71 πιάτα και ποτά που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε ξανά
Η εστίαση κάνει restart τη Δευτέρα 3 Μαΐου και συγκεντρώσαμε τα πιάτα και τα ποτά που ανυπομονούμε να απολαύσουμε και πάλι εκεί που πρέπει: στον χώρο τους.
- 28 ΑΠΡ 2021
Το πρώτο lockdown κύλισε με banana bread και προζυμένια ψωμιά. Δύο μήνες και κάτι κλειστά τα εστιατόρια στην πρώτη φάσης της πανδημίας – τότε που οι δύο εβδομάδες ήταν κρίσιμες. Το δεύτερο κύμα ήταν σαρωτικό. Έξι μήνες κλειστά εστιατόρια – έχω ξεχάσει πώς είναι να τρώω έξω. Δεν μας έλειψε το φαγητό per se, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά ένας ωραίος τρόπος σερβιρίσματος, η έξοδος, η κοινωνικοποίηση γύρω από ένα τραπέζι ή σε μία μπάρα. Ακόμη κι αν τον χρόνο που πέρασε, οι επιλογές σε takeaway και delivery έσπασαν το τρίπτυχο pizza-σουβλάκι-burger, δεν μπαίνουν όλα τα φαγητά σε ταπεράκι ούτε υπάρχει κανονικότητα χωρίς φαγητό σε εστιατόριο και ποτό στο αγαπημένο σου μπαρ.
«Οι μέρες πέρασαν, θα συναντηθούμε ξανά», γράφει ο Θοδωρής Κανελλόπουλος, δίνοντας πάσα για ένα ποτό στο Galaxy bar. Καθώς αυτή η στιγμή πλησιάζει, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα 71 πιάτα και ποτά που ανυπομονούμε να γευτούμε ξανά, έξω στα αγαπημένα μας μαγαζιά.
Μία Stoli με πάγο στο Galaxy bar
Κυρίως, μου έλειψε η ασφάλεια που νιώθω εκεί, μπροστά ή δίπλα στη μπάρα. Πάντα μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, με το γνωστό τελετουργικό, μια ιεροτελεστία για το πώς θα μπει το σουβέρ κάτω από το ποτήρι, που θα σταθεί το πιατάκι με το φρυγανισμένο ψωμί, το τυρί και τη μουστάρδα, ο τρόπος που ο κύριος Γιάννης ή ο κύριος Στέλιος θα ρωτήσουν ευγενικά αν μπορούν να βάλουν «ένα για τον δρόμο». Οι μέρες πέρασαν, θα συναντηθούμε ξανά. -Θοδωρής Κανελλόπουλος
Σταδίου 10, Αθήνα
Την Piccante Pizza στο Flower
Θα είναι καλοκαίρι, θα καθόμαστε σε ένα από τα τραπέζια της πλατείας και θα τρώω την Piccante πίνοντας Aperol. Ό,τι πιο κοντινό σε διακοπές στην Αθήνα. –Κωνσταντίνος Αμπατζής
Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη
Τα Pancakes στο Big Mouth
Pancakes με maple syrup και βούτυρο (για μένα) στην μπάρα του Big Mouth ίσον με κυριακάτικη ευτυχία.-Μάρω Παρασκευούδη
Γυφτοπούλου 8, Χαλάνδρι
Τα Ζυμαρικά με κεφτεδάκια στην Trattoria Italia D’Onofrio
Δεν χρειάζεται πολλά ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος. Όλη η χαρά σε ένα πιάτο με φρέσκα ζυμαρικά, σπιτικά κεφτεδάκια, ντομάτα και τριμμένο τυρί. -Μ.Π.
Ηρώνδα 6, Παγκράτι
Τις Γαρίδες Σαγανάκι στην Κυβέλη
Πολύ πριν μπει στο στόχαστρο η πλατεία Αγίου Γεωργίου, απολαμβάναμε την ηρεμία της στα τραπεζάκια της Κυβέλης. Όπως και τις φανταστικές γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο. -Μ.Π.
Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη
Μια Καθημερινή της ζυθοποιίας Αναστασίου στη Local Pub
Έξω στο αίθριο, με έναν αγώνα του Euro να παίζει στην τηλεόραση. Φαντασίωση. –Κ.Α.
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι
Το Τρουφάκι στο Al3x the Fresh Pasta Bar
Κοχυλάκια με μανιτάρια και άσπρη σάλτσα μαύρης τρούφας συνοδεία κρασιού σε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια κάτω από την πλατεία Δεξαμενής. -Μ.Π.
Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι
Ένα απλό Gin με στυμμένο λεμόνι στον Άγιο
Η γεύση δεν είναι από τα πράγματα που στερήθηκα στην καραντίνα. Θα επιλέξω αυτό το απλό και λιτό πράγμα που έπινα σχεδόν κάθε Παρασκευή ξημερώματα ακούγοντας μουσικές που δεν ακούω σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της καθημερινότητάς μου. Αυτό, ναι. Μου έλειψε. –Νίκος Σταματίνης
Διδότου 31Α, Εξάρχεια
Το Ταρτάρ ψαριού με κολοκύθι και αγγούρι στο Άλφicon
Η δημιουργική ομάδα του εστιατορίου κινείται βάσει εποχικότητας και σίγουρα με το άνοιγμα της εστίασης αρκετά είναι τα μαγαζιά που θα επιστρέψουν με νέο ή διαφοροποιημένο μενού. Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε στη μνήμη μας αγαπημένα πιάτα, που ίσως και να συναντήσουμε ξανά κάποια στιγμή στο μενού. -Μ.Π.
Ηρώνδα 8, Παγκράτι
Ένα Dry Martini στο New Hotel
Στο roof garden του New Taste, στην πιο ωραία κατ’ εμέ βεράντα του κέντρου για ένα καλοφτιαγμένο Dry Martini. -Μ.Π.
Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα
Το fondue τυριών στον Κωσταρέλλο
Ίσως το μόνο καλύτερο από ένα χορταστικό πλατώ ελληνικών τυριών να είναι το να τα τρως λιωμένα, με λίγο φρυγανισμένο ψωμί ή μανιτάρια, στο τυροκομείο-κόλαση του Κωσταρέλλου. -Θοδωρής Δημητρόπουλος
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
Οι Μεζέδες στο Μπακάλικο του Φίλιππα
Μία βόλτα στον Πειραιά, σε ένα παντοπωλείο ξεχασμένο από τον χρόνο, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ειδικά όταν μπορείς να περάσεις στη μικρή σάλα για χύμα κρασί, αλλαντικά και τυριά από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και μεζέδες όπως λουκάνικο και συκωτάκι. -Μ.Π.
Δεληγιώρη 18, Πειραιάς
To cheeseburger του Lost Athens
Ούτε τρομερά μικρό, ούτε μεγάλο. Τόσο, όσο για να χορτάσεις χωρίς να σε λιγώσει. Ένας φοβερός συνδυασμός black angus κιμά, παλαιωμένου τσένταρ, πίκλας αγγουριού, κρεμμυδιού και σπιτικής μαγιονέζας σε potato bun. -Θ.K.
Αρχελάου 7, Παγκράτι
Μια μπύρα στον Μαύρο Γάτο στα Εξάρχεια
Έχω συνδέσει τον Μαύρο Γάτο με διάφορες παρέες σε διάφορες ώρες -και μάλλον σε όλες τις εποχές-, αλλά επειδή μ’ αρέσει πολύ η βουή που έχουν τα απλωμένα τραπεζάκια του στην Κωλέττη, τώρα που ανοίγει ο καιρός, νομίζω θα είναι η πρώτη μου επιλογή για έξω. Και μόνο μπύρες μπορώ να σκεφτώ καλοκαιριάτικα. Τα ποτά πάει, τα χάσαμε μαζί με την χειμωνιάτικη καραντίνα. Του χρόνου πάλι. -Κώστας Μανιάτης
Κωλέττη, Εξάρχεια
Tην cacio e pepe στο Napul’è Italian Comfort Food & Wine
Με λευκή τρούφα, μέσα σε φόρμα παρμεζάνας. Δια χειρός Φρανσέσκο. Και φόντο την Μάγκυ Ταμπακάκη να κάνει τα δικά της στην ανοιχτή κουζίνα της κουκλίστικης τρατορίας της στη Βάρη. Ότι πιο κοντινό στο να βρίσκεσαι όντως στην Νάπολη. -Πάνος Κοκκίνης.
Λεωφ. Αναγυρούντος 34, Βάρη
Ένα Ποτό στον Ένοικο
Σταθερή αξία σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους των Εξαρχείων και ένα πέρασμα στα μπαρ μιας περασμένης εποχής. -Μ.Π.
Καλλιδρομίου 70, Εξάρχεια
Το Τοm Kha Gai στο Rouan Thai
Τώρα αυτό είναι ένα από τα πολλά φανταστικά πιάτα που σερβίρεται από το συγκεκριμένο εστιατόριο. Μαζί και όλη η εστιατορική εμπειρία που τα συνοδεύει. – Ν.Σ.
Νοταρά 131, Πειραιάς
To χοιρινό κότσι μαγειρεμένο με μπύρα στην Παλιά Φάβα
Η κυρά Ντίνα μαγειρεύει 20 φορές καλύτερα από τη μάνα μου. Και τη μάνα σου. Το βασικό; Μας βλέπει όλους σαν γιους της. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν ανοίξεις κουμπί στη ζώνη, από εδώ δεν σηκώνεσαι. -Π.Κ.
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο
Ένα παγωτό στο Le Greche
Το παγωτό του Le Greche δε θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Η επιλογή είναι πάντα δύσκολη, αφού από τα κλασικά, βρίσκεις τέλεια gianduia, salted caramel και straciattella, αλλά μπορείς να τολμήσεις κάτι πιο ιδιαίτερο όπως το ιταλικό παρφέ. -M.Π.
Την pizza στο Odori
Ένα ταξίδι στην Ιταλία, καθισμένος σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης με την καλύτερη pizza στο πιάτο. Δίπλα θα υπάρχει και ένα Vermouth Tonic εννοείται. -Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Σκουλενίου 2, Αθήνα
Το Baby Lemonade στο Barrett
Όπως έλεγε και ο Syd Barrett της ταμπέλας, “please, please, Baby Lemonade”, έτσι παραγγέλνω κι εγώ το πιο δροσερό κοκτέιλ του Ψυρρή όταν είναι καλοκαιράκι και λιώνει ο κόσμος. Παράδεισος. -Θ.Δ.
Πρωτογένους 11, Ψυρρή
Το Ριζότο με καλαμάρι στο Cupola
Το μυστικό εδώ είναι το μελάνι σουπιάς. Πεντανόστιμο, αξίζει να μαυρίζεις τη γλώσσα σου μια φορά στο τόσο αν είναι να τρως τέτοια πιάτα. -Κ.Α.
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
Το Gin Tonic στην στοά του Peek a Bloom
Γεμάτο μπουρμπουλήθρες, πάγο που ξεχειλίζει και αρώματα που από μόνα τους είναι μεθυστικά. Όλα αυτά στην στοά της Αθήνας που τόσο μου έχει λείψει. -Δ.Κ.
Λεκκά 14, Σύνταγμα
Το crispy cod burger στο Park Bench
Θα έχει ζέστη, θα είναι Κυριακή απόγευμα, θα κάθομαι με τον φίλο μου σε ένα από τα τραπέζια στην πλατεία – κατά προτίμηση σε εκείνο το ακριανό όπως βγαίνεις από το μαγαζί στα δεξιά για να πειράζουμε τις γάτες. Θα έχουμε μόλις παραγγείλει δύο burgers: μία μοσχίδα Σερρών και ένα crispy cod. Αμήν. – Χριστίνα Φαραζή
Πραμάντων 10, Κουκάκι
Ο γεμιστός κόκορας στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Το ζουμερό γεμιστό κοκοράκι του MΑΝΗΜΑΝΗ είναι κάτι το συγκλονιστικό. Η μαγεία της φύσης συναντά την ψυχολογία της ύλης. Μανιτάρια και καπνιστό χοιρινό έξω από το ρολό, ο κόκορας πάνω στην κρέμα πατάτας με πεκορίνο. Ένα φαινομενικά απλό -χωρίς να είναι- πιάτο, μία πραγματική νοστιμιά. – Θ.Κ.
Φαλήρου 10, Κουκάκι
Ριζότο αγγινάρες α λα πολίτα, με καραβίδα στο CTC
Ένα κλασικό πιάτο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη που θα ήθελα να φάω ξανά στο νέο σπίτι του CTC που ετοιμάζεται να ανοίξει στον Κεραμεικό. -Μ.Π.
Πλαταιών 15, Κεραμεικός
Τις ψητές σαρδέλες στον Λουϊζίδη
Πρώτα γρήγορη βουτιά από την εξέδρα στην Ακτή της Βουλιαγμένης και μετά για ψητές σαρδέλες και κρασάκι στην ταβέρνα του Λουιζίδη. Έρχονται ολόκληρες αλλά ακέφαλες και καθαρισμένες εσωτερικά, συνοδευμένες από ψιλοκομμένη φρέσκια τομάτα, κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό. Ό,τι πιο κοντά σε καλοκαιρινές διακοπές. Χ.Φ.
Ερμού 2, Βουλιαγμένη
Τα αλμυρά Pancakes στο Kinono
Θα είναι σαν brunch αλλά δε θα είναι. Γιατί αυτό το πιάτο μπορείς να το φας (σχεδόν) ότι ώρα θες – όποτε έχεις ανάγκη για λίγο comfort κοντά στο σπίτι σου. Γιώργος Ρομπόλας.
Φαλήρου 48, Κουκάκι
Ένα Energy Bowl στο Lot51
Αυτή η χαρά του πρωινού, με specialty coffee, καθώς σε λούζει ο ήλιος. Κι ας ξέρεις ότι έχεις αφήσει όλες σου τις υποχρεώσεις για μετά. -Μ.Π.
Παπαδιαμαντοπούλου 24Β
Την Tαραμοσαλάτα στον Θαλασσινό
Ελάχιστα «πειραγμένη» με λίγη wassabi στην άκρη, ιδανική για ατέλειωτα μεσημέρια κάτω από σκιά, παρέα με φίλους και αλκοόλ. Γ.Ρ.
Λυσικράτους 42, Καλλιθέα
Το Μπιφτέκι προβατίνας και τα Σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο στο Πυρολίκι
Το Πυρολίκι ήταν η πρώτη μου στάση μετά το προηγούμενο lockdown και θα είναι η πρώτη μου και μετά από αυτό. Τίποτα δεν κάνει μέτρια το μαγαζί, αλλά το μπιφτέκι προβατίνας και τα σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο είναι ανυπέρβλητα. Απλά δε θα τα ξαναπαραγγείλεις αλλού. Το είχα γράψει κιόλας και, όταν πήγα στο Πυρολίκι ξανά μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η ιδιοκτήτρια μού είχε πει πως έκτοτε πήγαιναν παρέες στο μαγαζί που ξεκινούσαν τις παραγγελίες τους από αυτά τα δύο πιάτα, και μετά με τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Ακολούθησε και εσύ τις οδηγίες μου. -Ιωσηφίνα Γριβέα
Μεγάλου Αλεξάνδρου, 117, Γκάζι
To Croque Madame στο Μπελ Ρεϋ
Το Μπελ Ρεϋ είναι το στέκι μου στο Κουκάκι. Το μαγαζί που έχω συνδέσει με τα φανταστικά brunch, αλλά και τα after work drinks με συναδέλφους μετά το γραφείο. Ειδικά αυτό το croque madame του περιμένω πώς και πώς να το γευτώ σε κάποιο εξωτερικό τραπεζάκι. -Γιάννης Μπαϊρακτάρης.
Φαλήρου 88, Κουκάκι
Την parma Pizza στο Cupola
Μου βγάζει μία ατελείωτη οικειότητα ο πεζόδρομος της Ευφορίωνος. Ίσως γιατί κάθε φορά που δεν ξέρουμε πού να πάμε, παίρνουμε τηλέφωνο και κλείνουμε στο Cupola. Ίσως, γι’ αυτό ανυπομονώ να βρεθώ και πάλι εκεί και να δω να προσγειώνεται μπροστά μου μία ιταλικού τύπου ζύμη για πίτσα με μοτσαρέλα, σάλτσα από ντομάτες San Marzano, μοτσαρέλα, κομμάτια παρμεζάνας, ρόκα και στο πλάι προσούτο Πάρμας.
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
Το Τηγανητό Συκωτάκι στον Γιάννη
Σε ένα εστιατόριο που θεωρώ δεύτερο σπίτι μου, στον Γιάννη, περιμένω πώς και πώς να έχει το μενού συκωτάκι τηγανητό. Θα ρίξω μπόλικο λεμόνι, θα συνοδεύω με πατάτες, μία ντομάτα κομμένη στα τέσσερα με λίγο αλάτι και φυσικά ψωμί για το τέλειο ελαιόλαδο που μένει στο πιάτο. -Μ.Π.
Αχαρνών 258, Άγιος Νικόλαος
Ένα Ρούμι στο Che
Όσο περισσότερο ανοίγει ο καιρός, τόσο το μυαλό μας ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη. Τι καλύτερο από το να ταξιδέψουμε και γευστικά με ένα καλό ρούμι στο CHE Cocina y Barra Sudamericana; -Γ.Μ.
Καραϊσκου 151, Πειραιάς
Τα ντολμαδάκια στην Cookoovaya
Η κουζίνα της μαμάς στην πιο τέλεια εκδοχή. Παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με αγάπη, σερβιρισμένα όμορφα σε έναν casual και συνάμα κομψό χώρο. -Μ.Π.
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα
Μια Paloma στο El Patron
Λατρεύω τα μαγαζιά με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα. Το El Patron στα δυτικά προάστια είναι μια καντίνα που έχει σκοπό να σε ταξιδέψει στην Κολομβία και στην μπάρα του παρασκευάζονται τα πιο γευστικά κοκτέιλ της πόλης. Μια Paloma παρακαλώ. -Γ.Μ.
Θηβών 481, Ίλιον
Τα ζυμαρικά στο Warehouse
Θα έχουμε τελειώσει το μάθημα yoga με την Κατερίνα και θα θέλουμε απεγνωσμένα υδατάνθρακες και κρασί. Στριφτούδια με καπνιστή πανσέτα, βολάκι Άνδρου, φρέσκια τομάτα και ρόκα στο Warehouse στα Εξάρχεια. -Μ.Π.
Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια
Το Πρωινό στο Godmama’s Yard
Δεν γίνεται να μην παινέψεις τη γειτονιά σου. Ειδικά όταν εκεί υπάρχουν μαγαζιά σαν το Godmama’s Yard. Ανυπομονώ να ξανακάτσω στην υπέροχη αυλή του παρέα με φίλους ένα ηλιόλουστο πρωινό και να παραγγείλω το breakfast basket που έχει πάνω του ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Από αυγά μάτια και μπέικον, μέχρι λουκάνικα και κρουασάν βουτύρου. -Γ.Μ.
Βασ. Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι
Τα αχνιστά Μύδια στο ΦΙΤΑ
Χρειάζεται πάντα επιπλέον ψωμί γι΄αυτό το τέλειο ζουμί που περισσεύει αφού έχεις φάει τα μύδια. Και κάπως έτσι, χρειάζεται και ένα ακόμα κρασί. -Μ.Π.
Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος
Το G&T στο Naif
Η ιδέα του Πέτρου να εμφιαλώσει τα ποτά του Naif, προκειμένου να φτάνουν στο σπίτι σου όπως ακριβώς πρέπει, στέφθηκε με επιτυχία. Αυτό το τέλειο G&T όμως έχει άλλη γεύση όταν σερβίρεται στο γυάλινο ποτήρι του και εσύ το πίνεις χαζεύοντας τη Στέγη. -Μ.Π.
Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος
Τα Κεφτεδάκια στη Στοά Φιξ
Δεν πρόλαβα να χορτάσω το γαστρονομικό καφενείο της Γωγώς Δελογιάννη (ελέω πανδημίας) και αν ανυπομονώ για κάτι, αυτό είναι τα τραγανά κεφτεδάκια της. Απλώς επικά. -Μ.Π.
Αιόλου 102, Ομόνοια
Τα Λαζάνια στο Rica Riccardi
Ό,τι κι αν φτιάχνει η Κάτια Λοχαϊτη στην ανοιχτή κουζίνα του μπιστρό της είναι προσεγμένο και πεντανόστιμο. Ξεχωρίζω τα λαζάνια γιατί είναι η επιτομή του comfort food. -Μ.Π.
Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι
Το Dutch Baby Pancake στο Different Beast
Ένα πρωινό Κυριακής με τις κολλητές μου – το τέλειο κλείσιμο μετά τα αυγά και μία καλή αφορμή για ένα refill καφέ. -Μ.Π.
Κασσαβέτη 19, Κηφισιά
Τα Μακαρόνια με Αντζούγιες και τα Πιταράκια Κιμώλου στο Υπερωκεάνειον
Ένα τραπεζάκι στον δρόμο, παγωμένη μπίρα και τα πιάτα στη μέση, να τρώμε και να ονειρευόμαστε διακοπές. -Μ.Π.
Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς
Τα μεζεδάκια στη Λέσβο
Ό,τι πιο κοντινό σε νησί και διακοπές κι ας είσαι στα Εξάρχεια. -Μ.Π.
Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια
Ένα Entrecôte με (τις καλύτερες) πατάτες τηγανητές στον Spiros & Vasilis
Αρκεί μία σος μπεαρνέζ και οι καλύτερες πατάτες τηγανητές για να συνοδεύσω το τέλειο entrecôte. -Μ.Π.
Λαχητός 5, Αθήνα
Μία Margarita στο Chilangos
Μία καλοφτιαγμένη Margarita (στο γυάλινο ποτήρι της, όχι άλλο πλαστικό) και nachos special είναι ο τέλειος συνδυασμός για τα ανοιξιάτικα βράδια. -Μ.Π.
Λεωφ. Μεσογείων 258, Χολαργός
Τα Σουβλάκια στα Άγραφα
Δεν είμαι τύπος που παραγγέλνω σουβλάκι σε ντελίβερι. Θέλω να συνδυάζεται με μία έξοδο, με μία στάση για ένα ποτό πριν ή μετά. Στα Άγραφα, έχουμε αφήσει ένα λάιβ στο Αν στη μέση, ακούσαμε την μπάντα που θέλαμε και είπαμε να ρίξουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα τυλιχτό με χοιρινό καλαμάκι και μία πατάτες στο πλάι. Όλη η απόλαυση να δίνεις παραγγελία στον κλασικό κύριο που είσαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν σε συμπαθεί και σχεδόν ζητάς συγνώμη για την αναστάτωση. -Μ.Π.
Βαλτετσίου 50-52, Εξάρχεια
Το Mai Tai στο Barreldier
Σε μία “κανονική” ζωή, θα ήταν ένα τυπικό βράδυ καθημερινής, θα μπαίναμε στο Barreldier, θα πιάναμε θέση στην μπάρα και ο Mario θα έφτιαχνε Mai Tai. Θα λέγαμε τα νέα μας και θα γκρινιάζαμε. Βολεύομαι και με τα τραπεζάκια στη στοά. -Μ.Π.
Βουλής 7, Σύνταγμα
Τις αλχημείες του Νίκου Μιχαήλ στα Άργουρα
Θέλω απλώς να δώσω carte blanche στον Νίκο Μιχαήλ για τα “ωμά” του και να περιμένω με ενθουσιασμό το επόμενο πιάτο. -Μ.Π.
Αγησιλάου 49, Καλλιθέα
Τα Αμοργιανά πιταράκια στο Μαύρο Γάτο
Ψημένη ρακή και πιταράκια από την Αμοργό που σηματοδοτούν τα πρώτα καλοκαιρινά μας βράδια. -Μ.Π.
Ναυάρχου Αποστόλη 5, Ψυρρή
Τα Spaghetti alla Papalina στο Lollo’s Atene
Στην Αντίπαρο, το Lollo’s έγινε γνωστό για τις πίνσες του αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που ευχαριστιέμαι πιο πολύ κάθε φορά που επισκέπτομαι το εστιατόριο της Αθήνας είναι αυτά τα κρεμώδη spaghetti με το τραγανό γκουαντσιάλε και το μαύρο πιπέρι. -Μ.Π.
Εθν. Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι
Τη Φάβα Φενεού στο Materia Prima
Φάβα Φενεού με κρεμμύδι και καπνιστά αυγά σολομού – η τέλεια αρχή για να συνοδεύσω το παγωμένο μου κρασί, σε μια από τις από τις πιο αγαπημένες μου πλατείες στο Παγκράτι. -Μ.Π.
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι
Τις σπιτικές τάρτες και πίτες στο Lotte
Έχω μία εμμονή με τα μπιστρό, ειδικά όταν σε αυτά βρίσκω χειροποίητες τάρτες και πίτες. Ένα τραπεζάκι στο Lotte λοιπόν για αυτά τα κυριακάτικα πρωινά. -Μ.Π.
Τσάμη Καρατάσου 2, Κουκάκι
Το Carpaccio Μπαρμπούνι στο Simul
Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά ήταν από τα τελευταία που επισκέφθηκα πριν ένα ακόμα lockdown, κι αν ονειρεύομαι κάτι είναι αυτό το καρπάτσιο μπαρμπούνι με καπνιστό χέλι, bloody Mary και ταραμά. -Μ.Π.
Υψηλάντου 63, Κολωνάκι
Το Ari’s Deal Closer στο Vezené
Θα μπορούσε να μου λείψε οποιοδήποτε σιτεμένο κρέας οποιασδήποτε κοπής όπως για παράδειγμα το flat iron που γεννά συναισθήματα, μία λαχταριστή πίτα, η πίτσα με την τραγανή ζύμη. Διαλέγω όμως τη γουρουνιά, το “larger than life” γευστικό ηφαίστειο Deal Closer του Άρη Βεζενέ με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, τάρτα πικρής σοκολάτας, macademia nuts, νιφάδες gianduja, fudge και butterscotch. -Θ.Κ.
Βρασίδα 11, Χίλτον
Το Κοντοσούβλι Γόπα-Μπαρμπούνι στο Travolta
Ό,τι κι αν φτιάχνει ο Βαγγέλης Λιάκος είναι φανταστικό, αλλά αυτό το Κοντοσούβλι ψαρικών είναι ό,τι καλύτερο έχει φτάσει στο τραπέζι. -Μ.Π.
Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι
To brunch στο Park στην Αλεξάνδρας
Ή σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο, ας μην είμαστε επιλεκτικοί τέτοιες δύσκολες ώρες. Ένα ωραίο all you can eat πρωινό με αυγά, δημητριακά, κρουασάν και γερή θέα, και με την οψιόν να πεταχτείς στην πισίνα εκεί ακριβώς δίπλα να συνεχίσεις τον χυμό σου. -Θ.Δ.
Radisson Blu Park Hotel, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10
Το σοκολατένιο γλυκό στο Άνετον
Ganache πικρής σοκολάτας με φυστικοβούτυρο, καραμέλα γάλακτος και σοκολατένιο χώμα. Ένα γλυκό που μετράει 14 χρόνια στο μενού του Άνετον και φυσικά δε λείπει και από το καινούργιο εστιατόριο στο Σύνταγμα. -Μ.Π.
Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα
To Gin Tonic στο El Jiron
Θα είναι αργά απόγευμα Τρίτης (μπορεί και Πέμπτης), θα έχω μόλις κλείσει τον υπολογιστή (όπου κι αν βρίσκεται αυτός, ελπίζω στο γραφείο και όχι άλλο στο σπίτι) και θα κατευθύνομαι στο Ψυχικό για να συναντήσω τα κορίτσια. Θα βρίζω που δεν βρίσκω κατευθείαν να παρκάρω. Τελικά θα παρκάρω τρία λεπτά μετά ακριβώς έξω από το μαγαζί. «Με περιμένουν στην πίσω αυλή», θα πω βιαστικά στην σερβιτόρα. To gin μου θα είναι ήδη στο τραπέζι. Χ.Φ
Γλαύκου 14, Ψυχικό
Τις Πατάτες με αυγά στο Basegrill
Τα λόγια είναι περιττά για το πιάτο – έπος που είναι συνδεδεμένο με οικογενειακές εξόδους και τους παραδοσιακούς τσακωμούς. -Μ.Π.
Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι
Τις Φτερούγες Κοτόπουλου στο Kobra
Τραγανές φτερούγες κοτόπουλου με μοσχαρίσιο κιμά, γαρίδα και aioli από κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης. Ο Άνταμ Κοντοβάς ζωγραφίζει και το μόνο που θέλω είναι ένα cocktail για να συνοδεύσω αυτό το πιάτο χωρίς να το μοιραστώ με κανέναν. -Μ.Π.
Ναυαρίνου 11, Αθήνα
Η Προβατίνα στη Βοσκοπούλα
Τραπέζι έξω στην πλατεία, προβατίνα και τα απαραίτητα συνοδευτικά (βλέπε τζατζίκι, χωριάτικη, πατάτες και παγωμένη μπύρα) για ένα μεσημέρι Σαββάτου. -Μ.Π.
Σιβόρων 87, Αθήνα
Τους Κολοκυθοανθούς στο Ρακουμέλ
Καλύτεροι κι από της μαμάς σου. Το πιάτο που τρως με κλειστά μάτια. Τι άλλο να πούμε για τους κολοκυθοανθούς του Ρακουμέλ; -Μ.Π.
Μπενάκη 71, Εξάρχεια
Ένα πεϊνιρλί στον Τεχλικίδη
Μετά από τόσα sms με κωδικό 6 και σχεδόν προαυλισμό στο κέντρο της Αθήνας, ανυπομονώ για μία βόλτα με το αμάξι μέχρι τη Δροσιά. Τελικός προορισμός ο Τεχλικίδης για το διάσημο πεϊνιρλί του. -Μ.Π.
Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά
Ένα Παγωτό Σπέσιαλ στον Τίλλα
Σοκολάτα και σαντιγί, αυτή η ένοχη απόλαυση γίνεται πραγματικότητα. Και αν δεν θέλεις να σε δει κανείς, υπάρχει η αυλή πίσω, μακριά από την πολύβουη πλατεία. -Μ.Π.
Ελ. Βενιζέλου 10, Ν. Φιλαδέλφεια
Τα Dumplings στο Attic Moon
Χειροποίητα dumplings, γεμιστά με κιμά, γαρίδες ή λαχανικά. Το τέλειο ορεκτικό μέχρι να περάσεις στα κυρίως πιάτα. -Μ.Π.
Ξενοφώντος 12, Σύνταγμα
Το Chicken Burger στο Uberness
Το πιο τέλειο τραγανό κοτόπουλο, σε αφράτο μπριός με πίκλες και σος. Το Chicken Burger του Βασίλη Καλλίδη είναι μία ωδή στο φαγητό της καντίνας. -Μ.Π.
Εντός Λαχαναγοράς Ρέντη
Το μπιφτέκι με ντομάτα στον Μιχάλη
Η σπεσιαλιτέ αυτής της ταβέρνας παραμένει ίδια στο πέρασμα των χρόνων και είναι συνυφασμένη με τα οικογενειακά τραπέζια της σχολικής ηλικίας (τότε που έπαιρνες απαραίτητα και έναν φίλο μαζί). Τα χρόνια πέρασαν αλλά τα μπιφτέκια με ντομάτα του Μιχάλη συντροφεύουν και την ενήλικη ζωή και είναι σίγουρα το πιάτο που θέλω να φάω με την πρώτη ευκαιρία. -Μ.Π.
Βαλαωρίτου 20, Χαλάνδρι
Τη Γουρουνοπούλα στο ΘάΜα
Γουρουνοπούλα σιγοψημενη με τραγανή πέτσα με κρέας που λιώνει στο στόμα, για όλες εκείνες τις φορές που θέλεις να νιώσεις σαν να είσαι στο χωριό. -Μ.Π.
Μεσογείων 242, Χολαργός
Ιllustration: Αριστέα Ρέλλου