Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απεργία στην εστίαση: «Δεν μπορούμε να γινόμαστε χωροφύλακες»

Επαγγελματίες της εστίασης μιλούν για την απόφαση του κλάδου να απεργήσει και τις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλά καταστήματα.
Κλειστά παραμένουν σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, πολλά καταστήματα εστίασης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα εν μέσω της πανδημίας. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ κατέβασαν ρολά, ενώ πραγματοποιούνται παράλληλα συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

«Όλοι τα χρωστάμε όλα, είμαστε στο σημείο μηδέν» λέει ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος από το White Monkey. «Μας έβαλαν να κάνουμε τους αστυνομικούς, κάνοντας ελέγχους και στους εξωτερικούς χώρους» συνεχίζει, επισημαίνοντας πώς λόγω χειμώνα ο κόσμος δεν μπορεί να καθίσει εύκολα έξω.

«Είναι τεράστιος ο αποκλεισμός των ανθρώπων και η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να τους πιέσει μέσα από εμάς, ενώ εμείς είμαστε εδώ για τη διασκέδασή τους. Για ακόμα μία φορά ο κλάδος της εστίασης έρχεται αντιμέτωπος με νέα μέτρα, περιορισμούς και φυσικά πολλά χρωστούμενα.

Σε απευθείας σύνδεση, τώρα, από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Γιώργος Νάσιος του Μπάτμαν μας μεταφέρει το κλίμα: «Φωνάζουν συνθήματα για τα νοσοκομεία. Έχουν έρθει επαγγελματίες και από την επαρχία» λέει στο τηλέφωνο, καθώς συζητάμε ότι τα προβλήματα και τα μέτωπα είναι πολλά.

Για ειρωνεία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ως προς τον κλάδο της εστίασης μίλησε και ο Γιώργος Αναγνώστου από την Κυβέλη και τον Μπούφαλο. «Δεν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματα που προκύπτουν από μία κακή εντολή. Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν δανεικά αλλά να μετατοπιστεί η ευθύνη στους παραβάτες. Δεν μπορείς να λες ότι θα με κλείσεις ή θα πληρώσω ένα υπέρογκο πρόστιμο αν βρεθεί έστω κι ένας που παρανομεί και που δεν έχω προλάβει να ελέγξω» εξηγεί.

Έχει νόημα η απεργία σήμερα;

Όλοι συμφωνούν ότι η σημερινή απεργία όχι μόνο έχει νόημα που γίνεται αλλά θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα. «Καλώς έγινε, είναι η πρώτη φορά που η εστίαση πειθαρχεί και κλείνει, ίσως είναι από τις μαζικότερες κινήσεις που έχουν γίνει» τονίζει ο Γιώργος Νάσιος.

Τα τελευταία 20 χρόνια που δουλεύει στον κλάδο της εστίασης, ο Μιχάλης Τσουμάνης από το Third Place, δεν θυμάται να έχει κινητοποιηθεί και απεργήσει ξανά ο κλάδος, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν υπήρξε τέτοια «στοχοποίηση», όπως λέει. «Φτάσαμε σαν κλάδος να είμαστε η εύκολη λύση για να αποδοθούν οι ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν φταίει ο συνωστισμός στα μέσα, δεν φταίει στα σούπερ μάρκετ, δεν φταίει στα νησιά. Φταίει μόνο η εστίαση! Με μια συμμετοχή που φαίνεται να φτάνει στο 70%, όπως αναφέρεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν θέλει και πολύ για να καταλάβουμε πως η κατάσταση είναι οριακή» τονίζει.

«Δεν μας έχει μείνει και κάτι άλλο. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν από καιρό, όταν μας ανάγκασαν να δουλεύουμε με όλους αυτούς τους περιορισμούς» προσθέτει ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος.

«Κανένας επαγγελματίας δεν είναι κατά της τήρησης των πρωτοκόλλων, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να γινόμαστε χωροφύλακες» συμπληρώνει ο Γιώργος Αναγνώστου.

Έχει νόημα να απεργείς απλώς μια Τρίτη; Για τον Αλέξανδρο Κυριακόπουλο είναι σημαντικό να δείξει η εστίαση την αποφασιστικότητά της απέναντι στην κυβέρνηση. «Για μένα έχει νόημα το απεργούμε μέχρι να δικαιωθούμε, αλλά υπάρχουν πολλά μαγαζιά που ζούνε μέρα με τη μέρα. Η εστίαση, επίσης, είναι ένας κλάδος με μεγάλη δύναμη, αλλά με ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτή για διαφορετικούς λόγους, και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας».

Τα αυτονόητα

«Να γίνει συζήτηση, να έχουμε ένα πλάνο» λέει ο Γιώργος Αναγνώστου, ενώ ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος σχολιάζει ότι δεν λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη η γνώμη των επαγγελματιών και των συλλόγων. «Δεν είναι εύκολο για ένα μαγαζί να πάρει την απόφαση να κλείσει. Ένα κερδοφόρο κατάστημα χάνει κέρδος κι ένα που δεν πάει καλά, ζημιώνεται ακόμα περισσότερο» εξηγεί ο Γιώργος Αναγνώστου.

Από τη συζήτηση για μια μεγαλύτερη επιδότηση του ενεργειακού κόστους μέχρι το να δοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που πρέπει, ο Γιώργος Αναγνώστου θεωρεί ότι τα περισσότερα αιτήματα είναι λογικά. «Πάντα υπάρχουν και κάποια προωθημένα αιτήματα, αλλά στο σύνολο δεν ζητάμε κάτι παράλογο» τονίζει.

«Όταν είσαι ο μόνος κλάδος που ρητά έχεις κλείσει πρώτος μέσα στην πανδημία και δέχεσαι συνεχόμενη μείωση επί της πληρότητάς σου είναι λογικό είναι που αυτό θα πάψει να λειτουργεί κάποια στιγμή. Κόπηκε ο εσωτερικός χώρος μειώνοντας το ποσοστό στο 50% και κάτω για τα περισσότερα μαγαζιά. Έπειτα επιτράπηκε μόνο σε εμβολιασμένους και με αποστάσεις και τώρα απαγορεύεται σε ανεμβολίαστους και η χρήση σε εξωτερικό χώρο» προσθέτει ο Μιχάλης Τσουμάνης.

«Η μείωση είναι συνεχής και ο τζίρος λογικό να αγγίζει πλέον ένα 30-40% το πολύ του αρχικού σου με πληρότητα 100%. Η σημερινή απεργία θεωρούμε πως θα δείξει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νέων μέτρων και αν όλα αυτά πρέπει να ισχύσουν τόσο σκληρά μόνο στον κλάδο μας πρέπει να υπάρξει μια αντίστοιχη βοήθεια. Σημείωση: δεν μπορεί τα πρόστιμα να απευθύνονται πάντα στον ιδιοκτήτη και εκείνος να την “πληρώνει” πάντα για ό,τι πρέπει να ισχύσει στον πολίτη» καταλήγει.

Φυσικά, και οι επαγγελματίες της εστίασης καταλαβαίνουν ότι ο κλάδος τους δεν είναι ο μοναδικός που έχει πληγεί. Είναι σίγουρα όμως αυτός που έχει στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και που –όπως και άλλοι– βλέπει το άμεσο μέλλον σκοτεινό και δύσκολο. Θα αλλάξει κάτι; «Αυτό είναι το επόμενο ανέκδοτο για την κυβέρνηση» λέει ο Γιώργος Νάσιος. Ίσως, το να μη χάνεις το χιούμορ και την ελπίδα να είναι το αντίδοτο σε όσα συμβαίνουν.

Exit mobile version