HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

3 εύκολες συνταγές για Netflix & chill στο σπίτι, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε Παρασκευή, ο Λάμπρος Βακιάρος θα προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές.

Είμαι ο Λάμπρος Βακιάρος, σεφ, νικητής του ΜasterChef και από σήμερα αυτός που μαγειρεύει τη στήλη Hungry. Κάθε εβδομάδα, εδώ θα βρίσκεις τις συνταγές που ακολουθούν τη διάθεσή σου. Θα βρίσκω το mood, θα φτιάχνω το food. Just follow the chef!

 

Σήμερα το mood είναι προς Netflix & chill. Έρχονται γιορτές, άδεια και καναπές, με άδεια χέρια θα τη βγάλεις; Πάμε για Κοτόπουλο ποπ κορν, Ψαροκροκέτες με dip και Mεξικάνικα tacos. Και υπάρχει πάντα η πιο υγιεινή επιλογή να φτιάξεις τις δύο πρώτες στον φούρνο!

Μεξικάνικο με Χειροποίητες Τορτίγιες, Κιμά και Τσένταρ

μεξικάνικο

Ένα healthy πιάτο για να το μοιραστείς με φίλους την ώρα της σπιτικής προβολής.

Υλικά (για 10 tacos)

Για τις τορτίγιες

  • 390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. χλιαρό νερό
  • 60 γρ. λαρδί ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 γρ.  αλάτι

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμες τορτίγιες και να γλιτώσουμε τα 60 λεπτά της προετοιμασίας.

Για τον κιμά

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 30 γρ. + 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 1 σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ
  • 1.5 γρ. κύμινο
  • 1/2 πιπεριά τσίλι ή 7 γρ. πάπρικα καυτερή
  • 240 γρ. ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 230 γρ. τσένταρ
  • Ξύσμα από 2 λάιμ ή 1 λεμόνι

Για το pico de gallo

  • 1 κεσεδάκι τοματίνια (ψιλοκομμένα)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 πιπεριά τσίλι (ψιλοκομμένη)
  • 1/2 κούπα κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ. λάιμ

 Για τη συνθεση

  • 4 ώριμα αβοκάντο
  • Μαρούλι iceberg (ψιλοκομμένο)
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ

Εκτέλεση

Για τις τορτίγιες

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε μία ζύμη στερεά και όχι πολύ κολλώδη. Αν είναι πολύ υγρή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ στεγνή λίγο νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σκεπασμένη με μια μεμβράνη πετσέτα για 20-30 λεπτά.
  2. Για κάθε πίτα, κόβουμε περίπου 40-50 γρ. από τη ζύμη (όσο ένα μεγάλο καρύδι). Στη συνέχεια αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο από το βούτυρο και πλάθουμε σε στρογγυλές μπάλες. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, όσο πιο λεπτή μπορούμε.
    Έχουμε δίπλα μας έξτρα αλεύρι για να ανοίξουμε εύκολα τις πίτες και να μην μας κολλήσουν στον πάγκο ή τον πλάστη.
  3. Θερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μαντέμι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις το τηγάνι είναι πολύ ζεστό προσθέσουμε τις τορτίγιες μία – μία χωρίς να προσθέσουμε καθόλου λάδι. Κάθε πλευρά της τορτίγιας θα χρειαστεί 30’’ – 50’’ στο τηγάνι. Μόλις δούμε ότι έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σκούρες καφέ/μαύρες κηλίδες, τις γυρίζουμε.

Για τον κιμά

  1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κ.σ./30 γρ. ελαιόλαδο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνειά της. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα περίπου για 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ, την τομάτα κονκασέ, το ζωμό, το κύμινο, την πάπρικα ή το τσίλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  3. Τοποθετούμε ένα καπάκι μισόκλειστο στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (4 – 6) για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μη μας κολλήσει. Σε αυτό το σημείο ο κιμάς θα πρέπει να είναι ζουμερός αλλά όχι ρευστός.
  4. Προσθέτουμε το τσένταρ και το ξύσμα λάιμ, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για το pico de gallo

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τοματίνια και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 20 – 30 λεπτά, έτσι ώστε να βγουν τα υγρά της τομάτας, τα οποία και πετάμε.
  2. Σουρώνουμε και πετάμε τα υγρά από τις τομάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  1. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα προσθέτουμε σε ένα μεσαίο μπολ. Με ένα πιρούνι τα πιέζουμε για να τα πολτοποιήσουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρκετό χυμό λάιμ και ανακατεύουμε.
  2. Τοποθετούμε στο χέρι μας μία πίτα τορτίγια, στη συνέχεια προσθέτουμε 3 – 4 κ.σ. κιμά, συνεχίζουμε με το ψιλοκομμένο iceberg, τη σάλτσα αβοκάντο και γαρνίρουμε με το pico de gallo.
  3. Απολαμβάνουμε!

Τραγανές Ψαροκροκέτες με Σάλτσα Ταρτάρ

ψαροκροκέτες

Απλές, τραγανές, γρήγορες και πάρα πολύ νόστιμες.

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη σάλτσα Ταρτάρ

  • 130 γρ. γιαούρτι
  • 120 γρ. μαγιονέζα λάιτ
  • 50 γρ. αγγουράκια τουρσί
  • 6 γρ. κάπαρη
  • 90 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 4 γρ. φύλλα μαϊντανό
  • 15 γρ. χυμό λεμόνι
  • 2 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 1.5 γρ. πιπέρι
  • Αλάτι

Για τις ψαροκροκέτες

  • 1.5 κιλό μπακαλιάρο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 7 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. φρυγανιά ή panko
  • 25 γρ. μαϊντανό
  • Aλάτι – πιπέρι
  • Eλαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για τις ψαροκροκέτες

  1. Σε μια επιφάνεια κοπής κόβουμε το μπακαλιάρο σε λεπτές λωρίδες σαν «στικς» και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Παίρνουμε 3 μπολ και στο πρώτο αναμιγνύουμε το αλεύρι με την πάπρικα, στο δεύτερο σπάμε και χτυπάμε τα αυγά και στο τρίτο προσθέτουμε τη φρυγανιά.
  3. Ξεκινάμε τη διαδικασία του παναρίσματος. Πρώτα στο αλεύρι με τα μπαχαρικά, στη συνέχεια στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.

Επιλογή 1: Ψήσιμο στο φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
  2. Μεταφέρουμε το παναρισμένο ψάρι σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μία λαδόκολλα.
  3. Ψήνουμε στο φούρνο για 8 – 12 λεπτά ή έως ότου είναι μαγειρεμένο εντελώς.

Επιλογή 2: Τηγάνισμα σε λάδι

  1. Γεμίζουμε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε στους 180 βαθμούς (ρυθμίζουμε την κουζίνα μας στο 5-6 με κλίμακα το 9).
  2. Με προσοχή προσθέτουμε το παναρισμένο ψάρι και τηγανίζουμε για 3 – 4 λεπτά ή έως ότου είναι μαγειρεμένο εντελώς ανάλογα με το μέγεθός του.

Για τη σάλτσα Ταρτάρ

  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κοτόπουλο Ποπ Κορν με σπιτική κέτσαπ

 

Μία συνταγή για να τρως μέχρι εκεί που δεν μπορείς να ανασάνεις.

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα κοτόπουλα popcorn

  • 4 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
  • 480 γρ. γάλα
  • 30 γρ. ξύδι λευκό
  • 130 γρ. αλεύρι (για το πανάρισμα)
  • 5 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. flavorits® THE BOOST
  • 4 – 6 αυγα
  • 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά (για το πανάρισμα)

Για την κέτσαπ

  • 500 γρ. τοματίνια (κομμένα στη μέση)
  • 180 γρ. μηλόξυδο
  • 60 γρ. βαλσάμικο ξύδι
  • 110 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 15 γρ. πελτέ τομάτας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 10 γρ. flavorits® BBQ KING
  • 3 γρ. Worchester Sauce

Εκτέλεση

Για τα κοτόπουλα popcorn

  1. Σε ένα μπολ ή μια μεγάλη σακούλα με zip, προσθέτουμε το γάλα και το ξύδι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
    Σε αυτό το σημείο θα δούμε ότι το γάλα θα φαίνεται σαν να έχει «κόψει».
  2. Παράλληλα κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια μεγέθους σαν ποπ κορν. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στο γάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για 1–8 ώρες.
  3. Προετοιμάζουμε 3 μπολ για το πανάρισμα. Στο πρώτο προσθέτουμε το αλεύρι. Στο δεύτερο χτυπάμε τα αυγά και στο τρίτο τη φρυγανιά.
  4. Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από το περιττό γάλα και στη συνέχεια ξεκινάμε αλατίζουμε και μαρινάρουμε με το flavorits® THE BOOST.
  5. Για τη διαδικασία του παναρίσματος, ξεκινάμε πρώτα με το αλεύρι, στη συνέχεια με το αυγό και τέλος τη φρυγανιά.

Επιλογή 1: Για ψήσιμο στο φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
  2. Μεταφέρουμε το παναρισμένο κοτόπουλο σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μία λαδόκολλα.
  3. Ψήνουμε στο φούρνο για 8-12 λεπτά ή έως ότου είναι μαγειρεμένο εντελώς.

Επιλογή 2: Για τηγάνισμα σε λάδι

  1. Γεμίζουμε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε στους 180 βαθμούς και ρυθμίζουμε την κουζίνα μας στο 5-6 με κλίμακα το 9 (χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να έρθει σε αυτήν τη θερμοκρασία)
  2. Με προσοχή προσθέτουμε το παναρισμένο κοτόπουλο και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ή έως ότου είναι μαγειρεμένο εντελώς ανάλογα με το μέγεθός του.

Για την κέτσαπ

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τα τοματίνια, τα 2 είδη ξυδιού, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και δίνουμε μια βράση σε υψηλή θερμοκρασία (7-9). Μόλις πάρει μια μικρή βράση, χαμηλώνουμε την ένταση στο μέτριο (4-6) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να έχει δημιουργηθεί μια «τύπου» μαρμελάδα χωρίς πολλά υγρά. Ανακατεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια.
  2. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ ή multi και προσθέτουμε το flavorits® BBQ KING και την Worchester sauce. Πολτοποιούμε για τουλάχιστον 3 – 4 λεπτά. [Για την καλύτερη δυνατή υφή περνάμε τη σάλτσα από ένα ψιλό σινουά (σουρωτήρι)]
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σ’ ένα βάζο στο ψυγείο. Διατηρούμε για 2 – 3 εβδομάδες.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για Netfix & Chill στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.