Πώς το banana bread έγινε το επίσημο κέικ της καραντίνας
- 5 ΑΠΡ 2020
Σύμφωνα με τα Google Trends, η αναζήτηση για το banana bread έχει αυξηθεί κατά 84% στην Αγγλία και κατά 54% παγκοσμίως. Σε προκαλώ, μπες στα hashtag #quarantinebaking και #stressbaking στο Instagram και το Twitter και πες μου τι βλέπεις. Πολλά κέικ, πολλά cookies, πολύ banana bread.
Όπως εξήγησε η Julia Ohana στο ‘Make It’ του CNBC, μία ειδική της γαστρονομικής art θεραπείας (το culinary art therapy στοχεύει στην επικοινωνία και τον έλεγχο του στρες μέσω της μαγειρικής), «όταν οι καιροί αλλάζουν, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε, οπότε στην καρδιά της η εξήγηση είναι ότι η μαγειρική και η αρτοποιία μάς παρηγορούν. Το να ψήσεις μια φραντζόλα ψωμί, μερικά μπισκότα κ.ά. είναι τόσο στοιχειώδες, αλλά γεμίζει τόσο μεγάλο κενό. Η διαδικασία βοηθά τον ψήστη και το τελικό προϊόν παρηγορεί το πρόσωπο ή τους ανθρώπους που θα δεχτούν το πεντανόστιμο αποτέλεσμα».
«Όταν είμαι στην κουζίνα, ξέρω τι να περιμένω», συνέχισε. «Έχω τον έλεγχο των πιάτων που θα μαγειρέψω και για το πώς θα μοιάζει το γεύμα μας. Από τη στιγμή που τόσα πράγματα αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι άγνωστα και έξω από τη δύναμή μας – πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά, πότε θα στείλω το παιδί μου στο σχολείο, πότε θα μπορέσω να ξαναπάω διακοπές – είναι σημαντικό να βρίσκουμε άλλους τρόπους για να παίρνουμε αποφάσεις για τη ζωή μας […] Όταν μας κατακλύζουν νέα και πληροφορίες που μας φοβίζουν, βοηθάει να κλείνουμε για λίγο την πόρτα σε αυτά και να περνάμε λίγα λεπτά ή ώρες με ενεργή παρουσία σε κάτι άλλο. Είναι μεγάλης σημασίας αυτή τη στιγμή να κάνουμε διαλείμματα από τα τρομακτικά νέα και να επαναρυθμίζουμε το μυαλό και τις σκέψεις μας».
Όλα αυτά βγάζουν απόλυτο νόημα. Τι φάση όμως με το banana bread συγκεκριμένα;
Καταρχάς είναι πραγματικά ένα πολύ απλό κέικ. Φτιάχνεται με υλικά που κατά πάσα πιθανότητα ή έχεις ήδη στο σπίτι ή μπορείς να βρεις στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς σου. Είναι, επίσης, ένα έξοχο entry point στην αρτοποιία, ακόμα και για τον πιο άσχετο του σπορ.
Αντίθετα με άλλες συνταγές για κέικ ή ψωμιά που θέλουν κλινική ακρίβεια και προσοχή στην εκτέλεση (ξέρεις, την πλειοψηφία των ‘έλα μωρέ, πανεύκολο είναι’ συνταγών που δεν είναι ποτέ πανεύκολες), το banana bread πολύ δύσκολα δεν θα τρώγεται όταν το τελειώσεις, ακόμα και αν δεν έχεις πετύχει απόλυτα το σχήμα του ή την τέλεια γεύση.
Και είναι τόσο εκτονωτικό να λιώνεις ώριμες μπανάνες πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά και τα πετάξεις όλα μαζί σε μια φόρμα για κέικ. Κερδίζεις ό,τι έχει να σου δώσει το stress baking στο σπίτι, με τον λιγότερο δυνατό χρόνο, εξοπλισμό και ικανότητες.
Υπάρχει όμως και μία ακόμα ανάγνωση στη δημοτικότητα του banana bread. Η πρώτη γνωστή συνταγή του δημοσιεύτηκε από την Pillsbury το 1933, την εποχή της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεση οπότε και οι οικογένειες έπρεπε να κάνουν τα πάντα για να μην πηγαίνει απολύτως τίποτα χαμένο. Ούτε οι πολύ ώριμες μπανάνες που δεν θα ήταν πια τόσο ευχάριστες ως σνακ. Με τον πλανήτη να μην έχει καν ξεπεράσει την πιο πρόσφατη οικονομική του κρίση, η πρωτόγνωρη για όλους μας υγειονομική κρίση αυτή τη φορά, δεν αποκλείεται να μας έχει βάλει συνειδητά ή υποσυνείδητα σε παρόμοιες διαδικασίες.
Όποια και αν είναι η εξήγηση για το επίσημο γλυκό της καραντίνας, κάνε τη δική σου προσπάθεια με τις οδηγίες που θα βρεις παρακάτω.
Συνταγή banana bread:
Το banana bread του AllRecipes.com είναι μία από τις συνταγές με τις περισσότερες καλές κριτικές κοινού στην ιστοσελίδα τους (τη βρίσκεις εδώ), ενώ το σχετικό video τους μετράει πάνω από 6 εκατομμύρια views.
Συμβουλεύσου και τα δύο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: