Pexels
ΦΑΓΗΤΟ

Αυγά Shakshuka: Τι είναι και πώς θα τα φτιάξεις στο σπίτι

Αυτό το πιάτο με ντομάτα και αυγά είναι μία λιχουδιά της Μέσης Ανατολής και αποτελεί το τέλειο πρωινό.

Αν βρεθείς στο Τελ Αβίβ, μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει να αναζητήσεις είναι το shakshuka, ένα πιάτο αρκετά δημοφιλές για πρωινό. Πρόκειται για ένα φαγητό με βασικά υλικά την ντομάτα και τα αυγά – αρτισμένα με μπαχαρικά, που καταφτάνει στο τραπέζι καυτό, μαζί με ζεστές πίτες.

Στα μικρά, λιτά μαγαζάκια του Τελ Αβίβ, που ειδικεύονται στο shakshuka, μία στάση για πρωινό αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για τους ντόπιους. Δεν λείπουν φυσικά και τα πιο χιπ μέρη, τα οποία εμπλουτίζουν τον συνδυασμό ντομάτα – αυγά, αφήνοντας τους επισκέπτες με τις πιο νόστιμες αναμνήσεις.

Τι είναι το Shakshuka

Πρόκειται για μια εύκολη, υγιεινή συνταγή για πρωινό (ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας) αρκετά διαδεδομένη στο Ισραήλ και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Είναι ένας απλός συνδυασμός από ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά και αυγών. Είναι ένα πιάτο θρεπτικό, χορταστικό, που θα θέλεις να το δοκιμάσεις και στο σπίτι.

Μπορείς να βρεις βέβαια πολλές παραλλαγές shakshuka, όπως με λαχανάκια Βρυξελλών και σπανάκι, να προσθέσεις φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ακόμα και πρωτεϊνούχα στοιχεία, όπως ρεβίθια ή ταχίνι και γενικά να το προσαρμόσεις στις προτιμήσεις σου. Οι επιλογές είναι ατελείωτες – αυτό είναι που κάνει άλλωστε το πιάτο τόσο αγαπητό σε αρκετές χώρες. Τα μπαχαρικά μπορεί να διαφέρουν, αλλά συνήθως βρίσκεις πάπρικα, κύμινο και τσίλι σε σκόνη, μαζί με φρέσκο σκόρδο. Μπορείς πάντα να προσθέσεις πιπέρι καγιέν για μία έξτρα πικάντικη δόση.

Πώς θα το φτιάξεις στο σπίτι

Η παρακάτω συνταγή για shakshuka προέρχεται από τον Yotam Ottolenghi και το βιβλίο μαγειρικής του Jerusalem. Εξαιρετική ιδέα για πρωινό, ένα γρήγορο δείπνο ή το πιο comfort brunch που θα δοκιμάσεις. Η σπιτική harissa (καυτερή πάστα τσίλι) κάνει το πιάτο ακόμα καλύτερο (πηγή: Food52).

AMAZON

Jerusalem

Jerusalem: A Cookbook
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού harissa
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο 5 φλιτζάνια (800 γραμμάρια) πολύ ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες (η κονσέρβα μπορεί επίσης να κάνει τη δουλειά)
  • 4 μεγάλα αυγά, συν 4 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλιτζάνι (120 γραμμάρια) labneh ή πηχτό γιαούρτι
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε τη harissa, τον πελτέ ντομάτας, τις κόκκινες πιπεριές, το σκόρδο, το κύμινο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αφήνουμε να σιγοβράσουν ελαφρά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  2. Κάνουμε οκτώ μικρές «λακκούβες» στη σάλτσα. Σπάμε απαλά τα αυγά και ρίχνουμε προσεκτικά το κάθε ένα στη δική του «λακκούβα». Κάνουμε το ίδιο με τους κρόκους. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να ανακατέψουμε λίγο τα ασπράδια με τη σάλτσα, προσέχοντας να μην σπάσουν οι κρόκοι. Σιγοβράζουμε απαλά για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να δέσουν τα ασπράδια αλλά οι κρόκοι να είναι ακόμα μελάτοι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για μερικά λεπτά να σταθεροποιηθεί και μετά σερβίρουμε με κουτάλι σε ατομικά πιάτα. Προσθέτουμε το labneh ή το γιαούρτι.
Exit mobile version