iStock
ΚΡΑΣΙ

5 γαλλικά κρασιά για να νιώσεις ότι βρίσκεσαι κι εσύ στο Παρίσι

Οίνοι ήπιας παρέμβασης που αναδεικνύουν βιοδυναμικές καλλιέργειες και ξεχωριστά terroirs από παθιασμένους vignerons συνθέτουν μία συμπυκνωμένη λίστα με ελαφριά λευκά, δροσερά κόκκινα και αυθάδη pet nat.

Οι διακοπές σε καλούν και τίποτα δεν είναι καλύτερο – μετά την παρέα – από ένα δροσερό μπουκάλι κρασί. Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στρεφόμαστε στους Γάλλους, που έχουν παράδοση στην αμπελλουργία και γνωρίζουν καλά ότι καλοπέραση σημαίνει ένα τραπέζι με κρασί, τυρί και μπαγκέτα.

Οίνοι ήπιας παρέμβασης που αναδεικνύουν βιοδυναμικές καλλιέργειες και ξεχωριστά terroir από παθιασμένους vignerons συνθέτουν μία συμπυκνωμένη λίστα με ελαφριά λευκά, δροσερά κόκκινα και αυθάδη pet nat.

Guillemot-Michel, Quintaine Blanc
Το μικρό οικογενειακό κτήμα βρίσκεται στο Quintaine, ανάμεσα στα χωριά Viré και Clessé στο νότιο τμήμα της Βουργουνδίας. Το Quintaine αποτελεί το ιστορικό cuvee του μικρού κτήματος Guillemot-Michel και μέχρι το 2014 ήταν και το μόνο κρασί που παρήγαγαν. Προέρχεται από παλιά αμπέλια μέσου όρου ηλικίας 60 ετών, που καλλιεργούνται οργανικά και βιοδυναμικά.

Gauby Vieilles, Vignes Blanc
Ο Gerard Gauby βασίζεται σε ποικιλίες που συνδέονται για αιώνες με τον τόπο του, εφαρμόζοντας αρχές βιοδυναμικής καλλιέργειας και αναβιώνοντας παλαιούς ξερικούς, απόκρημνους αμπελώνες που δέχονται την ευεργετική επίδραση της θάλασσας. Το λευκό Vieilles Vignes παλαιώνει για 7 έως 8 μήνες σε οινολάσπες, 65% σε βαρέλια και 35% σε δεξαμενές.

Jo Landron Muscadet Sevre Et Maine, Le Fief du Breil
Μετά από τριάντα μήνες παραμονής στις φίνες οινολάσπες μέσα σε τσιμεντένιες υπόγειες δεξαμενές, το Le Fief du Breil θεωρείται ένα εντυπωσιακό κρασί. Οι δημιουργοί του προτείνουν να το συνοδεύσεις με χτένια σοτέ, ψάρια, πουλερικά και τυρί αλλά ακόμα και με πιο εξωτικές γεύσεις.


iStock

Pierre & Antoine, Vivant Pet Nat 
Στο οινοποιείο τους στο χωριό Carcassonne του Languedoc οι Pierre Caizergues και Antoin Bonnet παράγουν κρασιά χωρίς χημικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος με βιολογική καλλιέργεια, μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, χρήση λιγότερης ενέργειας και νερού και καθόλου χημικών στο αμπέλι. Αν αγαπάς τα Pet Nat* – ή αν θέλεις να κάνεις την αρχή – το εν λόγω κρασί έχει «ζωντανό» χαρακτήρα, όπως σημαίνει και το όνομά του, με φρεσκάδα και φρουτώδη γεύση μέχρι την τελευταία γουλιά.

*Pétillant Naturel στα γαλλικά σημαίνει φυσικός αφρώδης. Η ζύμωση ξεκινάει μέσα σε μία δεξαμενή και όταν αυτή φτάσει σε μία συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γίνεται εμφιάλωση έτσι ώστε η πρώτη ζύμωση να συνεχιστεί μέσα στη φιάλη. Επειδή η ζύμωση παρέχει διοξείδιο του άνθρακα ουσιαστικά παγιδεύεται κι έτσι δημιουργείται ένα αφρώδες κρασί.

Domaine Séléné, Beaujolais-Villages
Ο Sylvere Trichard του Domaine Séléné εργάζεται με φυσικό τρόπο για να δημιουργήσει εκλεπτυσμένα κρασιά. Αφήνει τα αμπέλια του με χορτάρι και αγριολούλουδα, ενώ οι ενδιάμεσες λωρίδες συντηρούνται απλά με ένα χλοοκοπτικό – δεν υπάρχουν άροτρα ή μηχανήματα εδώ. Το Beaujolais που παράγεται από τα παλιά αμπέλια του κτήματος αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα δροσερό κόκκινο κρασί το καλοκαίρι.

Exit mobile version