8 σάντουιτς απ’ τη δικιά σου Λατινική Αμερική
Οι ΗΠΑ είναι ο πυρήνας του σάντουιτς. Το ONEMAN εξετάζει τι μπαίνει ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί κάτω από τα σύνορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Κεντρική και την Λατινική Αμερική.
- 5 ΣΕΠ 2012
Σας έχω ξαναμιλήσει για τον εθισμό μου στα σάντουιτς. Έχω δώσει προτάσεις. Έχω χωρέσει όλα τα φαγητά ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Αρκεί μια καλή εικόνα ενός σάντουιτς να με ψήσει να το φτιάξω, να το δοκιμάσω, να το αποθεώσω. Κάπως έτσι συνέβη και αυτή τη φορά. Ψάχνοντας να βρω μερικές νέες ιδέες για σάντουιτς, έπεσα πάνω σε αυτά που θα δεις παρακάτω.
Με γεύσεις από την Λατινική Αμερική, την Καραιβική αλλά και την Κεντρική Αμερική, σου δίνουμε μερικές ιδέες για να δημιουργήσεις τα δικά σου σάντουιτς, κοπιάροντας τα παραδοσιακά σάντουιτς των χωρών αυτών. Να μου πεις, και να εξηγήσεις σε έναν Μεξικανό πώς φτιάχνεται το πιτόγυρο, δεν θα καταφέρει να το φτιάξει. Δεν χάνεις όμως τίποτα να δοκιμάσεις.
Arepa από την Κολομβία
Καλαμποκίσια πίτα που έχει ψηθεί ή τηγανιστεί και έχει κοπεί στη μέση. Σε αυτή την πίτα μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις, με τους Κολομβιανούς να την γεμίζουν άλλοτε με ρύζι, άλλοτε με φασόλια και άλλοτε μόνο με τυρί. Οι πεινασμένοι όμως βάζουν μοσχαρίσιο τηγανητό κρέας, τυρί, φασόλια και μυρωδικά.
Cemita από το Μεξικό
Μέσα σε ένα ψωμάκι με σουσάμι θα βρεις τηγανητό κοτόπουλο ή μοσχάρι. Το κρέας αυτό ονομάζεται milanesa. Παρέα με τυρί quesillo, πιπεριές chipotle, κρεμμύδια και αβοκάντο συνθέτουν το μεξικάνικο αυτό έδεσμα. Οι ντόπιοι προσθέτουν και το μυρωδικό papalo, το οποίο θυμίζει ελαφρά τον κόλιανδρο.
Chacarero από τη Χιλή
Μαλακό Χιλιανό roll ψωμιού το οποίο ονομάζεται marraqueta. Οι Χιλιανοί το γεμίζουν με ψιλοκομμένο μοσχάρι ή χοιρινό. Γαρνίρεται με ντομάτα, τσίλι και μαγιονέζα. Αυτό όμως που κυριαρχεί είναι τα ψιλοκομμένα πράσινα φασόλια και ο πουρές από αβοκάντο.
Medianoche από την Κούβα
Είναι ένα σάντουιτς που θα συναντήσεις αργά στα κουβανέζικα club, όπως προδίδει και το μεσονύχτιο όνομά του. Ζαμπόν, χοντροκομμένο καπνιστό χοιρινό, τυρί swiss και πίκλες μέσα σε ένα γλυκό ψωμάκι που ονομάζεται pan suave. Το όλο σάντουιτς ψήνεται ελαφρά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Chivito από την Ουρουγουάη
Έτσι ονομάζεται το αρνάκι γάλακτος. Μόνο που το σάντουιτς αυτό δεν έχει αρνάκι γάλακτος. Το γιατί το λένε έτσι είναι μεγάλη ιστορία. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το σάντουιτς είναι το εθνικό σάντουιτς της χώρας και αποτελείται κυρίως από μία πολύ λεπτή φέτα μοσχάρι, ελιές, μοτσαρέλα, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα μέσα σε ένα πορτογαλικού τύπου roll. Φυσικά αν ποτέ επισκεφτείς τη χώρα θα το βρεις και με τηγανητό αυγό, bacon, πιπεριές και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Bauru από τη Βραζιλία
Η αυθεντική συνταγή λέει τα εξής: Roast beef, ντομάτα, πίκλες, λιωμένη μοτσαρέλα σε γαλλικού τύπου ψωμάκι. Το σάντουιτς αυτό δημιουργήθηκε πρώτη φορά σε ένα εστιατόριο του Sao Paulo, από έναν φοιτητή ονόματι Casimiro Pinto Neto. Ο φοιτητής αυτός ήρθε στο Σάο Πάολο από την επαρχιακή πόλη Bauru. Γρήγορα το σάντουιτς που έφτιαξε στο εστιατόριο που πρωτοδούλεψε διαδόθηκε στην πόλη με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται “κλασικό”.
Torta από το Μεξικό
Σχετικά απλό σε μορφή αλλά είναι ένα από τα πλέον κλασικά σάντουιτς των Μεξικανών. Σε κλασικό ψωμάκι για σάντουιτς προσθέτουν chorizo, φιλέτο μοσχαρίσιο ή τρίμμα κοτόπουλου. Εκείνα όμως που δημιουργούν τη μαγεία είναι το αβοκάντο, το τυρί, η salsa και τα τηγανητά φασόλια.
Roti από τις Δυτικές Ινδίες
Οκ, μιλάμε για μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τα νησιά της Καραϊβικής αλλά το όνομα “Δυτικές Ινδίες” έχει σημασία. Κι αυτό γιατί το Roti είναι μια κλασική πίτα που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Στην Καραϊβική γεμίζουν την πίτα Roti με κάποιο curry, κρέατος ή λαχανικών.
Ευχαριστούμε το Serious Eats για τις συνταγές και τον Αγγελάκα για τον τίτλο