7 food trends που άλλαξαν τη διατροφή μας αυτή τη δεκαετία
Από την κινόα και το γάλα αμυγδάλου, στο αβοκάντο και το frozen yogurt.
- 22 ΔΕΚ 2019
Διανύσαμε μια δυνατή δεκαετία όσον αφορά το φαγητό. Από το 2010 και μετά είδαμε αρκετές τροφές που στο παρελθόν ίσως δεν γνωρίζαμε καν, να αποκτούν φανατικό κοινό και να μπαίνουν στις κουζίνες σχεδόν κάθε σπιτιού.
Υπήρξε μια γενικότερη τάση του κόσμου τα τελευταία χρόνια προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αφήνοντας στην άκρη τα junk food. Τα healthy προϊόντα, οι χυμοί, τα superfoods άρχισαν να μπαίνουν στην καθημερινότητά μας και να γίνονται μέρος της διατροφής μας. Κάποια από τα food trends που είδαμε αυτή τη δεκαετία συνεχίζουν να έχουν το κοινό τους, ενώ άλλα σταδιακά το έχασαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Ποια ήταν όμως τα κυριότερα trends στο φαγητό που μας απασχόλησαν αυτή τη δεκαετία;
Κινόα
Το 2013 άρχισε να κατακλύζει τον κόσμο. Μάλιστα η συγκεκριμένη χρονιά ονομάστηκε ως ‘Η χρονιά της κινόας’ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Παρουσιάστηκε στις παγκόσμιες αγορές ως το superfood που είχε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα ήταν gluten-free και γεμάτο βιταμίνες. Άρχισε να μπαίνει σε σαλάτες, ως συνοδευτικό σε φαγητά και πλέον μπορεί να τη βρει ο καθένας οπουδήποτε, καθώς συνεχίζει να έχει ιδιαίτερα ένθερμους υποστηρικτές.
Αβοκάντο
Προφανώς και κάποιοι το έτρωγαν πριν το 2010, αλλά αυτή η δεκαετία ήταν που εκτόξευσε τη δημοτικότητα του αβοκάντο. Ξεκίνησε μαζί με την όλη τάση προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και το αβοκάντο με τις ιδιότητές του, μπήκε για τα καλά στις κουζίνες. Μάλιστα, σε όλο αυτό βοήθησε και η είσοδός του σε συνταγές brunch, μια συνήθεια που επίσης είδαμε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.
Γάλα αμυγδάλου
Γενικά όλα τα υποκατάστατα του γάλακτος όπως το γάλα βρώμης, το γάλα σόγιας, καθώς φυσικά και το γάλα αμυγδάλου ανέβηκαν πολύ στις προτιμήσεις του κόσμου. Κάποιοι έχουν επιλέξει να μείνουν μακριά από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, για λόγους υγείας, άλλοι για ηθικούς λόγους. Όπου κι αν οφείλεται η επιλογή τους, το γάλα αμυγδάλου και τα υπόλοιπα ήρθαν για να μείνουν και στην επόμενη δεκαετία.
Σούσι
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οτιδήποτε έχει σχέση με την ασιατική κουζίνα, αλλά ειδικά με το σούσι απέκτησε αρκετό κοινό. Ίσως αυτό οφείλεται και σε εκπομπές μαγειρικές που προβλήθηκαν στην ελληνική τηλεόραση αυτή τη δεκαετία και ώθησαν τον κόσμο να ανακαλύψει νέες γεύσεις. Πάντως είδαμε αρκετά νέα ασιατικά μαγαζιά να ανοίγουν στην Ελλάδα και το σούσι έχει μπει για τα καλά στη συνήθεια του Έλληνα. Σε σημείο μάλιστα που πλέον οι περισσότεροι ξέρουν να χειρίζονται και chopsticks.
Frozen Yogurt
Κάπου προς την αρχή της δεκαετίας πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν στη χώρα μας τα μαγαζιά που πουλούσαν παγωμένο γιαούρτι και καλούσαν τον κόσμο να δοκιμάσει να φτιάξει μόνος του αυτό που του αρέσει, βάζοντας ένα σωρό υλικά από πάνω όπως μπισκότα, τρούφες, πουράκια και πολλά άλλα. Γενικά, η τάση προς το frozen yogurt ήταν πολύ έντονη μέχρι και πριν λίγα χρόνια, αλλά την τελευταία διετία έκανε μια κοιλιά. Αυτό βοήθησε κι άλλα ενδιαφέρονται projects, όπως τα rolls παγωτού για παράδειγμα, να ξεπεταχτούν.
Smoothies και χυμοί
Κι αυτή η τάση έχει τις ρίζες της στον υγιεινό τρόπο ζωής που έχει αρχίσει να υιοθετεί μεγάλο μέρος του κοινοί αυτή τη δεκαετία. Τα smoothies, αλλά και οι χυμοί – κοκτέιλ με περισσότερα από δύο φρούτα έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ άνοιξαν και πολλά μαγαζιά που πουλούν αυτό και μόνο. Και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Το φαγητό του Instagram
Αυτή είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία και με τον όρο ‘φαγητό του Instagram’ εννοούμε όλα εκείνα τα φαγητά που δημιουργούνται με απώτερο σκοπό μια φωτογραφία και ένα post στα social media. Φαγητά όπως πολύχρωμα μπέργκερ χωρίς κανένα απολύτως νόημα ή περίεργα και σχεδόν ακραία (και σε εμφάνιση, αλλά και σε θερμίδες) milkshakes, τα οποία δεν έχουν να προσφέρουν κάτι γευστικά, αλλά θα φαίνονται εντυπωσιακά στις φωτογραφίες. Είναι μια κυρίαρχη τάση της δεκαετίας και λογικά θα συνεχίσουμε να την έχουμε στις ζωές μας και τα επόμενα χρόνια.
(Κεντρική φωτογραφία: 123rf.com)