Τα μπαχαρικά και βότανα που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου
Ένας οδηγός για μπαχαρικά και αποξηραμένα βότανα για να ξεκινήσεις τη συλλογή σου στην κουζίνα και να εμπλουτίσεις τη μαγειρική σου.
- 20 ΙΑΝ 2022
Χρειάζεται χρόνος για να συγκεντρώσεις μια αξιοπρεπή συλλογή αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, αλλά ένα καλά εφοδιασμένο ντουλάπι είναι πράγματι χρήσιμο. Αυθεντικά κάρυ, ταϊλανδέζικες σούπες και εξαιρετικά κέικ είναι μόνο μερικά από όσα μπορείς να πετύχεις χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα συστατικά. Τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να ζωντανέψουν κάθε πιάτο.
Η μαγειρική είναι ένα ανεξάντλητο πεδίο και τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι οι σύμμαχοί σου για να το εξερευνήσεις. Αν έχεις αποφασίσει να φτιάξεις μια συλλογή, δείξε την αγάπη που της αξίζει, αποθηκεύοντας βότανα και μπαχαρικά σε αεροστεγή γυάλινα βάζα μακριά από τη θερμότητα και το φως – τα δροσερά και σκιερά μέρη αρέσουν στα αποξηραμένα προϊόντα. Επίσης, αγόρασε μικρές ποσότητες, ώστε να έχεις πάντα φρέσκα συστατικά.
Τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί αλατιού για να βελτιώσουν τα φαγητά και μπορούν συνήθως (αν και όχι πάντα) να αντικαταστήσουν τις φρέσκες ποικιλίες – (για κάθε κουταλιά της σούπας φρέσκου προϊόντος χρησιμοποίησε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο).
Όταν πρόκειται για μια συνταγή που δεν απαιτεί μαγείρεμα, όπως ένα dressing, μπορείς να τα τοποθετήσεις σε λάδι ή νερό και να τα αφήσεις για 15 λεπτά για να ενυδατωθούν ξανά. Πρόσθεσέ τα στεγνά για να σιγοβράσουν σε μαγειρευτά και σάλτσες. Για να απελευθερώσουν τα υπέροχα αρώματά τους, μια καλή ιδέα είναι να περάσεις ολόκληρα τα μπαχαρικά από ένα μικρό τηγάνι για 1-2 λεπτά (dry roast). Στη συνέχεια μπορείς να τα χτυπήσεις στο γουδί για να τα κάνεις σκόνη ή να τα χονδροαλέσεις.
Τα μπαχαρικά και τα βότανα για να κάνεις την αρχή
Τα μπαχαρικά δεν έχουν θέση μόνο στη μαγειρική, αλλά αποτελούν βασικά συστατικά της ζαχαροπλαστικής και ταιριάζουν ιδανικά σε πολλά ροφήματα.
Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι είναι ένα σημαντικό καρύκευμα στο μαγείρεμα. Διεγείρει την όρεξη (το γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες), τονώνει το μεταβολισμό και βοηθά την πέψη. Η ποιότητα κυμαίνεται, επομένως αξίζει να αγοράσεις ό,τι καλύτερο μπορείς ανάλογα με το budget σου.
Τζίντζερ
Φρέσκο, σε σκόνη ή τουρσί, το τζίντζερ είναι ζεστό και αρωματικό. Στην ασιατική κουζίνα είναι πανταχού παρόν – από stir-fries μέχρι σούπες. Επίσης, το τσάι τζίντζερ καταπραΰνει το στομάχι.
Κάρδαμο
Αρωματικό, ζεστό και λίγο γλυκό, το κάρδαμο ταιριάζει σε κέικ και μπισκότα, τσάι ή καφέ και ινδικό φαγητό, όπου παίζει και σημαντικό ρόλο. Θα το βρεις τριμμένο ή σε λοβούς.
Κάρυ
Τα κάρυ ποικίλλουν πολύ, αλλά κατά γενικό κανόνα, η βάση τους είναι σκόνη τσίλι, σπόροι κόλιανδρου ή σκόνη, σπόροι κύμινου ή σκόνη, garam masala και κουρκουμάς.
Garam masala
Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «μπαχαρικά που ζεσταίνουν το σώμα» και είναι ένα ινδικό μείγμα μπαχαρικών που διατίθεται σε μορφή σκόνης και πάστας. Το περιεχόμενο ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Εκτός του ότι είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά για κάρυ, μπορεί να πασπαλιστεί πάνω από ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό.
Καγιέν
Αν σου αρέσουν τα καυτερά, το καγιέν είναι απαραίτητο στην κουζίνα σου. Θα το βρεις σε μορφή σκόνης ή νιφάδας, στα πιάτα της Νότιας Αμερικής, την κουζίνα κρεόλ – ειδικά καυτερές σάλτσες από την περιοχή της Λουιζιάνα, καθώς και ασιατικές και ινδικές συνταγές.
Τσίλι σε σκόνη
Η σκόνη τσίλι είναι διαφορετική από το καγιέν και την πάπρικα, καθώς είναι ένα μείγμα από πιπέρι τσίλι, κύμινο, σκόρδο και ρίγανη, γεγονός που το καθιστά μια ευέλικτη επιλογή. Ενώ το καγιέν και η πάπρικα έχουν ιδιαίτερους ρόλους σε ορισμένες κουζίνες, η σκόνη τσίλι είναι μια καλή λύση για όλες τις χρήσεις. Έρχεται σε ήπια και καυτερή εκδοχή, γι’ αυτό επιλέγεις ανάλογα με τη χρήση και τις αντοχές σου.
Κανέλα
Η κανέλα δεν είναι αγαπητή σε όλους και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι ακόμα και πικρή. Αν όμως χρησιμοποιήσεις με μέτρο αυτό το μπαχαρικό – που είναι ο φλοιός ενός δέντρου που προέρχεται από τη Σρι Λάνκα – είναι ζεστό, φιλόξενο, αρωματικό και γλυκό. Στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται στα επιδόρπια και τη ζεστή σοκολάτα, ενώ στην ασιατική κουζίνα λειτουργεί ως καρύκευμα για κρέας, ψάρι, κάρυ και ρύζι. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε σκόνη ή ξυλάκια που αφαιρούνται στο τέλος του μαγειρέματος.
Γαρίφαλο
Τα γαρίφαλα έχουν μεθυστική μυρωδιά και έντονη γεύση, γι’ αυτό χρησιμοποίησέ τα με φειδώ. Ενώ η πικάντικη γεύση προσθέτει βάθος σε κάθε είδους πιάτα, από μαγειρευτά, μέχρι κρέας και κυνήγι, μέχρι ποτά και επιδόρπια, δε χρειάζονται υπερβολές. Εξασφάλισε τη σωστή ισορροπία, και αυτό το ευέλικτο μπαχαρικό θα κάνει κάθε φαγητό πιο πληθωρικό.
Κόλιανδρος
Ο κόλιανδρος είναι ένα αξέχαστο βότανο. Οι επικριτές το περιγράφουν ως γεύση σαπουνιού, αλλά οι θαυμαστές λατρεύουν το μοναδικό του άρωμα και τη γεύση του. μπορείς να αγοράσεις αλεσμένους ή ολόκληρους σπόρους κόλιανδρου ή ακόμα και φρέσκο, για να το χρησιμοποιήσεις σε μια σειρά από κουζίνες του κόσμου.
Κύμινο
Ένα αγαπημένο μπαχαρικό το οποίο πωλείται αλεσμένο ή σε σπόρους κι έχει μια ευχάριστη και αρωματική γεύση και είναι εξαιρετικό για την πέψη.
Σουμάκ
Ένα λεμονάτο, αναζωογονητικό μπαχαρικό που πασπαλίζεται τακτικά σε ντιπ γιαουρτιού και χούμους και ταιριάζει σε κεμπάπ ή σουβλάκια κοτόπουλου. Ιδιαίτερα αγαπητό στις κουζίνες της Ανατολής αλλά και της Μεσογείου.
Εστραγκόν
Βασικό συστατικό στη βουτυράτη σάλτσα μπεαρνέζ που συνοδεύει ιδανικά ένα μοσχαρίσιο φιλέτο, είναι το εστραγκόν. Αυτό το βότανο ταιριάζει επίσης με κοτόπουλο, ψάρι, dressings και ανακατεμένο με μαγιονέζα σε πατατοσαλάτα. Σύμφωνα με το Baharat, έχει επίσης αντιμικροβιακή δράση.
Θυμάρι
Αυτό το αγαπημένο βότανο ταιριάζει άνετα με κρέας, ψάρι και λαχανικά, ενώ δίνει ακόμα περισσότερη γεύση στο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια. Οι ποικιλίες προσφέρουν διαφορετικές γεύσεις – το λεμονοθύμαρο για παράδειγμα έχει γεύση (όπως μπορείς να μαντέψεις) λεμόνι. Το θυμάρι είναι θεμελιώδες συστατικό για το «herbes de Provence», ένα γαλλικό μείγμα βοτάνων από ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και μαντζουράνα ή λεβάντα.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά του πλεονεκτήματα. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το δικό σου latte, τσάι ή smoothie κουρκουμά, και να τον προσθέσεις επίσης σε κάρυ και νταλ, γαρίδες ή ψάρι ή να τον χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις ή να χρωματίσεις τσάτνεϊ, όπως το πικαλίλι και ψωμί. Προσοχή, λερώνει.