3 συνταγές με ζυμαρικά για να αντιμετωπίσεις το κρύο
- 17 ΦΕΒ 2021
Καρμπονάρα, η ρωμαϊκή
Εδώ δεν υπάρχουν κρέμες γάλακτος και άλλα τέτοια φθηνά κόλπα, μόνο η κλασική, λαμπερή σος από τους κρόκους των αυγών που θα κάνει το πιάτο σου να λάμψει σαν ήλιος μέσα από τις αψίδες του Κολοσσαίου. Το μεθοδικό ανακάτεμα των μακαρονιών καθώς παράλληλα ρίχνεις τριμμένο Pecorino, τόσο ώστε να μην παραγίνει κρεμώδης η υφή του σπαγγέτι, σε συνδυασμό και μια γερή δόση μαύρου πιπεριού, είναι οι τελικές πινελιές που διαμορφώνουν ένα αξέχαστο πιάτο.
Υλικά για 4 μερίδες
- 250-300 γραμμάρια χοιρινή πανσέτα ή guanciale
- 4 κρόκοι αυγών
- 1 μεγάλο αυγό
- 500 γρ. bucatini
- Μισή κούπα τριμμένο τυρί Pecorino ή Παρμεζάνα (κρατάς άλλη μισή για να ρίξεις σε κάθε πιάτο)
- 2 κουταλιές του γλυκού μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία
- Σοτάρεις το χοιρινό (πανσέτα/guanciale) σε βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει το λίπος του, για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Το βγάζεις από τη φωτιά. Σπας το αυγό και το ανακατεύεις μαζί με τα ασπράδια.
- Προηγουμένως, έχεις μαγειρέψει τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τα έχεις ανακατέψει για όσο χρειαστεί, και τα έχεις βγάλει al dente, έχοντας κρατήσει μισό ποτήρι από τα υγρά τους.
- Σε βαθύ μπολ τοποθετείς αμέσως το μείγμα των αυγών και προσθέτεις τα μακαρόνια, το χοιρινό και ένα μέρος από τα υγρά των μακαρονιών όσο είναι ακόμα ζεματιστά. Ανακατεύεις για τουλάχιστον 4-5 λεπτά. Καθώς ανακατεύεις ρίχνεις τριμμένο τυρί και μαύρο πιπέρι, μέχρι το μείγμα των αυγών να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Συνεχίζεις να ανακατεύεις, ρίχνοντας και το υπόλοιπο ζεστό νερό των μακαρονιών. Στο τέλος ρίχνεις κι άλλο αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί. Σερβίρεις σε κάθε πιάτο μαζί με τριμμένο τυρί.
Cacio e pepe, η εύκολη
Το αγαπημένο ιταλικό πιάτο του Anthony Bourdain, μια μακαρονάδα με τυρί, βούτυρο, πιπέρι, στο μεγαλείο της γευστικής απλότητας.
Υλικά για 4 μερίδες
- Μισό κιλό σπαγγέτι (ή bucattini, tagliolini)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
- Μια κούπα μισογεμάτη με τριμμενο τυρί Grana Padano ή Παρμεζάνα
- 1/3 της κούπας με τριμμένο τυρί Pecorino
Προετοιμασία
- Μαγείρεψε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Ανακάτεψε όσο χρειαστεί και βγάλτα όταν βράσουν. Πριν τα σουρώσεις, κράτησε μια κούπα μισογεμάτη με τα νερά τους.
- Παράλληλα, σε ζεστό μαγειρικό σκεύος λιώσε τις δύο από τις τρεις κουταλιές βούτυρο σε μεσαία φωτιά και πρόσθεσε το μαύρο πιπέρι. Ανακάτεψε το μείγμα και μετά από 1-2 λεπτά ρίξε τα νερά των μακαρονιών, το τυρί Grana Padano και το βούτυρο που σου έχει απομείνει. Ανακάτεψε κι άλλο, μέχρι το μείγμα σου να αρχίσει να γίνεται κρεμώδες. Αφαίρεσε το σκεύος από τη φωτιά και ρίξε το Pecorino. Συνέχισε να ανακατεύεις και πρόσθεσε κι άλλο νερό από τα μακαρόνια αν χρειαστεί. Τώρα μπορείς να περιλούσεις τα μακαρόνια σου με αυτή την υπέροχη, βουτυρένια σάλτσα.
Παπαρδέλες σε κόκκινο κρασί
Strisce alla Chiantigiana είναι η πλήρης ονομασία του πιάτου και είναι τόσο αυθεντικά ιταλικό, όσο και πανεύκολο στην παρασκευή του.
Υλικά για 4 μερίδες
- Παπαρδέλες, μισό κιλό ή κάθε άλλο ζυμαρικό σε διαστάσεις «λωρίδας» (strisce, στα ιταλικά)
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι (και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα)
- 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
- Περίπου 200 γραμμάρια πανσέτα, κομμένη σε κυβάκια
- Αρκετό μαύρο πιπέρι
- Μιάμιση κούπα κόκκινο κρασί
- Ζωμός κοτόπουλου
- Μισή κούπα τριμμένο τυρί Παρμεζάνα (και κρατάς λίγο ακόμα για το σερβίρισμα)
Προετοιμασία
- Μαγειρεύεις τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Τα σουρώνεις και κρατάς λίγο από τα νερά τους σε μια κούπα.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρεις λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πανσέτα για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις.
- Προσθέτεις στο τηγάνι σου το ζωμό κοτόπουλου και το κρασί, σοτάρεις μέχρι να πιούν τους χυμούς τους.
- Ανακατεύεις τα νερά από τα μακαρόνια σου και την τριμμένη παρμεζάνα. Αφαιρείς τη σάλτσα σου από τη φωτιά και την περιλούζεις στα μακαρόνια. Σερβίρεις με έξτρα τριμμένο τυρί.