3 σούπες βελουτέ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, από τον Λάμπρο Βακιάρο
Κάθε Παρασκευή, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές.
- 24 ΔΕΚ 2021
Ποιο είναι το ιδανικό πιάτο για να ξεκινήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα γεύματα των γιορτών; Η απάντηση είναι πολύ απλή: οι σούπες βελουτέ. Άλλωστε, η αίσθηση βελούδινης υφής που χαρίζουν αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα, ιδιαίτερα όταν το κρύο αρχίζει να γίνεται αισθητό και οι θερμοκρασίες πλησιάζουν προς το μηδέν.
Επειδή, λοιπόν, το mood είναι ξεκάθαρα χειμωνιάτικο και γιορτινό, σήμερα θα δούμε μαζί 3 απλές συνταγές για σούπες βελουτέ: Σούπα Βελουτέ με κουνουπίδι και σωτέ μανιτάρια, Τσάουντερ καλαμποκιού με μπέικον και φέτα, και Κολοκυθόσουπα με γιαούρτι και κρουτόν.
Πολύ healthy επιλογές δηλαδή και με πολύ χαμηλά λιπαρά (με δύο από αυτές να είναι vegetarian), οι οποίες εκτός από το ανοίγουν την όρεξη βοηθούν και στην πέψη του κυρίου γεύματος αργότερα.
Σούπα Βελουτέ με Κουνουπίδι και σωτέ Μανιτάρια
Ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξεις την όρεξή σου τα βράδια του χειμώνα.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό κουνουπίδι
- 30 + 30 γρ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 180 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 500 γρ. μανιτάρια μιξ κομμένα σε φέτες (λευκά, portobello, πλευρώτους κτλ)
- 4 – 5 κλωναράκια θυμάρι (ψιλοκομμένο)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 60 γρ. βούτυρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο ταψί θρυμματίζουμε σε μικρές τούφες το κουνουπίδι και το μαρινάρουμε μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντάς τα καλά στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, στη συνέχεια με προσοχή ανακατεύουμε το κουνουπίδι στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Παράλληλα, προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα (που να χωράει το κουνουπίδι από το φούρνο) σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανα. Μόλις το κουνουπίδι είναι έτοιμο το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προαιρετικά, δύο λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, το βούτυρο.
- Με έναν πολτοποιητή χειρός ή με προσοχή σε 2-3 δόσεις σε κανάτα του μπλέντερ, πολτοποιούμε τη σούπα σε βελουτέ υφή. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Για τα μανιτάρια, προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Τα σοτάρουμε ιδανικά σε 2-3 δόσεις (ανάλογα με το τηγάνι) με 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο για 4 – 5 λεπτά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε το θυμάρι και ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε με τη σούπα.
Τσάουντερ Καλαμποκιού με Μπέικον και Φέτα
Νόστιμη, χορταστική και πολύ comfort για θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν.
Υλικά
Για το τσάουντερ καλαμποκιού
- 100 γρ καπνιστό μπέικον
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 μεσαίο πράσο (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.σ. αλεύρι
Για το γαρνίρισμα
- γιαούρτι
- καλαμπόκι ψημένο (ολόκληρο)
- 400 γρ πατάτες baby (κομμένες στα 4)
- 600 γρ καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
- 1250 ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- αλάτι / πιπέρι
- τριμμένη φετα
- Σπιτικά κρουτον (δες τη συνταγή)
Εκτέλεση
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το μπέικον και το βούτυρο και καβουρδίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 6΄-8΄. Στη συνέχεια αφαιρούμε το μπέικον με μία τρυπητή κουτάλα, διατηρώντας τα λίπη μέσα στην κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το πράσο και τα καραμελώνουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Συνεχίζουμε με το αλεύρι ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί (και δεν βλέπουμε άσπρα σημεία) και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες το καλαμπόκι το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία μέχρι να πάρει μία βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε ξανά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι η πατάτα να είναι αρκετά μαλακή.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα προσωρινά από την εστία και με ένα πολτοποιητή χειρός (ραβδομπλέντερ) πολτοποιούμε τη σούπα (με προσοχή) μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να έχει μία βελουτέ υφή περίπου 2 με 3’. Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε εν μέρει τη σούπα έτσι ώστε να υπάρχει η υφή από κομμάτια πατάτας και καλαμποκιού. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Γαρνίρουμε με γιαούρτι ψημένο καλαμπόκι, τριμμένη φέτα, το τραγανό μπέικον και τραγανά κρουτόν.
Κολοκυθόσουπα με Γιαούρτι και Κρουτόν
Ιδανική για πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι, γίνεται vegan αν αφαιρέσεις το γιαούρτι.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τη σούπα κολοκύθας
- 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα πορτοκαλί
- 200 γρ. κρεμμύδι
- 250 γρ. πατάτα
- 10 γρ. ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 1 λίτρο ζωμό κότας
- 5 γρ. κουρκουμάς
- 1/4 κτγ. μοσκοκάρυδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι – πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- κολοκυθόσπορο χωρίς κέλυφος
- γιαούρτι
Για το κρουτόν
- 1 μπαγκέτα ολικής 2 ημερών
- ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σούπα