Αλκαλική δίαιτα: Η αγαπημένη διατροφή των αστέρων του Hollywood
Η δίαιτα που σε βοηθάει από να χάσεις κιλά, μέχρι να δείχνεις νεότερος σύμφωνα με τους υποστηρικτές της.
- 17 ΝΟΕ 2020
Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για πολλές και διάφορες περίεργες δίαιτες. Πάρε για παράδειγμα την 80/20, την οποία διαφημίζουν αρκετοί ως τον καλύτερο τρόπο για να χάσεις κιλά.
Υπάρχει, όμως, μία συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία τηρείται πιστά εδώ και αρκετά χρόνια από πολλούς αστέρες του Hollywood, ανάμεσά τους ο Jared Leto, η Jennifer Aniston, η Kirsten Dunst και η Kate Hudson και μάλιστα φημολογείται ότι συμβάλλει εκτός από την απώλεια κιλών και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, από πεπτικές διαταραχές μέχρι τον καρκίνο. Ο λόγος για την αλκαλική δίαιτα.
Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα πλάνο διατροφής, που έχει ως στόχο να βελτιώσει το pH του σώματος. Η βασική ιδέα είναι πως όταν καταναλώνουμε συνεχώς τροφές όπως κρέας, ζάχαρη, ψάρια και πουλερικά, το pH στον οργανισμό μας αλλάζει, γίνεται πιο όξινο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορες ασθένειες. Η αλκαλική δίαιτα από την άλλη, σε ωθεί στην κατανάλωση τροφών που αυξάνουν το pH σου και βελτιώνουν την υγεία σου.
Τι πρέπει να γνωρίζεις
Το ανθρώπινο αίμα είναι ελαφρώς αλκαλικό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει pH περίπου από 7.35 έως 7.45. Όμως, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με το pH τους.
- Όξινα (<7): κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, δημητριακά, αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα, κονσερβοποιημένα προϊόντα ή συσκευασμένα σνακ, γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Ουδέτερα (7): φυσικά λίπη όπως ελαιόλαδο και βούτυρο, άμυλο, φυσικά σάκχαρα.
- Αλκαλικά (>7): φρούτα, φυσικοί χυμοί φρούτων, καρποί, όσπρια, λαχανικά.
Κατά γενικό κανόνα, εάν θέλεις να ξεκινήσεις την αλκαλική διατροφή, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως το 80% των τροφών που καταναλώνεις θα πρέπει να ανήκει στην κατηγορία των αλκαλικών και το 20% στα όξινα.
Επίσης, υπάρχει κάτι που μπερδεύει πολλούς. Οι τροφές αφήνουν μετά την κατανάλωσή τους ένα κατάλοιπο, μια ‘στάχτη’. Το pH αυτής της ‘στάχτης’ που αφήνει, είναι που έχει σημασία και κατηγοριοποιεί την τροφή κι όχι το pH της πριν καταναλωθεί. Για παράδειγμα, το λεμόνι αν και στη γεύση είναι πολύ όξινο, το κατάλοιπο που αφήνει είναι αλκαλικό και το εντάσσει στην τρίτη κατηγορία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη, η οποία να διασφαλίζει πως η αλκαλική διατροφή είναι αποτελεσματική κατά συγκεκριμένων ασθενειών, ωστόσο βάζοντας στον οργανισμό σου περισσότερες τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των ‘αλκαλικών’, σίγουρα δεν κάνεις κάτι κακό. Αντιθέτως, τον βοηθάς.