5 τροφές που είναι καλύτερο να τρώγονται ωμές
Ποια είναι τα οφέλη τους όταν τις καταναλώνεις χωρίς να μαγειρευτούν.
- 11 ΑΥΓ 2021
Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας πιστεύουν ακράδαντα ότι τα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά όταν παραμένουν ωμά γιατί το μαγείρεμά τους καταστρέφει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ένζυμα. Μια raw – vegan διατροφή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά και όσπρια και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν ανήκεις στους υπέρμαχους του βιγκανισμού ή της χορτοφαγίας, αξίζει να κάνεις μικρές αλλαγές στη διατροφή σου, προτιμώντας να καταναλώνεις τις παρακάτω τροφές, ωμές.
Ωμές τροφές, αυτό το διατροφικό μυστικό
Ακολουθεί μια λίστα με πέντε κορυφαίες για τον οργανισμό τροφές (τουλάχιστον όταν καταναλώνονται ωμές).
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ως βάση για το μαγείρεμα, όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία όταν τρώγονται ωμά, καθώς είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που είναι καλά για το συκώτι. Η αλλικίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μυρωδιά του κρεμμυδιού, βοηθά στη μείωση των καρδιακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα κρεμμύδια βοηθούν επίσης στην αύξηση της πυκνότητας των οστών και περιέχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Μπρόκολο
Αυτό το λαχανικό δεν είναι μόνο γεμάτο με βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνη αλλά περιέχει επίσης σουλφοραφάνη – μια φυσική ένωση που καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και παρέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιγήρανση και την απόκτηση ανοσίας. Μπορείς να το προσθέσεις ωμό στις σαλάτες σου.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι γεμάτα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως πέντε βασικές βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και πρωτεΐνη. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και φολικού οξέος (μορφή βιταμίνης Β9). Μπορείς να τρίψεις ωμό παντζάρι σε σαλάτες, σε χούμους ρεβιθιού ή να τα κόψεις σε πολύ λεπτές φέτες για να κάνεις καρπάτσιο παντζαριού (αλάτι, λάδι και οξύτητα από ξίδι ή λεμόνι ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις).
Ντομάτες
Παρόλο που οι ντομάτες χρησιμοποιούνται συχνά σε σάλτσες, τα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις στην ωμή εκδοχή τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σου με πολλούς τρόπους. Περιέχουν λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και προάγουν την απώλεια βάρους. Βοηθούν επίσης στη μείωση των φλεγμονών ενώ τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις ντομάτες βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηλιακών εγκαυμάτων.
Ξηροί καρποί
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ξηροί καρποί είναι πιο νόστιμοι όταν ψήνονται και αναμειγνύονται με αλάτι και άλλα μπαχαρικά. Ωστόσο, αυτό συχνά μειώνει τη θρεπτική τους αξία και οδηγεί στην απώλεια του σιδήρου και του μαγνησίου. Επίσης, το λάδι που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ψησίματος προσθέτει επιπλέον θερμίδες και λίπος. Αντιθέτως, μια χούφτα ωμών ξηρών καρπών είναι ένα υπέροχο σνακ πριν την προπόνηση ή όταν χρειάζεσαι επιπλέον ενέργεια στη δουλειά.
Οι ωμές τροφές είναι εδώ για να σε βοηθήσουν. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να τις βάλεις στη διατροφή σου;