Τα (όντως) καλύτερα street food της Αθηναΐδος
Kατεβήκαμε την οδό Αθηναΐδος στο κέντρο της Αθήνας και φάγαμε σουβλάκι, μπέργκερ και φωλιά καταϊφιού.
- 7 ΝΟΕ 2019
Κάθε Πέμπτη θα παίρνουμε και από έναν δρόμο της Αθήνας και των Περιχώρων και θα δοκιμάζουμε τα καλύτερα φαγητά του. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε την οδό Πραξιτέλους και φάγαμε πίτσα, αμερικάνικο σάντουιτς και cheesecake.
Σειρά η Αθηναΐδος, συνέχεια της Περικλέους, που είναι συνέχεια της Καραγιώργη Σερβίας και τελειώνει στην Αγίας Ειρήνης. Αν μπερδευτήκατε με τις ονομασίες, θα μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο με τις γεύσεις, αφού η Αθηναΐδος είναι ένας δρόμος που θα βρεις ό,τι ζητάει το στομάχι σου.
Hoocut, true pitta
Ποιον θα βρεις: Σε ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό άνοιξε το 2018 το Hoocut από τους Περικλή Κοσκινά, Κλεομένη Ζουρνατζή, και τα αδέλφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, όλοι τους γνωστοί στον χώρο του καλού φαγητού από το Basegrill, την Cookoovaya και το Τραβόλτα. Η κα Βάσω, που βρίσκεται στο ταμείο του μαγαζιού, μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για τις προτάσεις του μαγαζιού.
Η ιδέα: Το πιο διάσημο πρόχειρο ελληνικό φαγητό αποκτά γκουρμέ διάσταση. Η ονοματοδοσία προέκυψε από τον συνδυασμό της λέξης “hook”, που σημαίνει γάντζος, και της λέξης “cut”, που σημαίνει κόβω.
Τι να φας: Πρώτα τη σπεσιαλιτέ του Hoocut, που είναι το σουβλάκι προβατίνα, και μετά όλα τα άλλα. Σε κάθε σουβλάκι μπαίνει η πικάντικη, η χειροποίητη κόκκινη σάλτσα, που είναι το trademark του μαγαζιού. Οι πίτες είναι επίσης συνταγή του μαγαζιού και παράγονται κάθε μέρα φρέσκιες για το Hoocut. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό στο μαγαζί. Οι πατάτες δεν μπαίνουν στο σουβλάκι, παρά μόνο στις μερίδες και στο οικολογικό, για να μην αλλοιώνεται η γεύση του κρέατος.
Πού και πότε: Πλατεία Αγ. Ειρήνης 9, Δευτέρα με Πέμπτη 12:00-00:30, Παρασκευή και Σάββατο 12:00-01:00, Κυριακή κλειστά
Δικτυώσου: Facebook, Instagram
-14
Ποιον θα βρεις: Οι αδελφοί Απέργη μαζί με τις συζύγους τους ίδρυσαν την οικογένειακη βιοτεχνία παγωτού -14 το 2004 και από τότε προμήθευουν με καλό παγωτό τα μαγαζιά της Αθήνας. Από τα Χριστούγεννα του 2017 άνοιξε τις πόρτες του και το πρώτο κατάστημα λιανικής, στο οποίο βρήκαμε τον κο Γιάννη και τη συζυγό του, Πασχαλιά, και μας σέρβιραν τα πεντανόστιμα γλυκά τους.
Η ιδέα: Το παγωτό -14 ονομάστηκε έτσι, επειδή ψύχεται στους -14°C, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία απολαμβάνεις πλήρως τις γεύσεις του παγωτού. Όλα τα υλικά που φτιάχνεται το παγωτό και τα γλυκά είναι εντελώς χειροποίητα και φρέσκα χωρίς χρωστικές.
Τι να φας: Εμείς ερωτευτήκαμε τη φωλιά καταϊφιού με παγωτό καϊμάκι και σπιτικό γλυκό του κουτιαλιού βύσσινο. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλές επιλογές γλυκών στα οποία μπορείς να προσθέσεις παγωτό, όπως η παραδοσιακή βάση εκμέκ, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που σκεπάζει μία μπάλα παγωτό κανέλα, τάρτες, βάφλες, παγωτό τιραμισού που στήνεται πάνω σε σαβαγιάρ βρεγμένα με εσπρέσο. Μπορείς φυσικά να απολαύσεις το παγωτό και σκέτο ή σε χωνάκι.
Πού και πότε: Αθηναίδος και Καλαμιώτου, Δευτέρα με Πέμπτη και Κυριακή 11:00-23:00, Παρασκευή και Σάββατο 11:00-00:00
Δικτυώσου: Facebook, Instagram
Zήσης
Ποιον θα βρεις: Ο Ζήσης Παπαζήσης άνοιξε πριν δύο χρόνια το ομώνυμο κατάστημα της οδού Aθηναΐδος, προς τιμήν του παππού του, Ζήση.
Η ιδέα: Στο σουπλά του μαγαζιού διαβάζεις και την ιστορία του. Ο παππούς Ζήσης μαζί με σύζυγό του, Ουρανία, τη δεκαετία του ’50 ήταν γνωστοί για το ψάρι τους στον Βόλο. Υπάρχουν δύο εκδοχές όμως για το πώς προέκυψε το “ψαράκι στο χωνάκι”. Η πρώτη λέει ότι συγγενείς, γείτονες και φίλοι, έσκιζαν κομμάτια από τη λαδόκολλα και τύλιγαν το ψάρι τους σε αυτά, για να το πακετάρουν για το σπίτι. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι οι ναύτες του πολεμικού ναυτικού και φανατικοί θαμώνες, ζητούσαν από τον παππού Ζήση να τους πακετάρει τα ψαράκια στο καπέλο, συνθηματικά αποκαλούμενο και “χωνάκι”, για να τα περάσουν και στο πλοίο.
Τι να φας: Το bestseller -και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε δικαίως bestseller του μαγαζιού- είναι η τραγανή γαρίδα σε χωνάκι συνοδευόμενη από λεμόνι και σος. Εκτός από αυτό όμως μπορείς να απολαύσεις γαύρο, αθερίνα, καλαμάρι, ψαροκεφτέδες, στικς μπακαλιάρου, πατάτες τηγανητές είτε σε χωνάκι είτε στο τραπέζι, τσιπούρα στη σχάρα, αλλά και σαλάτες και αλοιφές.
Πού και πότε: Αθηναΐδος 3, Δευτέρα με Κυριακή 12:00-00:00
Δικτυώσου: Facebook, Instagram
Pax Burgers
Η ιδέα: Το πρώτο κατάστημα άνοιξε τον Νοέμβριο του 2013 στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγο μετά ακολούθησε και το δεύτερο. Το 2018 τα Pax κατέβηκαν να κατακτήσουν και την Αθήνα, ενώ πλέον έχουν ανοίξει παράρτημα και στην Κω. Σκοπός των Pax Burgers ήταν να φέρουν τη γνώση και η εμπειρία από το νεοϋορκέζικο μπέργκερ στο πιάτο μας.
Τι να φας: Ο κατάλογος είναι τόσο πλούσιος όσο και τα ίδια τα μπέργκερ που σου σερβίρουν. Εμείς πήραμε το Bourbon Bacon Jam, με ομελέτα μπέικον, μαρμελάδα από μπέικον καραμελωμένο σε μπέρμπον, σος queso, σος μαγιονέζας, ψιλοκομμένο μπέικον, μαρούλι ντομάτα και κρεμμύδι. Άμα ήδη σας τρέχουν τα σάλια, αφήνω αυτές τις ονομασίες μπέργκερ εδώ: Dirty Bastard, Tower, The Mexican, Drunken Onions. Για να μην μιλήσουμε για τις Tornado Potatoes, τη νέα σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, με φρέσκες τηγανητές πατάτες σε ροδέλες.
Πού και πότε: Αιόλου 34 & Αθηναίδος 12, Δευτέρα με Πέμπτη και Κυριακή 12:00-00:00, Παρασκευή και Σάββατο 12:00-01:00
Δικτυώσου: Facebook, Instagram
Lukumaδes
Ποιον θα βρεις: Ακριβώς απέναντι από τα Pax Burgers και σκάρτα στην Αθηναΐδος (αφού η συνέχεια του δρόμου λέγεται Αγίας Ειρήνης) στέκουν από το 2013 οι Lukumaδes. Mέσα συναντήσαμε τη Μαρία, μία από τα παλαιότερα μέλη της ομάδας, η οποία έφτιαχνε με τα χεράκια της τους χαρακτηριστικά τραγανούς λουκουμάδες του μαγαζιού.
Η ιδέα: Οι λουκουμάδες θεωρούνται ένα από τα αρχαιότερα γλυκά, και η αποστολή του μαγαζιού, από το 2013 που άνοιξε, είναι να επανεφεύρει το αγαπημένο γλυκό με ευφάνταστους τρόπους. Όχι, μόνο τα έχει καταφέρει αλλά μέσα σε έξι χρόνια έχει γίνει αγαπημένο σποτ Αθηναίων και τουριστών.
Τι να φας: Η πιο κλασική και αγαπημένη συνταγή είναι φυσικά οι λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και καρύδι και παγωτό κρέμα ή καϊμάκι. Αν θες να ξεφύγεις ή να εμπλουτίσεις τον παραδοσιακό λουκουμά, μπορείς να προσθέσεις διάφορες πραλίνες όπως σοκολάτα ή φράουλα, παγωτό από snickers μέχρι cheesecake, και να γεμίσεις τον λουκουμά (πράγμα που αποτελεί πρωτοπορία του μαγαζιού) με κρέμα όπως μπουγάτσας ή λεμονιού. Έχεις ακόμα την επιλογή να τους φας αλμυρούς με φέτα, ενώ φυσικά υπάρχουν και vegan επιλογές, αλλά και πολύ καλός καφές.
Πού και πότε: Aιόλου 21 και Αγίας Ειρήνης, Δευτέρα με Πέμπτη 8:00-01:00, Παρασκευή και Σάββατο 8:00-03:00 και Κυριακή 9:00-01:00
Δικτυώσου: Facebook, Instagram
*Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson