© Dario Lopez-Mills / AP
ΓΕΥΣΗ

5 ταβέρνες στα νησιά που έχουν ταυτιστεί με τις διακοπές

Τα μαγαζιά που αναζητάμε στις διακοπές για να γνωρίσουμε πραγματικά την τοπική κουζίνα.

Ταβέρνες που παρεκκλίνουν τις τουριστικής πορείας, που χαρίζουν στους επισκέπτες αληθινές γαστρονομικές εμπειρίες του τόπου, που μπορεί να μην είναι σε όλα τους τέλειες αλλά παραμένουν πραγματικές. Ταβέρνες δηλαδή που γίνονται κομμάτι των ιστοριών μας.

Σε πιο απλά λόγια: Είναι τα μαγαζιά που αναζητάμε στις διακοπές στα νησιά, για να γνωρίσουμε καλύτερα και από κοντά την τοπική κουζίνα.

Και αυτές είναι μερικές ταβέρνες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Μαυρίκος στη Ρόδο

Θα δεις αναφορές από τους New York Times και το μαγαζί να φιγουράρει στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Stern. Καθόλου περίεργο καθώς το διεθνές πελατολόγιο του Μαυρίκου στη Λίνδο περιλάμβανε από την Τζάκι Κένεντι μέχρι τους Pink Floyd, με την ταβέρνα να αποτελεί σήμα-κατατεθέν της ροδίτικης γαστρονομίας.

Η ιστορία ξεκινά το 1912, όταν ο παππούς Μαυρίκος επέστρεψε από τη Μασσαλία όπου διατηρούσε μπιστρό. Με την οικογένεια να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλό φαγητό, τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης σεβάστηκαν την τοπική παράδοση και κουλτούρα, αλλά τα έδεσαν όλα με μία κοσμοπολίτικη αρχοντιά.

Αξιώτισσα στη Νάξο

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου, στον μικρό οικισμό Καστράκι, η Αξιώτισσα αποτελεί σταθερή αξία για καλό φαγητό στο νησί. Η Σοφία και ο Γιάννης Βασίλας σέβονται τις πρώτες ύλες και κρατούν την ποιότητα σε υψηλό επίπεδο.

Σε ένα όμορφο και δροσερό περιβάλλον, τρως νόστιμο φαγητό που ακολουθεί την εποχικότητα και την παράδοση, χωρίς να λείπει φυσικά η εξέλιξη. Χειροποίητες πίτες με ντόπια τυριά, κόκορας κοκκινιστός, πράσινες τηγανητές ντομάτες, σύκα ναξιώτικα με αρσενικό τυρί, κατσίκι στη λαδόκολλα είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσεις.

Το Τσικάλι στη Σίφνο

Από το 1983 στο Βαθύ της Σίφνου λειτουργεί αυτή η ταβέρνα, προσφέροντας μια πιο παραδοσιακή εκδοχή της κουζίνας του νησιού. Το σκηνικό είναι βγαλμένο από τα ’70s με τα χαμηλά λευκά σπιτάκια μπροστά στη θάλασσα, με το χωριό να ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς. Στο Τσικάλι θα πας κατευθείαν μετά τη βουτιά για σπιτικά μαγειρευτά, φρέσκες σαλάτες και τυριά παραγωγής της οικογένειας.

Roza’s στη Σαντορίνη

Σε ένα νησί που η τουριστική ανάπτυξη καλπάζει αλόγιστα εδώ και χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεσαι να βρεις πραγματικά αυθεντικά μέρη για φαγητό. Η ταβέρνα της Ρόζας αποτελεί εξαίρεση, ένα φωτεινό παράδειγμα απέναντι σε υπερτιμολογημένα μενού και μαγαζιά που απευθύνονται αποκλειστικά στους επισκέπτες.

Μακριά από τα φαντεζί μέρη της Σαντορίνης, η ταβέρνα βρίσκεται στο χωριό Βουρβούλος και παραμένει ανοιχτό και τον χειμώνα. Οι μεταγενέστεροι ιδιοκτήτες (υπάρχει από το 1983) διατηρούν τις ίδιες αξίες με τις οποίες ξεκίνησε η Ρόζα. Υλικά εποχικά και τοπικά, comfort γεύσεις και ενίοτε δημιουργικότητα, γιατί πάντα υπάρχει χώρος για κάτι νέο. Ίσως, από τα μοναδικά value for money μαγαζιά της Σαντορίνης, που ακολουθεί το δικό του μαγειρικό μονοπάτι χωρίς φανφάρες.

Ντουνιάς στην Κρήτη

Μια ταβέρνα πρότυπο είναι ο Ντουνιάς στην Κρήτη, από την επιλογή των πρώτων υλών και τη διαχείρισή τους μέχρι τον τρόπο που μαγειρεύονται. «Όλα στη φωτιά» είναι το σύνθημα εδώ, με υλικά ντόπια, φροντισμένα, γεμάτα γεύση.

Θα χρειαστεί να οδηγήσεις μέχρι την ορεινή Δρακώνα Κεραμείων, περίπου 18 χιλιόμετρα από τα Χανιά, αλλά να είσαι σίγουρος ότι αξίζει τον κόπο. Η φήμη του έχει φτάσει μέχρι τους New York Times, που ξεχώρισαν τον Ντουνιά στις 25 καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο.

Exit mobile version