Mairo Cinquetti/Getty Images/Ideal Image
ΦΑΓΗΤΟ

6 χριστουγεννιάτικες -αλμυρές και γλυκές- γεύσεις από όλο τον κόσμο

Υπάρχει λόγος τελικά που η γαλοπούλα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν έχει ακόμα παγκοσμιοποιηθεί.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι και η εποχή των μεγαλύτερων διακοπών για πολλές χώρες, ενώ παράλληλα είναι και η περίοδος που κατά κανόνα οι οικογένειες και οι φίλοι περνούν τον περισσότερο χρόνο μαζί στα σπίτια. Είναι η εποχή των ρεβεγιόν και των ξεχωριστών γεύσεων. Των γλυκών και των εδεσμάτων που κάθε χρόνο γίνονται καλύτερα.

Φυσικά, η γιορτή των Χριστουγέννων δεν γιορτάζεται με αυτόν τον μαγικό τρόπο μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με κάθε χώρα να διατηρεί τις δικές της γαστρονομικές παραδόσεις για αυτό το διάστημα.

Στις ΗΠΑ, η παράδοση της γαλοπούλας κρατά από τα μέσα του 20ού αιώνα και εμπλουτίζεται συνεχώς, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να διεθνοποιηθεί. Και αυτό γιατί κάθε χώρα κρατά τις παραδόσεις της αυτές τις μέρες.

Παρακάτω θα βρεις έξι μοναδικές συνταγές από όλο τον κόσμο που προσφέρουν ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες για τις γιορτές και γίνονται ταχύτατα.

Panettone (Ιταλία)


Food Photographer Jennifer Pallian / Unsplash

Το Panettone είναι το διάσημο ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί γεμάτο αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με την αφράτη υφή και τη μοναδική του γεύση, αποτελεί την τέλεια επιλογή για εορταστικό πρωινό ή απογευματινό σνακ. Οι Ιταλοί το απολαμβάνουν μαζί με καφέ ή ζεστή σοκολάτα την περίοδο των Χριστουγέννων. Πλέον θα το βρεις και σε κάθε ελληνικό σούπερ μάρκετ σε διάφορες μάλιστα μορφές.

Bûche de Noël (Γαλλία)


Kisoulou / Unsplash

Η Bûche de Noël, ή αλλιώς ο χριστουγεννιάτικος κορμός, είναι μια γαλλική παραδοσιακή τούρτα σοκολάτας που μοιάζει με τον δικό μας παραδοσιακό κορμό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα παντεσπάνι γεμισμένο με κρέμα σοκολάτας, τυλιγμένο σε σχήμα κορμού. Διακοσμείται με ζάχαρη άχνη και συχνά φρούτα και είναι το ιδανικό γλυκό για τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Pierogi με πατάτα και κρεμμύδι (Πολωνία)


Karolina Kolodziejczak / Unsplash

Τα Pierogi είναι παραδοσιακά πολωνικά γεμιστά ζυμαρικά που απολαμβάνονται κυρίως τα Χριστούγεννα. Η γέμιση τους μπορεί να περιλαμβάνει πατάτα, τυρί, λάδι και κρεμμύδι. Είναι comfort food για πολλούς Πολωνούς, με τη ζύμη να είναι απλή, αλλά η γεύση να είναι έντονη και γεμάτη. Συνήθως σερβίρονται με ξινή κρέμα, που απογειώνει τη γευστική εμπειρία.

Tamales (Μεξικό)


Tai S Captures / Unsplash

Τα Tamales είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη λιχουδιά που φτιάχνεται από μάζα καλαμποκιού γεμιστή με κρέας, τυρί ή λαχανικά, τυλιγμένη σε φύλλα καλαμποκιού. Στην περίοδο των Χριστουγέννων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και θεωρούνται σύμβολο οικογενειακής ενότητας. Το άρωμά τους γεμίζει το σπίτι και φέρνει την αίσθηση της γιορτής.

Weihnachtsstollen (Γερμανία)


AP Photo/Jens Meyer

Αυτός ο γλωσσοδέτης είναι το παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ και συμβολίζει τη γέννηση του θείου βρέφους. Από τον 16ο αιώνα το Weihnachtsstollen ή Christstollen όπως λέγεται, ταυτίστηκε με τα Χριστούγεννα και θεωρείται το απόλυτο γερμανικό γιορτινό γλύκισμα των ημερών. Είναι γεμάτο με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Συχνά πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και αποτελεί το τέλειο γλυκό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι κατά τη διάρκεια των γιορτών στη Γερμανία.

Pavlova (Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία)


Toa Heftiba / Unsplash

Ποιος είπε ότι στην Ωκεανία δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, όπως ακριβώς τους πρέπει; Η Pavlova είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτή η αέρινη, τραγανή μαρέγκα γεμισμένη με σαντιγί και φρέσκα φρούτα αποτελεί ιδανική επιλογή για την καλοκαιρινή περίοδο των Χριστουγέννων στο Νότιο Ημισφαίριο. Είναι ελαφριά, φρέσκια και γεμάτη γεύση.

Exit mobile version