Shutterstock
CLASSIC COCKTAILS

Αναζητώντας το τέλειο Negroni

Ένα cocktail που η ιστορία του, το χρώμα του, μα πάνω από όλα η γεύση του το κάνει να ξεχωρίζει
Τα classic cocktails πάντα με μάγευαν. Ο δυνατός τους χαρακτήρας, οι μετατροπές που βίωσαν μέσα στον χρόνο και οι ιστορίες που τα συνοδεύουν, τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα άλλα. Στα κλασικά υπάρχει μια αγία τριάδα που μας έρχεται στο μυαλό μόλις σκεφτόμαστε classic cocktails. Το old-fashioned, το Manhattan και το Martini. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να πειραματιστούμε με το cocktail που αξίζει να μπει σε αυτή την κλειστή λίγκα. Το Negroni.

Σε αυτή την αναζήτηση για το τέλειο Negroni αλλά και στην εύρεση της πραγματικής του ιστορίας, μας βοήθησε ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος, head bartender του Hide & Seek. Όταν τον ρώτησα για το αγαπημένο του cocktail μου απάντησε κατευθείαν “Negroni”, και κάπως έτσι αρχίσαμε να ξετυλίγουμε την ιστορία του.

Η ιστορία του


Shutterstock

Το Negroni μπορεί να μοιάζει απλό στα συστατικά του, αφού χρειάζεται ίσα μέρη από τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari, όμως η ιστορία του δεν είναι τόσο απλή. Το Negroni πιστεύεται πως είναι απόγονος του Americano, το οποίο είναι απόγονος του Milano – Torino. Όχι, δεν θα πάμε κι άλλο πίσω αλλά θα σταθούμε στην εκδοχή που θέλει τον ξακουστό πια Κόμη Καμίλο Νεγκρόνι (Count Camillo Negroni) να πίνει για πρώτη φορά αυτόν τον θεϊκό συνδυασμό στο Caffè Casoni -σημερινό Caffè Roberto Cavalli, στη Via de’ Tornabuoni, στην Φλωρεντία το 1919. Ο Κόμης είχε περάσει μία περίοδο της ζωής του ως cowboy σε ροντέο στις ΗΠΑ και αυτό τον είχε κάνει αρκετά “μάτσο”. Έτσι, όταν επέστρεψε στην Φλωρεντία ζήτησε από τον bartender Fosco Scarselli του Caffè Casoni, ένα Americano, αλλά λίγο πιο δυνατό. Εκείνος αποφάσισε να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και αντί για φλούδα λεμονιού το γαρνίρησε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Παρ’ όλα αυτά, η κουβέντα γύρω από την ιστορία του Negroni δεν σταματάει εκεί. Την πατρότητά του κάποια στιγμή διεκδίκησαν συγγενείς ενός άλλου Κόμη, του Πασκάλ Ολιβιέ, Κόμη Νεγκρόνι -Pascal Olivier, Count de Negroni– οι οποίοι υποστήριξαν ότι απόγονος της δικής τους οικογένειας είναι ο εμπνευστής του εν λόγω cocktail μεταξύ του 1857 και του 1914 στη Σενεγάλη. Όπως και να ‘χει η ιστορία της προέλευσής του, υπάρχει  μία αξιόπιστη γραπτή αναφορά του περίφημου Αμερικανού συγγραφέα Orson Welles, στην εφημερίδα Coshocton Tribune, το 1947, όπου αναφέρει πως δοκίμασε “ένα νέο ποτό -κοκτέιλ- με το όνομα Negroni” κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ‘Black Magic’. Τότε ήταν που το ερωτεύτηκε όπως και μια άλλη διάσημη προσωπικότητα της εποχής, ο Tennessee Williams. 

Για αρκετά χρόνια το Negroni έμεινε στο περιθώριο, αν και δεν έλειπε από τους καταλόγους όλων των σημαντικών cocktails και hotel bars του κόσμου. Στις αρχές όμως της δεκαετίας του ’90 άρχισε η αναγέννησή του και σιγά σιγά το μάθανε όλο και περισσότεροι σε όλο τον κόσμο. Η απλότητά του και ο δυνατός του χαρακτήρας είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί την βάση, την έμπνευση για πολλά ακόμα cocktails που τείνουν να χαρακτηριστούν κλασικά. Το Boulevardier, το Old Pal αλλά και το White Negroni είναι μόνο μερικά από αυτά ενώ οι παραλλαγές και οι πειραματισμοί σε κάθε γωνιά του κόσμου δεν ξεχνούν ποτέ την κλασική και αγαπημένη συνταγή. 

Η συνταγή του


Shutterstock

Shutterstock

Αυτή μας έφτιαξε αρχικά ο Λυκούργος στην μπάρα του Hide & Seek. Αυτή μπορείς πανεύκολα να της φτιάξεις και εσύ στο σπίτι σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι 30ml London dry gin (δίκη μου προτίμηση Tanqueray 10), 30ml Campari, 30ml sweet vermouth (δίκη μου προτίμηση Antica Formula και μία φλούδα από πορτοκαλί. Το χρώμα του σε μαγεύει, η γεύση του σε ταξιδεύει και αν κλείσεις τα μάτια ίσως ακούσεις τις ιστορίες που έχουν ειπωθεί ανάμεσα σε μερικές γουλιές Negroni.

Συνεχίζοντας την κουβέντα για το Negroni, ο Λυκούργος μου είπε “Το Negroni για μένα εκτός από αγαπημένο μου κλασικό cocktail,  θεωρώ πως είναι ίσως το μοναδικό ποτό το οποίο μπορείς να το απολαύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ποτά ή cocktails που όσο περνάει ο χρόνος χάνουν τα αρώματα ή και τη γεύση τους. Λόγω  διαφόρων παραγόντων όπως η θερμοκρασία, ηυγρασία, ή dilution. Το Negroni μου θυμίζει άνθρωπο. Η πρώτη γουλιά είναι πολύ αλκοολική και πικρή αφήνοντας σου όμως στο τέλος κάποιες γλυκές νότες από εσπεριδοειδή και μπαχαρικά, όσο περνάει η ώρα αρχίζει και μαλακώνει, γίνεται πιο γλυκό, ωριμάζει στο ποτήρι. Όπως ακριβώς και ο άνθρωπος στα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι άγουρος αδέξιος με ‘γωνίες’, και όσο μεγαλώνει ωριμάζει γίνεται πιο ήρεμος στις σκέψεις και στις κινήσεις του. Αυτός είναι ο λόγος που αγαπώ το συγκεκριμένο cocktail”.

Οι παραλλαγές του

Και έχει απόλυτο δίκιο. Στην αρχή το Negroni είναι αιχμηρό, επιθετικό αλλά όσο μένει μέσα στο ποτήρι, όσο συνηθίζει η παλέτα του στόματός σου τις επιγεύσεις του και εκείνο εσένα, γίνεται όλο και πιο γλυκό. Τότε, ζήτησα από τον Λυκούργο να μου φτιάξει δύο αγαπημένες του παραλλαγές του, και εκείνος βάζοντας όλη την φαντασία και την δημιουργικότητά του στην μπάρα και στα shakers μου παρουσίασε δύο προτάσεις που πηγαίνουν το cocktail σε άλλο επίπεδο. Η πρώτη έχει 30ml blend mastiha και London dry gin με rosemary και θυμάρι, 30ml Luxardo bitter bianco, 30ml blend dry και άσπρο vermouth και 1 Pickled Caper, ενώ η δεύτερη έχει λιγότερο αλκοόλ και διαθέτει 30ml Seedlip spice 94, 30ml Μοσχάτο Λήμνου, Rim από Campari salt και γαρνιτούρα ζελεδακι από Campari.

Όποια εκδοχή του και αν προτιμάς, δοκιμάσε το είτε σε κάποιο bar, είτε στο σπίτι σου. Είναι τόσο απλό κι όμως τόσο περίπλοκο σε γεύση που δεν γίνεται να μην σε γοητεύσει.

Exit mobile version