5 πίτσες στην Αθήνα που θα σε κάνουν να πεις ‘Mamma Mia’
Και οι πέντε καινούριες, και οι πέντε αυθεντικές ιταλικές, και οι πέντε υπέροχες.
- 14 ΣΕΠ 2019
Με την πίτσα έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω λατρεία. Θα την έλεγα περισσότερο αγάπη με λίγη δόση καψούρας μέσα. Είναι που όταν τρώω αυθεντική ιταλική πίτσα, με το λεπτό ζυμάρι, τις ψιλοκαμμένες φουσκάλες από τον ξυλόφουρνο και τα αγνά υλικά, μου ξυπνάνε μνήμες από την Ιταλία την οποία και λατρεύω θανάσιμα.
Ωραίες πίτσες υπάρχουν. Το ξέρω και το ξέρεις. Odori, Cupola, Lollo’s, Napolitivo είναι μόνο μερικά από τα μαγαζιά που μπορείς να φας αυθεντική ιταλική πίτσα, από αυτές που τις κόβεις στα τέσσερα, τις διπλώνεις στην μέσα και πανηγυρίζεις στην πρώτη μπουκιά λόγω γεύσης και στην τελευταία αν δεν λερώθηκες. Όμως τους τελευταίους μήνες έφτασαν στην πόλη άλλες πέντε προτάσεις για καλή πίτσα και εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε για σένα την βρώμικη δουλειά. Πήγαμε τις δοκιμάσαμε και σου τις προτείνουμε.
Granello
Ίσως, και ξαναλέω, ίσως η καλύτερη πίτσα που έχω φάει ποτέ. Αγγίζει εθιστικές χορδές και το κατάλαβα αφού μετά την πρώτη φορά που την δοκίμασα έχω πάει άλλες δέκα σε διάστημα δύο μηνών. Ο Κυριάκος Λιοδάκης στο Μάντσεστερ αγάπησε τον ξυλόφουρνο, και όταν ήρθε στην Αθήνα αποφάσισε να ανοίξει ένα καθαρόαιμο pizza spot. Από αυτά που στην Νάπολη περιμένεις σε ουρές για να πάρεις την πίτσα στο χέρι και να την φας μέχρι να φτάσεις σπίτι.
Το ζυμάρι ωριμάζει 48 ώρες πριν ανοιχτεί σε υπέροχα στρογγυλά κομμάτια, ενώ τα υλικά είναι πάνφρεσκα. Margarita, Marinara, Vulcana ή Bianca είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείς να έχεις σε λίγα λεπτά μπροστά σου. Και μην νομίζεις ότι αυτή η πίτσα είναι ακριβή, ίσα ίσα, αφού με μόλις 10 ευρώ έχεις μια πίτσα ολόκληρη δικιά σου. Θα επιστρέψουμε στο Granello γιατί του αξίζει ένα αυτούσιο αφιέρωμα.
Περικλέους 18, Αθήνα, 210-3226542
Mind the Cup
Συνήθως όταν ένα καφέ αποφασίζει να πάει σε ένα τόσο εύκολο φαινομενικά, αλλά δύσκολο κυριολεκτικά μονοπάτι όπως αυτό της πίτσας, το αποτέλεσμα είναι σκέτη αποτυχία. Στην περίπτωση του Mind the Cup, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο δίπλα χώρος άνοιξε και γέμισε με μυρωδιές φούρνου στην Αιμιλίου Βεάκη. Συγκεκριμένα ξυλόφουρνου, ο οποίος όμως ψήνει εκτός από κρουασάν, cookies, ψωμάκια και άλλα καλούδια και υπέροχες πίτσες. Σου έρχεται είτε πίνεις τον καφέ σου, είτε το ποτό σου στην μπάρα, μέσα σε ένα ψάθινο καλαθάκι και το ζυμάρι της είναι αυτό ακριβώς που πρέπει. Ο φούρνος έχει κάνει τα μαγικά του και έχει δημιουργήσει τις φουσκάλες του και τα μικροκαψίματά του για να κάνει την ζύμη κρατσανιστή και τα υλικά από πάνω αγγίζουν την τελειότητα. Δοκίμασε την πεπερόνι αλλά και την κοτόπουλο philadelphia αν θες να ξεφύγεις από την εξίσου υπέροχη μαργαρίτα τους.
Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι, 210-5776010
Dal Professore
Το διάσημο ‘Dal Professore‘ από το Μαρούσι κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας. Όχι, όχι δεν άνοιξε νέο εστιατόριο, αλλά ένα fast pizza joint. Για να στο κάνω λιανά, στη στοά Μπολάνη απέναντι από το ‘Barstronomy’ θα βρεις ένα μικρό spot όπου δεσπόζει ένα μικρός αλλά θαυματουργός ξυλόφουρνος. Ο Νίκος Δημητροκάλης από το ‘Dal Professore’ ένωσε τις δυνάμεις του με τον Σπύρο Κερκύρα, τον Ηλία Ανθίδη και τον Πάτροκλο Κουδούνη και θα προσφέρουν κλασσικές αλλά και ιδιαίτερες πίτσες με φρέσκα υλικά και ένα μοναδικό ζυμάρι. ‘Pizza non Pizza’ το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι αλλά στην ουσία είναι ένα ζυμάρι που με ένα ειδικό άνοιγμα με τα χέρια, ψήνεται στον ιταλικό φούρνο με πορώδη πέτρα, και το αποτέλεσμα είναι τραγανό με μπόλικες φουσκάλες. Από πάνω μπορείς να βάλεις ότι λαχταρά η ψυχούλα σου και πίστεψέ με, θα καταλάβεις γιατί την χαρακτηρίζουν έτσι.
Κολοκοτρώνη 3 (Στοά Μπολάνη), Σύνταγμα, 2111828508
Alio
Το νέο ιταλικό εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι είναι ένας ύμνος στην αυθεντική ιταλική κουζίνα. Δεν θα μπορούσε να λείπει η πίτσα από το μενού. Η πίτσα, λοιπόν, τραγανή με χοντρό δαχτυλίδι και καψαλισμένες φουσκάλες μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από τα βαθύ της Καλαβρίας. Οι επιλογές φυσικά είναι από απλές μέχρι πιο γκουρμέ όπως αυτή με σολομό, κρέμα μασκαρπόνε και πορτοκάλι, αλλά και η άλλη με το σιγομαγειρεμένο ραγού μοσχαριού Black Angus, ρικότα, τα καρότα και δεντρολίβανο.
Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, 210-6850745
Lollobrigida
Η καινούρια άφιξη στο Μικρολίμανο είναι το μικρό αδερφάκι του ‘Bella Vespa’. Ένας υπέροχος χώρος απέναντι ακριβώς από την θάλασσα με βεράντες που μπορείς να αράξεις και να βλέπεις τα ιστιοπλοϊκά. Στον μέσα χώρο δεσπόζει ο ξυλόφουρνος, ο οποίος είναι εκεί που αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Όλα όσα αφορούν τις υπέροχες πίτσες του. Όπως αυτή με μοτσαρέλα, λάδι τρούφας, baby ρόκα και μοσχαρίσιο διάφραγμα η οποία είναι βγαλμένη από τα πιο τρελά σου ιταλικά όνειρα. Δεν θέλω όμως από αυτή τη δήλωση να αγνοήσεις και όλες τις υπόλοιπες οι οποίες είναι αυθεντικές ιταλικές και υπέροχες σε όψη και γεύση.
Ακτή Κουμουνδούρου 62, Μικρολίμανο, 6940650511
Buon apettito!