Shutterstock
FOOD & DRINK

4 συνταγές για να γιορτάσεις και το Cinco de Mayo σωστά

Από το τέλειο guacamole για τα nachos σου μέχρι την πικάντικη salsa έτσι θα γιορτάσεις γευστικά μία από τις σπουδαιότερες μεξικανικές γιορτές.

Την «5η Μαΐου» ή Cinco de Mayo, το Μεξικό γιορτάζει μία σημαντική νίκη εναντίον του γαλλικού στρατού στη μάχη που έλαβε χώρα στην Puebla το 1862, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Γαλλία. Γνωστή και ως η Μάχη της Ημέρας της Puebla, η «5η Μαΐου» θεωρείται εθνική γιορτή και στο πέρασμα των χρόνων έχει αναδειχθεί σε μία μέρα που τιμάται ο πολιτισμός και η κληρονομιά του Μεξικό.

Οι παραδόσεις στο Μεξικό περιλαμβάνουν στρατιωτικές παρελάσεις, αναβιώσεις της Μάχης της Puebla και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Cinco de Mayo ερμηνεύεται ως ένας εορτασμός της μεξικανικής κληρονομιάς και γιορτάζεται με παρελάσεις, πάρτι, μουσική mariachi, παραδοσιακούς χορούς και φαγητά όπως tacos και mole poblano.

Αν ψάχνεις μία ευκαιρία για μία μεξικανική φιέστα, ακολουθούν οδηγίες για ένα πολύχρωμο και νόστιμο τραπέζι.


Unsplash

Guacamole, salsa, pico de gallo είναι τα συνοδευτικά που δεν πρέπει να λείπουν από το μενού αν θες να γιορτάσεις σωστά το Cinco de Mayo, τόσο για να βουτάς τα nachos σου, όσο και να δώσεις μία φρεσκάδα αλλά και τη spicy νότα που θέλουν τα tacos και τα quesadillas σου.

Στο booze τώρα, μπορεί η Margarita να είναι το πρώτο ποτό που σου έρχεται στο μυαλό, αλλά αυτό που θα επέλεγε ένας Μεξικανός είναι η Paloma.

Οι συνταγές για να κάνεις την αρχή


Unsplash

Elote

Το Elote (το μεξικάνικο καλαμπόκι) είναι ένα δημοφιλές street food που μπορείς να βρεις σε όλο το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Συχνά σερβίρεται σε ένα στικ, αλλά μπορείς να παραλείψεις το καλαμάκι και να το φτιάξεις στη σχάρα.

Τι θα χρειαστείς: 6 καλαμπόκια, ξεφλουδισμένα, 1/2 φλιτζανιού μαγιονέζα, τσίλι σε σκόνη, 1/3 φλιτζανιού τριμμένο τυρί cotija (μπορείς να το αντικαταστήσεις με παρμεζάνα), φρεσκοκομμένο κόλιανδρο, φέτες lime για σερβίρισμα.

Εκτέλεση: Προθερμαίνεις τη σχάρα ή το τηγάνι γκριλ σε μεσαία φωτιά. Ψήνεις τα καλαμπόκι, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα – περίπου 10 λεπτά. Αλείφεις κάθε καλαμπόκι με ένα στρώμα μαγιονέζας και πασπαλίζεις με τσίλι, τυρί και κόλιανδρο. Τα σερβίρεις ζεστά με φέτες lime.

Guacamole (για να βουτάς τα nachos)


Unsplash

Όπως τα περισσότερα πιάτα που παρασκευάζονται με αβοκάντο, έτσι και το γουακαμόλε όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο.

Τι θα χρειαστείς: 3 αβοκάντο ώριμα, χυμό από 2 lime, 1/4 φλιτζανιού φρεσκοκομμένο κόλιανδρο, συν περισσότερα για γαρνιτούρα, 1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μικρό jalapeño πολτοποιημένο, 1/2 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζεις αβοκάντο, χυμό lime, κόλιανδρο, κρεμμύδι, jalapeño και αλάτι. Ανακατεύεις και μετά ρίχνεις σιγά σιγά το μείγμα στα αβοκάντο (σε ένα μεγαλύτερο μπολ), καθώς τα λιώνεις με ένα πιρούνι (θέλεις να μη γίνει τελείως λείο). Μόλις φτάσει στην επιθυμητή συνοχή, πασπαλίζεις με περισσότερο αλάτι αν χρειαστεί και γαρνίρεις με κόλιανδρο. 

Quesadillas με κοτόπουλο


Unsplash

Αν το τυρί δεν ξεχειλίζει, η δουλειά δεν έχει γίνει σωστά!

Τι θα χρειαστείς: 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες, 1/2 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 500 γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς δέρμα, κομμένο σε λωρίδες, 1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη, 1/2 κ.γ. αλεσμένο κύμινο, 1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη, 4 τορτίγιες μεσαίου μεγέθους, 2 φλιτζάνια Monterey Jack τριμμένο, 2 φλιτζάνια τσένταρ, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες, 1 κ.σ. ηλιέλαιο, 2 κρεμμύδια φρέσκα, λεπτοκομμένα, sour cream για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέτεις τις πιπεριές, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά. Μεταφέρεις σε ένα πιάτο. Ζεσταίνεις το φυτικό λάδι σε μέτρια – υψηλή θερμοκρασία. Πασπαλίζεις το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και το μαγειρεύεις ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί, για περίπου 8-10 λεπτά. Μεταφέρεις σε ένα πιάτο.

Προσθέτεις μία τορτίγια στο τηγάνι και στο πάνω μισό ρίχνεις τα τυριά, λίγο από το μαγειρεμένο μείγμα κοτόπουλου, πιπεριές – κρεμμύδια, μερικές φέτες αβοκάντο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Διπλώνεις το άλλο μισό της τορτίγιας και μαγειρεύεις, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να ροδίσει, περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά. Επαναλαμβάνεις για να φτιάξεις 4 quesadillas. Τις κόβεις σε 2-3 κομμάτια και σερβίρεις με sour cream.

Salsa

Salsa και Pico de Gallo είναι παρόμοια και συχνά περιλαμβάνουν τα ίδια συστατικά. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το pico αποτελείται από άψητα συστατικά και συνήθως δεν είναι τόσο ομοιογενές όπως η salsa, που είναι συνήθως και πιο ρευστή. Το Pico de gallo δεν αναμιγνύεται και αποτελείται συνήθως από μικρά κομμάτια σε κύβους.

Τι θα χρειαστείς: 2 jalapeños, χωρίς το κοτσάνι, 2 φλιτζάνια ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους, 3 σκελίδες σκόρδο, 1/2 φλιτζανιού φρέσκο κόλιανδρο, χυμό από 1 lime, 1/2 κ.γ. αλεσμένο κύμινο, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Εκτέλεση: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίχνεις τα jalapeños, τα ντοματίνια και το κρεμμύδι μαζί με λάδι. Πασπαλίζεις με ½ κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Ψήνεις για περίπου 20 λεπτά. Σε ένα μπλέντερ, προσθέτεις τα ψημένα λαχανικά, τις ντομάτες, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τον χυμό από lime, το κύμινο και μια πρέζα από τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις συχνά.

Exit mobile version