8 bartenders σου σερβίρουν τα ιδανικά cocktails για το ρεβεγιόν
Τι τους αρέσει να πίνουν και να σερβίρουν την ημέρα που ο χρόνος αλλάζει.
- 31 ΔΕΚ 2022
Η Πρωτοχρονιά είναι μια μέρα που όλοι την έχουν συνδυάσει με τη διασκέδαση, τον χορό και το ποτό. Είτε βγούμε έξω, είτε μείνουμε με φίλους στο σπίτι ένα είναι σίγουρο: τα cocktails έχουν την τιμητική τους.
Εμείς ρωτήσαμε 8 bartenders ποιο είναι το cocktail που θα τους άρεσε να απολαμβάνουν την πρώτη μέρα του χρόνου και να προσφέρουν στους πελάτες τους, εκείνοι πήραν τα shaker τους και μας απάντησαν.
Iona’s Regalia, σερβίρει ο Νίκος Σουρμπάτης
Ο bartender του The Clumsies (No4 μπαρ στον κόσμο) και προηγούμενος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού World Class μας φτιάχνει ένα Iona’s Regalia. «Ένα άκρως γιορτινό cocktail με ουίσκι, μπαχαρικά και κολοκύθα. Είναι ένα cocktail με άρωμα και γεύση χειμώνα, τα μπαχαρικά σε ταξιδεύουν σε ένα ζεστό μέρος όπως αρμόζει σε κάθε χειμωνιάτικη νύχτα ή και μέρα».
Συνταγή:
- 60 ml σκωτζέζικο ουίσκι
- 30 ml pumpkin cordial (κολοκύθα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και πορτοκάλι)
- 35 ml γάλα αμυγδάλου
Παρασκευή:
Χτυπάμε σε ένα shaker όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε μία κούπα με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Γαρνίρουμε με σκόνη από τσάι τζίντζερ με μήλο.
Cheers, σερβίρει ο Θάνος Τσεκούρας
Ο head bartender του Bank Job και συνιδιοκτήτης των Godmama’s Yard και Barney μας φτιάχνει ένα ωραίο φρουτώδες ποτό το οποίο έχει το ευχάριστο και ταιριαστό για την ημέρα όνομα Cheers. «Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα και γιορτές στο μυαλό μου έρχονται αναμνήσεις ξεγνοιασιάς, ευτυχίας, ζεστασιάς και οικογενειακών τραπεζιών. Δε θα μπορούσα λοιπόν να μην εμπνευστώ από το ρούμι.
Ένα ποτό που η λέξη απ’ όπου προέρχεται η ονομασία του, σε ελεύθερη μετάφραση, μεταφράζεται ως χαρά, διασκέδαση, οχλαγωγία. Ακριβώς όπως αυτές οι μέρες. Το ρούμι λοιπόν θα ταίριαζε τέλεια με το γάλα καρύδας που πάντα στο μυαλό μου είναι ένα υλικό που στις παραδοσιακές κουζίνες χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και σάλτσες, όπως και στα οικογενειακά τραπέζια.
Όλα αυτά σε συνδυασμό φυσικά με αλατισμένη καραμέλα γάλακτος και κόκκινο βερμούτ. Υλικά που απογειώνουν όλες τις γεύσεις. Φυσικά, για ορισμένους οι μέρες αυτές σημαίνουν και ταξίδια για να συναντήσουν αγαπημένους ανθρώπους. Έτσι ήρθε η ιδέα της μπανάνας για top up. Από τα πιο πολυταξιδεμένα φρούτα και από τα πιο αγαπημένα για μικρούς και μεγάλους. Χαρούμενο το νέο έτος γεμάτο υγεία και χαρά. Cheers».
Συνταγή:
- 50 ml παλαιωμένο ρούμι εμπλουτισμένο με ταχίνι
- 15 ml αλατισμένης καραμέλας γάλακτος μαγειρεμένη με μπαχαρικά
- 10 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ
- 90 ml γάλα καρύδας
Παρασκευή:
Όλα μαζί τα ζεσταίνουμε και μετά τοποθετούμε σε ένα ποτήρι. Έπειτα κάνουμε top up με ζεστή κρέμα μπανάνας. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε αποξηραμένη μπανάνα.
French 75, σερβίρει ο Νίκος Γινάργυρος
Ο προπέρσινος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού World Class Νίκος Γινάργυρος μας φτιάχνει ένα σαμπανιζέ cocktail που ταιριάζει τέλεια με την ημέρα. «Στα εορταστικά τραπέζια συνηθίζεται να υπάρχουν αφρώδεις οίνοι, έτσι είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε αυτό το cocktail με απλά υλικά που πιθανόν να έχουμε και στο σπίτι μας. Τα βότανα του τζιν με το χειμωνιάτικο κυδώνι εναρμονίζονται πλήρως με τις μπουρμπουλήθρες του ξηρού αφρώδες οίνου και μας δίνουν το κατάλληλο ποτό για τις εορταστικές μας στιγμές!».
Συνταγή:
- 30 ml τζιν
- 10 ml χυμός από φρέσκο λεμόνι
- 10 ml σιρόπι κυδωνιού
- 85 ml σαμπάνια brut 🍾
Παρασκευή:
Σε ένα shaker αναμειγνύουμε το τζιν, το λεμόνι και το σιρόπι κυδώνι και τα χτυπάμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι flute και απογεμίζουμε με σαμπάνια brut. Γαρνίρουμε με μια φλούδα από λεμόνι.
Mezcal Manhattan, σερβίρει ο Στέλιος Παπαδόπουλος
Ο global ambassador της Jose Cuervo και συνιδιοκτήτης του Barro Negro (νο52 στα World’s best bars) μας φτιάχνει ένα μεξικάνικο Manhattan. «Χειμερινό, elegant, πολυδιάστατο και γενικότερα σταθερή αξία στο κόσμο των cocktails. Σίγουρα οι γιορτές είναι περίοδος της υπερβολής, γι αυτό το λόγο βάλαμε και λίγο μεσκάλ παραπάνω. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ελαφρά καπνιστά χαρακτηριστικά του, σίγουρα θα ταιριάξουν με το τζάκι μετά από ένα πολύ ωραίο dinner».
Συνταγή:
- 60ml Mezcal Espadin
- 30ml γλυκό κόκκινο βερμούτ
- 2 ριξιές aromatic bitters
Παρασκευή:
Αναδεύουμε όλα τα συστατικά με πάγο σε ένα δοχείο (παγωμένο ιδανικά) για 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι Martini/Coupette και αρωματίζουμε με έλαια από φλούδα πορτοκαλιού.
Tip: Κάποιοι το προτιμούν πιο dry άρα θα πρέπει να βάλουμε λιγότερο βερμούτ και άλλοι πιο γλυκό άρα αντίστοιχα βάζουμε περισσότερο.
Buttered Santa, σερβίρει ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης
Ο brand ambassador της Tsaknakis premium brands αλλά και bar manager του Casablanca στη Θεσσαλονίκη μας φτιάχνει ένα ζεστό cocktail με ρούμι. «Το cocktail μου για την Πρωτοχρονιά είναι το Spiced Buttered Santa. Το διάλεξα γιατί είναι ένα cocktail γεμάτο εντάσεις γευστικές, έχει πολλά μπαχαρικά που παραπέμπουν σε Χριστούγεννα. Η έξτρα λιπαρότητα και ζεστασιά προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένας καταναλωτής ειδικά τον χειμώνα. Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε επίδοξο bartender στο σπίτι».
Συνταγή:
- ½ κιλό βούτυρο
- 1 λίτρο Plantation Pineapple Stiggins Fancy smokey
- 15 ml. Giffard Falernum σιρόπι
- 5 ml. Pimento Dram
- 25 ml. καυτό νερό
Παρασκευή:
Λιώνουμε σε μία κατσαρόλα μισό κιλό βούτυρο. Μόλις υγρνθεί, προσθέτουμε ένα στικ κανέλας, ένα κομμάτι γλυκάνισο και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 λίτρο Plantation Pineapple Stiggins Fancy smokey. Για το σερβίρισμα, σε ποτήρι του κονιάκ βάζουμε 100ml. από αυτό το ζεστό μείγμα, 15 ml. Giffard Falernum σιρόπι, 5ml. Pimento Dram και 25ml. καυτό νερό. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού κι ένα αστεροειδή γλυκάνισο.
Brandy Alexander and Tonic, σερβίρει ο Ηλίας Τσιαβλής
Ο barman του 42 barstronomy στο κέντρο μας φτιάχνει για την Πρωτοχρονιά ένα ιδιαίτερο highball. «Όσον αφορά τα ποτά παντα τα Χριστούγεννα μας έφερναν στο μυαλό κατι comfort. Είτε ζεστό, είτε γεμάτο γλυκά βανιλάτα αρώματα με πλούσια υφή. Ειτε Toddies, Blazers ειτε desert εκδοχές ποτών. Στην προκειμένη περίπτωση ένα Brandy Alexander σερβιρισμένο ως Highball με tonic».
Συνταγή:
- Metaxa 7*
- Κρέμα Πτι Μπερ
- Κρεμ ντε Κακαο
- Μπαχαρικά
- Τονικ Ανθεων Κερασιας
Παρασκευή:
Σε ένα shaker χτυπάμε τα υλικά εκτός του tonic με ένα ραβδομπλέντερ ή με τη μέθοδο του dry shake και ρίχνουμε στο highball σαρώνοντας καλά. Στη συνέχεια απογεμίζουμε με το τόνικ Άνθεων Κερασιάς.
Ruby velvet, σερβίρει η Μαίρη Ταλαιπώρου
Η Μαίρη είναι bar manager του Nikkei Peruvian resto-bar και Brand ambassador της Schweppes Greece και διάλεξε ένα cocktail με βάση το ρούμι. «Τις γιορτινές ημέρες πάντα τις είχα στο μυαλό μου με έντονες γεύσεις, ωραία χρώματα και φυσικά δε γίνεται να μη συμπεριλάβω και το ρόδι που παραδοσιακά θεωρείται ότι φέρνει τύχη! Ένα έντονο και γευστικό sour είναι η επιλογή μου και να ευχηθώ σηκώνοντας το ποτήρι μου υγεία, ελπίδα και ο κόσμος να βιώνει αγάπη και καθόλου μοναξιά».
Συνταγή:
- 50 ml Brugal extra viejo
- 15 ml χυμός πορτοκάλι
- 20 ml Sherry px trianna
- 10 ml Pear oleossacharum
- 20 ml ασπράδι αυγού
- Απογέμισμα με Schweppes pomegranate
Παρασκευή:
Βάζουμε όλα τα υλικα σε ενα shaker με πάγο, Χτυπάμε δυνατά και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι highball γεμάτο πάγο. Απογεμίζουμε με Schweppes pomegranate.
Last call, σερβίρει ο Πασχάλης Περιστεράκης
Ο Πασχάλης είναι owner και bartender στο υπέροχο bar της βόρειας Ελλάδας Parrot’s Beak στο Διδυμότειχο και μας προτείνει το Last Call. «Για την Πρωτοχρονιά επέλεξα ένα aperitivo, επειδή όλοι έχουμε φάει και έχουμε πιει πολύ στα οικογενειακά τραπέζια τις γιορτινές μέρες, και χρειαζόμαστε κάτι χαμηλό αλκοολικά, κάτι digestive και ταυτόχρονα κάτι γιορτινό. Ας πιστέψουμε όλοι σε μια καλύτερη χρονιά!».
Συνταγή:
- 20ml bitter liqueur
- 20ml τζιν
- 40ml γλυκό βερμούτ
- 15ml Majuni botanical spirit
Παρασκευή:
Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά του ποτού με κανέλα και γαρύφαλλο και μετά το κάνουμε milkwash με blue cheese. Αλλιώς μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά σε ένα shaker και να σερβίρουμε.