
Αυτό είναι το αγαπημένο σνακ των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στον κόσμο
Η πιο ευτυχισμένη χώρα του πλανήτη δεν προσφέρει μόνο την καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες της, αλλά και ένα γλυκό σνακ με μία παράξενη ονομασία.
- 25 ΦΕΒ 2025
Το hagelslag είναι το αγαπημένο σνακ των Δανών, γνωστών και ως πολιτών της πιο ευτυχισμένης χώρας του πλανήτη. Ελληνικά θα το έλεγες χαλαζοθύελλα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις αυτό.
Ίσως, να έχει ένα νόημα να μάθεις τι περιλαμβάνει το hagelslag που λατρεύουν οι ευτυχισμένοι Δανοί -μήπως ευτυχήσεις κι εσύ εκεί που δεν το περιμένεις-, ένας λαός που αν με ρωτάς έχει θέματα με τα γλυκά. Εννοώ δεν τον λες γνήσιο γλυκατζή.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάθος με τη γλυκόριζα (κυκλοφορεί σε ό,τι έκδοση μπορείς να φανταστείς) και είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές σε κατανάλωση ζαχαρωτών. Ο μέσος πολίτης της χώρας αγοράζει 35 κιλά γλυκών (ζαχαρωτά, σοκολάτα, παγωτό, κέικ κ.λπ) κάθε χρόνο. Το 2005 η ζυγαριά έδειχνε 38 κιλά.
Να σου πω όμως και τι απολαμβάνουν να καταναλώνουν όλες τις ηλικίες, όλες τις ώρες. Το BBC αναφέρει ότι κάθε ημέρα πωλούνται 750.000 τέτοιες παρασκευές.
Την τρούφα σοκολάτας που βάζουμε σε τρουφάκια, τούρτες και άλλα συναφή προϊόντα την ξέρεις. Την παίρνουν και την πασπαλίζουν -χωρίς να τσιγκουνεύονται πάνω από μια φέτα ψωμί, αφού πρώτα τη βουτυρώσουν. Εναλλακτικά, αντί για τρούφα σοκολάτας βάζουν σπόρους γλυκάνισου και ζάχαρη και αντί για ψωμί χρησιμοποιούν παξιμάδια, ενώ προτείνεται και η εκδοχή με βερμιτσέλι (βλέπε λεπτό ζυμαρικό που κάνει θραύση στις ασιατικές συνταγές και φτιάχνεται συνήθως από σιτάρι, γάλα και αυγά – να πούμε φιδές;) με γεύση σοκολάτα, αντί για τρούφα.
H αυθεντική συνταγή ανήκει στον ζαχαροπλάστη B.E. Dieperink, με τον μύθο να τον θέλει μια ημέρα του 1919, που είχε χαλαζόπτωση, να εμπνεύστηκε τους τραγανούς κόκκους με γεύση γλυκάνισου, τους οποίους βάπτισε hagelslag. Τους έβαλε σε φρεσκοψημένο ψωμί με βούτυρο, το πρόσφερε στους πελάτες του και έγινε ανάρπαστο.
Οκτώ χρόνια αργότερα, η εταιρεία στην οποία έγινε ο Dieperink επικεφαλής (Venz) άρχισε το 1928 τη μαζική παραγωγή. Προφανώς, υπήρξαν και μιμητές.
Οι έχοντες γνώση ενημερώνουν ότι το σωστό, το «πρόστυχο» το hagelslag είναι τραγανό όταν το δαγκώνεις και μετά λιώνει στο στόμα.
Αν είστε θαρραλέοι ή περίεργοι, ιδού οι οδηγίες.