Που θα φάμε ψάρι;
Ενόψει της καθιερωμένης ψαροφαγίας των Θεοφανείων, «περιδρομιάζουμε» στις εννιά από τις καλύτερες ταβέρνες της χώρας μας
- 4 ΙΑΝ 2007
Για το ψάρι τα έχουμε πει αρκετές φορές. Είναι το πιο υγιεινό κρέας από κάθε άποψη. Οι πάσης φύσεως «πράσινοι» το έχουν πρώτο πρώτο στην λίστα του διαιτολογίου τους. Και επειδή αυτό το Σάββατο -δεν θα μας χάλαγε φυσικά τα Θεοφάνεια να ήταν εργάσιμη αλλά…ας όψεται- έχει βολτίτσα, ψάρι, ουζάκι και Θεού θέλοντος λιάσιμο, το MEN 24 προτείνει τις 9 καλύτερες ψαροταβέρνες πανελλαδικά.
Που; Αυτό εξαρτάται από το που μένετε και πόσα χιλιόμετρα είστε διατεθειμένοι να κάνετε. Για δείτε παρακάτω!
1. Καλός Γιαλός
Αγ. Μαρίνας 13, Π. Ράφτη, τηλ: 2299072342
Μπαρμπούνια τηγανητά να γλύφεις και τα… μουστάκια τους. Σαργός τόσο άψογα ψημένος που πηδά από μόνος του στη σχάρα. Γαύρος μαριναρισμένος με τέτοια πικάντικη γοητεία που υποκύπτουν ακόμα και οι “γαύροι” εκ πεποιθήσεως. Ταχύτατο σέρβις με την αρχοντιά και τη γοητεία γκαρσονιού παλαιάς κοπής. Τιμές τόσο προσιτές που νομίζεις ότι τις έχουν ξεχάσει στον κατάλογο από τότε που άνοιξαν. Η πιο καλή ψαροταβέρνα ανατολικά της Αθήνας σε προ(σ)καλεί να την επισκεφτείς.
2. Το Σκάλωμα
Λιγιά Πρεβέζης, τηλ: 2682056240
Τα Σκάλωμα βρίσκεται σε έναν από τα πιο γραφικούς ορμίσκους – καταφύγια που αράζουν ψαροκάικα στα δυτικά του νομού Πρεβέζης. Αν ξεκινήσετε από Πρέβεζα τότε απλώς κινηθείτε στο παραλιακό δρόμο προς Λιγιά, ενώ αν ξεκινήσετε από Άρτα κινηθείτε προς Πρέβεζα και ακολουθείστε τις πινακίδες για Κανάλι και μετά Λιγιά. Όταν φτάσετε μέσα στο χωριό θα βρείτε πολύ εύκολα τη ψαροταβέρνα του Φώτη του Καλόγηρου και λίγο παρακάτω του γιου του, το Σκάλωμα, στον ορμίσκο της Λιγιάς.
Στο Φώτη να παραγγείλετε μεγάλο πελαγίσιο ψάρι ενώ στο Σκάλωμα ότι έχουν βγάλει εκείνη τη στιγμή οι ψαράδες και ζητήστε το απαραίτητα στα κάρβουνα.
Ο ορμίσκος της Λιγιάς είναι πολύ γραφικός αλλά από αξιοθέατα δεν υπάρχουν πολλά. Οι διαδρομές ωστόσο γύρω από τον Αμβρακικό είναι πολύ όμορφες όποτε μπορείτε να το συνδυάσετε με μια οδική περιήγηση στην περιοχή. Οι μηχανόβιοι θα «καραγουστάρετε».
3. Κάπτεν Τζιμ
Παλαιόχωρα Χανίων, τηλ: 2823041603
Η Παλαιόχωρα είναι ένα από τα γνωστά χωριά των νοτίων παραλίων της Κρήτης. Απίστευτης φυσικής ομορφιάς που όμως έχει μετατραπεί σε «τουριστογκέτο». Ευτυχώς υπάρχει και ο Καπτεν Τζιμ στο λιμάνι, εκεί που δένει το καράβι. Από Χανιά ακολουθήστε τις πινακίδες για Παλαιόχωρα και η διαδρομή (2+) ώρες μέσα από τα βουνά θα σας αποζημιώσει.
Τα θαλασσινά τα βγάζει ο ίδιος και τα δίνει σε τιμές ψαρά. Ολόφρεσκα φαγκριά και συναγρίδες 35 ευρώ το κιλό και το σέρβις άψογο.
Αφού φάτε τα ψάρια του Κάπτεν Τζιμ (κα Σαρτζετάκη για την ακρίβεια) δεν υπάρχει τίποτα άλλο να δείτε. Φύγετε και γυρίστε μόνο αν θέλετε να φάτε ξανά ψάρι.
4. Ακαπούλκο
Παραλία Τυρού Κυνουρίας, τηλ: Δεν χρειάζεται, βρίσκετε πάντα φρέσκο ψάρι.
Φρέσκο ψάρι (ημέρας) που ψήνεται καταπληκτικά. Απλή κουζίνα, αλλά και η πιο λαχταριστή ντοματοσαλάτα που έχετε φάει ποτέ. Προσέξτε το λάδι, έχει σημασία. Αν τύχει να υπάρχει τσιπούρα μη διστάσετε. Να παραγγείλετε αμέσως και δεν θα χάσετε.
Τιμές, ακόμη καλύτερες από το ψάρι! Δεν είναι διαφήμιση, αλλά η αλήθεια.
5. Αλμύρα
Φιλικής Εταιρείας 39, Κ. Χαλάνδρι, τηλ: 2106819109
Φρέσκο ψάρι με λογικές (για …ψάρι) τιμές. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε χέλι ως ορεκτικό. Σπουδαίες σαλάτες, άψογο ψήσιμο και εξαιρετικό κρασί. Τα ψάρια έρχονται από την Αστυπάλαια για την οποία έχει πολλά νσας πει ο ιδιοκτήτης κύριος Μιχάλης.
6. Kα Βούλα
Ελαφόνησος (Η τελευταία πριν την εκκλησία)
Δεν χρειάζεται να ξέρετε περισσότερα. Άλλωστε κι η συμπαθέστατη κυρία Βούλα (κι άρα κυρά-Βούλα) μιλάει με κωδικούς. Οι φράσεις κλειδιά “κυρα-Βούλα είμαστε 15 άτομα θέλουμε να μας φτιάξεις” αρκούν για να γίνει το έλα να δεις. Μέσα σε 10” έχουν βρεθεί τραπέζια, καρέκλες και μερικά μεζικλίκια στο κέντρο…
Τα θαλασσινά είναι εξαιρετικά και γίνονται ακόμη πιο γευστικά αν σκεφτεί κανείς ότι όλη την προηγούμενη ημέρα σε χτυπούσε ο ήλιος, το κύμα κι η… ρακέτα στην παραλία του Σίμου. Μύδια, χταπόδια κτλ κτλ για αρχή. Ψάρι για… φρούτο και για να τη θυμάσαι (την Κυρά-Βούλα και την Ελαφόνησο) μια αστακομακαρανάδα στη μέση! Προσοχή… Ίσως σας κοστίσει όσο κι οι υπόλοιπες διακοπές στο -κατά τα άλλα φθηνό- νησί, αλλά αξίζει.
7. Ακρογιάλι
Κόστα Αργολίδος (Εκεί που θα σε βγάλει ο δρόμος, δηλαδή πάνω στη θάλασσα)
Ακρογιάλι το λένε οι τουρίστες, Μπαρμπαγιάννη οι παλιοί, Ηλία οι φίλοι και Δρούζα οι υπόλοιποι. Δεν είναι μυστικός πράκτορας. Είναι η καλύτερα κρυμμένη ψαροταβέρνα στην Ελλάδα. Εδρεύει στο νοτιότερο μέρος της Αργολίδος, στην Κόστα (δίπλα από το Πόρτο Χέλι, όλα θα σας τα λέω;)
Πέρα από τα γνωστά ψιψιψιψόνια (κωδικός για μαρίδα, γαύρο, καλαμαράκια), μπορεί κανείς να δοκιμάσει το πιο φρέσκο ψάρι. Από την παραγωγή στην κατανάλωση. Σας… μιλάει και μάλιστα σπετσιώτικα. Αν βρείτε σαργό δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Προσοχή! Μην… «ψαρώσετε» από την επιγραφή “Self Service”. Αυτά είναι για τους τουρίστες. Πηγαίνετε στον Ηλία και ζητείστε του ψάρι. Μη χρησιμοποιήσετε τη λέξη φρέσκο. “It goes without saying” που θα έλεγαν κι οι Σπετσιώτες.
8. Κουρσάρος
Λεωφ. Μαραθώνος 2, Δροσιά, τηλ: 2108136158
Μεγάλη σπεσιαλιτέ το σπαγγέτι με αχινό. Μας το συνέστησαν και το δοκιμάσαμε. Όντως ήταν εξαιρετικό! Δεν υπάρχει όμως πάντα και χρειάζεται η απαραίτητη συνεννόηση με τη διεύθυνση του μαγαζιού. Ως δεύτερη επιλογή, τα γευστικότατα καλαμαράκια. All time classic και σίγουρη απόλαυση για όσους απεχθάνονται τους πειραματισμούς με τον ουρανίσκο τους.
9. Μπάμπης
Αλυκή Βοιωτίας, τηλ: 2264051252
Η Αλυκή είναι ένα από τα πιο όμορφα χώρια του κόλπου των Αλκυονίδων. Η διαδρομή είναι σχετικά μεγάλη (2+ ώρες από Αθήνα) και γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς. Από Θήβα κατευθυνθείτε προς Ξηρονομή και μετά ακολουθείστε τις ταμπέλες για Αλυκή. Όταν μπείτε μέσα στο χωριό υπάρχει μόνο ένας παραλιακός δρόμος οπότε αποκλείεται να το χάσετε.
Καταρχήν ζητήστε από το Μπάμπη τραπέζι στα βότσαλα. Παραγγείλετε απαραίτητα σκαθάρια ή σαργούς στα καρβουνά. Αν και κοστίζουν κάτι παραπάνω (50+ το κιλό) αξίζουν κάθε ευρώ. Θα φάτε και τα κόκαλα.
Στην Αλυκή μπορείτε να θαυμάσετε την…. αλυκή του χωριού. Αύτη την περίοδο δεν είναι το εντυπωσιακό λευκό πεδίο που είναι το καλοκαίρι αλλά αξίζει τον κόπο. Επίσης μπορείτε να περιηγηθείτε στην ακρόπολη των αρχαίων Σιφών, οι οχυρώσεις της οποίας σώζονται μέχρι και σήμερα σε ικανοποιητικό μήκος και ύψος.