BLT: Το μπέικον, το μαρούλι κι η ντομάτα πάνε παντού
- 30 ΜΑΡ 2013
Ένα κλασικό αμερικανικό σάντουιτς είναι το BLT. Ούτε κάτι λιγότερο ούτε κάτι περισσότερο. Και η ονομασία του προέρχεται από τα συστατικά του. Bacon – Lettuce – Tomato. Τρία πολύ απλά συστατικά που μπορεί να βρει οποιοσδήποτε και έχουν θρέψει γενιές και γενιές Αμερικανών που παραγγέλνουν αυτό το δροσερό αλλά και ενδιαφέρον σάντουιτς.
Εντάξει δεν μου λέει και πάρα πολλά χωρίς τυριά, μαγιονέζες και τα λοιπά που ένας Έλληνας φροντίζει να φορτώσει ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί αλλά δέχομαι την γευστικότητα του συνδυασμού. Το πώς το λιπάκι από το bacon μπλέκεται αρμονικά με το ζουμί της ντομάτας και δροσίζονται από το μαρούλι.
Το θέμα είναι όμως κάθε συνταγή να την παίρνεις και να την πηγαίνεις ένα βήμα παραπέρα. Έτσι λοιπόν έχουν κάνει διάφοροι με αφορμή το τρίπτυχο του BLT. Και το ONEMAN σού παρουσιάζει μερικές συνταγές για να παίξεις κι εσύ. Αν βαριέσαι να φτιάχνεις, πας και τρως ένα γενναίο club sandwich και ησυχάζεις.
Τάρτα BLT
Έτοιμο ζυμάρι για 4 τάρτες
4 ώριμες ντομάτες
8 φέτες bacon
Ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο
Λίγο μαϊντανό
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι πιπέρι
5 μέτρια αυγά
Προετοιμασία
Το ένα το αυγό το χτυπάς λίγο για να αλοίφεις το ζυμάρι πριν το ψήσιμο. Κόβεις τις ντομάτες σε φέτες και τις αλατίζεις και από τις δύο πλευρές, αφήνοντάς τις μέσα σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά υγρά. Μαρινάρεις το bacon με την μουστάρδα, τη ζάχαρη και το πιπέρι και το ψήνεις στον φούρνο για κανένα 20λεπτο στους 180. Το κόβεις σε κομμάτια. Στο ίδιο σκεύος που έψησες το bacon ψήνεις και τις ντομάτες για 10 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσουν. Χωρίζεις το ζυμάρι σε 4 κύκλους και αρχίζεις το χτίσιμο. Το περνάς ελάχιστο αυγό, τοποθετείς ντομάτα, κρεμμύδι και Bacon αφήνοντας περιμετρικά 2-3 εκατοστά ζυμαριού χωρίς γέμιση, για να το στρίψεις. Ψήνεις τις τάρτες για 20 λεπτά στους 180, τις βγάζεις και σπας ένα αυγό στην κορυφή κάθε τάρτας. Ψήνεις για άλλα 7 με 10 λεπτά μέχρι να γίνει και το αυγό. Λίγο μαϊντανό για τελείωμα και είσαι έτοιμος.
BLT σαλάτα ζυμαρικών
Μισό πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σου (πέννες, fusili ή άλλα βραχέα)
6 φέτες bacon
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
4 κουταλάκια μαγιονέζα
Αλατοπίπερο
250 γρ σπανάκι για σαλάτα
Προετοιμασία
Βράζεις τα μακαρόνια, τους ρίχνεις λίγο κρύο νερό και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά. Σωτάρεις το bacon και το ψιλοκόβεις για να μπει στην σαλάτα. Σε ένα μπωλ ρίχνεις όλα τα υλικά και ανακατεύεις καλά. Τόσο απλά. Αν το θες πιο ελαφρύ μπορείς να ρίξεις λίγο γιαούρτι αντί για μαγιονέζα.
Muffin BLT
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά baking powder
1 κουταλιά ζάχαρη
250 ml γάλα
60 γρ μαγιονέζα
12 φέτες bacon ψιλοκομμένο
80 γρ λαιστές ντομάτες
Λίγο μαϊντανό
Προετοιμασία
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύεις καλά το γάλα και την μαγιονέζα. Κάνεις μια λακούβα στο μείγμα του αλευριού, ρίχνεις το γάλα με την μαγιονέζα και αναμειγνύεις μέχρι να δημιουργηθεί ένα καλό μείγμα. Σωτάρεις το bacon (κρατώντας το λίπος), ψιλοκόβεις τις λιαστές και τον μαϊντανό και τα ρίχνεις κι αυτά στο μείγμα. Με το λίπος που έχεις κρατήσει, αλοίφεις ένα ταψάκι για muffin και μοιράζεις το υλικό στις θέσεις για τα muffin. Όχι μέχρι πάνω, μόνο 2/3 της κάθε θήκης. Ψήνεις για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Τεστάρεις με μια οδοντογλυφίδα αν θες, να βγαίνει καθαρή. Αφήνεις να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρεις.
BL Slow Roasted T
8 μέτριες ντομάτες
8 φέτες bacon
8 φέτες ψωμί του τοστ
Θυμάρι
Βασιλικό
Μαγιονέζα
Μαρουλόφυλλα
Προετοιμασία
Κόβεις τις ντομάτες σε ροδέλες και τις τοποθετείς σε φούρνο στους 120 βαθμούς, πάνω σε χαρτί ψησίματος, για περίπου 3 με 4 ώρες. Αυτό το αργό ψήσιμο τις βοηθά να μην χάσουν το χρώμα τους και να διατηρήσουν την γεύση τους. Την τελευταία ώρα ψησίματος ρίξε πάνω τους λίγο θυμάρι να δώσει τα αρώματά του. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύεις την μαγιονέζα με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού. Όταν βγουν οι ντομάτες από τον φούρνο, βάζεις το bacon σε ένα ταψάκι και το αφήνεις για αρκετή ώρα σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να γίνει τραγανό. Καψαλίζεις το ψωμί, αλοίφεις με την μαγιονέζα βασιλικού και φτιάχνεις σαντουιτσάκια με τις ντομάτες, το bacon και τα μαρουλόφυλλα. Τόσο απλά. Χρονοβόρα αλλά απλά.
BLT φούρνου με αυγά
8 ντομάτες
10 φέτες ψωμί του τοστ
10 φέτες bacon
2 κουταλιές μαγιονέζα
3 μεγάλα αυγά
2 ασπράδια αυγού
1 λίτρο γάλα
Αλατοπίπερο
Προετοιμασία
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 165. Κόβεις τις ντομάτες στη μέση και αφαιρείς τα σπόρια και τα σκληρά κομμάτια. Τις τοποθετείς σε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος, με το ανοιχτό κομμάτι προς τα πάνω. Τους ρίχνεις ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνεις για κάνα μισάωρο. Χαμηλώνεις την θερμοκρασία στους 120 και τις ψήνεις για άλλα 30 λεπτά. Την ίδια ώρα απλώνεις και το ψωμί του τοστ σε ένα ταψάκι και το ψήνεις και αυτό στον φούρνο για 15 λεπτά. Παράλληλα σε ένα τηγάνι σωτάρεις το bacon και το ψιλοκόβεις. Ύστερα από όοοολα αυτά, παίρνεις ένα πυρέξ ή ταψί και το λαδώνεις. Κόβεις το ψωμί του τοστ σε τριγωνάκια και το απλώνεις 10 μισά στον πάτο. Αν στριμώχνονται, χώρεσέ τα. Κόψε τις ντομάτες σε κομμάτια και βάλ’ τις πάνω από το ψωμί και ρίξε από πάνω το bacon. Άλοιψε τα υπόλοιπα μισά από την μία πλευρά με μαγιονέζα και τοποθέτησέ τα από πάνω με την μαγιονέζα προς τα πάνω. Σε ένα μπωλ χτυπάς τα αυγά με τα ασπράδια, το γάλα και το αλατοπίπερο. Ρίχνεις το μείγμα στο ταψί, να πάει παντού. Φρόντισε οι πάνω φέτες ψωμιού να είναι μέσα στο μείγμα του γάλακτος για να το απορροφήσουν και να μην μείνουν ξερές. Κάλυψε το ταψί και άφησέ το για μισή ώρα μέχρι να παπαριάσει τελείως το ψωμί. Άναψε τον φούρνο στους 175 και ψήσε για 50 λεπτά με 1 ώρα. Άσ’ το δέκα λεπτά να ηρεμήσει πριν το κόψεις και σερβίρεις.
BLT wraps
120 ml μαγιονέζα
80 γρ λιαστές ντομάτες
8 τορτίγιες
Λίγο μαρούλι iceberg
16 φέτες bacon
Αλατοπίπερο
Προετοιμασία
Ψιλοκόβεις και σωτάρεις το bacon. Στραγγίζεις και ψιλοκόβεις τις λιαστές και τις ανακατεύεις με την μαγιονέζα. Αλοίφεις τις τορτίγιες με το μείγμα. Ρίχνεις μαρούλι, το bacon από πάνω και ρολάρεις σφιχτά. Καρφιτσώνεις με οδοντογλυφίδες για να μην ξετυλιχτούν. Χαμός.
Τις συνταγές τις βρήκα όλες στο Pinterest και την Huffington post. Ακολούθησέ μας στο Pinterest να δεις τι ανεβάζουμε καθημερινά και εκεί.
Γευστικές προτάσεις δέχομαι και στο @christoschatzi