφρατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά.
    Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ αρκεί το τυρί κρέμα να είναι εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 4-6 ώρες ώστε να μη μας δυσκολέψει στο αφράτεμα.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το corn flour. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 με 3 λεπτά.
  4. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (μόλις ομογενοποιείται το ένα  αυγό προσθέτουμε το επόμενο) και τον κρόκο. Προσθέτουμε το flavorits® SWEET TWIST τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το πουρέ κίτρινης κολοκύθας.
  5. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη sour cream(κρέμα γάλακτος με ξύδι ή λεμόνι) και την κρέμα γάλακτος και με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ομογενοποιούμε όλο το μείγμα.
  6. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο. Με διπλό αλουμινόχαρτο τυλίγουμε τη φόρμα περιμετρικά έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι, βυθίζοντάς το στο ταψί με νερό για το ψήσιμο, δεν θα περάσει  νερό από το σημείο που ενώνονται τα 2 μέρη της φόρμας.
  7. Μεταφέρουμε τη φόρμα με το αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί το οποίο να έχει ύψος  και στη συνέχεια γεμίζουμε με ζεστό νερό  περίπου 1 δάχτυλο πριν από το χείλος της φόρμας. (προσοχή να μην κουνηθεί το νερό και περάσει στην κρέμα).
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15’ και στη συνέχεια χωρίς να ανοίξουμε το φούρνου, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για 1.10 ώρα.
  9. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει εντελώς μέσα στο φούρνο περίπου για 2 ώρες. Καλύπτουμε την φόρμα με μεμβράνη και την μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες μέχρι να ξεφορμάρουμε για να μη σπάσει.
  10. Ξεφορμάρουμε το cheesecake με προσοχή και σερβίρουμε με χτυπημένη σαντιγί.

Σούπα Κολοκύθα με Κρουτόν και Σύγκλινο

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη σούπα

  • 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα πορτοκαλί
  • 200 γρ. πατάτα
  • 180 γρ. κρεμμύδι
  • 120 γρ. καρότο
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 6 γρ. φρέσκο τζίντζερ (ψιλοκομμένο)
  • 3 γρ. κουρκουμά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Γιαούρτι στραγγιστό

Για τα κρουτόν με σύγκλινο

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σύγκλινο ή μπέικον
  • 250 – 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 30 γρ. κολοκυθόσπορο χωρίς κέλυφος
  • 12 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 4 – 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σούπα

  1. Καθαρίζουμε τους σπόρους και τις ίνες από την κολοκύθα και αφαιρούμε τη φλούδα.
  2. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια την κολοκύθα, την πατάτα, το κρεμμύδι και τα καρότα.
  3. Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το ζωμό και προσθέτουμε, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά.
  4. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε σε δύο δόσεις τα λαχανικά, προσθέτοντας υγρά ανάλογα με την υφή που επιθυμούμε.
  5. Σερβίρουμε με το κρουτόν και το γιαούρτι.

Για τα κρουτόν με σύγκλινο

  1. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο χρώμα.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψωμί και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρντίζεται. Προσθέτουμε τον κολοκυθόσπορο, το μαϊντανό, το φρέσκο θυμάρι αλάτι και πιπέρι.
Exit mobile version