3 εναλλακτικές συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι
- 15 ΑΠΡ 2022
Πιτάκια με αρνί και σπανάκι, χωριάτικα ψωμάκια με κατσικάκι ραγού και φέτα και μία παραδοσιακή σαμιώτικη συνταγή για κατσικίσια πλάτη γεμιστή γίνονται οι πρωταγωνιστές στο πασχαλινό τραπέζι.
Με βασικά υλικά, που είναι ταυτισμένα με την ελληνική παράδοση και που τις ημέρες του Πάσχα οι περισσότεροι θα έχουν στην κουζίνα τους, φτιάχνουμε συνταγές που διαφέρουν από τις συνηθισμένες και μπορούν να σταθούν ως ορεκτικά, συνοδευτικά και φυσικά κυρίως πιάτα για τους καλεσμένους μας.
Πιτάκια με Αρνί και Σπανάκι
Υλικά (για 12 πιτάκια)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 500 γρ. αρνί άπαχο (σε πολύ μικρά κομμάτια)
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 220 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1,5 γρ. κύμινο
- 1,5 γρ. σκόνη κόλιανδρο
- 200 γρ. σπανάκι (χοντροκομμένο)
- 200 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
- 3 – 5 γρ. φρέσκο δυόσμο
- 20 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
- 40 γρ. κουκουνάρι (καβουρδισμένο)
- 2 μεσαία αυγά
- 100 γρ. ελαιόλαδο (για την επάλειψη)
- 1 αυγό χτυπημένο (για την επάλειψη)
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μία κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο και τη σκόνη κόλιανδρο, για 3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και το σπανάκι. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, εώς ότου μαραθεί το σπανάκι και εξατμιστούν τα νερά του.
- Βάζουμε μέσα το δυόσμο, τον κόλιανδρο, τη φέτα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Αφού διορθώσουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε για άλλη μια φορά καλά, ώστε να έχουμε μία ομοιόμορφη γέμιση. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Για κάθε πιτάκι ακολουθούμε τα εξής βήματα:
– Παίρνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε καλά και το διπλώνουμε στη μέση.
– Λαδώνουμε ξανά και διπλώνουμε για άλλη μια φορά στη μέση.
– Βάζουμε στο κέντρο 1 + 1/2 κ.σ. από τη γέμιση και διπλώνουμε όλες τις πλευρές προς τα μέσα, ώστε να γίνει ένα ορθογώνιο πιτάκι.
– Τοποθετούμε το πιτάκι στο ταψί με τις διπλωμένες πλευρές προς τα κάτω.
– Αλείφουμε από πάνω με το αυγό.
(!) Πρέπει να λαδώνουμε καλά το φύλλο σε κάθε σημείο του. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Παραδοσιακή Σαμιώτικη Κατσικίσια Πλάτη Γεμιστή
Υλικά (για 6 άτομα)
Για την πλάτη και τις πατάτες
- 1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
- 8 γρ. αλάτι
- 5 γρ. πιπέρι
- 150 γρ. πελτέ ντομάτας
- 2 κιλά πατάτες
Για τη γέμιση
- 1 συκωταριά 500 γρ.
- 65 γρ. ελαιόλαδο
- 220 γρ. κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
- 30 γρ. πελτέ ντομάτας
- 420 γρ. νερό
- 75 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 75 γρ. άνηθο ή μάραθο
- 340 γρ. ρύζι καρολίνα
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
1. Για την πλάτη και τις πατάτες
- Με το χέρι μας ξεκολλάμε την πέτσα από τα πλευρά, προσέχοντας να μην την κόψουμε.
- Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ τομάτας και το αλείφουμε στο κατσίκι εσωτερικά και εξωτερικά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
2. Για τη γέμιση
- Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 5-7 λεπτά την συκωταριά. Την αφαιρούμε από το νερό και τη ψιλοκόβουμε.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τσιγαρίζουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, το νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 2 δάχτυλα υγρά στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ψήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
3. Για τη σύνθεση
- Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε την πλάτη κουταλιά, κουταλιά πιέζοντας με το χέρι μας έτσι ώστε να σπρώξουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της πλάτης.
- Ράβουμε με μία χοντρή βελόνα τα ανοίγματα και από τις δύο πλευρές, για να κλείσουν καλά.
- Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες. Τοποθετούμε από πάνω το κατσίκι, το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά το ταψί με δύο αλουμινόχαρτα αφού βάλουμε στο ταψί 1- 1/2 κούπα νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για 4 ώρες. Τέλος, ανεβάζουμε ξανά την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Χωριάτικα Πιτάκια Γεμιστά με Κατσικάκι Ραγού και Φέτα
Υλικά (12 μερίδες)
Για τη ζύμη
- 660 γρ. αλεύρι ζυμωτό
- 9 γρ. ξηρή μαγιά
- 420 γρ. χλιαρό νερό
- 5 γρ. ζάχαρη
- 4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο(ψιλοκομμένο)
- 10 γρ. αλάτι
- 60 γρ. ελαιόλαδο
Για το κατσικίσιο ραγού
- 700 γρ κατσικίσιο μπούτι ή μοσχαρίσιο (χωρίς κόκκαλο)
- 30 + 15 γρ. ελαιόλαδο
- 180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 100 γρ. σέλερι στικ (ψιλοκομμένο)
- 120 γρ. καρότο (ψιλοκομμένο)
- 15 γρ. πελτέ τομάτας
- 180 γρ. κόκκινο κρασί
- 500 γρ. σάλτσα τομάτας
- 440 γρ. ζωμό λαχανικών
- 40 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 200 γρ φέτα
Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Με τα ακροδάχτυλά μας ανακατεύουμε τη ζύμη κυκλικά, έτσι ώστε να αρχίσει να ομογενοποιείται το αλεύρι με το νερό. Ιδανικά δεν πλάθουμε με όλο μας το χέρι ώστε να μην κολλήσει πολλή ζύμη σε αυτό. Για να καθαρίσουμε τα χέρια μας από τη ζύμη, βάζουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι σε αυτά, τα τρίβουμε μεταξύ τους και στη συνέχεια ομογενοποιούμε όλη τη ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 5 – 10 λεπτά, για να ξεκινήσει να ενεργοποιείται η μαγιά.
- Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το αλάτι και το ελαιόλαδο και τα ενσωματώνουμε και αυτά στη ζύμη. Αυτό με μία μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη για 1 – 2 ώρες ή έως ότου διπλασιαστεί.
2. Για το κατσικίσιο ραγού
- Στεγνώνουμε καλά το κρέας το οποίο έχουμε κόψει σε μεσαία κομμάτια, λαδώνουμε τα κομμάτια με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το κρέας. Δίνουμε πολύ καλό χρώμα σε όλες τις πλευρές και στη συνέχεια το αφαιρούμε προσωρινά.
- Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και συνεχίζουμε τσιγαρίζοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι για 2 – 3 λεπτά.
- Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την τομάτα, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
- Με το που πάρει μια βράση χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (3-4) και σιγοβράζουμε για περίπου 1.30 -2 ώρες με κλειστό καπάκι.
- Στη συνέχεια, αφού το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, με ένα press pure ή μια ξύλινη κουτάλα ‘πατάμε’ το κρέας έτσι ώστε να φανούν οι ίνες του και να ομογενοποιηθούν με τη σάλτσα
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς το καπάκι πλέον για περίπου 10’-15΄ λεπτά ή έως ότου η σάλτσα μας αρχίζει να δένει με το κρέας.(επειδή το ραγού θα είναι η γεμίσει, πρέπει να έχει δέσει αρκετά και να μην έχει ζουμιά). Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τις ζύμες προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε.
3. Για τη σύνθεση και το ψήσιμο
- Μόλις η ζύμη έχει διπλασιαστεί, τη μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη αλευρώνοντας κάθε κομμάτι.
- Δουλεύοντας με μία ζύμη κάθε φορά, με τον πλάστη την ανοίγουμε σε διάμετρο περίπου 2/3 του μεγέθους μιας πίτας από σουβλάκι. Γεμίζουμε με 2 γεμάτες κ.σ. από το ραγού με τη φέτα. Κλείνουμε με προσοχή σαν ένα πουγκί και με τα ακροδάχτυλα μας πιέζουμε το σημείο που ενώνεται η ζύμη έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχει κλείσει καλά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεσαίο λαδωμένο ταψί ή τηγάνι (διαμέτρου 28 – 30 εκ.) που να μπαίνει στο φούρνο ή ταψάκι με το κλείσιμο στα κάτω μέρος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ζύμες και τις τοποθετούμε περίπου ένα δάχτυλο απόσταση μεταξύ τους. (Αυτό γιατί η ζύμη θα ξανά φουσκώσει). Καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Αραιώνουμε ένα αυγό με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό σε ένα μικρό μπολ και με ένα πινέλο χωρίς πολλή πίεση αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.
- Ψήνουμε για περίπου 30’-40 μέχρι να φουσκώσουν αρκετά να έχουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.