8 ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις αν αγαπάς το αλκοόλ
Όμορφα πράγματα για το κρασί, το σάκε, τα κοκτέιλ αλλά και αντρικές κουβέντες με θρύλους του χώρου καθισμένους σε μια μπάρα.
- 13 ΟΚΤ 2018
Είσαι μόνος σου στο σπίτι, έχεις γυρίσει μόλις από δουλειά και θες απλά να χαλαρώσεις. Ανοίγεις την κάβα σου και βλέπεις μπροστά σου gin, whiskey, μπουκάλια κρασί και ένα παλιό σάκε που σου είχαν φέρει δώρο σε μια γιορτή. Βάζεις ένα ποτήρι από το αγαπημένο σου ποτό και ανοίγεις Netflix. Δεν ξέρεις τι να διαλέξεις για να δεις αλλά εγώ ξέρω τι λείπει από την ‘my list’ σου για εσένα που αγαπάς το ποτό, την διαδικασία παραγωγής του αλλά και τα θρυλικά μπαρ και cocktails.
SOMM
Το να είσαι σομελιέ δεν είναι κάτι απλό. Το να περάσεις το Master Sommelier Exam είναι ίσως κάτι που σε κατατάσσει στους ανθρώπους με υπερδυνάμεις. το SOMM ακολουθεί την πορεία τεσσάρων ανθρώπων που ετοιμάζονται να δώσουν τις εξετάσεις. Για να καταλάβεις πόσο δύσκολες εξετάσεις είναι, έχουν από τα μικρότερα ποσοστά επιτυχίας και αυτό το ντοκιμαντέρ θα σε βάλει εντελώς μέσα στην αγωνία και το άγχος των εξετάσεων. Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι ο σομελιέ αγγίζει την τελειότητα ενός καλλιτέχνη. Αν τώρα θες να δεις τον καλλιτέχνη επι τω έργω, το sequel με τίτλο SOMM: Into the Bottle θα σε καλύψει πλήρως αφού βλέπεις μερικούς από τους διασημότερους σομελιέ να βρίσκονται στα αγαπημένα τους terroir και να προσφέρουν βαθιές γνώσεις γύρω από τον μαγικό κόσμο του κρασιού.
Ken Burns: Prohibition
Αν σου αρέσουν τα speakeasy και απολαμβάνεις να τα ανακαλύπτεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου τότε ήρθε η ώρα να μάθεις την ιστορίας τους. Το ντοκιμαντέρ του Ken Burns, μετρ του είδους, περιγράφει με κάθε ιστοριογραφική λεπτομέρεια πως φτάσαμε αλλά και πως ήταν η Αμερική την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Δεν μένει μόνο σε όσα αφορούν το ποτό αλλά και σε όσα επηρεάστηκαν τριγύρω του από την εφαρμογή της απαγόρευσης με την 18η αναθεώρηση του αμερικανικού συντάγματος.
Bar Talks By Schumann
Όταν παρακολούθησα αυτό το ντοκιμαντέρ, είχα μόλις μιλήσει με τον θρύλο του bartending Charles Schumann. Όσο καθηλωτικός είναι από κοντά άλλο τόσο είναι και στην οθόνη όπου ταξιδεύει στα αγαπημένα του μπαρ ανά τον κόσμο και μιλάει με ανθρώπους που θαυμάζει ο ίδιος. Η ατμόσφαιρα. η σκηνοθεσία αλλά και η αύρα του Schumann είναι ικανή να σε μαγέψει και το μόνο που θα θες μετά είναι να κάτσεις σε μια μπάρα και να σχεδιάσεις το επόμενο μπαροτάξιδό σου.
Hey Bartender
Η ιστορία δύο bartender. Από την μια ο ένας ήταν πρώην στρατιωτικός και μέσα σε ένα μπαρ είδε την ζωή του κρέμεται από μια κλωστή αλλά εκεί βρήκε την αναγέννηση του και ο δεύτερος παρατάει την στρωμένη του ζωή, πετάει τα πουκάμισα και την δερμάτινη τσάντα για να ανοίξει στην πατρίδα του ένα μπαρ. Δύο ιστορίες παράλληλες που δείχνει πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή του καθενός ένα απλό ή ένα κορυφαίο μπαρ. Αν η πρώτη ιστορία σου θυμίζει κάτι είναι γιατί εδώ στο Οneman έχουμε πάρει συνέντευξη από τον Steve Schneider, head bartender του Employees Only στην Νέα Υόρκη.
Sour Grapes
Η μεγαλύτερη απάτη γύρω από το κρασί δεν ήταν κάτι απλό. Ηταν μια απάτη εκατομμυρίων και είχε ονοματεπώνυμο. Ο Rudy Kurniawan παρουσίαζε πολυτελή, παλαιωμένα κρασιά αλλά μέσα στο μπουκάλι σίγουρα δεν είχε τέτοια. Κάπως έτσι παραπλανούσε τον κόσμο και αυτό το ντοκιμαντέρ θα σε κάνει να κολλήσεις μαζί του.
Decanted
Η Napa Valley είναι συνώνυμο του κρασιού για την Aμερική και πίστεψέ με εκεί βγαίνουν μερικά από τα καλύτερα μπουκάλια μπουκάλια στον κόσμο. Τούτο το ντοκιμαντέρ ακολουθεί έναν οινοποιό της περιοχής και τον βλέπει πως δουλεύει. Αυτό περιλαμβάνει πτήσεις με ελικόπτερο πάνω από τα αμπέλια, δοκιμές παρτίδων και κρασιών αλλά και φροντίδα του καρπού. Τελικά ποια είναι η Heidi Barrett και πως έφτασε σε αυτή την θέση;
The Birth of Sake
Πριν από μερικούς μήνες είχαμε γράψει για τα εθνικά ποτά των χωρών και ένα από τα διασημότερα είναι το ιαπωνικό sake. Αυτό το ντοκιμαντέρ θα σε κάνει να σεβαστείς και να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο αυτό το απόσταγμα με την πλούσια ιστορία και την ιδιαίτερη γεύση. Ο σκηνοθέτης Erik Shirai ξόδεψε έναν χρόνο από την ζωή του ζώντας με μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι ταγμένοι στο sake και το παράγουν με την παραδοσιακή ηλικίας 2000 ετών μέθοδο. Ένα πραγματικό αριστούργημα.
A Year in Champagne
Η σαμπάνια δεν είναι ένα απλό είδος κρασιού. Είναι πολλά παραπάνω. Παράγεται σε μια και μόνο συγκεκριμένη περιοχή από μικρούς παραγωγούς. Εκεί πήγε για να τους συναντήσει τούτο το ντοκιμαντέρ και να μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο της μπουρμπουλήθρας που αναδύεται μέσα από κάθε ένα μπουκάλι αυθεντικής σαμπάνιας.