3 μακαρονάδες που δεν θα πιστεύεις ούτε ο ίδιος ότι τις έφτιαξες εσύ
- 9 ΑΠΡ 2019
Όταν ρωτήσεις κάποιον άνθρωπο αν μαγειρεύει και δεις ότι αυτός παίρνει τον χρόνο του, τρίβει το πηγούνι του, σκέφτεται σαν να μην υπάρχει αύριο και, μετά από όλα αυτά, απαντήσει “ξέρω μωρέ τα βασικά”, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα εννοεί ότι ξέρει να μαγειρεύει μακαρόνια. Σας το λέω από προσωπική πείρα. Είμαι αυτός ο άνθρωπος. Όχι μόνο είμαι. Αν γίνονταν εκλογές μεταξύ αυτών των ανθρώπων, θα εκλεγόμουν παμψηφεί πρόεδρός τους.
Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που κάνει τα μακαρόνια την πιο αγαπημένη επιλογή. Πρώτα από όλα η γεύση. Τα μακαρόνια είναι το πιο νόστιμο εύκολο πράγμα που μπορεί να μαγειρέψει κανείς γρήγορα και χωρίς ανεπτυγμένες μαγειρικές ικανότητες. Και υπάρχει και κάτι άλλο που κάνουν τα μακαρόνια. Τα απολαμβάνεις κάθε στιγμή. Όταν γουργουρίζει το στομάχι σου και θες να φτιάξεις κάτι γρήγορο και νόστιμο, όταν θες να τσιμπήσεις κάτι βλέποντας ταινία, όταν θες να κάνεις το τραπέζι στο κορίτσι σου. Κάθε στιγμή χαράς, ξεκούρασης, τα μακαρόνια είναι εκεί για να την κάνουν καλύτερη. Είναι εκεί για να σου δίνουν αυτοπεποίθηση, κρύβοντας τις μαγειρικές σου αδυναμίες. Για να σου δίνουν ενέργεια, ακόμα και τις πιο άκυρες ώρες, αλλά να κρατάνε και τις παραδόσεις για πάντα απολαυστικές.
Είναι εύκολα και ταυτόχρονα τόσο ανοιχτά σε πειραματισμούς με τις σάλτσες, που σε κάνουν να θες να ασχοληθείς με μια δική σου μαγειρική που αφορά μόνο μακαρονάδες. Πάλι είμαι τέτοιος άνθρωπος. Έχω αναπτύξει υπερβολικά την ικανότητά μου να κάνω μακαρονάδες σε σχέση με την ικανότητα μου να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από μακαρονάδες. Μπορεί να μην ξέρω καλά να κόβω το κρεμμύδι, μπορεί να δυσκολεύομαι ακόμα και με τη ντομάτα. Αλλά πραγματικά έχω βγάλει μερικές σπουδαίες μακαρονάδες. Δεν ξέρω πώς. Αλλά το έχω κάνει.
Παρακάτω θα δείτε μερικές κλασικές πετυχημένες συνταγές που επιχείρησα και, ομολογουμένως, βγήκαν νόστιμες. Μερικές σπουδαίες.
Σπαγγετίνη MISKO Νο10 με κόκκινη σάλτσα
Τα πρώτα μακαρόνια που επεχείρησα να κάνω είναι τα απλά και κλασικά. Τα πρώτα μακαρόνια που έφτιαξα ποτέ στη ζωή μου. Όχι μόνο επειδή είναι τα πιο εύκολα, αλλά επειδή είναι ανεκτίμητης αξίας. Μιλάμε φυσικά για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ντομάτας.
Εκατομμύρια φοιτητές και φοιτήτριες ανά τον κόσμο, εκατομμύρια μαμάδες, γιαγιάδες, εργένηδες και εργένισσες μετά τη δουλειά έχουν τραφεί από αυτή την απλή και τόσο λατρεμένη συνταγή.
Προσωπικά, είναι αυτό που διαλέγω να μαγειρέψω μια καθημερινή, όταν γυρνάω από τη δουλειά κουρασμένος και οι επιλογές στο ψυγείο μου είναι πραγματικά ελάχιστες. Το ίδιο και οι δυνάμεις μου για να φτιάξω κάτι περίπλοκο. Στην επιλογή λοιπόν μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας εγώ ψηφίζω μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Και, αλήθεια, στο 99% των περιπτώσεων βγαίνει κάτι πολύ καλό.
Γαριδομακαρονάδα με λαζάνια MISKO
Και τώρα πάμε σε κάτι λίγο πιο απαιτητικό. Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα λέβελ παραπάνω είναι η αλήθεια. Αν την πετύχεις όμως είσαι δύο φορές πιο περήφανος για τον εαυτό σου. Μιλάμε για ένα πιάτο που εμπεριέχει τρία από τα πιο νόστιμα υλικά του πλανήτη: μακαρόνια, σάλτσα ντομάτας και γαρίδες. Πραγματικά, τι μπορεί να πάει στραβά;
H στιγμή που το ούζο μπαίνει για να σβήσει τις γαρίδες είναι μια μαγική στιγμή. Η μόνη που στην πραγματικότητα ένιωσα για ένα ελάχιστο κομμάτι σεφ. Ένα πραγματικά ελάχιστο κομμάτι. Όλα έγιναν όμως έχοντας επίγνωση της ευθύνης. Πρέπει να βγάλουμε κάτι καλό.
Το αποτέλεσμα και εδώ ήταν πολύ καλό. Το βράσιμο των μακαρονιών, το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών, οι γαρίδες και η σάλτσα ντομάτας. Το κάθε βήμα με τη σειρά του.
Μια γαριδομακαρονάδα εδώ που τα λέμε δεν την τρως και μόνος σου ή τέλος πάντων αν το κάνεις, είσαι σπουδαίος. Μπορείς πάντως να παριστάνεις τον μάγειρα καλύτερα, αν έχεις παρέα. Μη μιλάμε συνέχεια στον καθρέφτη μας.
Σπαγγέτι MISKO Νο6 με κιμά
Και τώρα πάω στο παλιό, το όμορφο. Το πιο comfort φαγητό που έχει εφεύρει ο άνθρωπος σε όλη την πορεία του ανά τους αιώνες. Τα μακαρόνια με κιμά. Ομολογώ ότι πρόκειται για το αγαπημένο μου φαγητό εκεί έξω. Και δεν νομίζω καθόλου ότι είμαι στην πρωτοπορία. Όλοι αγαπούν τα μακαρόνια με κιμά.
Και επειδή με αυτή την περίπτωση μακαρονάδας, εμπλέκομαι κατά κάποιο τρόπο συναισθηματικά (αχ, τι στιγμές έχω περάσει τρώγοντας μακαρόνια με κιμά!), ας βοηθήσω λίγο με τη συνταγή.
> Υλικά (για δύο άτομα)
1 πακέτο MISKO Σπαγγέτι Νο6
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
1 κούπα χυμός ντομάτας
1/2 κούπα νερό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
3-4 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι & αρκετό φρέσκο πιπέρι κανέλα στη μύτη ενός μικρού κουταλιού
> Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και μόλις έχει ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και σοτάρουμε 5-8 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε , αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ενσωματώνουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και σκεπάζουμε. Το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά. Αν έχει πιει τα υγρά του, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Σερβίρουμε πάνω από απολαυστικά σπαγγέτι Νο6 MISKO, που έχουμε βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό, στον χρόνο που αναγράφει το πακέτο!
Κάντε αυτά και θα με θυμηθείτε. Δεν χρειάζεται καν να ξέρετε να κόψετε γρήγορα και σωστά ένα κρεμμύδι. Είστε ελεύθεροι να είστε άσχετοι από μαγειρική αλλά να βγάλετε νόστιμα πιάτα. Άλλωστε αυτή είναι η ουσία του να χαίρεσαι να μαγειρεύεις. Ας το παραδεχτούμε. Δεν θα γίνουμε ποτέ σεφ. Μπορούμε όμως να ελπίζουμε και εμείς σε μερικά πολύ καλά πιάτα.