HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

3 χορταστικές συνταγές για detox σαλάτες

Κάθε Παρασκευή, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, δείχνει πώς μία detox σαλάτα μπορεί να είναι χορταστική.

Ποιος είπε ότι η σαλάτα πρέπει να είναι βαρετή; Έχουμε συνδέσει τις λέξεις λαχανικά και detox με γεύματα που δεν μας ικανοποιούν ιδιαίτερα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί για το τέλειο γεύμα. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να προσέξουμε τη διατροφή μας και να ενισχύσουμε την καλή μας υγεία.

Αυτές οι συνταγές δείχνουν πώς μια σαλάτα μπορεί να σερβιριστεί τελείως διαφορετικά από όσο έχουμε στο μυαλό μας και να γίνει το ελαφρύ βραδινό που χρειαζόμαστε.

Σαλάτα σε Αραβική Πίτα με Κοτόπουλο και Λαχανικά


Υλικά (για 2 αραβικές πίτες)

Για τα ανάμεικτα σαλατικά

  • 2-3 φύλλα μαρούλι
  • 2-3 φύλλα κόκκινη λόλα
  • 2-3 φύλλα πράσινες λόλα
  • 2-3 φύλλα γαλλική σαλάτα
  • 2-3 φύλλα ρόκα
    *ή μια συσκευασία έτοιμη πλυμένη σαλάτα

Για τη γέμιση

  • 1 μαγειρεμένο και τεμαχισμένο φιλέτο κοτόπουλο
  • 10 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λωρίδες)
  • 1/2 ώριμο αβοκάντο (σε κομματάκια)
  • 1 μεγάλο καρότο (τριμμένο ή σε φλούδες με το ξεφλουδιστήρι)
  • 2 βραστά αυγά (σπασμένα με το χέρι)
  • 2 αραβικές πίτες
  • flavorits THE BOOST ή AEGEAN FLAKES
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1/2 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
  • 1/2 κούπα Φρέσκα μυρωδικά (Μαϊντανός/Βασιλικός/Δυόσμος ή ότι έχετε)
  • 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε τα ανάμεικτα σαλατικά (συνταγή θα βρείτε εδώ).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τις σαλάτες, τα υλικά της γέμισης και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ενισχύουμε τη γεύση με THE BOOST ή AEGEAN FLAKES από τη νέα μου σειρά φυσικών καρυκευμάτων Flavorits που θα περάσει τη γεύση σε άλλο επίπεδο! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα FLAVORITS επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.flavorits.com
  3. Κόβουμε 2 λαδόκολλες σε μέγεθος μεγαλύτερο από τις αραβικές πίτες. Από πάνω τοποθετούμε μια αραβική πίτα και στη συνέχεια κεντρικά, τη μισή ποσότητα από τη γέμιση.
  4. Με τα δυο μας χέρια ανασηκώνουμε από αριστερά και δεξιά την αραβική πίτα και με τους αντίχειρές μας την κάτω πλευρά της πίτας κρατώντας παράλληλα με τα υπόλοιπα δάχτυλα τα υλικά έτσι ώστε να μην πέσουν από έξω. Ρολλάρουμε προς τα μπροστά και δημιουργούμε το wrap (δεν μας πειράζει αν δεν είναι καλά κλεισμένο γιατί θα μας βοηθήσει η λαδόκολλα). Στη συνέχεια ‘αγκαλιάζουμε’ με τη λαδόκολλα και ρολλάρουμε έτσι ώστε να τυλίξουμε όλη την αραβική. Ζαρώνουμε τις άκρες και στη συνέχεια κόβουμε στη μέση το wrap μας με ένα μαχαίρι.

Σαλάτα με Φασόλια και Αρωματικά


Υλικά (για 4-6 άτομα)

Για τη σαλάτα

  • Παξιμάδια ολικής άλεσης (αφράτα)
  • 250 γρ. βρασμένα φασόλια μαυρομάτικα
  • 5 γρ. flavorits THE BOOST
  • 45 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 10 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (ψιλοκομμένο)
  • 10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου (ψιλοκομμένο)
  • 50 γρ. τοματίνια (κομμένα σε ροδέλες)
  • 30 γρ. φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 100 γρ. ραπανάκια (κομμένα σε φέτες)
  • 50 γρ. σπανάκι baby

Για το ντρέσινγκ (μεγάλη δόση)

  • 500 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. μέλι
  • 40 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 150 γρ. βαλσάμικο ξύδι με μέλι
  • 10 γρ. κουρκουμά
  • 2 γρ. πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα

  1. Σε μία μικρή κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε τα φασόλια και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά (δεν χρειάζονται μούλιασμα). Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Σε μία μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε τα φασόλια, όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Σπάμε τα παξιμάδια σε μικρά κομματάκια, ρίχνουμε πιπέρι, όσο επιθυμούμε από το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Απογειώνουμε τη γεύση χρησιμοποιώντας Flavorits AEGEAN FLAKES

Για το ντρέσινγκ

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε με σειρά, το ξύδι, την μουστάρδα, το μέλι και χτυπάμε πολύ καλά για περίπου 1 λεπτό.
  2. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας λίγο λίγο και σε συνεχόμενη ροή το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και τέλος διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Αποθηκεύουμε το ντρέσινγκ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 μήνα.

Salad Wrap με Tόνο & Μυρωδικά


Υλικά (για 2 μεγάλες αραβικές πίτες)

  • 2 μεγάλες αραβικές πίτες
  • 150 – 200 γρ. ανάμεικτα σαλατικά
  • 100 γρ. σαλάτα Βαλεριάνα
  • 250 γρ. τοματίνια (κομμένα στη μέση)
  • 360 γρ. τόνο σε νερό
  • 8 γρ. κάπαρη (ψιλοκομμένη)
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 30 – 45 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 10 φυλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
  • 5 γρ. flavorits AEGEAN FLAKES
  • 30 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 20 γρ. άνιθο (ψιλοκομμένο)
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη κάπαρη, το Flavorits AEGEAN FLAKES, το ξύσμα λεμονιού, τον τόνο (στραγγισμένο καλά), τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τις 2 σαλάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά, έως ότου το πρώτα μείγμα «αγκαλιάσει» τα σαλατικά.
  3. Στρώνουμε την κάθε αραβική πίτα σε μια μεγάλη λαδόκολλα και βάζουμε στη μέση από μισή σαλάτα.
  4. Τυλίγουμε κάθε αραβική και σφραγίζουμε με τις λαδόκολλες.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.

Exit mobile version