ΦΑΓΗΤΟ

Αμυγδαλόπιτα από την Sugarbuzz να “κάτσει” ωραία η τσίκνα

Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης κλείνει ιδανικά με την Αθηνά Πάνου και ένα γλυκό για να έρθει να πέσει πάνω από τα 48 κιλά κρέατος που θα έχεις καταναλώσει.

Το Oneman ενόψει Τσικνοπέμπτης, ζήτησε από τους αγαπημένους του food bloggers να προετοιμάσουν ένα πιάτο για να παραδειγματιστείς και στο δικό σου τραπέζι. Το ζητούμενο ήταν να παίξουμε και παραδοσιακά αλλά και λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι μπορεί να έχουμε συνηθίσει σε ένα κλασικό τραπέζι Τσικνοπέμπτης. Γιατί κακά τα ψέμματα, να ψήνουν ξέρουν πολλοί. Το κάτι παραπάνω όμως θα το βρεις (και) σε αυτές τις συνταγές.

Στο σημερινό κείμενο, στην κουζίνα μπαίνει η Αθηνά “Sugar Buzz” Πάνου και μας φτιάχνει Αμυγδαλόπιτα με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο.

 

Έχω μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα γλυκά που ταιριάζουν μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, άρα στο Πασχαλινό τραπέζι και την τσικνοπέμπτη. Θες ένα σχετικά ελαφρύ γλυκό, όχι σοκολατένιο και να έχει και το σιρόπι του για να σβήσει την τσίκνα και την καπνίλα που έχει προηγηθεί. Α ναι. Και να σερβίρεται με παγωτό. Η Αθηνά έπεσε διάνα και έφτιαξε ένα φοβερό, δροσερότατο και πολύ νόστιμο γλυκό.

 

Το πορτοκάλι είναι ούτως ή άλλως αγαπημένο στα γλυκά και η Αθηνά έπαιξε πολύ ωραία με αμύγδαλο. Για να έχεις μια γεμάτη γεύση αλλά σε ένα σχετικά ελαφρύ γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με παγωτό. Πανεύκολο να το φτιάξεις κι εσύ για την παρέα σου και να έχεις τον τελευταίο λόγο στο θέμα Τσικνοπέμπτη.

Αλλά πριν πάμε στην συνταγή, ας δούμε τι είπε η Αθηνά για το Sugarbuzz και όσα περίτεχνα κάνει εκεί.

 

Γιατί sugar buzz;

Γιατί «Life is better with a sugar buzz on»!

Γιατί το blog σου δεν είναι άλλο ένα food blog; Τι παραπάνω έχει από τα υπόλοιπα;

Θα πω αυτό που μου λένε πολλές αναγνώστριές μου, ότι εκτός από το να φτιάχνουν συνταγές, χαζεύουν τις φωτογραφίες και τους φτιάχνει η διάθεση! Αυτό ήθελα να πετύχω, να μπορώ να ταξιδέψω λίγο τον αναγνώστη μου με μια όμορφη και λαχταριστή εικόνα.

 

Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Την ελευθερία στην φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Τι θα ήθελες ιδανικά από όλη αυτή την προσπάθεια; Ποιος είναι ο στόχος στο μέλλον; Πού θες να δεις αυτό το blog να φτάνει;

Η αλήθεια είναι ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί στόχοι μου και λέω ειδικά για τα τρία βιβλία που έχω βγάλει με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ (“Cupcakes”, “Cookies”, “Party”), οπότε μου εύχομαι να συνεχίσω να δημιουργώ όνειρα και να τα πραγματοποιώ!

 

Πες μου το αγαπημένο σου συστατικό.

Αγαπημένη μου είναι η σοκολάτα ή καλύτερα η κουβερτούρα για να το πω σωστά!

Υπάρχει ένα συστατικό που να σου σπάει τα νεύρα και έτσι δεν το χρησιμοποιείς πολύ;

Η ζελατίνη με συγχύζει με τη διαδικασία που απαιτεί!

 

Ποιο είναι το καλύτερο/πιο αγαπημένο πιάτο που έχει φτιάξει για το site;

Μια σοκολατένια τούρτα με χρωματιστά smarties και κιτ-κατ τριγύρω!

Ποια ξένα site διαβάζεις σχετικά με το φαγητό;

Saveur, Tarteletteblog, Canellevanille (μερικά από όσα παρακολουθώ).

Αμυγδαλόπιτα με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο

 

(για ένα ταψί διαμ. 26εκ)

6 αυγά

80γρ.  ζάχαρη

2 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

180γρ. αμύγδαλα τριμμένα

1 κ.γ. μπέικιν

1/4  κ.γ. σόδα

2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

2 κ.σ. λικέρ αμαρέτο

½ ή 1 κ.γ. κανέλα

Σιρόπι:

400γρ. ζάχαρη

500γρ.  νερό

1 κ.σ. χυμός  λεμονιού

 

Ανάβουμε το φούρνο στους 170-175 βαθμούς αέρα και λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26εκ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το μπέικιν και την κανέλα. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και μόλις γίνουν, το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Μόλις το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει εκείνη τη στιγμή τη σόδα (φουσκώνει). Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το λικέρ και το ξύσμα. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Αφού ομογενοποιηθεί, με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού και τέλος τα τριμμένα αμύγδαλα. Ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε περίπου 35’-45’ αναλόγως το φούρνο. Στα 30’ μπορούμε να τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή. Αν όχι αφήνουμε λίγα λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά ώστε να είναι κρύα και να ρίξουμε ζεστό το σιρόπι. Κόβουμε με το μαχαίρι σε λωρίδες (για να εισχωρήσει το σιρόπι). Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι 10’-12’ και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κρύο γλυκό. Αν θέλουμε μπορούμε να σκεπάσουμε με μεμβράνη το ταψί έτσι ώστε να μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε με τη βοήθεια άλλου ταψιού για να πάει το σιρόπι και στην πάνω πλευρά. Σερβίρουμε με μπάλες παγωτό.

 

Κλείνουμε όπως θα κάνουμε σε κάθε κείμενο αυτής της στήλης με το τραγούδι που επιλέγει η Αθηνά για soundtrack του Sugarbuzz. “Για τον τίτλο βασικά και επειδή μέσα έχει κάποιους στίχους «need a little sweetness in my life»”.

 

Βρες την Αθηνά Πάνου σε blog, facebook, instagram.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου

Exit mobile version