7 πράγματα που έμαθα στη φετινή ΕΣΩ
Μερικές βασικές σημειώσεις από την ημερίδα για το Interior Design και την Αρχιτεκτονική στη 'Στέγη'.
- 12 ΦΕΒ 2019
Ήταν η 8η κατά σειρά Ημερίδα για το design και την αρχιτεκτονική, η οποία όπως πάντα τα τελευταία χρόνια γέμισε τη μεγάλη αίθουσα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Επομένως, μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως ισχύει αυτό που λέει η διοργανώτρια εταιρεία. Η ΕΣΩ είναι θεσμός. Και φέτος ήρθε για να ανακοινώσει μεταξύ άλλων νέα βραβεία, design ΚΕΠ, design για την κοινωνική επανένταξη των αστέγων.
Όσοι βρέθηκαν στη ‘Στέγη’ στις 04/02 είναι βέβαιο ότι κράτησαν χρήσιμες σημειώσεις για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή ή πρόκειται να συμβούν σύντομα στους χώρους που μας φιλοξενούν και μας περιβάλλουν.
Η αρχιτεκτονική και το design ενδιαφέρουν τον κόσμο. Η ΕΣΩ δεν είναι ένα ‘κλαδικό’ συνέδριο. Είναι ο χώρος / χρόνος που θα πας για να δεις πως μπορεί να αλλάξει η πόλη στην οποία ζεις και πιθανόν να ανακαλύψεις τρόπους για να συνεργαστείς με τους σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, fashion designers, graphic designers.
Ο σχεδιασμός αφορά συνολικά τον υλικό πολιτισμό μέσα στον οποίο ζούμε. Έτσι, ένας αρχιτέκτονας που φιλοδοξεί να μετατρέψει ένα μέρος του Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη σε ζωντανό hub όπου μαζεύονται οι κάτοικοί της για βουτιές και μπύρες, έχει πολλά να πει με έναν άνθρωπο που θέλησε να κάνει brand την Ελληνική μόδα και να σώσει έτσι την κλωστοϋφαντουργία της χώρας. Ο λόγος για τον Κώστα Πουλόπουλο – αρχιτέκτονα και πρώτο ομιλητή που άνοιξε την ΕΣΩ – και βέβαια για τον Γιάννη Τσεκλένη, η βράβευση του οποίου ήταν το highlight της βραδιάς.
Έρχονται βραβεία. Λέγονται GRAIL, δηλαδή, Greek Architecture Interiors and Lighting Design Awards. Επί σκηνής της ΕΣΩ, τα ανακοίνωσε ο Γιάννης Καρλόπουλος, Creative Director και υπεύθυνος για την ονομασία τους. Λέγεται ότι τα βραβεία που θα γίνουν με την συν διοργάνωση και επιμέλεια των Δημήτρη Φακίνου και Βασίλη Μπαρτζώκα θα φέρει στην Ελλάδα ένα σύνολο κριτών από το εξωτερικό, των οποίων τα ονόματα ‘παίζουν’ μόνο στα μεγαλύτερα διεθνή events τους εξωτερικού, έχουν υλοποιήσει μερικά από τα πιο κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία, έχουν φτιάξει ορισμένες από τις πιο προχωρημένες εικαστικές εγκαταστάσεις και γράφουν στο πιο influential περιοδικό design και lifestyle.
Υπάρχει ένα ΚΕΠ το οποίο έχει φτιάξει αρχιτέκτονας. Στην πλατεία Βικτωρίας, ο Σωτήρης Ανυφαντής με τους Α2 Architects σχεδίασε και υλοποίησε έναν χώρο που σε κάνει να χαίρεσαι για τα πάρε δώσε σου με το Δημόσιο. Ο αρχιτέκτονας είπε πως ο πελάτης στην Ελλάδα είναι δύσκολος, ανεξάρτητα από το αν είναι ‘ιδιωτικός’ ή ‘δημόσιος’ και συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για όλους η αρχιτεκτονική να διευρύνει τη χρήση της, με περισσότερα low budget αλλά σημαντικά έργα με μεγάλο αντίκτυπο, όπως το ΚΕΠ. Πρότεινε γι΄ αυτό το σκοπό τη διενέργεια μικρών και υλοποιήσιμων διαγωνισμών.
Σύντομα, τα παλιά τεύχη του περιοδικού ‘Σχεδία’ θα χαρίσουν το χαρτί τους στον κόσμο του design. Όπως ανακοίνωσε Ο Χρήστος Αλεφαντής, ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου ‘Σχεδία’, στο πλαίσιο του ‘σχεδία αρτ’ θα εκπαιδεύονται άνθρωποι, κυρίως άνω των 50 ετών για να δημιουργούν χειροποίητα αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας από χαρτί. Οι χειροποίητες δημιουργίες θα διατίθενται στον νέο χώρο του ‘σχεδία αρτ’, Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου. Ο χώρος θα διαθέτει και καφέ εστιατόριο. Και την υπογραφή του Λευτέρη Λαζάρου.
Pop up αρχιτεκτονική: Αυτή είναι μία από τις τάσεις που θα βλέπουμε όλο και περισσότερο στο μέλλον, όσο οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και επιχειρηματικότητας θα ζητούν περισσότερες εφήμερες πλην εντελώς glam κατασκευές. Ο Ερμής Αδαμαντίδης από το λονδρέζικο γραφείο Not A Number Architects διηγήθηκε μία τέτοια συνεργασία του με το brand Bulgary και τους τρόπους που ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που ζει στο Λονδίνο, πρέπει να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τις αμμοθύελλες στο Άμπου Ντάμπι – ο τόπος όπου φιλοξενήθηκε το pop up περίπτρο που δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες για τον οίκο της διαχρονικής πολυτέλειας.
Ο Αμερικάνος ξέρει να σε κάνει να κρέμεσαι από τα χείλια του όταν παρουσιάζει κάτι. Ο τελευταίος ομιλητής, Tom Lindblom από το billion dollar γραφείο Gensler κατάφερε μέσα σε 10 λεπτά να μιλήσει για την παράλογη πολιτική του Τραμπ και του Brexit, να κάνει μία PEST analysis for dummies, να αναφερθεί στον μύθο του Τηρέα – ένα περίεργο ερωτικό κι αιμομικτικό τρίγωνο που περιλάμβανε τον βασιλιά της Θράκης και τις δύο αδερφές, τους οποίους τελικά οι θεοί μεταμορφώνουν σε αηδόνι, χελιδόνι και τσαλαπετεινό – για να καταλήξει να παρουσιάσει τα σούπερ εντυπωσιακά γραφεία της Microsoft στο Δουβλίνο, τα οποία μόλις ολοκλήρωσε η Gensler και μοιάζουν με ένα ολόκληρο νησί.