5 εύκολες συνταγές για να μαγειρέψεις τώρα που μένεις σπίτι
- 12 ΜΑΡ 2020
Σαλάτα: Ρόκα, ανθότυρο, μέλι
Το ανθότυρο είναι ένα τυρί με μικρή διάρκεια ζωής, οπότε δεν είναι το ιδανικότερο τυρί για καραντίνα. Όμως επειδή αυτή η σαλάτα έχει μόνο τρία μόνο υλικά και είναι μεγάλη γκουρμεδιά, θα σας την συστήσουμε. Απλά φάτε τη στην αρχή της καραντίνας. Βάζεις τη ρόκα σε ένα μπολ, μετά το ανθότυρο σε μεγάλα κομμάτια και ολοκληρώνεις ρίχνοντας παντού δύο κουταλιές της σούπας μέλι.
Ορεκτικό: Ντομάτα, φέτα, πάπρικα στον φούρνο
Μια παραλλαγή του γνωστού μπιουγιουρντί. Το μόνο που έχει είναι ντομάτα και φέτα, τη γεύση όμως απογειώνει η πάπρικα. Βάζεις σε ένα πυρέξ την ντομάτα σε φέτες και την σκεπάζεις με λεπτές φέτες από φέτα. Ρίχνεις σε όλη την επιφάνεια αρκετή πάπρικα μέχρι από άσπρη να κοκκινίσει. Μετά ρίχνεις λίγη ρίγανη και μία κουταλιά λάδι. Τέλος, βάζεις το πυρέξ στον φούρνο για ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 5-6 λεπτά.
Σούπα: Κρεμμυδόσουπα
Απόθεμα από κρεμμύδια όλοι έχουμε σπίτι μας και η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι ακούγεται. Κόβεις σε λεπτές φέτες 5 μεγάλα κρεμμύδια. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτεις τα κομμένα κρεμμύδια, δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδας, δύο κουταλάκια ζάχαρη, ένα κουτάλι της σούπας αλεύρι και μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο. Τα σοτάρεις για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνεις με 1/4 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί. Προσθέτεις 1,5 λίτρο ζωμό κρέατος ή λαχανικών, ένα φύλλο δάφνης, αλατοπιπερώνεις και βράζεις τη σούπα για μισή ώρα. Μοιράζεις τη σούπα σε μπωλάκια που μπαίνουν στον φούρνο. Σε κάθε μπωλάκι βάζεις 1-2 φέτες ψωμί μπαγκέτα και ρίχνεις τριμμένη γραβιέρα από πάνω του. Τοποθετείς τα μπωλ στον φούρνο για 4 λεπτά, μέχρι δηλαδή η γραβιέρα να λιώσει λίγο και να πάρει χρώμα. Αν δεν έχεις γραβιέρα λόγω καραντίνας, μπορείς να την ταιριάξεις με οποιοδήποτε τυρί για μακαρόνια, ενώ αντί ψωμιού μπορείς χρησιμοποιήσεις φρυγανιά ή να φτιάξεις σπιτικό κρουτόν βάζοντας φέτες ψωμί του τοστ για πέντε λεπτά στο φούρνο.
Κυρίως: Σκορδομακάρονα
Το γνωστό και ως Aglio et Olio. To σκόρδο είναι γνωστό ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το χρειαζόμαστε σε καιρούς καραντίνας. Βάζεις ένα πακέτο μακαρόνια να βράζει. Ζεσταίνεις σε ένα τηγάνι 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, για να μην καεί το σκόρδο. Σοτάρεις 6 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και μία ψιλοκομμένη πιπεριά Peperoncino (εναλλακτικά ένα κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο). Παίρνεις 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και το ρίχνεις στο τηγάνι. Σουρώνεις τα μακαρόνια και τα ρίχνεις στο τηγάνι, ακατεύοντάς τα. Σερβίρεις με παρμεζάνα ή και σκέτα.
Γλυκό: Μήλο, κανέλα
Κόβεις ένα μήλο, του ρίχνεις κανέλα και voila, έχεις υγιεινό και θρεπτικό γλυκό. Μπορείς να το απογειώσεις ρίχνοντας και μέλι. Μπορείς ακόμα να βάλεις τις κανελωμένες και μελωμένες φέτες μήλου στο φούρνο για ένα τέταρτο και έχεις τύπου μηλόπιτα άκρως υγιεινή.